Home » , » Συμφωνία της Βάρκιζας –Μέρος Γ΄ (τελευταίο)

Συμφωνία της Βάρκιζας –Μέρος Γ΄ (τελευταίο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 | 10:52 π.μ.

Γράφει ο kokkiniotis

Στο τρίτο μέρος του ιστορικού μας αφιερώματος (τα δυο προηγούμενα μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ), παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Βάρκιζας, καθώς και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο συμφωνίας για στρατιωτικά ζητήματα που υπογράφουν ο Παυσανίας Κατσώτας για την κυβερνητική πλευρά και ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης.

Ο πρώτος από αυτούς διετέλεσε αργότερα πολιτευτής και υπουργός Κοινωνικής Προνοίας της Ενώσεως Κέντρου, Δήμαρχος Αθηναίων και χουντικός στην επταετία. Στις εκλογές του 1977 ήταν υποψήφιος της Εθνικής Παράταξης του Στέφανου Στεφανόπουλου, δηλαδή του κόμματος που εκπροσωπούσε τη χούντα.

Ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης έχασε τη ζωή του το 1957 σε τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος στον Άλιμο από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής που οδηγούσε αμερικανός λοχίας. Η γυναίκα του Μάριον Σαράφη που ήταν δίπλα του στο τροχαίο καθώς και η ΕΔΑ εκφράσανε την άποψη ότι επρόκειτο για πολιτική δολοφονία.

Από τα εννέα άρθρα της συμφωνίας της Βάρκιζας έμελλε να τηρηθεί μόνο ένα: το έκτο, αυτό που μιλούσε για τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, που ήταν και το «ζητούμενο» για τους Άγγλους, την αστική τάξη και τους μοναρχοφασίστες την εποχή εκείνη. Η συνέχεια στην ιστοσελίδα μας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Ανώνυμος
15 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:56 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες για το τροχαίο του Στ. Σαράφη;

Ανώνυμος
15 Φεβρουαρίου 2013 στις 11:57 μ.μ.

χρησιμο και ενδιαφέρον το δημοσίευμα για τη Βάρκιζα. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι

Ανώνυμος
16 Φεβρουαρίου 2013 στις 2:08 π.μ.

Τα διαβασα με ενδιαφέρον και τα τρία, το τρίτο μου φαίνεται ότι είναι το καλύτερο. Προσόν πάντοτε η νηφάλια προσέγγιση

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger