Του Κώστα Βαξεβάνη – “Hoc Doc”
Με μια απλή εμπειρική λογική, ο βαθμός της καταπίεσης ή της εξαθλίωσης του κόσμου γεννά αυτόματα την αντίδραση. Οι άνθρωποι δηλαδή αντιδρούν όταν σπρώχνονται στο περιθώριο, όταν τους αφαιρούνται επιλογές, όταν αγγίζουν τα όριά τους. Είναι μάλλον εμφανές πια πως στην κοινωνία δεν λειτουργεί αυτή η γραμμική σχέση, ο αυτοματισμός.
Η καταπίεση δεν δημιουργεί απαραίτητα επαναστάτες. Ή τουλάχιστον δεν τους δημιουργεί την ώρα που περιμένει κάποιος πως θα εμφανιστούν. Μπορεί κάλλιστα να φτιάχνει δούλους και υποτακτικούς. Στην Ελλάδα της κρίσης ο Σαμαράς συνεχίζει να κυβερνά με μέτρα που απομακρύνουν κάθε ανάπτυξη, με τον Βενιζέλο να του υπαγορεύει πολιτικές και τον Κουβέλη να του χαϊδεύει με κατανόηση το χέρι.
Τι είναι αυτό που κάνει τους πολίτες αυτής της χώρας να ανέχονται την κοροϊδία ή, ακόμα περισσότερο, να θέλουν να πιστεύουν πως όσοι κατέστρεψαν τη χώρα μπορεί ίσως την τελευταία στιγμή να την σώσουν; Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων που δεν τρομάζουν ακόμη βλέποντας τον Μάκη Γιακουμάτο και τη Θεοδώρα Τζάγκρη στα τηλεπαράθυρα να διαμορφώνουν πολιτική, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιούνται μήπως οι επόμενοι που θα έρθουν δεν μπορούν να κυβερνήσουν;
Πριν από μερικές ημέρες στη Βαρκελώνη Ισπανοί συνάδελφοι με ρωτούσαν με ειλικρινή απορία γιατί οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται με όλα αυτά που γίνονται σε βάρος τους. Γιατί δεν τελειώνουν με αυτό στο σύστημα της διαφθοράς που εισπράττει πλούτο παράγοντας μόνο ψέματα. Η ίδια απορία δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία, την Πορτογαλία, όλο τον ευρωπαϊκό νότο.
Συνδεδεμένος με μια Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιεί αποφάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας κυρίως, κυβερνιέται από δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με τη διαφθορά και τώρα πια με την υποτέλεια που εξασφαλίζει την πολιτική επιβίωση των διεφθαρμένων.
Απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα, οι πολίτες αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά της πολιτικής από τη διεφθαρμένη της έκφραση, την οποία έχουν συνηθίσει. Το χειρότερο είναι πως αυτοί οι πολίτες επί δεκαετίες έχουν εκ-παιδευτεί ως πελάτες, συναλλασσόμενοι, καταναλωτές. Έχουν ξεχάσει κάθε κοινωνικότητα, την έχουν αντικαταστήσει με τη συνεύρεση και σίγουρα όχι με τον προβληματισμό.
Στην Ελλάδα που ενοχοποιούσε την αμφισβήτηση και κλωνοποιούσε συστηματικά την ομοιογένεια του στιλ, οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι να αναζητούν την προσωπική λύση. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι ταυτισμένη με το βόλεμα και την εξαίρεση. Η συλλογικότητα ήταν ένα άκοπο μόρφωμα που χόρευε στα κλαμπ με τις χορηγίες των τραπεζών και θεωρούσε εθνική υπόσταση τα έργα των κρατικοδίαιτων εργολάβων. Αυτός ο κόσμος είναι δύσκολο σήμερα και να καταλάβει και να δράσει. Πρέπει να επαναπρογραμματιστεί η συλλογική συνείδηση, να επαναδιατυπωθούν οι αξίες, να ανακαλυφθεί ξανά η πολιτική και η σημασία της.
Οι άνθρωποι είναι πολιτικά όντα, εξαρτώνται από την πολιτική και την δημιουργούν, ακόμη και όταν επιλέγουν να πάνε για μπάνια την ώρα που ανοίγουν οι κάλπες. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση απ' το να δράσουν. Ακόμη και στην πιο έντονη αγωνία του, ο κόσμος ρωτάει «τι θα γίνει τώρα», εννοώντας ποιος θα το κάνει. Ποιος θα το ετοιμάσει και θα το προσφέρει με όλες τις εγγυήσεις καλής και συμφέρουσας λειτουργίας.
«Κανένας» είναι η απάντηση. Μπορεί να συμβεί αν αποφασίσουμε πως τίποτα δεν προκύπτει χωρίς τη συμμετοχή μας. Ανακαλύπτοντας ίσως ξανά την αξιοπρέπεια ως στοιχείο προσωπικής λειτουργίας αλλά και κρίσης της πολιτικής και των πολιτικών.
Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω πως αυτοί που μπορούν να το κάνουν είναι τα πραγματικά θύματα της σημερινής κατάστασης. Όσοι δεν μπορούν να απαντήσουν πώς θα είναι το αύριο, γιατί δεν το σκέφτονται με τους όρους του χθες. Οι νέοι.
+ σχόλια + 5 σχόλια
Πολύ ανάλυση κ Βαξεβανη μας….
Η εξίσωση είναι απλή:
Εάν ισχύει η πρόταση:
(αν δεν ισχύει, αυτομάτως δεν ισχύει και το άρθρο σας)
«η καταπίεση ή η εξαθλίωση του κόσμου γεννά αυτόματα την αντίδραση»
Αλλά δεν υπάρχει αντίδραση, ΑΡΑ δεν υπάρχει «καταπίεση ή εξαθλίωση του κόσμου», ακόμα ( θα μπορούσα να συμπληρώσω. )
Όλα τα αλλά είναι κουραφέξαλα..
ανώνυμε από πάνω, λες σαχλαμάρες. ΚΑΙ καταπίεση υπάρχει, ΚΑΙ εξαθλίωση υπάρχει! Το ότι δεν εκδηλώνεται η αντίδραση σε αυτή την κατάσταση με τον τρόπο που θέλουμε, ή με αυτόν που γενικά απαιτείται, είναι αποτέλεσμα μοιρολατρίας, φόβου και ατομικισμού. Χωρια οι ευθύνες των κομμάτων της αριστεράς οι οποίες είναι σοβαρές.
Υπάρχει και άλλη εξήγηση: Το ερώτημα δεν είναι "γιατί δεν ΚΑΝΟΥΜΕ κάτι" είναι "γιατί δεν ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ κάτι". Εμείς δεν ανήκουμε στους αγανακτισμένους καναπεδάτους μικροαστούς.
Αυτό είναι ακριβώς που φοβάμαι
Ότι οι νέοι θα είναι αυτοί που θα το κάνουν.
Κι εμείς που δυστυχώς χαλάσαμε όλα αυτά τα χρόνια θα καθόμαστε να βλέπουμε το έργο από τους καναπέδες μας.
Και το χειρότερο είναι ότι θα τους κατηγορούμε γιατί έκαναν αυτό που εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε.
Εγώ λοιπόν λέω, να αφήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν άλλα σχέδια,
κι αν μπορέσουμε κάποτε και ξυπνήσουμε, εμείς, ‘’οι χαλασμένοι’’, να συμφωνήσουμε για κάτι. Να πούμε πχ ότι κανένας άνθρωπος και για κανένα λόγο δεν πρέπει να τρώει ξύλο….. Δεν καταλαβαίνω πως συνηθίσαμε το ΞΥΛΟ, επειδή διεκδικούμε κάτι το οποίο δεν αρέσει σε κάποιους.
Έτσι απλά.
Ας συμφωνήσουμε σε κάτι.
όσο, γιατί δεν κάνουμε κάτι,
θέλω να πω ότι τόσα χρόνια φρόντισαν να μας αρρωστήσουν. Είμαστε άρρωστοι το καταλαβαίνετε? Μας σάπισαν το μυαλό, μας διέλυσαν τη σκέψη. Κι όλοι εμείς που αντιστεκόμαστε, είμαστε οι ΄΄παραταιροι΄΄ της κοινωνίας.
Στ.Κ.
Διαθεση αντιστασης παρουσιαζεται σε εκεινους που, αν και βρισκονται κατω απο συντριπτικη πιεση, εχουν πιστη σε καποιο πλεονεκτημα σε σχεση με τον αντιπαλο: ηθικο (--> πολιτικο) και τεχνικο (--> προυπαρχουσες και συνεχως αναδιαμορφουμενες δομες αλληλεγγυης και συλλογικης δρασης). Η συντριπτικη πλειοψηφια του ελληνικου πληθυσμου εχει αντιληφθει προ πολλου οτι δεν διαθετει καποιο τετοιο πλεονεκτημα. Απο δω προερχεται η σημερινη μισερια. Μαλιστα μεχρι προχτες δηλωνε υπερηφανα ευτυχισμενη (η συντριπτικη πλειοψηφια, παντα) με την εκδηλωση τής υποδειγματικα κονφορμιστικης αποδοχης της απαιτουμενης νομιμοφροσυνης ως υγειως σκεπτομενου και υπεθυνου πολιτη. Οι δουλοι με συνειδηση δουλου δεν ειναι ικανοι για τιποτα αλλο παρα με οτι κανουν (ή δεν κανουν) να προκαλεσουν περισσοτερο κακο στους εαυτους τους και στους γυρω τους και να προσδωσουν μεγαλυτερη σιγουρια στην εξουσια των αφενταδων τους.
Ο Βαξεβανης εχει δικιο: οι νεοι ειναι η ελπιδα αλλα ποιοι? Εκεινοι που θα εχουν καποιο συγκριτικο πλεονεκτημα να εκμεταλλευτουν. Καταρχην να μην σκεπτονται οπως οι πατεραδες και οι μαναδες τους. Δηλαδη δουλικα. Επειτα, ισως, βρουν το δρομο τους τα πραγματα.
Δημοσίευση σχολίου