Της Ματίνας Παπαχριστούδη - Hoc Doc
Τρία χρόνια ύφεσης κλείνουν τα ΜΜΕ, τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων ιδιοκτήτες, εκδότες και μεγαλοδημοσιογράφοι πέρασαν το αναγνωστικό κοινό και τους εργαζομένους τους από όλες τις φάσεις της αγοραίας προπαγάνδας. Εν αρχή ην η αλαζονεία της βεβαιότητας για την πανίσχυρη εξουσία τους. Επέβαλαν τη σιωπή για οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση στην έλευση του ΔΝΤ ελέω κρίσης. Ενδοεταιρικά η επιχείρηση των διαπλεκόμενων εκδοτών έναντι της κοινωνίας συνοδεύτηκε από το πρώτο κύμα απολύσεων-μειώσεων μισθών. Εξωεταιρικά οι media-άρχες είχαν συνεχή πρόσβαση στο ζεστό χρήμα, δάνεια, εισροή κεφαλαίων από νέους μετόχους ή αμέτοχους υποστηρικτές.
Τότε εμφανίστηκε ως μέγας σωτήρας των ΜΜΕ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μοιράζοντας σαν τον Άη Βασίλη χρήμα σε εταιρικά μερίδια ή σε μαύρες τσάντες. Εμφανίστηκε με ποσοστά ή εξολοκλήρου σε Πήγασο, ΣΚΑΙ, Ελευθεροτυπία, Flash, Espresso, Ισοτιμία.
Ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, ΜΜΕ και εκδότες αγρίεψαν. Έκαναν εχθρό την κοινωνία που αντιδρούσε και διαδήλωνε, εχθρό και τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που φώναζαν περισσότερο. Δεύτερο κύμα απολύσεων και μειώσεων μισθών. Συν ο πρώτος κύκλος περικοπών στις αμοιβές golden και silver στελεχών που είχαν επωμιστεί τον ειδικό ρόλο στη χειραγώγηση των πολιτών. Ενδοεταιρικά άρχισαν τα ζόρια, σταμάτησε η ροή δανείων, τα κλειδωμένα χρέη μπήκαν στο μικροσκόπιο ελέγχων από ξένους. Και πάλι όμως τραπεζίτες, πολιτικοί, εκδότες, το τρίγωνο της διαπλοκής στη διαχείριση της δημοκρατίας και των πολιτών της, τα κατάφερναν. Τα πορίσματα ελέγχου της black roll κλειδώθηκαν σε σκοτεινά συρτάρια, στα πρωτοσέλιδα, κύρια άρθρα και ανοιχτά τηλεπαράθυρα, όποιος αντιδρούσε βαφτιζόταν εχθρός της οικονομίας, της χώρας, του έθνους, του ευρώ, των mediaκών επιχειρήσεων τους. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις πετιούνταν στα σκουπίδια, κι όταν έβρισκαν δίοδο δημοσίευσης σε ανεξάρτητα περιοδικά ή στο διαδίκτυο, αγνοούνταν από τα παραδοσιακά Μέσα.
Παράλληλα ξεδιπλώνονταν μαφιόζικου τύπου επιχειρήσεις σπίλωσης και συκοφάντησης των ακηδεμόνευτων δημοσιογράφων μέσω πληρωμένων blogs.
Ο δημοσιογραφικός κλάδος βρέθηκε ενώπιον σχίσματος, ανεξάρτητα αν αυτό έγινε κατανοητό μαζικά. Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στην παραδοσιακή ενημέρωση. Οι πολίτες δεν πίστευαν πια τα ΜΜΕ. Και αμφισβητούν ανοιχτά, ενίοτε οργισμένα, τις προθέσεις και τους στόχους των εκδοτών.
Η δημοσιογραφία τους καταρρέει, όπως και οι επιχειρήσεις media στην τρίτη φάση σήμερα. Τα σημάδια ήταν ορατά, λίγοι τα είδαν και με προσωπικό κόστος επέλεξαν τη Δημοσιογραφία, όχι τα Μέσα. Τα media κινούνται στο τέλος αυτού του έτους σε δίνη, το μοντέλο λειτουργίας τους κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Οι εκδότες βέβαια θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και σε πανικό θα κάνουν τα πάντα για αυτό.
ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Και στην Ινδία και στην Αφρική έχουν δημοσιογράφους με 10 ευρώ. Να τους φέρουμε εδώ να φύγετε εσείς». Ο αγρότης από την Καρδίτσα έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Δ. Οικονόμου του ΣΚΑΙ που του φώναζε πως πρέπει να αλλάξει και να σταματήσει να παράγει βαμβάκι, γιατί στην Ινδία και την Τουρκία είναι πιο φθηνό. Ενοχλημένος ο Β. Λυριτζής κάτι ψέλλισε πως εδώ μιλάμε για αγροτικό προϊόν. Φυσικά, η δημοσιογραφία παράγει προϊόντα προπαγάνδας, δεν μπορεί να αμείβεται με 10 ευρώ. Ειδικά στο ΣΚΑΙ...
ΚΑΙ MΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ «Ε»
Με ορίζοντα την 10η Ιανουαρίου θέλει να βγει στα περίπτερα η αυθεντική «Ελευθεροτυπία» με νέο μέτοχο τον Χάρη Οικονόμοπουλο. Ήδη έχει σχηματιστεί η βασική δημοσιογραφική ομάδα που θα τρέξει την έκδοση, ενώ συνολικά θα απασχολήσει 120 άτομα. Από τις πρώτες ενδείξεις η νέα «Ελευθεροτυπία» δεν θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο, όπως οι άλλες δυο εφημερίδες, «ΕτΣ» και «6 μέρες» που προέκυψαν από τα σπλάχνα της «Ε». Μήπως όμως θα αμφισβητεί το ευρώ και την ΕΕ;
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ, ΝΟΜΟΣ ΠΑ ΤΑ ΜΜΕ
Της ψηφιακής ΤV το κάγκελο έγινε στη Μακεδονία με το σβήσιμο του κέντρου εκπομπής στον Χορτιάτη. Άναρχα, χωρίς κανείς από τους φορείς να έχει την ευθύνη και να λογοδοτεί για αυτήν, οι πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν για βοήθεια τεχνικών προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση. Η ψηφιακή μετάβαση στη Θεσσαλονίκη είναι η απόδειξη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα δεν αγγίζουν τα τηλεοπτικά συμφέροντα που έβαλαν τη σφραγίδα της άναρχης ανάπτυξης. Η αμέσως επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση στις αρχές του νέου έτους αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διανομή των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην προετοιμασία του νέου νόμου για τα ΜΜΕ.
Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ
Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εφημερίδες συμφώνησαν στην εθελούσια απόλυση τους από τις αρχές Δεκεμβρίου σε ΔΟΛ, ΣΚΑΙ, Καθημερινή. Κοινός παρονομαστής αυτή τη φορά ήταν πως δεν ακούστηκε κιχ. Όλα έγιναν σιωπηλά, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, χωρίς σωματεία και συνδικαλιστές. Η πλειονότητα όσων αποχωρούν ανήκουν στη παλιά γενιά των δημοσιογράφων, πολλοί από αυτούς στελέχη επί χρόνια στον Τύπο.
Δημοσίευση σχολίου