Home » » Σχολές… υπηρετικού προσωπικού

Σχολές… υπηρετικού προσωπικού

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 | 9:33 π.μ.

Σχολές… υπηρετικού προσωπικού

του Μάριου Διονέλλη
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών,  
Έντυπη έκδοση, 26/02/14  

Φτηνό προσωπικό με 307 ευρώ τον μήνα!
     
Με συγχρηματοδότρια τη γερμανική κυβέρνηση ο ΟΑΕΔ στην Κρήτη «προσφέρει» σε νέους κατάρτιση στην ειδικότητα του τεχνίτη Εστιατορίου–Επισιτισμού και στους ξενοδόχους φτηνό προσωπικό με 307 ευρώ τον μήνα!

Φτηνά εργατικά χέρια με… γερμανικές ευλογίες ετοιμάζεται να προσφέρει η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, που εγκαινιάστηκε χθες στο Ηράκλειο από τον υφυπουργό Παιδείας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ!

Η σχολή είναι η δεύτερη του είδους της που ανοίγει στην Ελλάδα (η πρώτη ήδη λειτουργεί στην Αθήνα) και βασίζεται στο λεγόμενο «Δυϊκό Σύστημα Εκπαίδευσης» για το οποίο επανειλημμένως έχει μιλήσει στις επισκέψεις του στην Κρήτη ο επιτετραμμένος της καγκελαρίου για την Ελλάδα, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Η σχολή άνοιξε στην Κρήτη με συγχρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και τη συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αλλά και μεγάλων τουριστικών μονάδων της Κρήτης και θα παρέχει κατάρτιση στην ειδικότητα του τεχνίτη/τριας Εστιατορίου–Επισιτισμού.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη σχολή είχαν νέοι 18 και 19 ετών. Οι «σπουδές» διαρκούν τρία χρόνια και περιλαμβάνουν για κάθε έτος 4 μήνες ενδοσχολικής εκπαίδευσης, η οποία θα γίνεται κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου, και 8 μήνες «εκπαίδευση-μαθητεία σε εργασιακό χώρο» η οποία θα υλοποιείται κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

«Προσφορά στην ανάπτυξη»


Οι απολαβές των μαθητών–εργαζομένων θα είναι 307 ευρώ τον μήνα (το 75% του βασικού μισθού, εφόσον είναι κάτω από 25 ετών) για τα τρία χρόνια εκπαίδευσης ενώ, όπως παραδέχεται με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης, δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να διατηρήσει το προσωπικό αυτό μετά τη λήξη της «μαθητείας».

Ο κ. Κελέμης εξηγεί πως «πρόκειται για προσφορά των επιχειρηματιών στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αφού θα διαθέτουν τους πόρους αλλά και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας για την εκπαίδευση των σπουδαστών και σε βάθος χρόνου θα έχουν δημιουργηθεί πλήρως καταρτισμένα στελέχη που θα μπορούν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις απαιτήσεις της αγοράς».

Για εργατικό δυναμικό με τριετείς συμβάσεις πείνας, που θα στερήσει θέσεις εργασίας από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μιλά ο πρόεδρος του σωματείου στο Ηράκλειο, Γιώργος Αρετίνης. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.», «πρόκειται για μια φτηνή λύση για τους ξενοδόχους ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Χωρίς καμία δέσμευση ότι αυτά τα παιδιά θα παραμείνουν στη δουλειά με καλύτερους όρους, στην ουσία η σχολή θα παράγει ευέλικτο δυναμικό που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο υπό τον μανδύα της μαθητείας».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ήδη οι αιτήσεις από ξενοδοχεία που αναζητούν… εκπαιδευόμενους είναι πολύ περισσότερες από τους πρώτους φοιτητές και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο μόλις φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Πάντως ο ίδιος τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει την τουριστική κατάρτιση στην Ελλάδα, καθώς αυξάνεται όλο και περισσότερο το γερμανικό ρεύμα τουριστών προς τη χώρα μας και αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών για την Ελλάδα. «Φτιάχνουν μια σχολή για να μας μάθουν πώς θα τους υπηρετούμε με συμβάσεις πείνας» αντιλέγει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου.

Πάντως στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τη μία από τις δύο κρατικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων στον Αγιο Νικόλαο, ενώ και αυτή του Ηρακλείου στην ουσία υπολειτουργεί αφού πρόσφατα τέθηκε σε διαθεσιμότητα σημαντικό μέρος του διδακτικού προσωπικού.

Πρόσφατες είναι οι αναφορές του διευθυντή της Σχολής του ΟΤΕΚ στο Ηράκλειο για τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις που καθιστούν αδύνατο το εκπαιδευτικό έργο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τρόφιμα ώστε να γίνεται το μάθημα της μαγειρικής και του εστιατορίου.

Φτηνά εργατικά χέρια

«Αποκαλύπτεται τώρα το πλήρες σχέδιο για τη δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρώην μάγειρας της σχολής του ΟΤΕΚ, Παναγιώτης Αμαργιωτάκης, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι δημόσιες σχολές πάνε για οριστικό κλείσιμο και οι Γερμανοί ήρθαν να μας μάθουν το κόλπο της μαθητείας, για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία με φτηνά εργατικά χέρια» αναφέρει, ενώ διερωτάται με ποια κριτήρια προσελήφθησαν οι εκπαιδευτές στις συγκεκριμένες σχολές του ΟΑΕΔ και γιατί δεν πήραν από τους… διαθέσιμους του δικού του κλάδου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της σχολής, εκτός από τον Γερμανό υφυπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, παραβρέθηκε και ο (Ελληνας) υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με βάση τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που θέσπισε και ο ίδιος, αλλά και ο νέος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σκουφ.

Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία, καθώς υπήρχε φόβος αντιδράσεων από τους διαδηλωτές, κυρίως μέλη του ΕΠΑΜ, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο των σχολών του ΟΑΕΔ φωνάζοντας συνθήματα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger