Home » , , » Για τις φημολογούμενες διαγραφές στο ΚΚΕ

Για τις φημολογούμενες διαγραφές στο ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 | 6:06 μ.μ.

Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει η είδηση που πρωτοδημοσίευσε ένα μπλοκ της Ηπείρου και αναδημοσιεύεται σε δεκάδες ιστότοπους, σύμφωνα με την οποία η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, διέγραψε όλα τα μέλη (πλην ενός)  της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ στην Κόνιτσα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα αιτία ήταν ότι τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ είχαν την άποψη ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έπρεπε να υποστηριχτεί ως υποψήφιος δήμαρχος Κόνιτσας ο Σταύρος Κυρτσόγλου, ο οποίος ταυτόχρονα έχει την στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά δεν μπορεί να μην σχολιάσουμε το γεγονός ότι μια πληροφορία που έχει στόχο το ΚΚΕ και η οποία δημοσιεύεται σε ένα μπλοκ, εν ριπή οφθαλμού αναπαράγεται μαζικά και μάλιστα από ιστοσελίδες που παρουσιάζονται «έγκυρες» χωρίς να μπαίνει κανείς στον κόπο να την διασταυρώσει. Και φυσικά αν αποδειχθεί «μούφα» η είδηση κανείς απ’ αυτούς που την αναπαράγουν δεν θα ζητήσει συγνώμη.

Ηρθε και η τοποθέτηση του ΚΚΕ μέσα από την ιστοσελίδα 902

 ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ: Σχετικά με προβοκατόρικα δημοσιεύματα στα τοπικά δικτυακά μέσα «ενημέρωσης»

Σε δελτίο τύπου σχετικά με προβοκατόρικα δημοσιεύματα στα τοπικά δικτυακά μέσα «ενημέρωσης» η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ τονίζει:

«Με ευκολία φαίνεται να υιοθετούνται από το "Epirusgate"(διαδικτυακή πύλη "ενημέρωσης" υποτίθεται) και άλλες ιστοσελίδες, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ("left.gr") που έσπευσαν να τα αναπαράγουν, διάφορα μυθεύματα σχετικά με το ΚΚΕ και τις Οργανώσεις του. Αυτή τη φορά, απασχολεί η δήθεν διαγραφή μιας ολόκληρης κομματικής οργάνωσης – της ΚΟΒ Κόνιτσας – με αφορμή τη δήθεν διαφωνία των κομματικών μελών εκεί, σχετικά με τη στήριξη του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ!

Πέρα από το ανυπόστατο ψέμα και την προσπάθεια συνειδητής συκοφάντησης του Κόμματος, φαίνεται ότι ορισμένοι επιστρατεύουν και την ωμή προβοκάτσια απέναντι στις θέσεις του Κόμματος, τα μέλη, τα στελέχη του, τους φίλους και οπαδούς του, προκειμένου να πολεμήσουν το ΚΚΕ.

Δεν θα τους περάσει! Το ΚΚΕ, απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, δίνει τη μάχη των τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, ΕΝΙΑΙΑ, μαχητικά και αποφασιστικά με στόχο, ένα ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, μέσα και έξω από το ευρωκοινοβούλιο, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, στους χώρους εργασίας, τα σωματεία, τους συλλόγους... ΠΑΝΤΟΥ!

Δεν αξίζει περισσότερη κατανάλωση μελανιού. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του και ας καταδικάσει τους προβοκάτορες».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 58 σχόλια

Ανώνυμος
19 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:35 μ.μ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ λέει ότι δεν διαγράφηκε ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΚΟΒΑ.

Δεν μας λέει όμως αν έγιναν διαγραφές, πόσες και γιατί.

m
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:00 π.μ.

σιγα μην σου δωσει λογαριασμο το κκε γιατι εκανε, αν εκανε, διαγραφες. Και αν εκανε δλδ, τι; απο ποτε απαγορευεται μια οργανωση να διαγραφει μελη οταν παραβιαζουν κανονες κτλ; υπαρχει καταστατικο και ειναι δεσμευτικο, οποιος δεν γουσταρει μπορει να φυγει.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:17 π.μ.

Ε καλά το ΚΚΕ δεν δίνει λογαριασμό για τίποτε και ποτέ.
Υπάρχει μόνο ένας μυστηριώδης λαός ο οποίος γνωρίζει και εγκρίνει τις ενέργειές του. Ο λαός αυτός ξέρει αν έγιναν διαγραφές, γνωρίζει πόσο πουλήθηκε ο 902 και σε ποιόν, ξέρει πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος και φυσικά γνωρίζει γιατί ο Μπογιόπουλος είναι δημοσιογράφος χωρίς στήλη, τίποτε δεν είναι άγνωστο γι αυτό το λαό.

Τώρα αν εσείς δεν ξέρετε, απλά δεν ανήκετε στον λαό. Γιατί; Μα γιατί αν ανήκατε στο λαό και δεν ήσασταν αστοί, οπορτουνιστές και εχθροί του, θα ξέρατε.
Απλά είναι τα πράγματα.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:58 π.μ.

το ανησυχητικό με την ηγεσία του ΚΚΕ είναι οτι εχει βαλει απεναντι του το Συριζα σαν τον μοναδικο του πολιτικο αντιπαλο ή μαλλον καλητερα οχι αντιπαλο αλλα εχθρο τέτοιο μένος ,ουτε εναντιον τις χρυσής αυγης πραγματικα κριμα να επιλεγετε αυτη η γραμμη(κατήφορος) να μένουνε στο απυροβλητο τα τσιρακια τις εξουσια η σε δευτερο πλανο οι 58 ή ΔΗΜΑΡ,το ΠΑΣΟΚ ο σαμαρας και η νεα δημοκρατια που ας μη γελιομαστε επι σαμαρα οχι απλα εγινε δεξιοτερη αλλα ανταγωνιζεται την χρυση αυγη σε αυταρχισμο και σε καθαρα φασιστες τυπου Γεωργιαδη δενδια βοριδη κτλ

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:12 π.μ.

Η ανακοινωση λεει στραβε (αυτη τη φορα προκαλεί η δηθεν διαγραφη μιας ολοκληρης κοβ) .Αν τωρα εσυ θες να διαβασεις κατι αλλο για να πεις αυτο που θες εσυ ξανακοιταξου στον καθρεφτη γιατι ειναι γεματος βρωμια.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:46 π.μ.

Ρε παιδια δεν υπαρχει καν υποψηφιος του ΣΥΡΙΖΑ με ονομα Σταυρος Κυρτσογλου!!!!! Μιλαμε για απατη ολκης. Και το αναπαρηγαν τα ''aristera'' site μετα μανιας.
Αυτο δεν ειναι αποδειξη οτι αν για κατι τοσο μικρο φτιαχνουν ολοκληρο ψεμα τι αξιοπιστια εχουν σε ΟΤΙ λενε ή εχουν πει για πολιτικους τους αντιπαλους;;;;
Η γνωμη μου ειναι οτι το βιντεακι τους ετσουξε πααααρα πολυ και θελανε κατι γρηγορα σε επιθεση στο ΚΚΕ και εβγαλαν αυτο το ψεμα αλλα και αυτο δεν τους βγηκε...

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:44 π.μ.

Διαγράφηκαν τελικά 5 άτομα,όχι όλη η οργάνωση.Η ουσία πάντως είναι η ίδια όσο κι αν προσπαθούν να την κρύψουν οι ταλιμπάν του ΚΚΕ.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:54 π.μ.

Τελικά οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, θα ψηφίσουν Βουδούρη ή όχι, γιατί απ'ότι μαθαίνουμε γίνεται σφαγή ενάντια στην απόφαση της ηγεσίας. Μαν

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:59 π.μ.

@Aνώνυμο 2.44
Την οργάνωση Γλυφάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα την διαγράψετε ολόκληρη, μια και αποφάσισε ομόφωνα να αντιταχθεί στις αποφάσεις της ηγεσίας και το λέιε μάλιστα και πεντακάθαρα? Μαν

20 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:11 π.μ.

1)Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κόνιτσα δεν έχει ανακοινώσει κάν υποψήφιο!
2)Κάνατε κάποια έρευνα για το εάν υπάρχει καν Ν.Ε. του ΚΚΕ (αυτή που υποτίθεται πως έκανε τις διαγραφές) στην Κόνιτσα;
3)Το ίδιο το left τα μάζεψε διορθώνοντας τον τίτλο του,οι αυριανιστές του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζουν στον μπλογκ παραμένουν αλεξίσφαιροι στην πραγματικότητα.
4)Η αρχική πηγή της "είδησης" που αναδημοσιέυσαν για μία ακόμη φορά σε συγχορδία ιστότοποι της "αριστεράς" και της φασιστικής ακροδεξιάς* είναι ιστότοπος (Epirus Gate) εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για συκοφαντία και χρηματικό εκβιασμό πολιτικού προσώπου.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=133088&catid=4
Τόοοοοοοοοόσο αξιόπιστοι....
Υ.Γ.
Ποιοί έσπευσαν να το αναδημοσιευουν αμάσητο (θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει):
Left.gr (η ανάρτηση διορθώθηκε όπως-όπως --και ανεπαρκέστατα-- εκ των υστέρων, η αρχική βρίσκεται επάνω στα λινκ ως αποθηκευμένο screenshot. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, ούτε στο διορθωμένο ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ανακοινώσει υποψήφιο στην Κόνιτσα ή στη μη ύπαρξη "Νομαρχιακής Επιτροπής" του ΚΚΕ!).
Στόχος (όπως και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του Πουλικόγιαννη των 200+ μηνύσεων από εργοδότες, ο καλός φασίστας δεν αφήνει ποτέ αναξιοποίητο το "πάρε-βάλε" του λεγόμενου "αριστερού"/"αντιεξουσιαστή" και το κακό συναπάντημα)
ERT Open (δεν έχει καν ενοχληθεί να προβεί σε διορθώσεις του "ρεπορτάζ" του Epirus Gate που αναδημοσίευσε αρχικά το Left.gr)
Η Αυγή (καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ανακοινώσει υποψήφιο στην Κόνιτσα ή στη μη ύπαρξη "Νομαρχιακής Επιτροπής" του ΚΚΕ!)
Defence Net
Tromaktiko
Attika Nea
Κίνηση Ενεργοί Πολίτες
Άνεμος Αντίστασης
The TOC
Γιάννης Παπαϊωάννου
Πολύδροσος Παρνασσού
Κερκυραϊκός Παρατηρητής
Gregor de Grieche
Αχόρταγος
Livester
Candia News
Γιάννης Παίδης Blog
24ores Nea
In News
Attiki Press

Ακόμη και η συγκεκριμένη ανάρτηση από το "βαθύ" δεν αναφέρεται πουθενά στα εκωφαντικά γεγονότα πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ και πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΝΕ ΤΟΥ ΚΚΕ!

Πράγμα που δεν μπορεί να αποτελεί "παράλειψη" για ένα μπλογκ που οι συντελεστές του έχουν ισχυριστεί πως με ένα τηλεφώνημα μαθαίνουν το τι έγινε την προηγούμενη μέσα στην ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί όπως μου έλεγε τότε και ο φίλος μου ο Γιώργης "στο βαθύ κάνουμε ρεπορτάζ"....


ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:27 π.μ.

Εδω βγαίνει η οργανωση κ βγαζει δελτίο τυπου κ ανακοίνωση. Βγαινουν κ διαψευδουν το γεγονός κ εσεις συνεχιζετε να αναπαραγετε το ψεμα. Οχι μονο εχθροί αλλα στον καλαθο των αχρηστων της Ιστορίας. Ξεφτιλες.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:53 π.μ.

Καλά,το νετ δίνει μεγάλο πατημα σε κατινες της ""αριστερας""" και σε αλητειες. Ο άλλος απαιτει να του δινει αναφορα το ΚΚΕ αν διαγράφει ή εντασει κόσμο.Οι άλλοι αναπαράγουν μια ειδηση του κώλου,για μια ανυπαρκτη υποψηφιοτητα,απλα και μονο για να καλυφθει καποια ενδεχομενη κολλεγια ΣΥΡΙΖΑ με τα Πασοκια εκει.και εδω η υπεραριστερα,το αναδημοσιευει με το "δεν ξερω αν.".Ε αν δεν ξέρεις,μην το βάζεις.Γιατι αρνούμαι να δεχτώ πως θεωρείς αξιοπιστο το Epirusgate(ποσω μαλλον την αυριανη του ιντερνετ,το Left.gr) και όχι την διαψευση του ΚΚΕ μεσω του 902.Και στην τελική,αν θελανε ή αν επιδιώξαν να διαγραφουν,τι να κανουμε τωρα;με το ζορι μεσα;και μετα να λετε "το ΚΚΕ εγινε γκουανταναμο,δεν αφηνει κοσμο να φυγει;".

fu.ov.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:06 μ.μ.

Είναι θλιβερό κατάντημα των "αριστερών". Δεν φτάνει που διψεύστηκε η προβοκάτσια και αυτογελοιοποιήθηκαν στην απελπισία τους να κάνουν το "άσπρο-μαύρο" διαβάζουν ανάποδα και την ανακοίνωση. Σκέψου οι γκεμπελίσκοι τί είναι ικανοί να κάνουν εάν το ΚΚΕ εμφανίσει μεγάλη άνοδο.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:39 μ.μ.

Ο μόνος που δεν διαγράφηκε από τη νομαρχιακή οργάνωση είναι κάποιος Κυρτζόγλου ... Μετά τις ομαδικές διαγραφές, με εντολή από τα κεντρικά μέσω ανυπόγραφου απόρρητου email για να μην υπάρχουν ίχνη, ο μόνος διασωθείς, επειδή ήταν εκτός πόλης, είχε πάει για κυνήγι κόκκορα στο βουνό, έβαλε να διαδώσουν την είδηση για να κάνει ντόρο γύρω από το όνομά του και πολιτική διαφήμιση, τώρα που αποφάσισε να ξεμπερδέψει με τους σταλινικούς, εσχάτως, τροτσικιστικής παρέκκλισης, και να κατέβει υποψήφιος ως νυν και εσαεί κουμουνιστής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ (η ΔΗΜΑΡ Κόνιτσας δεν έχει τοποθετηθεί), με την ανοχή των ΑΝΕΛ και με τη βοήθεια spin doctors του πατριωτικού χώρου.

Διαδώστε την είδηση. Η Κόνιτσα είναι και θα μείνει comunist free, τζερεμέδες! Διαδώστε την είδηση στα χαιβάνια!

κομιξ
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 2:46 μ.μ.

Φίλε το ΚΚΕ τα χει βάλει με τον καπιταλισμό και τον εειμπεριαλισμο που εμπροσθοφυλακή τους είναι το δίπολο νδ-συριζα. Κάποτε μας στριμοχναν με το βασιλια-βενιζελο, πιο πρόσφατα με την "επάρατη" δεξιά-πασοκ, στην Αμερική ρεπουμπλικάνοι-δημοκρατικοί, στην Αγγλία εργατικοι-τοριδες...Είναι ώρα να ξυπνισουμε...

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 3:41 μ.μ.

αν τα κκεδακια τους ρωτησεις το ντοπιο και ξενο κεφαλαιο γιατ στις εκλογες μαιου και ιουνιου του 2012 επεσε μα μανια και μαυρη προπαγανδα εναντια στο συριζα θα σε κοιτανε σαν χανοι! αν τους εωτησεις τι κομμα ηταν ο συριζα το 2012 παλι σαν χανοι θα κοιτανε! το 12 η παπαρηγα ειπε ο λαος να διορθωσει τη ψηφο του! ωραιο ρημα! σαν τα παιδακια του δημοτικου ειναι ο κοσμος! τη διορθωσε βεβαια αρμεγοντας το 50% της δυναμης του κκε! αποτελεσμα; κανενα! συνεχιζουμε κανονικα! συνεχιστε

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:01 μ.μ.

Επειδή οι κατραπακιές από την ηγεσία τους του έρχονται βροχή, νόμιζαν ότι μπορούν με προβοκάτσια ενάντια στο ΚΚΕ,να μεταφέρουν το βάρος της καθαρής δεξιάς πλέον προσαρμογής τους και με ανοίγματα και στο ακροδεξιό χώρο, με απανωτές πλέον αποκαλύψεις για το ποιόν των επιλογών τους και να στρέψουν πάλι με αντικομμουνισμό τα βρώμικα φώτα τους στο ΚΚΕ.
Πρώτο η αποκάλυψη ενός καθαρού φασίστα, μέλος του τομέας άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαμορφώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, αμερικανοσπουδασμένος σε μυστικές υπηρεσίες.
Δεύτερον η καθαρή πλέον προσαρμογή ακόμα και στο λόγια που του ζητά πλέον η αστική τάξη, προκειμένου να του εμπιστευθεί την διακυβέρνηση. Γι αυτό και οι τόσο φανερές αγκαλιές με τον ΣΕΒ, με τους φαρμακοβιομήχανους και όλα τα καλά παιδιά του κεφαλαίου. Γι αυτό και οι αναδιπλώσεις γύρω από τον χρέος, το μνημόνιο και την με κάθε ευκαιρία ωραιοποίηση της καπιταλιστικής ένωσης, της ΕΕ. Γι αυτό και τα κολλητιλίκια με Ομπάμα, Γι αυτό και η υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν, του πιό σκληρού πυρήνα και οργάνου λήψης των πιο αντιλαικών μέτρων.
Και όλα αυτά μόνο με γκαιμπελικές προβοκάτσιες, πιστεύουν ότι μπορούν να αποσπάσουν ένα κόσμο από το να παρακολουθεί την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιστορικά έχουμε το SPD που έκανε ακριβώς το ίδιο, έχουμε τα ΣΚ του 1940 της Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας κλ.π. Μόνο που εδώ υπάρχει ένα ΚΚΕ, συσπειρωμένο, ενωμένο, με επαναστατικό πρόγραμμα και στρατηγικό στόχο, έτοιμο να παίξει τον ιστορικό του και επαναστατικό του ρόλο. Μαν

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:04 μ.μ.

3.41 δεν επεσε με καμμια μανια το κεφαλαιο εναντια στο συριζα στηνοτανε το καινουργιο ψευτικο δικομματικο σκηνικο. ο συριζα το 2012 ητανε κομμα οπορτουνιστικο και βεβαια κανενα προβλημα ηταν η αυταπατες που κουβαλαγε απο δεκαετιες κοσμος οτι στα πλαισια του καπιταλισμπου υπαρχουν λυσεις αυτο πληρωσαμε για να συνεχισουμε να ειμαστε κομμουνιστες ΠΑΝ

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:24 μ.μ.

Σιγά ρε κνίτες, μην κάνετε έτσι. Σύντομα θα δούμε αν ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται το ΚΚΕ εγκρίνει την πολιτική γραμμή. Αν την εγκρίνει μη φοβάστε τίποτε, αυτόματα νομιμοποιεί νομιμοποιεί την ηγεσία, ότι χοντρομαλακίες και να κάνει.
Εδώ με αυτό τον τρόπο νομιμοποιήθηκαν άλλοι κι άλλοι και δεν θα νομιμοποιηθούν οι φωστήρες της ΚΕ?

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:29 μ.μ.

Βρέ παιδιά,τι κάθεστε και ασχολείστε με το κκε?.Λές και είναι η πρώτη φορά που διαγράφει ή η τελευταία?
Μόλις ο Κουτσούμπας είδε μια συνεργασία στην Ηπειρο,έτρεξε να σώσει το κόμμα.
Κόμμα διαγραφών,προδοσιών και επαγγελματιών της επανάστασης είναι.
Μην ζητάτε περισσότερα.Ούτε και ο λαός ζητάει τίποτα πλέον απο αυτούς.

Ανώνυμος
20 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:57 μ.μ.

7.24 με αυτη την ενοια 40 που ο λαος ψηφιζε στης εκλογες ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ειχε δικιο συμφωνα με την θεωρια σας ΠΑΝ

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:31 π.μ.

Από 7:24: Μιλάμε και οι δύο Ελληνικά να υποθέσω, οπότε θα πρέπει να δεις την διαφορά μεταξύ της "νομιμοποίησης" και του "δίκιου". Όταν ο λαός ψήφιζε 85% ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ναι, τους νομιμοποιούσε. Άσχετα με τον αριθμό των βουλευτών και τους εκλογικούς νόμους, τα ποσοστά νομιμοποιούν ή αμφισβητούν μία άποψη. Εκτός κι αν πιστεύεις ότι το ΠΑΣΟΚ π.χ. έχει την ίδια νομιμοποίηση στην κοινωνία τώρα που παίρνει 3% (και πολύ λέω) με τότε που έπαιρνε 45%.
Παναγιώτη, αν οι εκλογές δεν είχαν καμία σημασία δεν θα κατέβαινε κανένας κομμουνιστής. Έχουν όμως σημασία Και η σημασία τους δεν είναι ότι σε δείχνει (σε έδειχνε τουλάχιστον) το...κανάλι της βουλής με 0.5% ακροαματικότητα. Η σημασία τους είναι ότι αποτελούν μία μάχη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με πολλαπλή σημασία: Τόσο ως ποσοστό (και άρα νομιμοποίηση και κύρος στην κοινωνία), όσο και ως αποτέλεσμα.

Και να πω και δύο λόγια για το αποτέλεσμα: Σε μια σειρά από χώρες (κύρια της λατινικής αμερικής) μέσω εκλογών έγιναν ανατροπές που οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να γίνουν αλλιώς. Δεκάδες αντάρτικα στην Λατινική Αμερική δεν κατάφεραν αυτό που πέτυχε ο Τσάβες. Και αυτό δεν δείχνει ότι τα αντάρτικα αυτά δεν είχαν κοινωνική βάση ή ότι η επανάσταση ήταν ουτοπία, ΔΕΙΧΝΕΙ όμως ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες επέτρεψαν σε ένα Τσάβες να πετύχει με εκλογές πράγματα και ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ στους άλλους. Το αν αυτή την επιτυχία θα την πας ένα βήμα παραπέρα ή θα την θάψεις/αποτύχεις κλπ. είναι ΑΛΛΟ ζητούμενο. Πάντως οι εκλογές ΕΔΩΣΑΝ μία ευκαιρία στον λαό της Βενεζουέλας. Και όχι μόνο στο λαό της Βενεζουέλας αγαπητέ: Να μην είσαι Π.Χ. καθόλου σίγουρος ότι το FARC θα υπήρχε ακόμη, αν η Βενεζουέλα ήταν εχθρική χώρα απέναντί του.

Η πολιτική αγαπητέ είναι το ΣΥΝΟΛΟ της ταξικής πάλης, όπως αυτή εκφράζεται στο ένα ή στο άλλο επίπεδο. Δεν την σαλαμοποιείς κι επιλέγεις το πιο..."εργατικό" κομμάτι, δίνεις την μάχη ΠΑΝΤΟΥ. Από τα εθνικά ζητήματα και τις εκλογές μέχρι όπου βάζει ο νους του ανθρώπου. Είναι αστείο να λέει το ΚΚΕ ή όποιος άλλος ότι κατεβαίνει στις εκλογές για την...δημοσιότητα (ή για να...χάνει τις ψηφοφορίες "αγωνιστικά"), ειδικά όταν τα ΜΜΕ είναι πλήρως ελεγχόμενα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Κι επειδή είστε και ξεχασιάτηδες, να σας θυμίσω κι ένα απόσπασμα από το πρώτο μάλιστα κεφάλαιο του βιβλίου του Τσε Γκεβάρα "Ο ανταρτοπόλεμος":
"Εκεί όπου μια κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία έπειτα από κάποιας μορφής λαϊκή ετυμηγορία, είτε νόθα είτε όχι, και υπάρχει τουλάχιστον μια φαινομενική τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, το αντάρτικο ξέσπασμα είναι αδύνατο να προκληθεί, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες του πολιτικού αγώνα."
Εξαντλείς τον πολιτικό αγώνα αγαπητέ, ακόμη και με νόθες εκλογές.
Αυτό έλεγε ο "πρώτος" αντάρτης της Λατινικής Αμερικής.
Δεν έλεγε δεν προετοιμάζεσαι για τον άλλο αγώνα, δεν έλεγε τι τύπου πολιτικό αγώνα και σε ποιό επίπεδο, έλεγε ότι εξαντλείς ΚΑΘΕ δυνατότητα που σου δίνεται. Το "επαναστατικό" κόμμα σου αυτό κάνει σήμερα; Για σκέψου το.

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 4:31 μ.μ.

9.31 οι κομμουνιστες παντα πρεπει να χρησιμοποιουν και την παραμικρη χαραμαδα μεσα στην αστικη νομιμοτητα προκειμενου να προετοιμα ζουν τον λαο για να κατακτηση την δικη του εξουσια μια τετοια χαραμαδα ειναι και η βουλη για την προβολη των θεσεων του ΚΚΕ και για τα οικονομικα αλλα μεχρι εκει συμμετοχη σε κυβερνηση δεν οδηγη στον σοσιαλισμο. ασφαλως και η επανασταση στην ΚΟΥΒΑ πετυχε να κανει σοσιαλισμο πραγμα που δεν συμβαινει στην βενεζουελα.ΤΟ FARC ασφαλως και χρησιμοποιη την χαραμαδα τησ βενεζουελας αλλα δεν εχουν αυταπατες. το οτι δεν τους εχουνε ανατρεψει οι καπιταλιστες στην βενεζουελα δειχνη οτι δεν θιγονται τα ταξικα τους συμφεροντα και οτι αντικειμενικα τους χρησιμοποιουν σαν μοχλο πιεσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ μεσο του οπορτουνισμου. το αποσπασμα απο τον ΤΣΕ που αναφερεις αυτα που λεω αναφερει για το ποσο μεγαλη ζημια στο κινημα κανει ο οπορτουνισμος. το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ κομμα μου κανει ακριβως αυτο που εκανε ο ΤΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΕΝΙΝ που δεν συμμετειχε ποτε στην αριστερη κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ και στο τελος την ανετρεψε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:53 μ.μ.

Μπα? Η βουλή προβάλει τις θέσεις του ΚΚΕ? Από πότε; Από τότε που έφτιαξε το κανάλι της βουλής; Ή μήπως έχει προβολή από τα κανάλια; Γιατί άλλα μας λέτε. Όσο για τα "οικονομικά", κόμμα που στηρίζεται στην χρηματοδότηση του αστικού κράτους (όπως έκανε το ΚΚΕ) δεν είναι επαναστατικό κόμμα. Είναι κρατικοδίαιτο.

Τι με νοιάζουν βρε εμένα οι αυταπάτες ή όχι του FARC; Αν δεν υπήρχαν οι..."αστοί" της Βενεζουέλας θα υπήρχε τώρα;

Ίσα ίσα που το "επαναστατικό" κόμμα σου ούτε αντάρτικο κάνει, ούτε πολιτική. Απλά καλεί σε...σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς όπλα, όπου δεν θα σπάσει τζάμι!
Αν υπήρχε βραβείο ρεβιζιονισμού θα το είχατε σίγουρο σύντροφε...

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:00 μ.μ.

6.53 εγω δεν μιλησα για αυταπατες του FARC αλλα της βενεζουελας. αλλο η σοσιαλιστικη επανασταση και αλλο ο τυχοδιωκτισμος ΠΑΝ.

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:10 μ.μ.

κι αυτός ο εσμός των "γκεμπελικών προβοκατόρων", πρώην αυριανιστών, είχε πριν από 2 χρόνια, το πολιτικό θράσος να ζητάει συνεργασία με το κκε. πολύ συνειδητά πλέον συντάσσεστε με την πιο σκληρή και ακραία μορφή του καπιταλισμού. τον γκεμπελισμό. κι από ΄εδώ και πέρα, να ξέρετε ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. η πτώση σας θα είναι κάθετη και μαύρη, κατάμαυρη όπως και ο δρόμος που πήρατε.

Ανώνυμος
21 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:49 μ.μ.

@ανώνυμο 9.31
Οι εκλογές στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι ακριβώς αυτό που λένε οι λέξεις. Είναι εκλογές για ένα όργανο, το κοινοβούλιο το οποίο είναι αστικό, με αστικό σύνταγμα και αστικούς νόμους. Δηλαδή κομμένους και ραμένους στις επιταγές και συμφέροντα της αστικής τάξης. Με καπιταλιστικές οικονομικές σχέσεις ιδιοκτησίας, δηλ. δικτατορία του κεφαλαίου. Η μορφή αυτή (κοινοβουλευτική) άσκησης της εξουσίας της αστικής τάξης, λαμβάνει χώρα σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και ανάλογα με το πως εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι πρέπει να εκμεταλλεύεσαι κάθε χαραμάδα στο αστικό καθεστώς, αλλά ως εκεί. Οι εκλογές είναι σίγουρα μια σοβαρή πολιτική μάχη, Οχι γιατί υπάρχει ποτέ περίπτωση να αλλάξουν οι οικονομικοί και άρα και οι πολιτικοί όροι, υπέρ της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων με εκλογές. Ιστορικά ποτέ και πουθενά δεν συνέβη να ανατραπούν οι οικονομικές βάσεις της κοινωνίας μέσω των εκλογών. Γιατί το εργαλείο αυτό των εκλογών είναι εργαλείο των καπιταλιστών. Είπες για την Βενεζουέλα. Ακριβώς το παράδειγμα που δίνεις εσύ ο ίδιος επιβεβαιώνει αυτά που λέω. Καμμία ανατροπή της οικονομικής και άρα της κοινωνικής κατάστασης δεν έγινε στην Βενεζουέλα, γι αυτό και από ένα σημείο και μετά το κεφάλαιο περισσότερο δυναμωμένο και ετοιμασμένο αντεπιτίθεται. Στην Βενεζουέλα έγιναν κάποιοι αστικοί εκσυγχρονισμοί και μερικές εθνικοποιήσεις που στην Ευρώπη είχαν γίνει πολλά χρόνια πρίν από καθαρά αστικές κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα π.χ. εθνικοποιήσεις έκανε και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου (και δεν τους λές κι επαναστάτες), γιατί έτσι τότε απαιτούσαν οι ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Η προδιαγεγραμμένη πορεία για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, θα είναι κάποια στιγμή, με τον λαό απογοητευμένο, με το κακό πλέον επίπεδο διαβίωσης και τις άσχημες συνθήκες ζωής του, αφού όλη η οικονομία συνεχίζει να είναι στα χέρια του κεφαλαίου, να ανατραπεί. Αυτό δείχνει και το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα που ο Μαδούρο βγήκε πρώτος πολύ οριακά. Το κινήματα στην Βενεζουέλα και την υπόλοιπη Λατ. Αμερική, υποστηρίχτηκαν στις αρχές τους και από ένα κομμάτι της ντόπιας αστικής τάξης, που ήθελε μία ελευθερία κινήσεων απέναντι στο αμερικάνικο κεφάλαιο. Αυτά όπως τώρα τελείωσαν. Οι ντόπιες αστικές τάξεις ανδρώθηκαν και ζητάνε πλέον όλο δικό τους τον ζωτικό τους χώρο, δηλαδή τέρμα οι παραχωρήσεις προς τον λαό τον οποίο για ένα διάστημα χρειαζόντουσαν, μέχρι να αποκτήσουν τα δικά τους γερά ποδάρια. Δηλαδή, ο καπιταλισμός πλέον σ αυτές τις χώρες εδώ και χρόνια, πέρασε στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δηλαδή στον μονοπωλιακό καπιταλισμό. Που σημαίνει πως πλέον δεν υπάρχουν εθνικά κινήματα, γιατί πλέον ο ίδιος ο μονοπωλιακός καπιταλισμός της χώρας σου είναι ο εχθρός σου. Αρα υπάρχουν μόνο εργατικές επαναστάσεις. Κι αυτές δεν γίνονται με εκλογές. Αυτό είναι σίγουρο. Οπως είναι και σίγουρο, ότι μέχρι να ωριμάσει ο υποκειμενικός παράγοντας (γιατί ο αντικειμενικός είναι έτοιμος), οι εκλογές είναι ένα πολύ σοβαρό όπλο και βήμα, να προβάλλεις και να ζυμώσεις, (ακόμα κι αν η άπειρη πολιτικά μάζα το απορρίπτει προσωρινά), την επαναστατική προοπτική. Μανώλης

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:43 π.μ.

" Οι ντόπιες αστικές τάξεις ανδρώθηκαν και ζητάνε πλέον όλο δικό τους τον ζωτικό τους χώρο, δηλαδή τέρμα οι παραχωρήσεις προς τον λαό τον οποίο για ένα διάστημα χρειαζόντουσαν, μέχρι να αποκτήσουν τα δικά τους γερά ποδάρια. Δηλαδή, ο καπιταλισμός πλέον σ αυτές τις χώρες εδώ και χρόνια, πέρασε στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δηλαδή στον μονοπωλιακό καπιταλισμό. Που σημαίνει πως πλέον δεν υπάρχουν εθνικά κινήματα, γιατί πλέον ο ίδιος ο μονοπωλιακός καπιταλισμός της χώρας σου είναι ο εχθρός σου. Αρα υπάρχουν μόνο εργατικές επαναστάσεις."

τιντιτντιν τιντινττιντιν.... Ο Καραγκιόζης απαγγέλλει την εμπεριστατωμένη αρλούμπα της ημέρας

Είχε δίκιο τελικά η Παπαρήγα που έλεγε ότι το κκε έχει κάποιος αγράμματους. Α, ρε κατακαημένε Λένιν τι σούμελε να πάθεις

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:01 π.μ.

ανώνυμε 1.43, αν διαβάσεις το έργο του Λένιν "Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού", θα σου κάνει καλό, θα σου ξεδιαλύνει την σύγχυση γύρω από τις "εθνικές αστικές τάξεις". ΜΑΝ

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:47 π.μ.

1.43 μην ανακατευης τον ΛΕΝΙΝ ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα τωρα το ουι δεν σας βολευει αυτο ειναι αλλο πραγμα. εσυ θελεις και τον καπι ταλισμο να σωσετε και τον ΛΕΝΙΝ στα μετρα σας ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΝ.

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:34 μ.μ.

Στον 1:43
Αγράμματος σημαίνει αυτός που δεν έχει διδαχθεί επαρκώς ανάγνωση και γραφή. Στη δική σου περίπτωση δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο συμβαίνει αλλά το αφήνω στη δική σου ευχέρεια να αποφασίσεις αφού πρώτα θα κάνεις τον κόπο όχι να διαβάσεις ολόκληρο το πρόγραμμα του ΚΚΕ αλλά μερικά αποσπάσματα που θα σου παραθέσω. Τον Λένιν τον αφήνω γιατί ενδέχεται να εχεις διδακτορικό στον Λενινισμό οπότε η αντιπαράθεση μαζί σου θα είναι τρομακτικά δύσκολη και ανυπέρβλητη.
"Ο σύγχρονος κόσμος και η θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα
................................................................................................................................................................................................
Το ιστορικό πισωγύρισμα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης συνοδεύεται από μαζική είσοδο φτηνής εργατικής δύναμης στη διεθνή καπιταλιστική αγορά (από Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Αν. Ευρώπη κ.λπ.), απαξίωση της εργατικής δύναμης στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες (χώρες ΟΟΣΑ), καθώς και από την εκδήλωση σε αυτές και γενικευμένης απόλυτης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου σε διεθνή κλίμακα.
Με τη βαθιά κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου του 2008 - 2009, που σε αρκετές καπιταλιστικές οικονομίες ουσιαστικά δεν ξεπεράστηκε, έγινε πιο φανερή η τάση σημαντικών αλλαγών στο συσχετισμό μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, υπό την επίδραση του νόμου της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή η τάση αφορά και τις ανώτερες βαθμίδες της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πρώτη οικονομική δύναμη, αλλά με σημαντική μείωση του μεριδίου τους στο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν. Μέχρι το 2008, η Ευρωζώνη συνολικά διατηρούσε τη δεύτερη θέση στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, θέση που έχασε μετά την κρίση. Ηδη η Κίνα έχει αναδειχθεί σε δεύτερη οικονομική δύναμη, έχει ισχυροποιηθεί η συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στις διεθνείς καπιταλιστικές ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, το G-20...........................................................................
Η περιοδική εκδήλωση των κρίσεων υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή της Ευρωζώνης, ως νομισματικής ένωσης οικονομιών κρατών - μελών με βαθιές ανισομετρίες στην ανάπτυξη και διάρθρωση της βιομηχανικής παραγωγής, στην παραγωγικότητα και τη θέση τους στην ευρωενωσιακή και στη διεθνή αγορά.
Η τάση ενδυνάμωσης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών των κρατών στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα δεν οδηγεί σε υποχώρηση του ρόλου του αστικού κράτους, όπως ισχυρίζονται οι διάφορες θεωρητικές παραλλαγές της «παγκοσμιοποίησης».
Η κρίση ανέδειξε ακόμα πιο έντονα τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Οξύνονται οι αντιφάσεις και οι δυσκολίες της αστικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης και γενικότερα της δυσκολίας για πέρασμα σε νέο κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.

Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές ανισότιμες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επιτάχυνε την προσαρμογή της στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά, διαδικασία που συνεχίστηκε με την ένταξή της στην ΕΕ το 1991 και στην Ευρωζώνη το 2001. Με τη συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών, το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος εντάχθηκε πιο οργανικά στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα................"
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 3:57 μ.μ.

Kαλησπέρα και από μένα. Αντί να φτιάχνουμε σενάρια συνωμοσολογίας μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε την πηγή που δεν είναι κάποιο φασιστικό σάιτ ούτε κάποιοι στο υπόγειο της Κουμουνδούρου αλλά άρθρο (ενυπόγραφο ) στην εφημερίδα των συντακτών.
Τώρα προφανώς κάποια τέτοια είδηση θα την έκαναν σημαία τους οι φασίστες, τι σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να ελεγχθεί η αλήθεια της;
Αρα αντί λοιπόν να ζητάτε τα ρέστα από οποιονδήποτε καλό θα ήταν να στείλετε (όποιος ενδιαφέρτε για την αλήθεια) ενα email στον αρθρογράφο ώστε να ζητήσει πηγές κτλ. Τόσο απλό αλλα όταν φοράς οπαδικά γυαλιά δύσκολο (συγγνωμη για τα ορθογραφικά)

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:34 μ.μ.

Προς ανώνυμο 1.43: Δεν είναι σωστή η αντιπαράθεση μεταξύ "γραμματιζούμενων" και "αγράμματων". Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό οι διάφοροι οπαδοί του ΚΚΕ χρησιμοποιούν έντονα τέτοιους όρους, ακριβώς για να κρύψουν τις κωλοτούμπες τους. Πρόκειται όμως ουσιαστικά για ιδεολογική τρομοκρατία (ειδικά προς τους νεώτερους) και δεν πολυσυμφωνώ με τέτοια αντιπαράθεση, άσε που αν την υιοθετούσαμε θα έπρεπε να βγάλουμε όλο το ΚΚΕ αγράμματο, αφού όπως σου επέδειξε ο 1.34 οι βλακείες που αράδιασε δεν είναι δικές του, προκύπτουν ΠΡΑΓΜΑΤΙ μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Προς 1.34: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όλη αυτή η αρλουμπολογία είναι του ΚΚΕ και όχι δική σου. Μάλιστα, επειδή κάποιους εκεί μέσα δεν τους θεωρώ καθόλου χαζούς ή αγράμματους, πιστεύω κάτι ακόμη χειρότερο: Ότι έχουν κάνει την ιδεολογία λάστιχο συνειδητότατα, προκειμένου να βάλουν ιδεολογικές βάσεις στις πολιτικές τους επιλογές. Κοίταξε αγαπητέ και άκου με γιατί έχω σίγουρα δίκιο, ότι και να σου λένε: Όταν απευθύνεσαι σε ένα κόσμο που τον Λένιν τον έχει πολύ ψηλά, είναι δύσκολο να του πεις "Ξέρεις, ο Λένιν καλός ήταν αλλά...παλιά. Τώρα πια ούτε βολεύει, ούτε μας πολυκάθεται όλη αυτή η ιστορία με τον ιμπεριαλισμό.". Αντί λοιπόν να πάρεις μία τέτοια θέση που θα δυσαρεστήσει πάρα πολλούς, κάνεις κάτι πιο έξυπνο και συνδικαλιάρικο: Βάζεις το Λένιν στα λάβαρα, υψώνεις ψηλά την σημαία του Λενινισμού, αλλά σε όλα τα κείμενά σου ουσιαστικά τον αποδομείς, τον διαστρέφεις, τον κάνεις νεκρό γράμμα. Κάνεις ένα....reload που λένε μερικοί, μόνο που φορτώνεις άλλα αρχεία, όχι αυτά που έλεγε ο Λένιν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ΕΕ: Δεν είναι τόσο χαζοί ώστε να μην καταλαβαίνουν ότι το "Έξω από την ΕΕ" δεν έχει νόημα για μία σοσιαλιστική χώρα που ούτως ή άλλως θα ήταν έξω. Όμως το λένε και το φωνάζουν για δύο λόγους: 1. Για να μπαίνουν στην μύτη του μισητού εχθρού (το ΣΥΡΙΖΑ) και 2. Γιατί ένας κόσμος του ΚΚΕ δεν θα δεχόταν ποτέ εγκατάλειψη αυτού του συνθήματος και αντικατάσταση με την σοσιαλιστική επανάσταση που όμως είναι....ανώριμη!

Έλεος πάντως με τις κουτοπονηριές του κάθε Μαΐλη συντρόφια, κουραστήκαμε πια.

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:17 μ.μ.

7.34 Ο ΛΕΝΙΝ μια χαρα τα ειπε για τον ιμπεριαλισμο με την μονη διαφορα δεν ξεχωριζε την οικονομια αποτην πολιτικη αυτα πανε πακετο. εξοδος απο την Ε.Ε χωρις λα ικη εξουσια για την εργατικη ταξη ειναι καταστροφη θα ωφεληθουν τμηματα της αστικης ταξης. οι αποφασεις ειναι συλλογικες απο συνεδρια τωρα αμα κουραστηκατε μη συνεργαστειτε μαζι μας δεν πειραζει ΠΑΝ.

Ανώνυμος
22 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:23 μ.μ.

Τότε ανώνυμε 7.34, εσύ που έχεις ξεσκολήσει τον Λένιν και δεν τον "αποδομείς" και δεν τον "διαστρέφεις", να υποθέσω ότι δέχεσαι και την καρδιά και ουσία του λενινισμού. Το κόμμα νέου τύπου με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και με πρόγραμμα την δικτατορία του προλεταριάτου. Η μήπως όχι? Και τόσο "καλός λενινιστής" που είσαι για δώσε μας μια ιδέα για το έργο του Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού? Μαν

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 3:20 μ.μ.

καλέ μου άνθρωπε 7.34
Που διαστρεβλώνεται ο Λενιν,να το συζητήσουμε...Οχι αφηρημένα ομως..Ετσι.?
Ποιες ακριβώς ειναι οι κολοτουμπε ς ποιες οι αρλουμπολογιες,γιατι διακρίνω μπόλικες

αντιγραφω(σε)
εχουν τον Λενιν ψηλα (?)
παλια ιστορία ο ιμπεριαλισμός που δεν "μας" πολυκάθεται".
"reload στον Λενιν"
" μόνο που φορτώνεις άλλα αρχεία, όχι αυτά που έλεγε ο Λένιν."
ΠΑΝΙΚΟΣ...και ομιχλη..
Εχεις ενα παραδειγματάκι η" παλι θα βουτηξεις στις γενικότητες ,τσιμποντας εκφράσεις δεξια αριστερά που δεν τις καταλαβαίνεις και τις σερβίρεις για εντυπώσεις,φανερα εκνευρισμένος/η στα ορια της χυδαιοτητας
Κατι συγκεκριμένο ? (ρητορικό το ερώτημα,)

Ο σοσιαλισμός δεν ειναι καθόλου ανώριμος (οι συνθήκες) το τ υποκείμενο που ειναι αρμόδιο γιαυτες τις "δουλείες", εκ των πραγμάτων ειναι,, εχει αυταπάτες, δηλαδή πως με μια καλη διαχείριση κατι θα κερδίσει/κατι θα γλυτωσει ..Αυτο δεν μπορει να συμβει και φαίνεται απο παρα πολλα παραδείγματα ,οπως οτι μετρα παίρνονται και σε ανεπτυγμένες χωρες η" οτι υπαρχει παράγωγη που δεν μπορει να απορροφηθεί η" κεφαλαιακές φούσκες,ενεργειακά προβλήματα,αποτελέσματα του επίπεδου καπιταλισμού που ζούμε .Και το ονομα αυτου,.ιμπεριαλισμός Ακομα και την ιδιοκτησία αμφισβητεί,οπως ελεγε ενας Αμερικανός αντιπρόεδρος ,επιστρέφει εκει που ανήκει
.Απλα πράγματα ειναι..

επιγραμματικά
η κρίση βαθαίνει θα υπάρξουν συγκρούσεις ,ειναι λαθος αυτά, εαν ειναι σωστα και προφανή(για να σε προλάβω απο εξυπνάδες τυπου ολοι τα βλέπουμε )αλλα για καποιο παράξενο λογο δεν τα αναφέρουν(αυτοι που τα "βλεπουν" ) πως θα αντιμετωπιστούν
Δεν ειναι καν θεμα φιλελευθερισμού ,ειναι η πραγματικότητα του επιθετικου καπιταλισμου ,αφαιρεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν απαγορεύει κινητοποιήσεις επιβάλει συνθήκες προστασίας επενδύσεων στις κυβερνήσεις, αφήνει μονο τα απαραίτητα για να αναπαράγεται ,στον αξονα πολιτικό προσωπικό αστυνομία στρατός.Ακομα και τις εκλογικές ψευδαισθήσεις καταργει ,στο δηλώνει ξεκάθαρα τι πολίτικη θα ασκηθεί όποιος και εαν την αναλάβει ,γιαυτο κανει εκκλήσεις καπιταλιστικής νομιμοφροσύνης ο Τσιπρας σου και εχει συναντηθεί προγραμματικά με την κυβέρνηση κοιτώντας προ Ατλαντικό μεριά
Πες κατι .....

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:33 μ.μ.

"τσιμποντας εκφράσεις δεξια αριστερά που δεν τις καταλαβαίνεις"
Εκεί είναι η όλη ουσία της τακτικής σου και της τακτικής του ΚΚΕ. Τα αποσπάσματα από τα κείμενα και τα προβλήματα έχουν τεθεί όχι μία, αλλά 100 φορές, δεν σας είναι άγνωστα.
Η γραμμή όμως από κάτι τύπους σαν κι εσένα είναι αυτή ακριβώς που είπες: Ότι δήθεν αποκόβονται εκφράσεις κι ότι κι αυτές που αποκόπτουμε, δεν τις καταλαβαίνουμε κι από πάνω.

Κι έρχονται κάτι ινστρούχτορες "ειδικοί" με IQ150 (κατ' ελάχιστο) σαν και του λόγου σου να μας εξηγήσουν ότι αν στην εποχή του Λένιν ήταν 4-5 ιμπεριαλιστικές χώρες, σήμερα έχουν γίνει καμιά εκατοστή γιατί πέρασαν κι τόσα χρόνια (αλίμονο)! Ότι όταν ο Λένιν μιλούσε για εξάρτηση εννοούσε "αλληλεξάρτηση", ότι όταν μίλαγε για μοίρασμα του κόσμου είχε στο μυαλό του την Ελλάδα που έκανε εκστρατείες δεξιά κι αριστερά (Μικρά Ασία, Ουκρανία κλπ.). Πόσο μάλλον σήμερα που χτυπάμε και Αφγανιστάν, έτσι δεν είναι;
Εσείς που τα έχετε καταλάβει καλά εξηγείτε σ' εμάς τους πανικόβλητους ότι τα μονοπώλια δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα σούπερ μάρκετ του Βασιλόπουλου (που χρεοκοπεί οσονούπω κι αυτός απ' όσο ξέρω), οι εφοπλιστές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ οι χρεοκοπημένες Ελληνικές τράπεζες ελέγχουν σαφέστατα Ρουμανίες, Βουλγαρίες κλπ. Τόσο καλά έχετε καταλάβει τον ιμπεριαλισμό που μας βάζετε και ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως π.χ. το ΝΑΤΟ, όπου μεγαλουργεί μαζί με τον άλλο τον καλό ιμπεριαλισμό, την...Αλβανία.

Αλλά τι να λέμε τώρα, εδώ βγήκε ιμπεριαλιστική η Κύπρος (το νότιο κομμάτι της φαντάζομαι) επειδή έχει off shore εταιρίες, θα κολλήσουμε στην Αλβανία ή ακόμη χειρότερα στην Βενεζουέλα που λέει ο άλλος;
Αλήθεια, να σε ρωτήσω κάτι; Αν τυχόν γίνει πόλεμος ΗΠΑ-Βενεζουέλας ποιά θα είναι η θέση του κόμματος απέναντι σε δύο ιμπεριαλιστικές χώρες που έρχονται σε σύγκρουση;

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:49 μ.μ.

εγώ ειμαι εργατης όχι διανουμενος αλλα νομιζω μπορω να καταλαβαινω τι διαβαζω. ο Λενιν λοιπον ελεγε στο βιβλιο του για τον ιμπεραλσμό. οτι μια φουχτα ιμπεριαλιστικα κρατη εκμεταλλευονται ολο τον πλανητη. οτι τα καρατη αυτα χρησιμοποιουν το στρατο τους σαν εγγυηση οτι θα παρουν με το παραπανω τα <> απο τις χωρες αποικιεσ και εξαρτημενες. οτι ο καπιταλισμος στο ιμπεριαλστκο σταδιο σαπιζει και ειναι ιστορικα καταστροφικος.
αυτο ειναι η ιδεα που λεει ο ανθρωπος σε ολο του το βιβλιο αυτη ειναι ολη η λενινιστικη ματια για τον ιμπεριαλισμο.

αντιθετα εντελως το κκε λεει πως ολες οι χωρες ειναι ιμπεραλστικες. οι ηπα, η ρωσια, η ελλαδα, το λιχτεσταιν, το τιμποκτου, το ιρακ. ολες. με ανισοτιμες αληλοεξαρτησεις. δηαλδη οι αμερικανοι ειναι σα να λεμε εξαρτξμενοι απο το τιμπουκτου, λέμε τωρα. απλως λιγο λιγότερο από οτι το τομπουκτου απο αυτους. αυτα ειναι εντελως αστεια πραγματα. μονο διανουμνεοι και φοτητες απο τα βορια προαστια μπορουν να καθοντε σοβαρα να συζητανε τετοια κουλα.
το κκε με αυτον τον τροπο εννοει _δεν το λεει βεβεαι- οτι ο καπιταλισμος στο ιμπεριαλστικο του σταδιο ακομα αναπτυσετε αφου οι χωρες που ηταν αποικιες και εξαρτημενες αναπτυσονται. αρα ακομα αυτο το σαπιο συστημα εχει ιστορικα προοθητικο χαρακτηρα.

ολο αυτο καταληγει θελει δε θελει στον καπιταλιστικο μονοδρομο και στον αστικο κοσμοπολιτισμο.

τα υπολοιπα για διαχειριση κλπ ειναι αλλανταλα και εμενα δε μου λενε τιποτα. τι σχεση εχει ο λενιν και η σωστη θεωρηση του για τον ιμπεριαλμσο με διαχειρισεις και τετοια. νομιζετε ότι ολοι ειμαστε συριζα; δλαδη εγω και το κομμα νεου τυπου και τη δικτ του προλεταρ και ολα αυτα τα δεχομαι βεβαια. τελος παντων , μεγαλοσ κοπος

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:27 μ.μ.

5.33 ο πολεμος ειναι παντα το μοιρασμα των αγορων μεταξυ καπιταλιστικον κρατων ετσι λοιπον αν θα γινει αυτο που λες θα ειναι για να απο σπασει η αστικη ταξη των ΗΠΑ την λεια απο της αλλες καπιταλιστικες χωρες και να την ελεγχει αυτη και βεβαια θα υπαρχει και τμημα της αστικης ταξης της βενεζουελας που θα εχει συμφεροντα. το ΚΚΕ θα ειναι με την εργατικη ταξη της βενεζουελας για να φτιαξει την δικη της εξου σια ΠΑΝ.

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:16 μ.μ.

Ανώνυμος 5.33
Συμμετέχει ή όχι η Ελλάδα στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εθελοντικά ανά τον κόσμο? ¨Εστειλε στρατιώτες στο Αφγανιστάν για την ασφάλεια των εκεί επενδύσεων του Κοπελούζου ή όχι (μιά και τα μονοπώλια ποτέ δεν πάνε να επενδύσουν χωρίς τον στρατό τους). Εστειλε ή όχι στρατιώτες στην Βοσνία, στο Κόσσοβο ή όχι? Εδωσε γή και ύδωρ στην επέμβαση ενάντια στη Σερβία ναι ή όχι? Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις αυτή την στιγμή είναι στα διαμελισμένα Βαλκάνια. Αυτό πώς το λές εσύ? "Αποστολή ιεραποστόλων για την διάδοση του χριστιανισμού"? Συμμετέχει ή όχι την επέμβαση στο Μάλι? Συμμετέχει ή όχι και μάλιστα διευθύνει από την θέση του προεδρεύοντος της ΕΕ ή όχι την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία? Δίνει τα πάντα, βάσεις, στρατηγεία της Λάρισσας ή όχι? Θα μπορούσαν να κάνουν επεμβάσεις π.χ. στην Λιβύη, αν δεν έδινε την βάση στη Σούδα? Οχι, δεν θα μπορούσαν να τις κάνουν. Και μήπως γι αυτές τις συμμετοχές της έβαλε το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ το πιστόλι στον κρόταφο? Οχι βέβαια. Η αστική τάξη της Ελλάδας αυτοβούλως και με πολύ καλόν υπολογισμό των συμφερόντων της μπήκε και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τα άλλα περί "κατοχής" και παρόμοιες μπούρδες, είναι για να δίνουν αέρα στα πανιά των φασιστών. Καμμία κατοχή δεν έχουμε και καμμία υποτέλεια. Συνειδητά συμμετέχει η αστική τάξη. Βάσει του σιδερένιου και μαθηματικού νόμου (σ αρέσει, δεν σ αρέσει, τι να κάνουμε είναι νόμος μαθηματικός), της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης καμμία καπιταλιστική χώρα δεν αναπτύσσεται ισόμετρα, ακριβώς επειδή η παραγωγή και η καπ. ανάπτυξη είναι άναρχη, η κάθε χώρα συμμετέχει υποχρεωτικά (και πάλι σ αρέσει, δεν σ αρέσει) σε ένα πλέγμα σχέσεων εξάρτησης και αλληλεξάρτησης, ανάλογα με την οικονομική ισχύ της κάθε μίας.
Μανώλης

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:45 μ.μ.

Ανώνυμος 4.59
Ο Λένιν στο έργο του "Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" λέει ακριβώς το τι είναι ιμπεριαλισμός. Σελίς 86.
"Πρέπει να δώσουμε ένα τέτοιον ορισμό του ιμπεριαλισμού, που θα περιέκλεινε τα παρακάτω 5 βασικά του γνωρίσματα: 1) συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου σε τέτοια υψηλή βαθμίδα ανάπτυξης, ώστε να δημιουργεί μονοπώλια, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην οικον. ζωή. 2)συγχώνευση του τραπεζιτικού κεφαλαίου με το βιομηχανικό και δημιουργία μια χρηματιστικής ολιγαρχίας,το "χρηματιστικό κεφάλαιο". 3) εξαιρετικά σπουδαία σημασία αποκτά η εξαγωγή κεφαλαίου, σε διάκριση με την εξαγωγή εμπορευμάτων. 4) συγκροτούνται διεθνείς μονοπωλιακές ενώσεις των κεφαλαιοκρατών (ΕΕ, δική μου η παρένθεση), που μοιράζουν τον κόσμο. και 5) έχει τελειώσει το εδαφικό μοίρασμα της γής, ανάμεσα στις μεγαλύτερες κεφαλαιοκρατικές δυνάμεις. Ο ιμπεριαλισμός είναι, ο καπιταλισμός στο στάδιο εκείνο της ανάπτυξης, στο οποίο έχει διαμορφωθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει αποκτήσει εξαιρετική σημασία η εξαγωγή κεφαλαίου, έχει αρχίσει το μοίρασμα του κόσμου από τα διεθνή τράστ και έχει τελειώσει το μοίρασμα όλων των εδαφών της γής, από τις μεγαλύτερες κεφαλαιοκρατικές δυνάμεις"
Εσύ πιστεύεις ότι ο ορισμός του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό δεν αφορά πλέον όλες τις χώρες της γής? Ποιά χώρα δεν τηρεί μία από τις παραπάνω 5 προυποθέσεις και δεν είναι ιμπεριαλιστική? Σήμερα φίλε μου ακόμα και το "τιμπουκτί", όλες οι χώρες είναι ιμπεριαλιστικές και πρέπει να πάψει η μεγάλη σύγχυση, να θεωρείται ο ιμπεριαλισμός "επιθετική πολιτική". Ο ιμπεριαλισμός είναι η περιγραφή των οικονομικών όρων του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Η θεωρία ότι ο ιμπεριαλισμός "είναι η τάση για προσαρτήσεις" είναι του οπορτουνιστή Κάουτσκι, που ο Λένιν τον πολέμησε και αποδόμησε όλη την "θεωρία του", στο ίδιο έργο, σελίς 88. Μανώλης

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:52 μ.μ.

Α...μάλιστα Παναγιώτη. Δηλαδή το ΚΚΕ δεν θα είναι με την νίκη της Βενεζουέλας, θα είναι με την εργατική τάξη της Βενεζουέλας. Σα να λέμε οι αμερικάνοι θα βομβαρδίζουν κι εσύ θα καλείς την εργατική τάξη της Βενεζουέλας να κάνει...επανάσταση, να ρίξει το Μαδούρο για να εγκαθιδρύσει εργατική εξουσία!!!!! Ε τι να πω ρε Παναγιώτη, αυτά ΟΥΤΕ όλοι οι Τροτσκιστές δεν τα λέγανε.Μόνο οι πιο καρφωμένοι από αυτούς, για να μην το πω αλλιώς.

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:47 μ.μ.

10.52 τροτσκιστης δεν ειμαι να εισαι πολυ σιγουρος. θα πρεπει η εργατικη ταξη της βενεζουελας να παρει την πραγματικη εξουσια στα χερια της που ειναι τα μεσα παραγωγης. αυτη ειναι η λενινιστικη θεση στο ζητημα αυτο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:12 π.μ.

Μανώλη χαλαρά καταρχάς, να τα πάρουμε ένα ένα.

Ο Λένιν είχε ορίσει τον ιμπεριαλισμό χρησιμοποιώντας τον νόμο της μετατροπής της ποσότητας σε ποιότητα. Τι θέλω να πω: Αν διαβάσεις το βιβλιαράκι του για τον ιμπεριαλισμό θα δεις ότι π.χ. έχει καμιά 15αριά χώρες που είχαν χρεόγραφα. Δεν έλεγε όμως ότι οι 15 αυτές χώρες είναι ιμπεριαλιστικές. Έλεγε ότι από αυτές ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ οι 4 που κατέχουν το 80% των χρεογράφων. Τι έκανε λοιπόν; Πολύ απλά έλεγε ότι η ποσότητα των χρεογράφων που κατέχουν τις ξεχωρίζει από τις άλλες και τις εντάσσει σε μία άλλη ποιότητα. Δεν είναι ότι δεν υπήρχαν άλλες χώρες με χρεόγραφα, δεν είναι ότι αυτές οι 4 ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ. Ήταν ότι αυτές οι 4 ήταν πολύ ΜΠΡΟΣΤΑ σε σχέση με άλλες, ήταν ΠΟΙΟΤΙΚΑ σε άλλη κατηγορία.
Ας δούμε την λογική λοιπόν του ΚΚΕ: Το ΚΚΕ τι λέει; Λέει ότι π.χ. όλες οι χώρες ή έστω οι περισσότερες έχουν τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρία. Όλες οι χώρες μία διεκδίκηση έναντι των γειτόνων τους την έχουν. Όλες (ή οι περισσότερες) χώρες κάποια κεφάλαια στο εξωτερικό κλπ. τα έχουν. Δεν κάνει κανένα ποιοτικό διαχωρισμό ανάμεσα στο Τιμπουκτού και τις ΗΠΑ, απλά τους δίνει βαθμούς "ιμπεριαλιστικότητας". Δεν λέει ότι είναι ίδιες, ΛΕΕΙ όμως ότι ανήκουν στην ίδια(!) ποιοτική κατηγορία, είναι και οι δύο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ!
Μόνο από αυτό φαίνεται το χάος ανάμεσα στην σκέψη του Λένιν και την σκέψη των φωστήρων του κόμματος. Ο πρώτος προσπαθεί να διακρίνει τις διαφορετικές ποιότητες μέσα στο παγκόσμιο σύστημα, οι άλλοι κάνουν...καταγραφή στο μπακαλοτέφτερο! 3 το λάδι, 3 το ξύδι...ή αλλιώς πολύ ιμπεριαλιστής, λιγότερο και....ελάχιστα ιμπεριαλιστής! Το "ιμπεριαλιστής" όμως ΔΕΔΟΜΕΝΟ και φυσικά αφού όλοι είναι ιμπεριαλιστές τέρμα η εξάρτηση, ζήτω η...αλληλεξάρτηση!!!
Έχουν καμία σχέση αυτά με την λογική του Λένιν; Καμία απολύτως.

Μανώλη κανείς λογικός άνθρωπος που γνωρίζει τι είναι ιμπεριαλισμός δεν τον θεωρεί "επιθετική πολιτική". Αντιπαρατίθεσαι σε ένα φανταστικό αντίπαλο, που ο ίδιος δημιούργησες. Ο καπιταλισμός έχει περάσει προ πολλού στο μονοπωλιακό του στάδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μία χώρα που γίνεται ιμπεριαλιστική...βοηθά και την διπλανή της να γίνει!!! Ίσα ίσα, το ΑΝΑΠΟΔΟ. Οι ιμπεριαλιστικές χώρες, ο ιμπεριαλισμός, είναι αυτός που κρατά καθηλωμένες ουκ ολίγες χώρες σε αυτό που λέμε τριτοκοσμικό επίπεδο. Ολόκληρες ήπειροι όπως οι Αφρική κρατιούνται σε πρωτόγονη ουσιαστικά κατάσταση, όχι επειδή είναι μαύροι και δεν τα παίρνουν τα γράμματα, αλλά γιατί ο ιμπεριαλισμός δεν τις αφήνει ν' ανασάνουν. Ο ιμπεριαλισμός λοιπόν έχει την τάση για κατακτήσεις, έχει την τάση για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου, αλλά επίσης έχει ΚΑΙ την τάση να εμποδίζει, να καθηλώνει χώρες ή ακόμη κι όταν δεν το κάνει να ισχυροποιεί τα δεσμά της εξάρτησης με χίλιους δυό τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς φυσικά και η λεγόμενη χρεομηχανή.

Ώστε η Ελλάδα διευθύνει την επέμβαση στην κεντροαφρικανική δημοκρατία ε;
Αλήθεια, την έχει ενημερώσει κανένας Μανώλη για τις υψηλές ευθύνες της ή κοιμάται τον ύπνο του προεδρικού δικαίου;
Πάντως η προστασία που προσφέρει το ΝΑΤΟ στις Ελληνικές επενδύσεις είναι πράγματι υψηλών προδιαγραφών. Να σκεφτείς ο ΟΤΕ αγόρασε το 20% του σέρβικου ΟΤΕ και μετά από λίγο καιρό το ΝΑΤΟ τον....βομβάρδισε. Νομίζω ότι ο Έλλην επενδυτής μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στο εξωτερικό, τουλάχιστον από αυτή την άποψη: Ο Ελληνικός στρατός μπορεί να μην έχει βενζίνη για αερομαχίες στο Αιγαίο, δεν το 'χει όμως σε τίποτε να ισοπεδώσει τα Βαλκάνια αν κάνει κανείς ότι κουνιέται σε Ελληνική επιχείρηση.
ααααα....όλα κι όλα!

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:04 π.μ.

12.12 ειναι αντιληπτο οτι χρειαζεστε την παρερμηνεια του ΛΕΝΙΝ ωστε να κρυφτειτε πισω του και να φτιαξετε την θεωρια της δηθεν εξαρτησης ωστε να μπορειτε να συνεργαζεστε με τμηματα της αστικης ταξης που δηθεν αγωνιζονται εναντια στον υποτιθεμενο κατακτητη. οι κοινωνιες ειναι χωρισμενες σε ταξης και η αστικη ειναι σε αληλεξαρτηση με ολες της αλλες μεσω συμμαχιων σε καπιταλιστικους οργανισμους με ανισομε τρη αναπτυξη οπως εχει γραψει και ο ΛΕΝΙΝ. η εργατικη ταξη δεν εχει συμφερον να μη μπη κατω απο ξενη σημαια και να φτιαξει τη δικη της εξουσια περνοντας τα μεσα παραγωγης. ολα τα υπολοιπα ειναι αβαντα στους αστους ΠΑΝ.

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:11 π.μ.

Μερικοί έχετε ξεφύγει εντελώς και κάνετε αναλύσεις εκτός τόπου και χρόνου.
Ξαναδιαβάστε τη θέση του ΚΚΕ για την Ελλάδα ακόμα και αν δεν θέλετε να την διαβάσετε ολόκληρη για να δείτε το σκεπτικό διαβάστε ξανά την επίμαχη φράση και πείτε που βρίσκετε όλες αυτές τις αναλύσεις κάνετε.
¨"Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές ανισότιμες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ."
Μιλάει για τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ στην Ελλάδα σε ποιά φάση βρίσκεται. Αν διαφωνείτε πέστε μας εσείς σε τι φάση βρίσκεται ο καπιταλισμός στην Ελλάδα μια χώρα που έχει 200 δις ΑΕΠ από τις πιο ανεπτυγμένες της παγκόσμιας οικονομίας , κλπ κλπ κλπ .Ας μην κάνουμε αλλη ανάλυση.
Αναφέρεται ότι σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση. Δεν είναι ούτε ΗΠΑ, ούτε Γερμανία , ούτε Κίνα αλλά δεν είναι ούτε Αλβανία, ούτε Μολβαδία, ούτε Τσιμπουκτού. Συνεχίζει η θέση και λέει για να το πει ολοκληρωμένα ότι έχει εξαρτήσεις, δεν έχει αμιγή εθνικό καπιταλισμό (ας μου συγχωρεθεί αυτός ο όρος) και οι εξαρτήσεις (ΗΠΑ, ΕΕ) είναι ανισότιμες.
Ακόμα και αυτή η φρασούλα αποκομμένη από το όλο σκεπτικό έχει απόλυτη επιστημονική επεξεργασία
Θα σας κάνω ένα ερώτημα. Αν δεν ίσχυε αυτή η ανάλυση του ΚΚΕ θα έστηναν αυτό τον μηχανισμό "στήριξης" για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα; Θα χρηματοδοτούσαν (βοήθεια και δάνεια τα λένε οι καπιταλιστές )με τέτοια μυθώδη ποσά (πάνω απο το ετήσιο ΑΕΠ) μέσω του ΔΝΤ (ΗΠΑ και άλλες χώρες), Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (Γερμανία) και ΕΕ;
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στη δεκαετία του 1960 ούτε κάν του 1980 βρίσκεται σε άλλη φάση. Μερικοί προσπαθείτε να λύσετε τις αντιφάσεις σας με αναλύσεις και καταστάσεις άλλων εποχών. Απο το 2002 ειδικά και με μετά με την είσοδο στο κοινό νόμισμα έχουμε εντελώς άλλη κατάσταση. Πλέον ο όρος "Ελλάδα" οικονομικά δεν είναι αποκομμένος από τον Ευρωπαικό καπιταλισμό (τράπεζες, βιομηχανίες, μονοπώλια κλπ) είναι απόλυτα διασυνδεδεμένος.
Το εθνικό κράτος αν και υπάρχει ακόμα έχει χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του και η τάση είναι η ολοκληρωτική αφομοίωση του για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συγκεντρωποίηση του κεφαλαίου και η παραπέρα ανάπτυξή του.

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:09 μ.μ.

@ανώνυμο 12.12
Η μας δουλεύεις ή δεν καταλαβαίνεις γρι από ότι διαβάζεις. Ο Λένιν στο έργου του αυτό μιλάει για ένα καινούργιο ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού που άρχισε να παίρνει μαζική μορφή μετά το 1890 και με αυξανόμενο ρυθμό από το 1900 και μετά. Το 1916 που έγραψε το έργο είχαν ήδη ξεχωρίσει οι 4-5 μεγάλες ιμπεριαλιστικές πλέον χώρες και του ήταν καθαρό ότι η τεράστια συγκεντροποίηση κεφαλαίου που συντελούνταν, θα επιτάχυνε το πέρασμα στο νέο αυτό στάδιο του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό και τις υπόλοιπες χώρες. Γι αυτό και έγραψε ότι ο ιμπεριαλισμός είναι η παραμονή της προλεταριακής επανάστασης. Εσύ τί πιστεύεις. από το 1916, τον 21ο αιώνα υπάρχουν μόνο 4-5 χώρες ιμπεριαλιστικές και οι υπόλοιπες τί είναι? απλά εξαρτημένες αποικίες? Δηλαδή στις υπόλοιπες σταμάτησε ο νόμος του καπιταλισμού, της συγκεντροποίησης κεφαλαίων που οδηγεί στο μονοπώλιο? Η μου λές ότι ο χρόνος σταμάτησε το 1916, και όλα έμειναν αμετάβλητα, ακίνητα? Ολα τα κράτη είναι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, γιατί όλα έχουν μονοπωλιακό πλέον καπιταλισμό. Βάσει όμως του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού, φυσικά δεν είναι όλα τα κράτη στην ίδια θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Αλλα είναι ψηλά, άλλα σε ενδιάμεση θέση, άλλα σε χαμηλότερη, όλα όμως ιμπεριαλιστικά και σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, ακριβώς λόγω του μονοπωλιακού πλέον χαρακτήρα της οικονομίας τους. Μανώλης

Ανώνυμος
24 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:39 μ.μ.

Παιδιά μας δουλεύετε κανονικά.

Πρώτον: αφήστε το Λένιν ήσυχο. Οπως είπαν διάφοροι ο Λένιν μιλούσε για μια χούφτα χώρες που εκμεταλλεύονται τις υπόλοιπες. Εσείς το έχετε φάει. Ο Λένιν μιλούσε για μια σειρά όρους που προφανώς δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα... συμμετέχει στο μοίρασμα του κόσμου; Ποια είναι η εξαγωγή κεφαλαίων; Δε βλέπετε ότι η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιήθηκε στα Βαλκάνια σαν τον "δοκιμαστή του βασιλια" που στάλθηκε να επενδύσει και είτε να τη φάει είτε να καταπιεί όλο το κόλπο το ιμπεριαλστικό κεφάλαιο (τι έγινε ο ΟΤΕ); Τι τύπου είναι το ελληνικό κεφάλαιο; Πατατάκια και σπίρτα που έλεγαν κάποια στα σοβαρά παλιότερα; Ποια η θέση της Ελλάδας στη διεθνή μονοπωλιακή ένωση των κεφαλαιοκρατών ΕΕ; Είναι ή δεν είναι το κλωτσοσκούφι των ιμπεριαλιστικών μητροπόλεων; Προσθέτει αυτό κι άλλα αφεντικά, κι άλλες δυσκολίες στην εργατική τάξη της χώρας, ναι ή ου;

Τώρα ότι η λενινιστική ανάλυση οδηγεί στο να ψάξουμε συμμαχίες με τμήματα της αστικής τάξης, αυτη τη μεγαλειώδη τούμπα μόνο αυτοί που συμμετείχαν σε κυβέρνηση για να γίνει κάθαρση και βρίζουν όλους τους άλλους μπορεί να την κάνουν.

Καταλαβαίνω για ένα κόμμα που κινείται στον αστερισμό αποδοχής από το σύστημα να έχει φάει το παραμύθι του Σημίτη για ισχυρή Ελλάδα, του Σαμαρά για πρωτογενή πλεονάσματα και άλλα διαλεχτά παραμύθια. Καταλαβαίνω επίσης ότι μπορεί να θεωρεί ότι δεν πρέπει ή δεν μπορούμε να να γίνουμε ενοχλητικοί ούτε στην αστική τάξη της χώρας ούτε (ακόμα περισσότερο γιατί εκεί τα πράγματα δεν είναι πλάκα) με τα ιμπεριαλσιτικά αφεντικά.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος για να μας αντιστρέψει εντελώς τη λογική... Λυπηθείτε μας. Δε φταίμε εμείς που κάθε τόσο έχετε εσωτερικά προβλήματα και πρέπει κάθε τόσο να κακοποιείτε το λενινισμό για να τα λύσετε.

ΥΓ1: "Το εθνικό κράτος αν και υπάρχει ακόμα έχει χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του και η τάση είναι η ολοκληρωτική αφομοίωση του". Α, μάλιστα. Ολοταχώς στον κοσμοπολιτισμό που σας είπε και ο άλλος. Μόνο μια ερώτηση: ποιο κράτος; το ελληνικό ή οι ΗΠΑ ας πούμε;; Α, μάλιστα. Δίκιο είχε κάποιος που είπε ότι θεωρείτε προοδευτικό τον καπιταλισμό στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο... Μέχρι και τα κράτη καταργεί.. Αντε, άντε. Ολα έτοιμα θα τα βρει η εργατική τάξη!

ΥΓ2: Να πάτε να ενημερώσετε επειγόντως τον Ομπάμα ότι οι αμερικανοί είναι εξαρτημένοι από την Ελλάδα. Μην το μάθει τελευταίος και τούρθει κανενα ξαφνικό. Και τη Μέρκελ επίσης

ΥΓ3: Πρώτη φορά μπήκα και δε νομίζω ότι θα έχω το χρόνο ξανά. Και κάπου μου φαίνεται άρρωστο να συζητάμε για πράγματα που είναι εντελώς προφανή και να πρεπει να αποδεικνύουμε ότι ο ήλιος βγαινει από την ανατολή επειδή το κκε έχει αποφασίσει ότι το συμφέρει ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 1:08 π.μ.

Σχετικά με τα γεγονότα της Κόνιτσας. Η αποκατάσταση της αλήθειας Ε.Α. για διάβασμα

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:50 π.μ.

10.39 ο ΛΕΝΙΝ δεν ειναι για διαστρεβλωση προκειμενου ο συριζα να γινει διαχειρηστης του καπιταλισμου. η αστικη ταξη εχει σχεσεις αληλε ξαρτησεις με της αστικες ταξεις των αλλων καπιταλιστικον χωρων και βεβαια ανισομετρη αναπτυξη αναμεσα τους αυτα λεει ο ΛΕΝΙΝ τωρα το οτι δεν σας βολευει ειναι μια αλλη ιστορια. ΠΑΝ.

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 9:50 π.μ.

"...πρεπει να αποδεικνύουμε ότι ο ήλιος βγαινει από την ανατολή επειδή το κκε έχει αποφασίσει ότι το συμφέρει ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση"
Αυτή είναι η καλύτερη παρατήρηση που ακούστηκε σε αυτή την κουβέντα κατά τη γνώμη μου.

"...του ήταν καθαρό ότι η τεράστια συγκεντροποίηση κεφαλαίου που συντελούνταν, θα επιτάχυνε το πέρασμα στο νέο αυτό στάδιο του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό και τις υπόλοιπες χώρες."
Μπορείς να βάλεις μια παραπομπή Μανώλη γι αυτό ή απλά το...υποθέτεις; Μη με πλακώσεις στα άσχετα, μία παραπομπή θέλω που να γίνεται κατανοητό ότι ο Λένιν περίμενε πολύ σύντομα και τις υπόλοιπες χώρες να περάσουν ως χώρες σε αυτό το στάδιο.

Μιλάς ρε ανώνυμε για αφομοίωση της Ελλάδας. Και η Βρετανική Κοινοπολιτεία αφομοίωση εθνών ήταν κάτω από την Βρετανική κυριαρχία, άσχετα με το αν σήμερα η Βρετανική αυτοκρατορία έχει εκφυλιστεί και της έχει μείνει απλά το "Κοινοπολιτεία".
Υπάρχουν στην Ευρώπη κυρίαρχα έθνη;
Ωραία η Ελλάδα θα αφομοιωθεί με την Γερμανία, ας το πάρουμε ως ισχυρή τάση. Η Γερμανία θα αφομοιωθεί με την Ελλάδα; Με τίνος την σημαία τείνει να γίνει αυτή η "αφομοίωση" και ποιός είναι ο ρόλος που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα όσον αφορά την διεθνή κατανομή εργασίας; Γιατί αν η Ελλάδα γίνει μία ΕΟΖ της ΕΕ (που κουβεντιάζεται έντονα) όπου οι ντόπιοι ιθαγενείς θα υπηρετούν πιστά τις ανάγκες του "Ευρωπαίου" αδερφού (όπως οι Μεξικανοί τις ΗΠΑ, απλά σε άλλους τομείς πιθανά), συγνώμη, αλλά αυτό κάποιοι το λένε "νεοαποικισμό". Εσύ θεωρείς ότι δεν είναι; Γιατί; Επειδή υπάρχει μία άρχουσα τάξη στην Ελλάδα που θα διεκδικήσει το ρόλο της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Βρε ανώνυμε μήπως πρέπει να ξαναδείς μία φορά το "Ποντίκι που βρυχάται"; Είναι διδακτική ταινία.

Μου λες "Θα χρηματοδοτούσαν (βοήθεια και δάνεια τα λένε οι καπιταλιστές )με τέτοια μυθώδη ποσά (πάνω απο το ετήσιο ΑΕΠ) μέσω του ΔΝΤ (ΗΠΑ και άλλες χώρες), Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (Γερμανία) και ΕΕ;"
Ανώνυμε αν είναι έτσι μάλλον θα πρέπει να ξαναδείς την συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό λέει: Ότι η Ελλάδα μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ γιατί τα συστήματα είναι συνδεδεμένα και μία κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει τους πάντες. Αν το πιστεύεις κι εσύ αυτό τότε δεν καταλαβαίνω γιατί τα βάζεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κακό που θέλει να τους πιέσει; Αλήθεια τα "μυθώδη ποσά" τα δίνουν για να προστατεύσουν την Ελλάδα, το Ελληνικό κεφάλαιο για την ακρίβεια; (για να μην λέμε και παραλογισμούς)

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 11:53 π.μ.

Ανώνυμο 10.39
Ολες αυτές οι επιχειρήσεις, μιλάμε για χιλιάδες που έβγαλαν τα κεφάλαιά τους εκτός Ελλάδας, δεν έκαναν εξαγωγή κεφαλαίου? Ο Κοπελούζος και οι διάφοροι Κοπελούζοι στο Αφγανιστάν και αλλού δεν συμπράττουν με διεθνή μονοπώλια στην μοιρασιά της λείας? Οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ελλάδα δεν είναι με την σύμπραξη του ελληνικού κεφαλαίου? Το ελληνικό κεφάλαιο δεν συμπράττει στην διεθνή ιμπεριαλιστική αλυσίδα με την συμμετοχή τους στα διεθνή μονοπώλια? Ατυχώς μιλάς για κράτος Ελληνικό ή των ΗΠΑ. Το κράτος είναι το Ελληνικό καπιταλιστικό κράτος, σε απόλυτη αλληλεξάρτηση από τα άλλα ιμπεριαλιστικά καπιταλιστικά κράτη. όμως στον καπιταλισμό και λόγω της ανισόμετρης καπιτ. ανάπτυξης κανένα κράτος δεν έχει την ίδια οικονομική και πολιτική ισχύ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση θέση. Η ελληνική αστική τάξη στα Βαλκάνια, φίλε μου είχε τεράστια, δισ. κέρδη. Ούτε με το ζόρι στάλθηκε, ούτε δοκιμαστικά. Πήγε σε σύμπραξη με τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές (γι αυτό και η συμμετοχή της στη ΕΕ), για να βάλει τρελλά κέρδη, όπως και τα έβγαλε. Τώρα αν τον καπιταλισμό τον χτύπησε μία από τις πιο βαθιές κρίσεις του, αυτό ακριβώς αποδεικνύει, πόσο μπούκωσε από τα κέρδη. Η Ελλάδα δε, δεν ήταν και δεν είναι ψωροκώσταινα, όπως εννοείς. Είχε μια ανεπτυγμένη βαριά βιομηχανία (και έχει ως ένα σημείο ακόμα). Οσο για τον Ομπάμα και την Μέρκελ, που αναφέρεις, η ελληνική αστική τάξη, συμμετέχοντας σε μία καπιταλιστική συμμαχία (ΕΕ, ΝΑΤΟ), δεν το έκανε με το ζόρι, συμμετείχε εθελοντικά, ξέροντας ότι εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα (όπως και κάθε άλλη χώρα που συμμετέχει), προσδοκώντας σε τρελλά δισ. (όπως και τα είχε), από την συμμετοχή της. Το θέμα είναι, εσύ που μιλάς για "κατοχή και για "αποικία" της Ελλάδας, είσαι πάλι έτοιμος να νομιμοποιήσεις με την ψήφο σου αυτή την "κατοχή". Η όχι? Θεωρείς νομοτέλεια ότι πρέπει να είμαστε στην ΕΕ, αλλοιώς χαθήκαμε, θεωρείς "φυσικό νόμο" την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και μετά έρχεσαι να μας "μάθεις" και τον Λένιν. Πλάκα έχεις. Μανώλης

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 4:24 μ.μ.

Για τον 9:50 και όποιον άλλον.
Να τα πάρουμε ένα-ένα για να μπορέσουμε αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
1. Ποιά είναι η άποψή σου για τον καπιταλισμό στην Ελλάδα; σε ποιό στάδιο ανάπτυξης βρίσκετε;
2. Δέχεσαι ή όχι την ανισότιμη εξαρτησιακή σχέση του ελληνικού καπιταλισμού με ΗΠΑ και ΕΕ;
3. Μία χώρα με 200 δις ευρώ Ακαθάριστο Εθνικό Προίόν , που την κατατάσεις; H παραγωγή αυτού του ΑΕΠ μέσα απο διαδικασία επιτυγχάνεται; Είναι προιόν αναπαραγωγής ίδιων πόρων , εθνικού κεφαλαίου, μεικτού, πολυεθνικού κλπ;
4. H EKT , τι τράπεζα είναι; ελέγχει ή όχι όλο το τραπεζικό ευρωπαικό σύστημα; Ποιοί κυριαρχούν;
5. Υπάρχει τάση συγκεντρωποίησης του κεφαλαίου; και πως εκφράζεται αυτό σε μία αγορά με ενιαίο νόμισμα;
6. Το ενιαίο νόμισμα γιατί θεσπίστηκε; Ποιός και γιατί βάζει όρους στην κυκλοφορία του ;για να διευκολύνει τους τουρίστες;(αστειεύομαι).
7. Η συμμετοχή στην ΕΕ το ΝΑΤΟ κλπ ακυρώνει ή δεν ακυρώνει την λεγόμενη εθνική κυριαρχία που υποτίθεται προστατεύει το εθνικό κράτος;
8. Τι σημαίνει χρηματοδοτώ στον καπιταλισμό; Υποθέτω ότι συμφωνείς ότι καπιταλισμός χωρίς δάνεια και χρέη δεν υπάρχει. Η κατεχήν ιμπεριαλιστική χώρα ΗΠΑ είναι υπερχρεωμένη. Όταν δίνεις 200 δις και βάλε δάνεια σε μιά χώρα γιατί τα δίνεις;
9. Απο πότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την ΕΕ και μιλάει για αποδέσμευση; Απο πότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διαγραφή χρέους; Από πότε ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στην συνθήκη του Μάαστριχτ; Απο πότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής; Απο πότε ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τον καπιταλισμό;
10. Μπορείς να πεις τι σημαίνουν οι 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ και γενικά τι σημαίνει για τον ευρωπαικό καπιταλισμό αυτή η συνθήκη;

Θα μπορούσα να θέσω και άπειρα άλλα ερωτήματα αλλά περιορίζομαι σε αυτά.

ΥΓ. Το τι λέει ή δεν λέει ο Μάρξ και ο Λένιν ο καθένας μας έχει την δική του αντίληψη. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι σκιαμαχούμε για να αποδείξουμε το τίποτα και μοιάζουμε σαν τους χριστιανούς των πρώτων εκατοντιετιών που έλυναν με συνόδους τις διαφορές τους επικαλούμενοι γραφές και δόγματα που οι ίδιοι κατασκεύαζαν.
Όταν μιλάμε για Μάρξ και Λένιν μιλάμε για επιστήμη και επιστήμη χωρίς επαναβεβαίωση από την ζωή και την πράξη δεν υπάρχει.

Ανώνυμος
25 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:16 μ.μ.

Α όχι ανώνυμε, εγώ δεν πετάω την μπάλα στην εξέδρα. Δεν λέω "έχει ο καθένας την δική του αντίληψη" για το Λένιν, γιατί προσωπικά ακριβώς δεν θεωρώ το Λένιν εικόνισμα που ο καθένας μπορεί να το βάζει στην βιτρίνα για να προσελκύει πελάτες. Ο Λένιν ένας κοινός θνητός ήταν, μπορεί να έκανε λάθη, μπορεί να μην κατάλαβε αυτός κάτι σωστά, όλα μέσα στην ζωή είναι. Όμως όποιος τον αμφισβητεί να έχει το θάρρος να το πει. Δεν χρειάζεται ούτε ειρωνείες, ούτε απαξίωση της προσφοράς του: να βγει να πει ότι "Πιστεύω ότι είχε λάθος εκτίμηση σε αυτό, εκείνο και το άλλο. Ή...ΔΕΝ είχε λάθος εκτίμηση τότε, αλλά σήμερα αυτό, εκείνο και το άλλο ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ και ισχύει κάτι τρίτο". Αυτό θα το δεχόμουν, όμως αυτή την σχετικότητα του να διαβάζει κάποιος για "εξάρτηση" και να καταλαβαίνει για..."αλληλεξάρτηση" δεν την δέχομαι. Αυτή την σχετικότητα του να διαβάζει κάποιος ότι ιμπεριαλισμός είναι ο ανταγωνισμός κάποιων μεγάλων δυνάμεων "ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ" και να καταλαβαίνει ότι εννοεί τον ανταγωνισμό Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν την δέχομαι.

Επίσης για χριστιανούς μιλούσε τόσα χρόνια ο ΣΥΝ και τσατιζόσασταν. Τώρα απευθύνετε τον ίδιο χαρακτηρισμό σε άλλους; Τώρα έγιναν "γραφές" και "δόγματα";
Ωραία λοιπόν φίλαράκο, βγες και πες: "Εγώ δεν είμαι ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ, πιστεύω ότι ο ιμπεριαλισμός είναι μια λανθασμένη αντίληψη, δεν επιβεβαιώθηκε από την ζωή και επί της ουσίας υπάρχει μόνο ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός." Μη μου παριστάνει από την μία το κόμμα σου το φύλακα των γραφών και από την άλλη να αποδομεί ένα προς ένα το ΕΑΜ, τον Λένιν κλπ.
Έχετε βρει εκεί ένα μπαμπούλα (το ΣΥΡΙΖΑ) και τον κουνάτε στον κόσμο, ενώ εσείς λέτε ό,τι θέλετε χωρίς κανένας να μπορεί να πει κουβέντα γιατί είναι οπορτούνας και άσχετος!

Δεν πρόκειται λοιπόν να ξεκινήσω μία κουβέντα τέτοιου χαρακτήρα που μόνο στόχο έχει να προκαλέσει ΓΙΑ να χαώσει .
Απλά θα ήθελα από περιέργεια να μου πεις σε ποιό στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται ο καπιταλισμός στην Μπουργκίνα Φάσο. Μην αρχίσεις ότι την συγκρίνω με την Ελλάδα. Δεν την συγκρίνω, απλά θέλω να μου πεις το στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού εκεί. Στάδιο θέλω, όχι "αγροτική οικονομία" κλπ. Ένα σταδιάκι.

Ανώνυμος
26 Φεβρουαρίου 2014 στις 8:47 μ.μ.

Στον 10:16
Νομίζω ότι στη Μπουρκίνα Φάσο(πρώην Άνω Βόλτα) δεν έχουνε ακόμα κανένα στάδιο μερικά γήπεδα μόνο. Νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε και δεν υπάρχει λόγος να εξυπνακίζουμε μεταξύ μας έστω και αν δεν γνωριζόμαστε.
Λάθη στο Λένιν για τις αναλύσεις της εποχής του με το επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού παγκόσμια και στη Ρωσία δεν βρίσκω άλλωστε δηλώνω και αδυναμία να το κάνω. Εκ του αποτελέσματος είναι βέβαια απόλυτα δικαιωμένος. Ακόμα και για την ΝΕΠ δεν έχω του προσάψω κάτι ή να τον κριτικάρω γιατί και αυτή η διαδικασία ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες.
Στο μόνο που έχω να πω κάτι είναι για την διαθήκη του όχι στο ότι διαφωνώ στη κρίση του για τον Στάλιν αλλά αυτό δεν συνάδει με το κόμμα νέου τύπου.
Η επιστήμη δεν είναι μεταφυσική αλλά χρειάζεται αναφορές και δεδομένα αποδεδειγμένα και επιβεβαιωμένα. Με αυτή την έννοια λοιπόν παρά την δική σου πεποίθηση είμαι αθεράπευτα ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ πχ ο ιστορικός και ο διαλεκτικός υλισμός είναι συστατικά του δογματισμού μου όπως λέμε το νερό είναι 2 μέρη υδρογόνου και ένα μέρος οξυγόνου (αυτό είναι επιστημονικό δόγμα)
Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να ήταν μπαμπούλας αλλά δυστυχώς είναι αυταπάτη. Αυταπάτη θεωρούμε την ψεύτικη πεποίθηση είτε από φαντασιοπληξία είτε από εξαπάτηση. Στη δε ψυχιατρική η αυταπάτη θεωρείται παθολογία με διάφορα συμπτώματα ένα απο αυτά (κοίτα τώρα ο διάολος ) είναι και η Αλεξιθυμία...

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο αλλά να επανέλθω στα ερωτήματα στις 26/2/14 4:24 γιατί δεν είναι η μπάλα στην εξέδρα αλλά βασικά ζητήματα για το εργατικό λαικό κίνημα.

Ανώνυμος
27 Φεβρουαρίου 2014 στις 12:36 μ.μ.

Θα σου απαντήσω, αλλά θα σου απαντήσω εκεί που εγώ θεωρώ ότι υπάρχει το θέμα, όχι φυσικά στον αν υπάρχει τάση συγκεντροποίησης του κεφαλαίου γιατί φυσικά υπάρχει. Όμως τα ερωτήματα δημιουργούν και την βάση της κουβέντας κι εγώ διαφωνώ στην βάση που βάζεις το ζήτημα. Π.χ. δεν υπάρχει "χρηματοδότηση του καπιταλισμού" γενικά κι αόριστα. Δεν πρόκειται π.χ. να χρηματοδοτήσει κανείς τους Έλληνες καπιταλιστές για να μπορούν να ανταγωνιστούν από καλύτερη θέση τους...Γερμανούς. Φαντάζομαι να συμφωνείς εκτός κι αν θεωρείς ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός τελείωσε, που δεν νομίζω. Κάπου αλλού λοιπόν στοχεύουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις κι όχι γενικά στην...εξυγίανση του Ελληνικού καπιταλισμού και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού στα πλαίσια της ΕΕ.

Απλά περίμενε λίγο.

Ανώνυμος
27 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:27 μ.μ.

Όχι δεν είναι εξυπνακισμός αγαπητέ: Η Μπουργκίνα Φάσο απ' ότι θυμάμαι θεωρείται η πιο φτωχή χώρα του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν βρίσκεται στον πλανήτη αυτόν, δεν σημαίνει ότι εκεί έχουν μεσαίωνα και φέουδα, δεν σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν ανήκει πουθενά. Σε κάποια "φάση" ή "στάδιο" βρίσκεται και αυτή η χώρα, δεν κρέμεται στον αέρα.
Ποιό είναι αυτό;

Για μένα λοιπόν το ιμπεριαλιστικό σύστημα αγκαλιάζει όλες τις χώρες. Δεν υπάρχει κάποια χώρα που να τοποθετείται έξω από αυτό και φυσικά ούτε η Μπουργκίνα Φάσο. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Το θέμα είναι ποιά θέση κατέχει η κάθε χώρα σε αυτό το παγκόσμιο σύστημα. Ωραία υπάρχουν χώρες υπανάπτυκτες ή ανεπτυγμένες, όμως πως παίζεται σήμερα το παγκόσμιο παιχνίδι; Αρκεί κανείς να πάρει υπόψη του το επίπεδο (τεχνολογικής ουσιαστικά) ανάπτυξης του καπιταλισμού ή χρειάζεται να γίνει κι ένας ακόμη διαχωρισμός, ανάμεσα στις χώρες που διεκδικούν την παγκόσμια ηγεμονία, αυτές που ο Λένιν αποκαλούσε ιμπεριαλιστικές και σε αυτές που ουσιαστικά αναγνωρίζουν τα συμφέροντά τους στο πλάι του ενός ή το άλλου ιμπεριαλιστή; Κι όταν λέω για συμφέροντα εννοώ φυσικά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, όχι του λαού.

Αν θυμάσαι καλά κι αφού δεν διαφωνείς όπως λες με το Λένιν, ο Λένιν έγραφε για το Βέλγιο ότι αποτελεί ένα απλό "πάτημα" της Γερμανίας προς την Αγγλία, όπως η...Βαγδάτη για την Αγγλία! (“Για την Γερμανία το Βέλγιο έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα σαν σημείο στήριξης απέναντι στην Αγγλία. Για την Αγγλία η Βαγδάτη σαν σημείο στήριξης απέναντι στην Γερμανία”) Και σε ρωτώ: Είχε καμία σχέση το Βέλγιο της εποχής του Λένιν με την Βαγδάτη επίσης της ίδιας εποχής? Πως ο Λένιν βάζει στο ίδιο τσουβάλι χώρες αποικιοκρατικές, χώρες που ΕΧΟΥΝ αποικίες (τότε υπήρχε και το Βελγικό Κογκό αν θυμάσαι, ως προσωπική(!) μάλιστα περιουσία του Λεοπόλδου του Βελγίου) με μία καθαρή αποικία της εποχής σαν την Βαγδάτη; Δεν σου φαίνεται παράξενο;
Δεν είναι όμως παράξενο. Και δεν είναι γιατί ο Λένιν πιστεύει ότι: "στον αγώνα των μεγάλων δυνάμεων για το οικονομικό και πολιτικό μοίρασμα του κόσμου, δημιουργούν ολόκληρη σειρά από μεταβατικές μορφές εξάρτησης. Χαρακτηριστικές γι' αυτήν την εποχή δεν είναι μόνο οι δυο βασικές ομάδες χωρών: οι χώρες που κατέχουν αποικίες και οι αποικιακές χώρες, αλλά και οι ποικίλες μορφές των ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ που πολιτικά, τυπικά είναι ανεξάρτητες, στην πράξη όμως είναι μπλεγμένες στα δίχτυα της χρηματιστικής και διπλωματικής εξάρτησης". Γιατί ο Λένιν πιστεύει ότι "...για τον ιμπεριαλισμό είναι χαρακτηριστική η τάση ακριβώς για προσαρτήσεις όχι μόνο αγροτικών περιοχών αλλά ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ". Γιατί ο Λένιν πιστεύει ότι "Το χρηματιστικό κεφάλαιο είναι μια τόσο μεγάλη, μπορούμε να πούμε, αποφασιστική δύναμη σε όλες τις οικονομικές και σ' όλες τις διεθνείς σχέσεις, που είναι σε θέση να υποτάξει και υποτάσσει πραγματικά, ακόμα και κράτη που απολαμβάνουν την ΠΙΟ ΠΛΗΡΗ πολιτική ανεξαρτησία". (Γι αυτό άλλωστε και η θεωρία του ιμπεριαλισμού ΔΕΝ είναι μία θεωρία για τις αποικίες, όπως ηλιθιωδώς λένε πολλοί μαρξίζοντες)

Ανώνυμος
27 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:28 μ.μ.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν ο Λένιν δεν χωρίζει τις χώρες σε τεχνολογικά ανεπτυγμένες και υπανάπτυκτες (παρόλο που φυσικά υπάρχουν), δεν χωρίζει τον κόσμο σε "αποικίες" και "αποικιοκράτες" (παρόλο που φυσικά υπήρχαν), όμως ΒΛΕΠΕΙ την μεγάλη αλλαγή που συντελείται με την διαμόρφωση μονοπωλίων. Βλέπει συνολικά την μετεξέλιξη του συστήματος, το οποίο περνά από τον ελεύθερο ανταγωνισμό στον μονοπωλιακό καπιταλισμό (πράγμα που αγγίζει ακόμη και τις ίδιες τις αναλύσεις του Μαρξ που έγιναν πάνω στην βάση της "ελεύθερης αγοράς"). Μετεξέλιξη η οποία φέρνει κάποιες χώρες σε διαφορετική θέση από τις υπόλοιπες. Οι χώρες αυτές δεν είναι οι μοναδικές που κατέχουν χρεόγραφα, έχουν μεγάλες εταιρίες κλπ. Είναι όμως ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ σε σχέση με τις άλλες, ανήκουν ποιοτικά σε άλλη κατηγορία. Οι χώρες αυτές διεκδικούν την παγκόσμια ηγεμονία όχι μόνο μέσα από την στρατιωτική τους ισχύ, αλλά και μέσα από την οικονομική και πολιτική ΕΝ ΤΕΛΕΙ κυριαρχία. Και η πολιτική παίζει τεράστιο ρόλο σήμερα. Η ΑΓΕΤ π.χ. δεν ηττήθηκε στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό, παραδόθηκε στα ευρωπαϊκά λόμπι των τσιμεντοβιομηχανιών με πολιτικές αποφάσεις και υποτυπώδες “αντίτιμο”. Οι χώρες αυτές λοιπόν, οι χώρες δηλαδή που μπορούν να διεκδικήσουν την παγκόσμια ηγεμονία, είναι οι ιμπεριαλιστικές χώρες και αυτές οι χώρες όχι απλά έχουν την τάση , αλλά υποτάσσουν και εντάσσουν στα συμφέροντά τους και στον δικό τους ανταγωνισμό όλες τις άλλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Από εκεί και πέρα φυσικά δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τον καπιταλισμό στην Ελλάδα με την Μπουργκίνα Φάσο, αλλά αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η Ελλάδα δεν είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ενώ η Μπουργκίνα Φάσο είναι. Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε σε οικονομικούς, αλλά ούτε σε πολιτικούς όρους τις ιμπεριαλιστικές χώρες.
Τότε γιατί αλήθεια οι Έλληνες καπιταλιστές εξόρμησαν στα Βαλκάνια; Επειδή η Ελληνική αγορά τους φαινόταν πολύ μικρή; Επειδή ο Ελληνικός καπιταλισμός αναζητούσε ζωτικό χώρο για τα μονοπώλιά του; Αυτή είναι μία αντίληψη. Υπάρχει όμως και η άλλη που λέει ότι ο Ελληνικός καπιταλισμός εκτέλεσε (με το αζημίωτο φυσικά) ένα σχεδιασμό άλλων. “Άνοιξε” ΓΙΑ το Ευρωπαϊκό κατά βάση κεφάλαιο μία αγορά και σήμερα μάλιστα οι πραγματικοί επενδυτές αναλαμβάνουν τα ηνία. Όπως η περίφημη Panafon του “κροίσου” Κόκκαλη, έγινε εν μία νυκτί Vodafone αλλάζοντας…3 γραμματάκια στον τίτλο, έτσι ακριβώς μέσα από τα Ελληνικά “μονοπώλια” θα ξεπεταχτούν τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά.
Δεν σου λέω πράγματα από το κεφάλι μου. Αυτά που σου λέω τα έχει δημοσιεύσει η ίδια η Καθημερινή στις οικονομικές της σελίδες και μάλιστα σε εποχές όπου η Ελλάδα ήταν “κυρίαρχος των Βαλκανίων”, δεν ήταν η “ψωροκώσταινα” που θέλουν σήμερα να μας παρουσιάσουν. (Υπόψη: Η θεωρία της ψωροκώσταινας είναι η άλλη πλευρά της θεωρίας της ισχυρής Ελλάδας και όχι της εξάρτησης που ανήκει σε εντελώς άλλη σχολή σκέψης)

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger