Από τις 23 Αυγούστου 1942 και μέχρι τις 2 Φλεβάρη 1943 διήρκεσε η μεγαλύτερη μάχη του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη του Στάλιγκραντ, που καθόρισε αποφασιστικά την εξέλιξη του πολέμου και την συντριβή του ναζισμού.
Βασίλι Ζάιτσεφ: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ανθρωπότητα, πως αντιμετωπίζονται οι Ναζί!
«Σύντροφοι! Δεν υπάρχει γη για μας πίσω από το Βόλγα!»
Σύνθημα του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ.
Το επίθετό του προέρχεται από τη λέξη zayats, που στα ρωσικά σημαίνει λαγός. Κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του σοβιετικού λαού κατά των Ναζιστικών καθαρμάτων, βρισκόταν αποσπασμένος σε κάποια οργανική θέση του Ναυτικού. Τότε είναι, που ζητά μόνος του να μετατεθεί στην πρώτη γραμμή, όπερ κι εγένετο: Μετατίθεται στη 62η Στρατιά του Κόκκινου Στρατού και συγκεκριμένα στο 1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Πεζικού κι η μοίρα τα φέρνει έτσι, ώστε τον Σεπτέμβριο του 1942 η μονάδα του να υπερασπίζει το Στάλινγκραντ, το οποίο πολιορκούσε η 6η Γερμανική Στρατιά του Φον Πάουλους.
Ο λόγος, για τον ήρωα του Κόκκινου Στρατού και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελεύθερο σκοπευτή,Βάσια Ζάιτσεφ, ο οποίος έγινε ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ των Χιτλερικών στη μάχη του Στάλινγκραντ. Το κυνήγι του ελαφιού στις στέπες της Σιβηρίας, βοήθησαν το χωριατόπαιδο από το Γιελενίσκογιε των Ουραλίων ν’ αποκτήσει τα δύο πιο σημαντικά προσόντα για ένα ελεύθερο σκοπευτή: Την τέχνη της απόκρυψης κι αυτήν της σκόπευσης. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος, που ο Ζάιτσεφ εξολόθρευσε επισήμως 243 Ναζί κι ανεπίσημα πάνω από 400, σε διάστημα μόλις 37 ημερών, ενώ η ηρωική του δράση «ενέπνευσε» την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο έξω από το Στάλινγκραντ, στο οποίο ο Βάσια μάθαινε τα μυστικά του σε άνδρες και γυναίκες, τα «Λαγουδάκια» του (zaichata), όπως ονομάσθηκαν οι μαθητές του κι οι οποίοι εξολόθρευσαν πάνω από 3.000 Ναζί!
Ο Ζάιτσεφ (που υπηρέτησε στο Στάλινγκραντ έως τον Ιανουάριο του 1943 και τραυματίστηκε στο μάτι από θραύσμα νάρκη, αλλά επέστρεψε στο πολεμικό μέτωπο του Δνείστερου με τον βαθμό του λοχαγού), αποτέλεσε κι αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζονται τα θρασύδειλα καθάρματα ανά τους αιώνες. Έδειξε στους Χιτλερικούς, οι οποίοι πολεμούσαν καίγοντας χωριά κι εξοντώνοντας αμάχους δια της πείνας πως πολεμούν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ! Πρόσωπο με πρόσωπο, ίσος προς ίσον, πολεμιστής προς πολεμιστή! Έδειξε τι σημαίνει ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ τα ιερά και τα όσια μπροστά σε κάφρους εισβολείς.
Η μεγαλύτερη προσφορά όμως, του Βασίλι Ζάιτσεφ την Ιστορία, είναι ότι αποτέλεσε κι αποτελεί το σύμβολο του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ενάντια στους απολίτιστους υπανθρώπους, που προβαίνουν σε ολοκαυτώματα χωριών, σε κρεματόρια ανθρώπων, σε πολυπληθείς δολοφονικές επιθέσεις εναντίων λιγων κι ανυπεράσπιστων μεταναστών, σε θρασύδειλα γρονθοκοπήματα γυναικών κλπ. Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ νίκη της αξιοπρέπειας και της τιμής επί της ατιμίας και της παλιανθρωπιάς, με λίγα λόγια ο νικητής στον πόλεμο μεταξύ δύο –εκ διαμέτρου αντίθέτων-«Πολιτισμών»...
Ο λύκος των Ουραλίων τιμήθηκε με πολλά μετάλλια («Λένιν», «Μάχης του Στάλινγκραντ» κ.ά.) κι ανακηρύχθηκε «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ μετά τον πόλεμο διηύθυνε ένα εργοστάσιο στο Κίεβο και περιόδευε στη Σοβιετική Ένωση, διηγούμενος τα κατορθώματά του στο Στάλινγκραντ. Πέθανε στο Κίεβο στις 15 -12-1991. Το όπλο του, ένα «Μοζίν - Ναγκάν», με το οποίο εξολόθρευσε εκατοντάδες Χιτλερικά καθάρματα, φυλάσσεται στο Μουσείο της Μάχης του Στάλινγκραντ στο σημερινό Βόλγκογκραντ της Ρωσίας.
Αντί επιλόγου, δείτε τον ίδιο, να διηγείται τα κατορθώματά του
Αιωνία του η μνήμη!
askordoulakos
+ σχόλια + 4 σχόλια
Σαν σήμερα, 23 Αυγούστου, υπογράφεται το 1939, το Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ», μια έξοχη διπλωματική κίνηση του Στάλιν, που έδωσε χώρο - κι επομένως χρόνο την ΕΣΣΔ, ώστε να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Ακριβώς τρία χρόνια μετά, το 1942, ξεκινά η αποφασιστική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Το Στάλινγκραντ! Πολέμησαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρατιώτες από κάθε πλευρά, σχεδόν 6 φορές περισσότεροι από το Ελ Αλαμέιν, ενώ οι Γερμανοί είχαν συνολικά 800.000 απώλειες 26 φορές περισσότερους από όσους έχασαν στο Ελ Αλαμέιν!
Νομίζω πως χωρίς το ένα, το Σύμφωνο, δεν θα υπήρχε το άλλο. Τουλάχιστο όχι έτσι. Οι Κομμουνιστές θα πολεμούσαν το φασισμό οπουδήποτε και οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Όμως ο χρόνος στον πόλεμο είναι πολύτιμος. Ο άθλος των Σοβιετικών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Η Γερμανία είχε τότε όχι μόνο τα εργοστάσια της αλλά και αυτά των κατεχόμενων χωρών. Οι «σκλάβοι» υποχρεώνονταν να παράγουν συνεχώς νέα όπλα, ενώ με την αιφνιδιαστική εισβολή και την αρχική υπεροπλία των Γερμανών, οι Σοβιετικοί υπέστησαν βαριές απώλειες. Άλλο κράτος θα είχε γονατίσει. Όμως η εμπνευσμένη ηγεσία του Ιωσήφ Στάλιν έκανε αυτό ακριβώς που χρειάζονταν: Πήρε μια σειρά αποφάσεων που έφεραν το θρίαμβο.
Με την τακτική της φθοράς των δυνάμεων εισβολής, οι Ρώσοι προξένησαν μεγάλες απώλειες στους ναζί. Έδωσαν χώρο και αίμα, αλλά κέρδισαν χρόνο. Το χρόνο τον αξιοποίησαν στο έπακρο. Τα νέα εργοστάσια που μεταφέρθηκαν ή κατασκευάστηκαν στα μετόπισθεν κατόρθωσαν να παράγουν πολύ περισσότερα από όλα τα εργοστάσια της Ευρώπης! Ενδεικτικά, 57.000 Τ-34, το καλύτερο άρμα μάχης το 1941, κατασκευάστηκαν ως το τέλος του πολέμου. Τα άρματα αυτά ήταν το 55% του συνολικού δυναμικού αρμάτων της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Γερμανοί από το 1941 ως το 1945 κατασκεύασαν συνολικά περίπου 44.700 άρματα. Αντίστοιχη ήταν η παραγωγή σε πυροβόλα, αεροπλάνα, πυρομαχικά κοκ. Ποιος είπε ότι οι Κομμουνιστές δεν είναι παραγωγικοί;
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σε δύσκολες στιγμές ο κόσμος στρέφει τα μάτια στον αρχηγό. Αν ο ηγέτης φανεί κατώτερος των περιστάσεων, το ηθικό καταρρέει. Ο Στάλιν το ήξερε καλά. Έδωσε θάρρος στους στρατιώτες με απλές κινήσεις. Δεν εμψύχωσε μόνο στα λόγια, όπως έκανε ο ικανότατος συντηρητικός ρήτορας Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά με πράξεις.
Έτσι ο γιός του πολέμησε στην πρώτη γραμμή, όπως όλοι οι νέοι της ΕΣΣΔ κι όταν αιχμαλωτίστηκε, ο Στάλιν αρνήθηκε να τον ανταλλάξει λέγοντας το περίφημο «Έχεις στα χέρια σου όχι μόνο τον γιο μου τον Γιάκοφ αλλά εκατομμύρια γιους μου. Ή θα τους ελευθερώσεις όλους ή ο γιος μου θα μοιραστεί την τύχη των υπόλοιπων»! Πόσο διαφορετικός από άλλους που αφήνουν τους «πορφυρογέννητους» να λουφάρουν σε ασφαλή πόστα. Ακόμα και η σορός του Λένιν είχε απομακρυνθεί, όταν οι Ναζί έφτασαν σε απόσταση βολής από τη Μόσχα. Όχι όμως ο Στάλιν! Η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στις 7 Νοεμβρίου 1941, για την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, στην Κόκκινη Πλατεία έγινε μπροστά του. Τα σοβιετικά στρατεύματα αμέσως μετά βάδισαν στο μέτωπο. Το θάρρος που έδειξε, εμψύχωσε τους απλούς ανθρώπους. «Ο στρατός μας είναι ευκολότερο να επιτεθεί παρά να υποχωρήσει τώρα» είπε ο ίδιος και είχε δίκιο. Οι Σοβιετικοί χάρη στις ενισχύσεις από τη Σιβηρία, που έφτασαν πάνω στην ώρα, κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση. Η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» είχε αποτύχει. Το Στάλινγκραντ ήταν συνέπεια εκείνης της αποτυχίας. Οι Ναζί στραφήκαν στο Νότο. Ήταν ακόμα ισχυροί, αλλά ο χρόνος μετρούσε πλέον εις βάρος τους… mitsos175.
Να σου συμπληρώσω Μήτσο οτι το Μολότοφ Ρίμπεντροπ ο Ενας απο τους ΔΥΟ ΕΛΙΓΜΟΥΣ της ΕΣΣΔ που διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησε έγινε μετά την Αποκαλύψη της Συνομωσίας στο Κόκκινο Στρατό απο τους Τουχατσέφσκι Τρότσκι Μπουχάριν Ζινόβιεφ για την Ανατροπή των Μπολσεβίκων σε συνεργασία με τον Χίτλερ. Αν δεν είχαν γίνει οι Δίκες της Μόσχας που τσάκισαν την Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση ο Χίτλερ θα είχε χτυπήση της ΕΣΣΔ το 1939 και μαζί με τα ....παιδια.... θα είχε κερδίσει τον πόλεμο. Τα συμπεράσματα πολύτιμα Μήτσο.
Από ποια βιβλία διαβάζετε ιστορία? Τα εγκλήματα του Στάλιν τα εμφανίζετε σαν πολεμική απέναντι στην αντεπανάσταση των και καλά τροτσκι, μπουχαριν κοκ?! Η αριστερή αντιπολιτευση διεξήγαγε πολεμική απέναντι στον νεκροθαφτες της επανάστασης το Στάλιν και τη κλικα του. Που βρισκόταν ο γεωργιανος το 1905 και 1917? Μη μου πείτε εφορία... Τα εκατομμύρια κόσμου που έστειλε στα γκουλακ και εσφαξε ήταν όλοι κατά της επανάστασης? Έχετε μιλήσει (όπως διαβάζω όχι) με ανθρώπους που έζησαν σε Βουλγαρία Ρουμανία Ουκρανία για τους στρατιωτικους νόμους που επέβαλε ο πατερουλης? Που ακούν για ΚΚ και κόβουν πέρα λέγοντας ότι ο καπιταλισμός είναι καλύτερος από αυτό που είχαν? Η ζημιά που έκανε ο Στάλιν κ η γράφειοκρατια είναι ότι έπνιξε την επανάσταση και βρωμισε το σοσιαλισμο αλλά και τον κομμουνισμό μέχρι τις μέρες μας.
Ακριβώς τα ίδια με εσένα λέει ο Καπιταλισμός σε όλες του τις Εκφάνσεις ενάντια στην ΕΣΣΔ και στους Μπολσεβίκους. Γύρνα στην Τρύπα σου Χρυσαυγίτη δεν Τσιμπάμε.
Δημοσίευση σχολίου