Home » , » Νίκος Γόδας: Λοχαγός στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ. στην μάχη της Ηλεκτρικής. Μετά την Βάρκιζα σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται

Νίκος Γόδας: Λοχαγός στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ. στην μάχη της Ηλεκτρικής. Μετά την Βάρκιζα σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάζεται σε θάνατο και εκτελείται

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 | 11:43 π.μ.

Για την Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που έγινε σαν σήμερα στις 13 Οκτώβρη 1944 γράψαμε σε περασμένη ανάρτησή μας. Εδώ θα κάνουμε αναφορά σε έναν αγωνιστή που πήρε μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη για την διάσωση της Ηλεκτρικής Εταιρείας στον Πειραιά, την οποία ήθελαν να ανατινάξουν οι υποχωρούντες Γερμανοί.  Αναφερόμαστε στον Νίκο Γόδα, τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και Λοχαγό στον 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς του Ε.Λ.Α.Σ.

Ο Νίκος Γόδας ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που με το παράδειγμα της θυσίας τους μετατρέπονται σε συμβολικές μορφές. Για την αντιστασιακή του δράση αναφερόμαστε αναλυτικά στην παραπομπή που παραθέτουμε στο τέλος της ανάρτησης,  απ' όπου και αντιγράφουμε:

... Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας κατεβαίνει στον Πειραιά όπου μετά από λίγο συλλαμβάνεται με την υπόδειξη ενός χαφιέ. Σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών ο Γόδας καταδικάζεται σε θάνατο. Μεταφέρεται στις φυλακές της Κέρκυρας. Ο σύντροφος και συγκρατούμενός του Σταμάτης Σκούρτης τον θυμάται μαζί με άλλους ποδοσφαιράκηδες μελλοθάνατους να αποσύρονται όποτε το ραδιόφωνο μετάδιδε κάποιον αγώνα και να μουντζώνουν και να χειρονομούν! Και ως την τελευταία στιγμή έκαναν σχέδια πως θα παρατάξουν την ομάδα της φυλακής στο επόμενο παιχνίδι. Ο Γόδας δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και έτσι η τύχη του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Στο τελευταίο γράμμα προς τους δικούς του έγραψε: «πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου». Το ποια ήταν αυτά τα ιδανικά το μαρτυρούν πέρα απ' τη δράση του, τα ίδια του τα λόγια τη στιγμή που τον έπαιρναν για να τον εκτελέσουν: -Νενικήκαμεν. Ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού». Την ίδια στιγμή οι συγκροτούμενοι του τραγουδούσαν τον ύμνο της Διεθνούς. Τελευταία επιθυμία του ήταν να τον εκτελέσουν με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας! Όπως και έγινε!

Διαβάστε περισσότερα
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

13 Οκτωβρίου 2017 στις 1:39 μ.μ.

Έλα Τζαμ πέστο. Το οπορτουνιστικό ΚΚΕ και το ΕΑΜ πολιτικό μέτωπο προστάτευσαν....καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ευρωκομμουνισμού και της Λαοκρατίας. Έλα αφού εδώ το έχεις ξεφούρνισέ και αυτό να γελάσουμε λίγο.....

V For Viva La Revolucion

13 Οκτωβρίου 2017 στις 10:10 μ.μ.

Οσο και να προσπαθείς η πραγματικότητα είναι πεισματάρα. Με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ συμφωνα με τα ΤΡΙΑ Γράμματα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ στο 2ο και 3ο ΑΝΟΙΧΤΑ που ο Μανιαδάκης τα έθαψε θα είχανε πολεμήση στο πλευρό της ΕΣΣΔ και την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί θα πέρνανε την Εξουσία. Δεν έγινε λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ....λαοκρατία..... ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ. Καμμιά αμφιβολία οτι γελάς που σώθηκε ο Καπιταλισμός τότε 5ο Φαλαγγίτη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger