Home » , » ΠΑΣΟΚ - «ΕΛΙΑ» Συνδιάσκεψη για το νέο «κουστούμι» της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας

ΠΑΣΟΚ - «ΕΛΙΑ» Συνδιάσκεψη για το νέο «κουστούμι» της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 | 2:33 μ.μ.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"

Ξεκινά σήμερα η διήμερη συνδιάσκεψη (ενόψει της καθόδου στις ευρωεκλογές) της ελληνικής «Ελιάς», που συνδιοργανώνουν ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58» και άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και συγκρότησης «τρίτου» πόλου σταθεροποίησης του συστήματος.

Στη συνδιάσκεψη θα μιλήσουν οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επίσης, θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Τη συνδιάσκεψη θα κλείσει, αύριο βράδυ, με ομιλία του ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ για την προεδρία της Κομισιόν. Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου ο Ευ. Βενιζέλος να ενημερώσει τα στελέχη του κόμματος για ζητήματα μορφοποίησης της «Ελιάς».

Η όλη συζήτηση φαίνεται να γίνεται σε κλίμα προβληματισμού, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει και από το μόρφωμα του δημοσιογράφου Στ. Θεοδωράκη «Το Ποτάμι», η εμφάνιση του οποίου προστίθεται στο παζλ ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας προκειμένου, με άλλη μορφή και το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο, να αποτελεί άλλον έναν πυλώνα του συστήματος. Ενδεικτική ίσως η δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ότι «πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο χώρος δεν πέθανε κι έχει ακόμη τεράστια δυναμική.

ΔΗΜΑΡ σε διεκδίκηση ρόλου

Συνεχίζει τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Φ. Κουβέλης, όπου βρίσκεται προσκαλεσμένος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία θα συνδεθεί ευρωβουλευτής του κόμματος αν υπάρξει. Οι επαφές πυκνώνουν, καθώς αύριο Κυριακή θα ξαναδεί, στην Αθήνα αυτή τη φορά, τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Μ. Σουλτς. Η κινητικότητα στους κόλπους της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας σχετίζεται με την επικείμενη εκλογική μάχη, το συσχετισμό που αυτή θα διαμορφώσει στο Ευρωκοινοβούλιο και σε ποιο βαθμό αυτός θα αντανακλά την ενδοαστική διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης που ανταποκρίνεται σήμερα στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Διεκδικώντας ρόλο στην επόμενη μέρα της κρίσης και στη διαχείριση της αναιμικής ανάκαμψης με ένα μείγμα που θα την υποστηρίζει με ρευστό απ' τον κρατικό κορβανά κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ, η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία ασχολήθηκε με το ζήτημα στο φόρουμ για την «προοδευτική οικονομία» που διοργάνωσε, στο οποίο μετείχε η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης Κουβέλη - Σουλτς, όπου «εκφράσθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ευρωπαϊκών πολιτικών για τον νότο και την Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα εστιάστηκε η συζήτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με στελέχη της αμαρτωλής Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που του παρουσίασαν την πρότασή τους για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων με χρηματοδότηση απ' τα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή απ' τη φοροαφαίμαξη που υφίστανται οι λαοί.

Ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε και στους εργατοπατέρες την ανησυχία του για την «αποδιάρθρωση της κοινωνικής συνοχής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», απηχώντας το φόβο της αστικής τάξης για το κατά πόσο θα μπορεί να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις που στενάζουν υπό το βάρος της πολιτικής που έχει ανάγκη για την κερδοφορία της. Για το λόγο αυτό χαρακτήρισε αναγκαίο στις επικείμενες εκλογές να «αναδειχθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην πολιτική ενοποίηση και στη βιώσιμη ανάπτυξη», που θα προκρίνουν δηλαδή ένα μείγμα διαχείρισης, το οποίο θα τους εξασφαλίσει εκτός των άλλων κι ορισμένα μέσα για την άμβλυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής.

Εκφράζοντας, τέλος, τον ανταγωνισμό στους κόλπους της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης επέκρινε το «Ποτάμι» του Στ. Θεοδωράκη λέγοντας: «Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του, προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Δεν διαπιστώνω στο νέο σχήμα κάτι τέτοιο. Το "νέο" δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Ετσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού...».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger