Home » , » Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού

Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012 | 10:27 μ.μ.

Η ανησυχία για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα αναγκάζει παράγοντες του συστήματος στην παραδοχή ότι η επίκληση του δημόσιου χρέους αποτελεί το πρόσχημα για την επιβολή της γενικευμένης πολιτικής λιτότητας.

H παραδοχή ότι πρόκειται για βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και όχι απλά κρίση χρέους, ελλειμμάτων και διαχείρισης των δημοσιονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς επίσης ότι η επίκληση του δημόσιου χρέους γίνεται για να επιβληθεί η λιτότητα στους λαούς και να θωρακιστεί το καπιταλιστικό σύστημα ώστε ν' αντεπεξέλθει στα νέα κύματα κρίσης που προβλέπεται πως θα ακολουθήσουν ακόμα και μετά από μια κάποια πρόσκαιρη ανάκαμψη, έρχεται από τους ίδιους τους καπιταλιστικούς κύκλους. Συγκεκριμένα, ο μεγάλος ολλανδικός χρηματοπιστωτικός όμιλος ING IM, σε πρόσφατη έκθεσή του, που τα συμπεράσματά της αναδημόσιευσε η ιστοσελίδα capital.gr, αναλύει τη σχέση κρίσης και κρατικού χρέους για να καταλήξει στα προαναφερόμενα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Valentijn van Nieuwenhuijzen, της ING Investment Management,«η αντίληψη ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, χρησιμοποιείται ευρέως για να δικαιολογήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συχνά υποστηρίζεται ότι η δημοσιονομική λιτότητα είναι πλέον αναγκαία για να αποφευχθεί νέα συστημική κρίση στο μέλλον. Το τελευταίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους είναι η αιτία της σημερινής κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά την αδιαμφισβήτητη ανάγκη να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μία σωστή διάγνωση της κρίσης καθιστά την αντίληψη αυτή ιδιαίτερα κοντόφθαλμη».

Ακολούθως ο αναλυτής παραθέτει στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης της Ευρωζώνης, όπως ότι: Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην πραγματικότητα κινήθηκε πτωτικά στην Ευρωζώνη έως το 2008, από περίπου 72% το 2000 σε 67% το 2007 και ότι μόνο μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε, το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ άρχισε να αυξάνεται έντονα. Και αυτό ίσχυε σε μεγάλο βαθμό και για την περιφερειακή Ευρώπη. Ειδικότερα η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είδαν τα επίπεδα του χρέους τους ως προς το ΑΕΠ να μειώνονται κατά την πρώτη δεκαετία της ύπαρξης του ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία και την Ιρλανδία, η ανάγκη μεταφοράς στους προϋπολογισμούς των κρατών της δυσβάσταχτης συσσώρευσης χρέους στον ιδιωτικό (βλέπε: χρηματοπιστωτικό) τομέα, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη συστημική κατάρρευση, ήταν σαφώς ο λόγος που προκάλεσε τη δημοσιονομική αστάθεια στις δύο χώρες. Μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία είχαν υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ πριν από το 2008.

Συμπερασματικά επισημαίνει: «Επομένως, ο ισχυρισμός ότι η τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη προέρχεται από την ευρεία, ανεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών κατά τη δεκαετία που προηγείτο της επονομαζόμενης κρίσης κρατικού χρέους φαίνεται ασυνάρτητος με τα εμπειρικά στοιχεία. Αυτό που προκάλεσε τη συστημική κρίση στην Ευρωζώνη ήταν πολύ περισσότερο ένας συνδυασμός του σοκ από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την παγκόσμια ύφεση που ακολούθησε και την ασταθή φύση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν κυρίως την έντονη εξασθένηση των δημόσιων οικονομικών μετά το 2008, που προκάλεσαν την κρίση στο ευρώ, παρά η δημοσιονομική πολιτική προτού το 2008».

Στην ίδια έκθεση αυτό που επισημαίνεται, έστω και με τη γλώσσα των στελεχών των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, είναι πως δεν πρόκειται για κρίση κρατικού χρέους αλλά για βαθιά κρίση του συστήματος. «Θα πρέπει να γίνει σαφές στους περισσότερους ότι ο αναπτυγμένος κόσμος δεν βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με μια κρίση κρατικού χρέους, αλλά κατά κύριο λόγο με μία διαδικασία επιθετικής απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα που συμπιέζει την τελική ζήτηση και έτσι δημιουργεί μεγαλύτερα ελλείμματα ως αποτέλεσμα της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης. Η διαδικασία αυτή ωθεί επίσης τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα, ως αποτέλεσμα μιας διευρυμένης επιθυμίας αποταμίευσης σχεδόν από όλους τους φορείς της οικονομίας, ιδιωτικούς και δημόσιους».

Και συνεχίζει: «Τόσο η προέλευση, όσο και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μία κρίση που δημιουργήθηκε από έναν ανεύθυνο δημόσιο τομέα (παρά το γεγονός ότι έπαιξε ρόλο σε ορισμένες χώρες, κυρίως την Ελλάδα), ούτε για μία κρίση που έχει κάνει τις αγορές να χάσουν την πίστη τους στην ικανότητα των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τα δανειακά βάρη που έχουν συσσωρευτεί. Είναι σίγουρα μια συστημική κρίση που ακολούθησε μια περίοδο υπερδανεισμού από πολλούς, αλλά αυτό συνέβη το ίδιο συχνά (αν όχι και πιο συχνά) στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα. Η ετικέτα "κρατική" κρίση φαίνεται αδικαιολόγητη και ως εκ τούτου προκαλεί πράγματι περισσότερο σύγχυση παρά λύση».

Ακόμα λοιπόν και οι πιο επιθετικοί καπιταλιστικοί κύκλοι παραδέχονται ορισμένα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κρίσης, τα οποία άλλωστε είναι και αντικειμενικά. Μάλιστα, η ανησυχία τους για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα είναι εμφανής. «Ο σχεδιασμός μιας αναπτυξιακής πολιτικής, που θα μπορούσε να προκύψει από αυτή τη συνειδητοποίηση και την ανάγκη αντικατάστασης της σημερινής πολιτικής της συντονισμένης λιτότητας, θα απέφερε ένα σημαντικό όφελος. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι τα φάρμακα της λιτότητας απέτυχαν να θεραπεύσουν την κρίση για περισσότερα από 2 χρόνια τώρα, παραμένει ακόμη ζητούμενο η προθυμία των φορέων χάραξης πολιτικής να αναζητήσουν άλλες προσεγγίσεις στη λύση του προβλήματος. Μέχρι να μπορέσουμε να διώξουμε το φάντασμα με το όνομα "κρατικό χρέος", δεν θα μπορέσει να βρεθεί το αποτελεσματικό φάρμακο».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 30 σχόλια

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 1:01 π.μ.

Να πάρει η ευχή! Πάλι δικαιώνεται το ΚΚΕ, που απ' την αρχή έλεγε την αλήθεια. Ότι είναι δηλαδή κρίση υπερσσυσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής εμπορευμάτων που δεν μπορούν να καταναλωθούν. Καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση δηλαδή.
Δεν το ήξεραν όμως αυτοί που της φόραγαν, της καπιταλιστικής κρίσης, ένα σωρό "φερετζέδες" μέχρι τώρα; Το ήξεραν και το παραήξεραν.
Απλά έκαναν "φιλότιμες" προσπάθειες να το κρύψουν όσο μπορούνε, ώστε να παραπλανηθούν οι λαοί, και στην προκείμενη ο ελληνικός λαός.
Με το "φερετζέ" τής κρίσης χρέους,που μια χαρά τον φιλοτεχνούσε και ο ...Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν ν' "ακινητοποιήσουν" το λαό.
Φαίνεται όμως ότι παραβρώμισε το πράμα, κι η μπόχα του δεν κρύβεται με τίποτα.
Επιπλέον αποδεικνύεται πως και τα μνημόνια, του "φερερτζέ" στολίδια ήτανε.
Άρα και άπαντες οι τάχα μου αντιμνημονιακοί, των μνημονιακών σιγόντο κράταγαν.
Κι έτσι, χέρι-χέρι, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, στείλαν το λαό στις τελευταίες εκλογές να βάλει τα χέρια του και να βγάλει τα μάτια του.
Να τους δώσει χρόνο δηλαδή, να ετοιμάσουν, μετά το μνημόνιο, και το λαϊκό μνημόσυνο...
Ε, ρε, ΚΚΕ που τους χρειάζεται!

17 Αυγούστου 2012 στις 7:52 π.μ.

Το παν και άλλοι που δεν έχουν σχέση με το ΚΚΕ, χαλάρωσε.

Για τη διαγραφή του χρέους και έξοδο απο το ευρώ που τα λεγαν κάποιοι απο την πρώτη στιγμή πάντως, τώρα τα ακούμε απο τη γ.γραμματέα.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 8:45 π.μ.

Οι μάντεις,οι προφήτες και οι νεκροί τώρα...δικαιώνονται για τις περισπούδαστες αναλύσεις και προφητείες τους,για να επιτεθούν για μια ακόμα στον μόνο εχθρό που έχουν,τον Συριζα για τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω,σύμπας ο καπιταλισμός και οι παραφυάδες του,λύσσαξαν προεκλογικά να πάρει την εξουσία.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 9:10 π.μ.

ΣΚΕΨΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ... ΔΙΚΑΙΩΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ
ΠΟΣΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΛΑΟΣ!!!!!

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 10:18 π.μ.

Επίσης δικαιώνονται τα ΚΚΕ (μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΚΚΕ, Τροτσκιστές πάσης φύσεως, Κόντρα - Εξέγερση, Αναρχικοί που επίσης έλεγαν ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης και εγώ ο αιδοίος επίσης.
Αλλά άμα έχεις μόνο μισό μάτι, δεν βλέπεις (ή κάνεις πως δε βλέπεις)

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 12:09 μ.μ.

σωστος "ανωνυμε", πολυ σωστος, ωρα να περασει το ΚΚΕ στην αντεπιθεση και να βαλει τα πραγματα στη θεση τους...

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 2:41 μ.μ.

Οι αναλυσεις του ΚΚΕ απο την δεκαετια του 90 (κυριως οσο αφορα την διαδικασια ολοκληρωσης της. ΕΕ) , τις γαιοπολιτικες εξελιξεις και κυριως την αντιμετωπιση απο το ΚΚΕ γεγονοτων που δυσκολα τοτε συνδεονταν με αυτες( αφγανισταν/ταλιμπαν/ΕΣΣΔ), γιουγκουσλαυικο, σχεδιο Αναν, διευρυνση της ΕΕ , .....πρεπει κανεις καλοπροαιρετος αγωνιστης να αναγνωρισει. Αναλυσεις που λογικα και οργανωμενα οδηγησανε στην θεση για τον χαρακτηρα της επερχομενης κρισης το 2008.
Δεν μηδενιζω την σταση αλλων πολιτικων ομαδων της αριστερας. Ειναι ομως γεγονος οτι αυτη ερχεται με στοιχεια εταιροκαθορισμου. Αποσπασματικα. Αυτο βεβαια για την ιστορια και οχι γιατι αξιζει το ΚΚΕ και η αλλη αριστερα να μετρανε ετσι το μποι τους.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 3:21 μ.μ.

Χαλαρώστε παιδιά. Σκεφτείτε ψύχραιμα και αντικειμενικά, γιατί η κατρακύλα δεν έχει πάτο.
Στην προσπάθειά σας να μειώσετε την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης κι ενίσχυσης επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα,(ΚΚΕ!!!), ολισθαίνετε άθελά σας(;) στον πιο άκρατο αντικομμουνισμό.
Αλήθεια, ποιος ωφελείεται απ' αυτό; Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι; ΟΧΙ.
Οι καπιταλιστές και ο καπιταλισμός ωφελούνται απ' την επίθεσή σας στο μοναδικό επαναστατικό κόμμα στην Ελλάδα (!!!).
Μα αν είστε οι ίδιοι καπιταλιστές ή συνδαιτημόνες τους, τότε καλά κάνετε και στρέφεστε ενάντια στο ΚΚΕ.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 3:51 μ.μ.

"Στοιχεία ετεροκαθορισμού"?
Στο θέμα της πολιτικής μπορεί να έχεις ένα δίκιο. Πολλές φορές μπορεί να ετεροκαθορίζονται από το (πολύ μεγαλύτερο) ΚΚΕ και τις επιλογές του. Άλλωστε αν το ΚΚΕ τρώει πρέσα από την κριτική που του γίνεται, φαντάσου τι πρέσα τρώνε οι υπόλοιποι έτσι και τους πιάσει..."οπορτουνιστές".

Στο θέμα της ιδεολογίας και της ανάλυσης όμως καμία σχέση, μην επιμένεις. Οι σημερινές απόψεις του ΚΚΕ είναι ένα συνονθύλευμα θέσεων του ΝΑΡ και του μ-λ, πολλές φορές μάλιστα "ατάκτως ερριμμένες".

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 4:31 μ.μ.

Εάν φίλε οι άλλοι σύντροφοι της αριστεράς που αναφέρεις μιλούσαν εξαρχής για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης τότε δεν θα εγκαλούσαν το ΚΚΕ για "απομονωτισμό", "περιχαράκωση", "παρελάσεις στο Σύνταγμα", "ιδιοκτησία του κινήματος", "αποξένωση από τις μάζες" κλπ. Αυτά τα έλεγαν και εκείνοι οι τύποι που μιλούσαν για "καζινοκαπιταλισμό", "γκόλντεν μπόις", "κρίση δανεισμού", "κρίση χρέους", "στάση πληρωμών", "έξοδο από την ΕΕ με αριστερή κυβέρνηση" κλπ. Όχι όλοι προφήτες λοιπόν, στους ημιμαθείς μαλακοέλληνες που έχουν μάθει στα "μπράβο μεγάλε", "οι άλλοι φταίνε", "εγώ τα ξέρω όλα" κλπ, αυτός που τους είπε την αλήθεια το πλήρωσε. Οι άλλοι πήγαν ΣΥΡΙΖΑ και συναντιούνται με τον σφαγέα Σιμόν Πέρες. Τέρμα η σπέκουλα.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 5:00 μ.μ.

Α...η "κρίση υπερσυσσώρευσης" είναι που απομόνωσε το ΚΚΕ. Αυτό πλήρωσε λοιπόν: η άποψή του περί καπιταλιστικής κρίσης το έκανε να θεωρεί την άλλη αριστερά εχθρό μεγαλύτερο από τους αστούς. Σωστά, βλέπεις το ΚΚΕ(μ-λ) μιλούσε για καζινοκαπιταλισμό κι αυτό δεν το ανεχόταν ο Παφίλης.

Φαντάσου να μην είχε τερματίσει και η σπέκουλα τι θα έλεγες.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 6:49 μ.μ.

Ανάθεμα τα "κολλήματα"!
Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι καλά και σώνει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά...
Δεν καταλαβαίνετε ορέ, ότι με το να χτυπάτε το ΚΚΕ άδικα των αδίκων, κείνο που υπηρετείτε είναι ο καπιταλισμός;
Το καταλαβαίνετε, αλλά είναι τέτοια η ματαιοδοξία σας, που στρέφεστε ενάντια στα ίδια σας τα συμφέροντα. Γιατί αυτό κάνετε όταν στρέφεστε άδικα ενάντια στο μόνο επαναστατικό κόμμα τής χώρας, το ΚΚΕ.
Εκτός, αν τα συμφέροντά σας είναι στην όχθη τού καπιταλισμού...
Και για ποια κριτική στο ΚΚΕ μιλάτε, την οποία τάχα δεν αντέχει;
Το ΚΚΕ, σαν επαναστατικό κόμμα που είναι, όχι μόνο δέχεται την καλοπροαίρετη κριτική, αλλά κάνει και την αυτοκριτική του, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.
Διαβάστε τα ντοκουμέντα τού ΚΚΕ, μπας και "καθαρίσουν" τα μάτια σας και δείτε την πραγματικότητα.
Άλλο πράμα όμως η γόνιμη κριτική και η λεβέντικη αυτοκριτική, κι άλλο το κυνήγι μαγισσών...
Άιντε που αντί να συστρατευτείτε στην πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές τού λαού, συστρατεύεστε στην πάλη ενάντια στο ΚΚΕ αγκαζέ με τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές. Ή μήπως δεν έχετε συναίσθηση αυτού που κάνετε;
Αν δεν έχετε, να σας απαλλάξω λόγω βλακείας...
Αν όμως έχετε, τότε, άξιος ο μισθός σας...
Αν πάλι, ξανασκεφτείτε καλύτερα κι αλλάξετε πλευρό..., ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ θα σας οπλίσει μ' όσα χρειάζεστε για να υπηρετήσετε σωστά την τάξη σας. Την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.
Εσείς όμως ξέρετε αν ανήκετε ή όχι στην εργατική τάξη, εσείς ξέρετε κι αν είστε ή όχι, συνοδοιπόροι και συνδαιτημόνες των καπιταλιστών. Έστω κι αν τρώτε μόνο τα ψίχουλα απ' το ματωμένο τραπέζι τους...

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 7:39 μ.μ.

Οι ΚΚΕ (μ-λ), ΜΛ-ΚΚΕ, ΝΑΡ, ΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΚΚΕ, Τροτσκιστές πάσης φύσεως, Κόντρα - Εξέγερση, Αναρχικοί και λοιποί μπορεί να τα έλεγαν, αλλά τα είχαν ακούσει πρώτα απ' το ΚΚΕ και επίσης ό,τι και να λεγαν δεν μπορεί να το έλεγαν όσο σωστά τα λέει το Κόμμα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι μαζί, όσο δε συσστρατεύονται με ΚΚΕ και ΠΑΜΕ ευνοούν τους καπιταλιστές γιατί είναι βαθυά αντικομμουνιστές και προβοκάτορες.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι η μοναδακή επαναστατική δύναμη στην Ελλάδα είναι το ΚΚΕ γι' αυτό το λόγο και οι αναρχικοί πάνε πακέτο με τους φασίστες και οι υπόλοιποι αριστεροί που δε συμμετέχουν στις πορείες του ΠΑΜΕ είναι αντικομουνιστές και όσοι έχουν τολμήσει ποτέ να συγκρουστούν με κανα μπάτσο είναι προβοκάτορες... Και επίσης όσοι δεν κάνουν αλυσίδες με πλάτη στους μπάτσους και πρόσωπο στους υπόλοιπους διαδηλωτες είναι αντεπαναστάτες.
Νισάφι πια, όποτε γράφεται ένα άρθρο θα πρέπει πάντα να εξυμνούμε το Κόμμα, το οποίο ξέρει καλύτερα απ' τον καθένα σας πότε πρέπει να συγκρουστείτε και να εξεγερθείτε, και μπορεί τώρα να είναι σε αδράνεια και όχι απομονωτισμό, αλλά τουλάχιστον δεν κάνει λάθη.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 8:02 μ.μ.

Συμφωνω φιλε (ανωνυμος 4,31) σε αυτα που γραφεις για το κομματι εκεινο του πολιτικου φασματος που αντιπροσωπευει δυναμεις του Συριζα και τους περι αυτον.
Και για οσους βεβαια διαφοροποιουνται απο το ΚΚΕ αλλα δεν ακολουθουν την λογικη της ενσωματωσης (ανταρσυα κλπ) οντως ειπαν πολλα και επιτεθηκαν με ολους τους ορους του συστηματος κατα καιρους στο κομμα ΟΜΩΣ....... αυτοι οι χωροι δεν ειναι ενιαιοι. Βρισκονται σε κατασταση συνεχους διαμορφωσης και χαρακτηριστικο ειναι η σοβαρη τους μετατοπιση τα τελευταια χρονια σε θεσεις και τακτικη στο κινημα πιο συγκροτημενη και ξεκαθαρη(σταση απεναντι σε ΕΕ, ιμπεριαλιστικους οργανισμους, περιφρουρησης κινηματος/κουκουλοφορων, ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κλπ).
Η πολιτικη του ΚΚΕ και η αναλυσεις του ειναι αυτες που τους τραβηξαν σε αυτη την πορεια. Ειμαι σε θεση να το γνωριζω απο τον συνδικαλιστικο μου χωρο.
Και ειναι ευθυνη του να ηγηθει της προσπαθειας για μετωπο στο λαο χωρις απολυτοτητες και φαινοτυπικο ηγεμονισμο. Το να εκδηλωνεται τετοιος ηγεμονισμος σε ενα βαθμο ειναι λογικο. Ουτως η αλλως και αυτοι οι χωροι ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΕΙ....απο ηγεμονισμο αλλο τιποτα(πχ ορισμενοι φοιτητικοι συλλογοι, σωματεια).
Το ΚΚΕ ειναι ιστορικο κομμα. Εχει πολιτικη ομοιγενεια. Εχει μαζικη δομη. Εχει σοβαρη παρεμβαση στο κινημα. Εχει τμηματα και επιστημονικες ομαδες. Εχει εμπειρια. Γι αυτο πρεπει να βγει παλι μπροστα. Ακομα και απο τον εαυτο του.
Jim

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 9:54 μ.μ.

Προς 17 Αυγούστου 2012 6:49 μ.μ.:
Φίλε πάρα πολλοί (φίλοι, μέλη, ψηφοφόροι κλπ) του ΚΚΕ είναι πολύ συμπαθείς και καλοί άνθρωποι. (Φυσικά καλύπτει και κάποιους αρχιμαλάκες, αλλά αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες).

Όμως σήμερα δεν ψάχνουμε για καλούς ανθρώπους. Ψάχνουμε για ανθρώπους που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν, να δώσουν πολιτική διέξοδο, να κινητοποιήσουν θα διδάξουν τον κόσμο.
ΣΗΜΕΡΑ, όχι αύριο.

Και το ΚΚΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Έχει βρει 5 τσιτάτα που αναμασάει (λες και οποιοσδήποτε έστω και στις παρυφές του μαρξισμού έλεγε κάτι άλλο από κρίση υπερσυσσώρευσης) κάνει και 3 "παραδειγματισμούς", κι εκεί τελειώνει ο...ιστορικός του ρόλος.

Ο καπιταλισμός/ιμπεριαλισμός περνά κρίσεις υπερσυσσώρευσης από το...19ο αιώνα, όταν τις διαπίστωσε και ο Μαρξ. Τι θέλετε να μας πείτε τώρα; Ότι κάθε κρίση δεν έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον τρόπο που εκδηλώνεται, στις διεξόδους που επιχειρεί να βρει, στις μεθόδους (προσωρινής φυσικά) αντιμετώπισής της κλπ. κλπ.;
Καλά τόσο τεμπέληδες είστε;
Βαριόσαστε ακόμη και να ψάξετε τις ιδιαίτερες συνθήκες που ορίζουν και σε μεγάλο βαθμό την συνείδηση του κόσμου; Και πως περιμένετε να την αλλάξετε αυτή την ρημαδοσυνείδηση; Με συνεχή επανάληψη των τσιτάτων σαν τους δασκάλους του 1950 ή με αναμονή της "δικαίωσης";

ΔΙΚΑΙΩΣΗ όμως φέρνει ΜΟΝΟ η ανατροπή των συσχετισμών, να το ξέρετε αυτό. Τα υπόλοιπα είναι για κουβέντες "διανοούμενων" μπροστά στο τζάκι. Όπως έλεγε και ο Ταραντίνο, "πριν αρχίσουμε να παίρνουμε πίπες ο ένας στον άλλο" για το πόσο "μάγκες" είναι οι κομμουνιστές, καλό είναι να δούμε το βασικό:
Ότι η ιστορία γράφεται από τις μάζες. Κι αν τις μάζες τις πάρουν οι νεοναζίδες, οι σκατόφλωροι του Τζήμερου και τα κολεγιόπεδα με τα γυμναστήρια, τότε θα την βάλουμε στον κώλο μας την "δικαίωση".

Κι αν δυσκολευόμαστε γιατί είναι κρίμα, μην ανησυχείτε: Θα μας την βάλουν αυτοί.

Ανώνυμος
17 Αυγούστου 2012 στις 10:00 μ.μ.

Υπάρχει καμιά παραπμπή για Νότιο Αφρική;

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 2:27 π.μ.

Απάντηση από 17-8-12 \\ 6.49μμ
ΠΡΟΣ 17-8-12 \\ 10.00μμ

Δεν ξέρω τι δεν κατάλαβες σωστά απ' το σχόλιό μου και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς προσπαθείς να μου πεις.
Το μόνο που αντιλαμβάνομαι πλήρως, είναι ότι αμφισβητείς το ΚΚΕ. Την πολιτική του και τη δράση του.
Στο προηγούμενο σχόλιό μου ανέφερα το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Αν λοιπόν είχες την παραμικρή ενημέρωση μέσα απ' το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, θα διαπίστωνες ότι οι κομμουνιστές δεν αγωνιζόμαστε με τσιτάτα, αλλά με προσφορά πάνω απ' τις δυνάμεις μας, στην πράξη και όχι στα λόγια.
Μα για να ξέρεις τι κάνει και λέει το ΚΚΕ, χρειάζεσαι ενημέρωση. Κι αυτήν δεν θα την πάρεις ποτέ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ και ΟΛΟΣΩΣΤΗ από αλλού, εκτός απ' το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, τον "9Ο2, τον ΟΔΗΓΗΤΗ. Έτσι δεν είναι;
Όσο για τις ιδιαίτερες συνθήκες τής εκάστοτε καπιταλιστικής κρίσης, δεν αναιρούν το ότι είναι καπιταλιστικές κρίσεις.
Ετούτη όμως η καπιταλιστική κρίση που εξελίσσεται και βαθαίνει επικίνδυνα, είναι γενικευμένη σε παγκόσμιο επίπεδο κι ίσως αποδειχτεί τραγικότερη απ' του 1929.
Ξέρεις λοιπόν ποια είναι η ιδιαιτερότητά της σε σχέση με το 1929;
Ότι λόγω τεχνολογίας και όχι μόνο, έχει παραχθεί σε σύντομο διάστημα πολύ μεγαλύτερος πλούτος, ο οποίος έχει συγκεντρωθεί σε πολύ λιγότερα "χέρια".
Άρα, η ένταση αυτής τής καπιταλιστικής κρίσης θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη.
Θα μπορούσαμε ν' αναπτύξουμε τεράστια συζήτηση για τη σύνδεση πολιτικής και οικονομίας, αλλά δυστυχώς δε γίνεται μέσα απ' εδώ.
Κλείνω, με κάτι αδιαμφισβήτητο:
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΤΑ ΜΕΛΗ, ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ, στην πλειοψηφία τους έχουν στενούς δεσμούς με την αυτομόρφωση.
Ιστορία, πολιτική, οικονομία, πολιτική οικονομία, ιστορία τού παγκόσμιου και ντόπιου συνδικαλιστικού κινήματος, ντοκουμέντα τού Κόμματος και άλλων ΚΚ, καλή λογοτεχνία κλπ. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι είμαστε οι κύριοι τέλειοι. Προσπαθούμε όμως, κι είναι άδικο να ψέγεις το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές ότι δεν κάνουμε τίποτα.
Μη μας ζητάς στο κάτω-κάτω ν' απολογηθούμε επειδή ο κόσμος είναι ακόμη εγκλωβισμένος στην κυρίαρχη ιδεολογία. θα μπορούσαμε να είχαμε ξεμπλκάρει περισσότερους; Ναι. Σ' ένα βαθμό, ναι.
Υπάρχει όμως και η προσωπική ευθύνη τού καθενός να βγάλει την "τσίμπλα" απ' το μάτι. Κι άμα δε "θέλει" να τη βγάλει, τον ΛΕΝΙΝ και τον ΣΤΑΛΙΝ να του φέρεις, αυτός θα ψάχνει γι' αφέντη όπως τ' αδέσποτα σκυλάκια.
Τόσο φοβερές και τρομερές είναι οι αυταπάτες που τρέφει ο λαός.
Θ' απαλλαγεί απ' αυτές τις αυταπάτες πριν είναι αργά;
Αυτό πρέπει να σ' απασχολεί, κι όχι πώς θα βρεις καλά και σώνει ψεγάδια στο ΚΚΕ.
Μπορείς να διαφωνείς με μια σειρά πράματα με το ΚΚΕ, αλλά για ολιγωρία δεν μπορείς να το κατηγορήσεις, μήτε γι' αντιεπιστημονικότητα.
Είναι 100% Κομμουνιστικό Κόμμα και 100% Επαναστατικό Κόμμα το ΚΚΕ.

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 11:29 π.μ.

Φίλε 9:45 το κκε έχει ήδη από το 2009(όταν οι άλλοι μιλούσαν για ύφεση όχι για κρίση)απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.Δες τα ντοκουμέντα του 18ου συνεδρίου.Ανατροπή των συσχετισμών δεν γίνεται όταν ένα αριστερό κόμμα ακολουθεί το ρεύμα(όπως έκανε ο σύριζα.'Ενα ρεύμα που οδεύει όλο και πιο δεξιά)αλλά όταν οι αντικαπιταλιστικές-επιστημονικές θέσεις του γίνουν κτήμα μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης.

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 12:52 μ.μ.

Κι όποιος δεν πείθεται για την ορθότητα των θέσεων και της πολιτικής τού ΚΚΕ, ας ρίξει μια ματιά στους δολοφονημένους εργάτες τής Ν. Αφρικής προχτές...

Lonmin: Η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως!

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ γαρ, κι έχει "δικαίωμα" να εξοντώσει, είτε με τη δουλειά στα ορυχεία "της", είτε με την πείνα, είτε με τα όπλα, τούς δούλους της,
όπως έκανε στο ορυχείο Μαρικάνα τής Ν. Αφρικής.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ κι έτσι περιφρουρεί και αυγαταίνει τα κέρδη του.

Όποιος έχει αντίρρηση, ας κάνει το αυτονόητο.

Ας συστρατευτεί στην πάλη γι' ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

Ας συστρατευτεί ΤΩΡΑ(!) στην ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ!!!

Το ΚΚΕ φωτίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτόν το δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να πει πλέον ότι δεν τον βλέπει...

Ας πάρει λοιπόν ο καθένας την προσωπική του ευθύνη κι ας αποφασίσει τι θα κάνει...

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 2:10 μ.μ.

Όντως δεν ήταν μόνο το ΚΚΕ που τα έλεγε. Τα έλεγε και το ΜΛ ΚΚΕ και το ΚΚΕ ΜΛ, η Ανταρσύα όμως που προκύπτει εγώ θυμάμαι να συμμετέχει ακόμη και στην ΕΛΕ. Κάποιες δυνάμεις στην ανταρσύα πιθανόν να υποστηρίζαν την άποψη για καπιταλιστική κρίση, αλλά δεν είναι δυνατόν ένας χώρος να έχει 15 απόψεις και να εμφανίζει κατά περίπτωση αυτή που τον συμφέρει. Αργά η γρήγορα μια τέτοια τακτική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Υ.Γ. Το να χρησιμοποιείς ως επιχείρημα το χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ δεν δείχνει φτώχεια επιχειρημάτων;
Υ.Γ. Επειδή πολλοί μιλάνε ειρωνικά για προφήτες και μάντεις. Να πω ότι καλύτερα προφήτης παρά μετά Χριστόν προφήτης. Να ζητάς δηλαδή κούρεμα(Συριζα) και μετά να το καταγγέλεις και τόσα άλλα. Βασίλης

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 5:42 μ.μ.

Αγαπητέ "18 Αυγούστου 2012 2:27 π.μ." θα πρέπει να δεχθείς κάποια πράγματα:
1. Το ΚΚΕ, όπως και κάθε κομμουνιστικό κόμμα, έχει χάσει την "δεδηλωμένη" (εμπιστοσύνη του λαού, όχι της βουλής). Η ιστορία η ίδια έδειξε (και δείχνει ακόμη, με την Κίνα π.χ.) ότι ένα κομμουνιστικό κόμμα μπορεί να υπηρετήσει και αλλότρια συμφέροντα από αυτά των εργαζομένων, για διάφορους λόγους. Εσείς οι ίδιοι δέχεστε στα κείμενά σας ότι ο οπορτουνισμός είχε διεισδύσει στις γραμμές του ΚΚΕ για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Εκτός λοιπόν από τον οπορτουνισμό υπάρχουν μια σειρά από "-ισμούς" που μπορούν να λοξοδρομήσουν ένα εργατικό κόμμα (σεχταρισμός, οικονομισμός, ρεβιζιονισμός κλπ. κλπ.) και να το κάνουν να υπηρετεί συνειδητά ή ασυνείδητα άλλα συμφέροντα.

Αυτά έχουν αποδειχθεί πλέον ιστορικά, οπότε η απεριόριστη εμπιστοσύνη που πιθανά να υπήρχε κάποτε από τους εργαζόμενους προς το κόμμα τους σήμερα δεν είναι δεδομένη και αυτό είναι και κακό αλλά και καλό. Σίγουρα πάντως σήμερα κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την εγκυρότητα του κόμματος, της εφημερίδας του, του καναλιού του κλπ. για να αποδείξει το δίκιο του. Το δίκιο του πλέον (αν το έχει φυσικά) πρέπει να το κερδίσει. Δεν πρόκειται να πείσεις κανένα γράφοντας απλά με κεφαλαία το "Ριζοσπάστη".

2. Φυσικά και δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρόκειται για καπιταλιστικές κρίσεις, αλλά από την άλλη κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ο νεοφιλελευθερισμός ο ίδιος μπορεί να είναι μια απάντηση των αστών και του ιμπεριαλισμού στην κρίση, μια κρίση που -σήμερα οι περισσότεροι το παραδέχονται- ξεκίνησε από στην δεκαετία του 1970, αρχικά με την μορφή της πετρελαϊκής κρίσης κι έφτασε σήμερα να βγαίνει ως κρίση τοξικών ομολόγων, χρηματιστηριακών παραγώγων, υπερδανεισμού κλπ. (εδώ συναντά και την κρίση του 1929 και πάλι όμως με διαφορές)

Όλα αυτά έχουν και συγκεκριμένες επιπτώσεις στους από κάτω: Ξεπούλημα του κράτους, περιοχές ολόκληρες (π.χ. στις ΗΠΑ) από εγκαταλελειμμένα σπίτια-"ιδιοκτησία" τραπεζών, νοικοκυριά που καταστρέφονται από τα επιτόκια του...διακοποδανείου(!) κλπ.
Ο Μαρξ δεν μπορούσε ούτε καν να αναφέρει ως παράδειγμα τα cds ή τα διακοποδάνεια και το κάλεσμα σε γενικευμένο καταναλωτισμό (παρόλες τις πολύτιμες βάσεις που φυσικά έδωσε με το "φετιχισμό του εμπορεύματος" κλπ). Ο Λένιν μίλησε για τον ιμπεριαλισμό, όμως δεν ήταν δυνατόν να δει τις σύγχρονες μορφές νεοαποικισμού μέσω "δημοκρατικών δικαιωμάτων" και ΜΚΟ! Ούτε ήταν δυνατόν να προβλέψει ότι ο αποικιακός στρατός θα υποκατασταθεί μερικώς από "ιδιωτικούς" στρατούς που θα προασπίζουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης στην υποσαχάρια Αφρική!

3. Όλα αυτά περιμένουν εσένα να τα ερμηνεύσεις, να μιλήσεις στον κόσμο με βάση την καθημερινότητά του, να του δώσεις ένα μπούσουλα, μέσα σε μια κατάσταση που μοιάζει τόσο διαφορετική αλλά είναι στην βάση της τόσο ίδια με πριν 100 χρόνια. Περιμένουν να πιάσεις το νήμα από το ΣΗΜΕΡΑ και να ξηλώσεις όλο το πουλόβερ της εκμετάλλευσης όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και λαών ολόκληρων!

Κι εκεί δεν αρκούν τα αναμασήματα και ΠΟΛΥ περισσότερο δεν αρκεί ο ελιτισμός του κατόχου της γνώσης που κάποτε(??) θα δικαιωθεί. Πως να μη σε πει ο άλλος "προφήτη", όταν τον βρίζεις και τον υποτιμάς έτσι ανοιχτά κατ' ελάχιστο ως παρασυρμένο, μη πω...χαφιέ;!;
Έχετε κάνει μια γύρα στα ΚΚΕδικα μπλογκ;
Ρε σεις στα μισά βρίζετε κανονικά τον κόσμο: Τι ξεφτίλες, τι καθυστερημένοι, τι μικροαστοί...ΟΤΙΝΑΝΑΙ, μπινελίκια κανονικά!!
Είσαστε σοβαροί;
Και κυρίως: Είσαστε κομμουνιστές εσείς και μπινελικώνετε έτσι τον κόσμο γιατί δεν σας...ψήφισε ή (ακόμη χειρότερα!) γιατί ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ;!;

Ανώνυμος
18 Αυγούστου 2012 στις 5:57 μ.μ.

Γ.Σ. Σε θεωρητικό επίπεδο το κκε(όπως και πολλές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς), ανέλυσαν σε γενικές γραμμές σωστά την φύση της κρίσης(άλλωστε αν θες τουλάχιστον στα λόγια να λέγεσαι κομουνιστικό κόμμα αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις)Το ζητούμενο είναι πως προωθείς με την δράση και την πρακτική σου την ανατροπή του συστήματος. Η ηγεσία του κκε τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έκανε κάτι παραπάνω από τις... συμβολικές... εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, αλλά όπου ο κόσμος επέλεξε, είτε να συγκρουστεί(π.χ. περικύκλωση βουλής), είτε να δημιουργήσει εμβρυακές μορφές αυτοοργάνωσης,(π.χ. κίνημα πατάτας) η ηγεσία στάθηκε απέναντι του. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Αλέκα από το 2008 είχε δηλώσει ότι κατά την... επανάσταση... δεν θα σπάσει ούτε τζάμι!!!

Ανώνυμος
19 Αυγούστου 2012 στις 12:55 π.μ.

5:42
Εγώ συμφωνούσα με τον 2:27 σε όλα.
Μετά διάβασα τα δικά σου και ξαναγύρισα στον 2:27, να δω αν έκανα εντέλει λάθος που συμφώνησα μαζί του. Μετά ξαναδιάβασα εσένα πιο προσεκτικά.

Εντέλει δεν είχα κάνει λάθος. Ναι, διαφωνώ κάθετα μαζί σου και συμφωνώ όλο και πιο πολύ με τον 2.27 και με το ΚΚΕ.Για πολούς λόγους διαφωνώ μαζί σου, αλλά δε γίνεται να το ρίξουμε και στις ατέλειωτες αναλύσεις. Έναν χαρακτηριστικό θα σου πω.

Εσύ δε μιλάς για ανατροπή τού καπιταλισμού, αλλά για μη νεοφιλεεύθερη διαχείρισή του μόνο. Άρα, μιλάς για καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού. Π.χ. σοσιαλδημοκρατική. Επομένως για τη διαιώνισή του.

Μόνο που τα τυράκια τελειώσανε. Τώρα θα φάνε οι καπιταλιστές και(!) τα ποντικάκια που τρώγαν τα τυράκια. Αλληγορία είναι. Δεν κατηγορώ αυτούς που είχαν μια αξιοπρεπέστερη οικονομική ζωή.

Εδώ βρε σπάσανε τη συμμαχία τους με τους μεσοαστούς, θ' αφήσουν όρθιους τούς οικονομικά μικροαστούς; Καλά, για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα δεν το συζητώ. Μας έχουν ήδη στείλει στην οικονομική εξαθλίωση.

Να γιατί, εγώ, τους αγώνες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του λαού, δεν τους ξεκόβω απ' το διαρκή αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Και σ' αυτό με καλύπτει πλήρως η πολιτική τού ΚΚΕ, αφού είναι σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Κι εκείνα τα χυδαία ψεύδη που αραδιάζεις ότι δήθεν οι κομμουνιστές βρίζουμε τον κόσμο, στα επιστρέφω ως απαράδεκτα.




Ανώνυμος
19 Αυγούστου 2012 στις 7:40 π.μ.

A...για μη νεοφιλελεύθερη διαχείριση μιλάω.
Οκ ρε φίλε, ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει. Δεν θα κάτσω να το "διαπραγματευτώ" με φανατικούς να το ξέρεις.

Αυτά τα περί "χυδαίων ψεμάτων" πες τα καλύτερα πουθενά που δεν σας διαβάζουν. Όποιος διαβάζει συστηματικά τα μπλόγκ σας έχει δει ένα προς ένα όλους τους χαρακτηρισμούς (και πολύ περισσότερους) από διάφορους "επαναστάτες" της πορδής. Άλλωστε και στο Βαθύ Κόκκινο δεν είναι δύσκολο να τους βρεις στα σχόλια, απλά εδώ δεν υπάρχουν τα ψευδώνυμα "διασήμων" μπλόγκερ.

Ανώνυμος
19 Αυγούστου 2012 στις 8:42 π.μ.

Αυτό που γίνεται φανερό μετά τις εκλογές με το κκε,ειναι ότι έχουν ξαμολυθεί σε όλα τα μπλόγκς διάφοροι υπερασπιστές του προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την συντριβή του.Φτάνουν στο σημείο δε να χλευάζουν το λαό γιατί δεν ψήφισε τους μοναδικούς''γνήσιους''εκπροσώπους του αλλά προτίμησε να ψηφίσει κάτι άλλο και ειδικά τον συριζα.Απλά ο λαός έκανε αυτό που του ειπε η ΄παπαρήγα μετά τις εκλογές της 6ης Μάη.Διόρθωσε την ψήφο του!!

Ανώνυμος
19 Αυγούστου 2012 στις 12:56 μ.μ.

Οσοι εξαντλουν την αρχαια τους εμπαθεια με το ΚΚΕ στα εκλογικα του ποσοστα στις τελευταιες εκλογες!!!!!........αδικουν την σοσιαλφασιστικη τους καταγωγη-τροτσκιστες,πουλιόπουλοι,ΓΙωτοπουλοι,αναρχοφασιστες κ.α λουλουδια . Καποτε ολοι αυτοι μεμφονταν το ΚΚΕ για την εκλογιστικη προσηλωση του. Κατειχαν την αληθεια με την επιρροή τους στο λαό στο 0,001%. Η επιρροή τους στο κινημα (σωματεια. Εργατικα κεντρα, συλλογοι, κλπ) ηταν και ειναι αστεια. Ολα αυτα για αυτους -ή εσας- εαν αυτοσυγκαταλεγεστε στις γκρουπες, ποτε δεν αποτελεσαν κριτηριο πολιτικης ορθοτητας!!!!! Με το ΚΚΕ τι λυσσα τους επιασε;
Υπαρχουν αλλα μετεριζια κριτικης στο ΚΚΕ . Απο την σκοπια ενος κομμουνιστη. Αυτο αυτοι δεν το αντεχουν γιατι αναιρει τους ιδιους.
Ειναι δε εντυπωσιακο ποσο ευκολα απο 'φιλοι συνοδιποροι στο κινημα' με διαθεση για κοινη πορεια κλπ απεναντι στην καπιταλιστικη επελαση......γινονται καθαροι αντι-ΚΚΕ θεματοφυλακες. Πιο ικανοι και απο ασφαλιτη του 50 γιατι κατεχουν και την εξοθεν καλη-αριστεριστικη μαρτυρια.
Κριμα.
Jim

Ανώνυμος
19 Αυγούστου 2012 στις 1:01 μ.μ.

@ 8:42
Μπα δε νομίζω, δεν διόρθωσε, οπισθοχώρησε προς τις θέσεις "δεν εννοούμε νομική καταγγελία, εννοούμε πολιτική" κλπ κλπ.

Περί "χλευασμού", μπορεί και να βρεις και τέτοια φαινόμενα, αλλά αυτό που βλέπω γενικά είναι "νηφαλιότητα και ψυχραιμία". Από την άλλη πού να δεις κάτι συριζαίους κλαμένους, με τοποθετήσεις "αφού είστε τέτοιοι καλά να πάθετε, αυτό σας αξίζει κλπ" (όχι ότι έχουν κι άδικο στην αφηρημένη γενικότητα της φράσης, αλλά αυτό είναι το δεδομένο διαρκείας και υποτίθεται ότι η πάλη γίνεται για να ανατραπεί ακριβώς αυτό, ενώ εδώ τους φάνηκε σαν συντέλεια του κόσμου), ή αλλους πάλι που κόψανε την καλημέρα στην οικογένειά τους (ακραίες αλλά χαρακτηριστικές αντιδράσεις) γιατί δεν ψήφισε συριζα αλλά προτίμησε να ψηφίσει κάτι άλλο και ειδικά κκε.

Ανώνυμος
20 Αυγούστου 2012 στις 8:09 π.μ.

"Υπαρχουν αλλα μετεριζια κριτικης στο ΚΚΕ . Απο την σκοπια ενος κομμουνιστη."

Πες μας κανα δυό από αυτά, έτσι να τα ξέρουμε.
Γιατί εγώ μέχρι τώρα τα μόνα μετερίζια κριτικής που βλέπω ν' αφήνετε είναι αυτό του "οπορτουνιστή", του "ύποπτου", του "προδότη", του "προβοκάτορα", του "χαφιέ" και του "ασφαλίτη".

Υπάρχουν κι άλλα;

Ανώνυμος
24 Αυγούστου 2012 στις 1:28 π.μ.

Διαβασε εξυπνακια τα ντοκουμεντα του τελευταιου συνεδριου -18ου- κριτικη στον σοσιαλισμο του 20ου αιωνα, ή το δοκιμιο ιστοριας(β´ τομος) , η την τελικη εκτιμηση του εκλογικου αποτελεσματος (και κυριως σε σχεση με την προεκλογικη τακτικη), κα..........
Εαν τωρα παλι δεν καταλαβες!!!!!! ψαξου γιατι ψαχνεις.
Jim

Ανώνυμος
24 Αυγούστου 2012 στις 7:52 π.μ.

A...κατάλαβα. Θα πρέπει να γίνω μέλος του ΚΚΕ και μετά να ασκήσω κριτική στην οργάνωση βάσης μου.
Εντάξει, θα μου πάρει λίγο χρόνο αλλά χαλάλι σου.

Αλήθεια, με δέχεστε ως μέλος του κόμματος;
Γιατί κάτι μου λέει ότι θα φάω πόρτα μόλις κάνουμε μια κουβέντα σαν κι αυτή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger