Home » , » Η 11η Μάη 1958: Οταν η Αριστερά έγινε αξιωματική αντιπολίτευση

Η 11η Μάη 1958: Οταν η Αριστερά έγινε αξιωματική αντιπολίτευση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 | 4:39 π.μ.

Επιμέλεια Αργυρώ Κραββαρίτη

Η 11η Μαΐου 1958 ήταν μια μέρα που έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο και τους Αμερικανούς, καθώς οι κάλπες των γενικών βουλευτικών εκλογών ανέδειξαν την Αριστερά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αξιωματική αντιπολίτευση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την 1η Αυγούστου 1951 είχε υπογραφεί η συμφωνία για την ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), που στην αρχή αποτέλεσε συνασπισμό κομμάτων, για να μετατραπεί αργότερα σε ενιαίο κόμμα. Το πρακτικό της συμφωνίας υπογράφτηκε από τον Γιάννη Πασαλίδη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Δημήτρη Μαριόλη εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον Σταμάτη Χατζήμπεη στο όνομα των Αριστερών Φιλελευθέρων και τον Μιχάλη Κύρκο του Δημοκρατικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Από την πρώτη στιγμή η ΕΔΑ άρχισε να μοιάζει με το συνασπισμό κομμάτων του ΕΑΜ. Βέβαια από τα παρασκήνια κινητήριος μοχλός της ΕΔΑ ήταν το παράνομο ΚΚΕ.

Η επιτυχία της Αριστεράς, σε λιγότερο από εννιά χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έπαιρνε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν σκεφτούμε ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή του Μαΐου του ’58, ήταν ακόμα ανώμαλο.

Τρομοκρατία

«Φυσικά και στις εκλογές αυτές -γράφει ο παλιός βουλευτής της ΕΔΑ Γ. Παπαδημητρίουλειτούργησαν τα παραδοσιακά μέσα βιασμού της λαϊκής θέλησης, επιτροπές ασφαλείας, εκτοπίσεις, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Εκατοντάδες οι εξόριστοι, χιλιάδες οι πολιτικοί κατάδικοι. Κατά τα άλλα όμως η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση του Κ. Γεωργακόπουλου κατέβαλε προσπάθειες ομαλής διεξαγωγής των εκλογών. Την έρπουσα όμως τρομοκρατία την έβρισκες και το 1958 σε κάθε βήμα σου» (Η αναλαμπή της Αριστεράς, σ. 67).

Στην Κοκκινιά σε μια ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

11 Μαΐου 2017 στις 11:04 π.μ.

Δεν ήταν καθόλου κινητήριος μοχλός της ...ΕΔΑ.... το ΚΚΕ το οποίο πήγε να φτιάξει Εκλογικό συνδυασμό για μια χαραμάδα Νομιμότητας μαζί με τις παράνομες Κ.Ο και βρέθηκε με την ..ΕΔΑ... Καπέλο που κατέστρεψε το ΚΚΕ. Η Αρνηση των Υποψηφιοτήτων Μπελογιάννη Πλουμπίδη στα ψηφοδέλτια της ...ΕΔΑ.. τα λέει όλα. Το Αρχείο του ΚΚΕ είναι αποκαλυπτικό με τα Τηλεγραφήματα ΒΑΒΟΥΔΗ που περιγράφει για μετά το 1948... την Υπόγεια Υπονομευτική διαβρωτική δουλειά για την Διάλυση του ΚΚΕ απο Οπορτουνιστικές δυνάμεις με την Βοήθεια της ..ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ.... και την ανοχή του Αστικού κράτους.. Η Ιδια ακριβώς προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ είχε γίνει και μέσα απο το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Τα αποκαλύπτουνε μόνοι τους σε εκδήλωση του Συνασπισμού το 2008 για τα 40 χρόνια του ....εσωτερικού.... με αναφορές στον .....παρτσαλίδη.... Αναφέρει ξεκάθαρα για ΚΚΕ ....ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ το 1944 που τους τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Βάζουμε δίπλα και την διάλυση της ΟΚΝΕ το 1943 και όλα είναι ξεκάθαρα....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger