Home » » Για την «Ενότητα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με διακριτές παρατάξεις» και την κοινή δράση

Για την «Ενότητα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με διακριτές παρατάξεις» και την κοινή δράση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 | 7:31 μ.μ.

Γράφει ο Νίκος Δινόπουλος

Μια αναφορά σε λίγες χαρακτηριστικές στιγμές της πορείας του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας, θα φωτίσει αρκετά τη θέση «ενότητα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις με διακριτές παρατάξεις» που επικρατεί στη χώρα μας.

Ο νόμος 281 του 1914 «περί σωματείων» είναι η νομική βάση για την ίδρυση συνδικαλιστικών οργανώσεων στη χώρα μας. Από το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΣΕ στην Αθήνα, στις 21 Οκτωβρίου 1918 και του ΣΕΚΕ στη συνέχεια, η ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας είναι μια μακρά σειρά παρεμβάσεων του αστικού κράτους. Το συνέδριο έγινε στο Βασιλικό Θέατρο.

Συμμετείχαν 214 συνδικάτα, με 180 αντιπροσώπους που εκπροσωπούσαν 65.000 οργανωμένους εργάτες. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ δεν προέκυψε από τη διάσπαση του εργατικού κινήματος, από τη σοσιαλδημοκρατία στη διάρκεια του Α΄ παγκόσμιου πολέμου, αλλά έχουμε την ίδρυση του πρώτου κόμματος της ΕΤ στη χώρα μας. Από το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι -σχηματικά, αφαιρετικά- διακριτές τρείς τάσεις: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger