Home » » Πέθανε ο Βαρδής Τσουρής, ένας σπάνιος αγωνιστής του αναρχικού χώρου

Πέθανε ο Βαρδής Τσουρής, ένας σπάνιος αγωνιστής του αναρχικού χώρου

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 | 9:04 μ.μ.

    Έφυγε μία μεγάλη προσωπικότητα των Χανίων αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο των ασυμβίβαστων αγωνιστών των ιδεών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Ο Βαρδής Τσουρής έδινε μάχη τα τελευταία 2 χρόνια με τον καρκίνο. Έδωσε αυτή τη μάχη με αξιοπρέπεια. Φάνηκε ότι θα νικήσει. Τελικώς δεν τα κατάφερε.

    Σήμερα, περίπου στις 8 το βράδυ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.
    Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στις 3 η ώρα στο χωριό Λιβαδά Ανατολικού Σελίνου.
    Για την κηδεία του θα ναυλωθούν 3 λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από το σπίτι του, στην οδό Γιαμπουδάκη απέναντι από την εκκλησία Πέτρου και Παύλου  στις 1 το μεσημέρι.
    Να σημειώσουμε ότι η σωρός θα παραμείνει στο σπίτι του στην οδό Γιαμπουδάκη όλο το βράδυ όπου θα τον συντρoφεύσουν για μια τελευταία φορά οι φίλοι και σύντροφοί του.
    Παράκληση της οικογένειας να μην κατατεθούν στέφανα, αλλά να ενισχυθεί η «Κοινωνική κουζίνα».
    Ο Βαρδής Τσουρής ήταν πάντα παρών σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας. Είχε συλληφθεί και κρατηθεί στις φυλακές στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά των βάσεων στις 23 ιούλη του 1990.

    Η σύλληψή του παρά τo ότι ο Βαρδής Τσουρής ανήκε πάντα στον αναρχικό χώρο τον οποίον υπηρέτησε με συνέπεια, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αυθόρμητες κινητοποιήσεις των Χανιωτών ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης που απαιτούσαν με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και έξω από τις φυλακές την άμεση αποφυλάκισή του.

     Το επάγγελμά του ήταν πολιτικός μηχανικός.


1990-1992: Χρονικό της υπόθεσης Βαρδή Τσουρή


  • 23 Ιούλη 1990: Διαδήλωση Χανιωτών κατά των αμερικάνικων βάσεων δέχεται επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα κ.λπ. Χιλιάδες Χανιώτες, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι αντιστέκονται συγκρουόμενοι με την αστυνομία επί 18 ώρες. Υψώνονται οδοφράγματα και πυρπολείται το κτίριο της Νομαρχίας. Γίνονται συλλήψεις.

  • 24 Ιούλη 1990: 15.000 Χανιώτες διαδηλώνουν ξανά κατά των βάσεων, των ΜΑΤ και του νομάρχη Νάτσικα. Απελευθερώνονται όλοι οι συλληφθέντες της προηγούμενης μέρας.


  • Νοέμβρης 1990: Καλούνται σε ανάκριση 106 Χανιώτες για τα γεγονότα του Ιούλη. Προφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης με κατασκευασμένες κατηγορίες. Έως το τέλος του χρόνου καλούνται και άλλοι για ανάκριση, αλλά αφήνονται ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης.

  • 31 Γενάρη 1991: Καλούνται για ανάκριση 4 Χανιώτες από τους οποίους προφυλακίζεται μόνο ο αναρχικός Βαρδής Τσουρής. Αμέσως χιλιάδες Χανιώτες συγκροτούν αυθόρμητη διαδήλωση και αποκλείουν τις εισόδους των δικαστηρίων επί 12 ώρες μην επιτρέποντας να εκτελεστεί η απόφαση της προφυλάκισης και απαιτώντας την ανάκλησή της.

  • 1 Φλεβάρη 1991: Κατατίθεται αίτηση αποφυλάκισης του Βαρδή Τσουρή.Λίγες μέρες μετά αποφυλακίζεται ο Μανώλης Τσινιαράκης.Οι διαδηλώσεις και εκδηλώσεις συμπαράστασης στον Β. Τσουρή συνεχίζονται από αναρχικούς στην Αθήνα.

  • 20 Φλεβάρη 1991: Αποφυλακίζεται ο Βαρδής Τσουρής με καταβολή εγγύησης 200.000 δραχμών και με τον όρο να παρουσιάζεται κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

  • 29 Μάρτη 1991: Αίτηση του Βαρδή Τσουρή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του απορρίπτεται.

  • 25 Γενάρη 1992: Κατατίθεται δεύτερη αίτηση του Βαρδή Τσουρή.

  • 10 Ιούνη 1992: Απορρίπτεται η δεύτερη αίτηση του Β. Τσουρή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αποφασίζεται η εκ νέου προφυλάκισή του.

  • 9 Ιούλη 1992: Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στην Ασφάλεια Χανίων για να εκτελεστεί.

  • 11 Σεπτέμβρη 1992: Ο Βαρδής Τσουρής συλλαμβάνεται εκ νέου.

  • 14 Σεπτέμβρη 1992: Κατατίθεται αίτησή αποφυλάκισής του. 

  • 18 Σεπτέμβρη 1992: Παρ’ ότι ο εισαγγελέας συμφωνεί να αποφυλακιστεί με όρους, όπως καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών και χωρίς να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, η αίτηση απορρίπτεται.

  • 19 Οκτώβρη 1992: Κατατίθεται νέα αίτηση αποφυλάκισης.

* Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση του Βαρδή Τσουρή μπορεί κανείς να βρει στο δελτίο πληροφόρησης «Ο Αναρχικός», στην αναρχική εφημερίδα «Η Ανταρσία των Αγγέλων» και σε προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης.


Mε αφορμή μία φωτογραφία, λίγα λόγια για τον Βαρδή Τσουρή

Του Γιάννη Αγγελάκη


    Αυτός ο άνθρωπος στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας που διαβάζει ένα φυλλάδιο είναι ο Βαρδής Τσουρής.

    Η φωτογραφία τραβήχθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 και είναι από την κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων έξω από το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Τζανακάκη. 
    Ο Βαρδής Τσουρής πάλευε για περίπου δύο χρόνια με τον καρκίνο, όμως συμμετείχε διακριτικά στην κινητοποίηση. Καθόταν στην άκρη, δίπλα από το πανό και στην αρχή δεν είχα παρατηρήσει την παρουσία του. Συμμετείχε σε μία κινητοποίηση που δεν ήταν του αναρχικού χώρου.
    Φορούσε το καπέλο του και αν και είχε χάσει τα μαλλιά του από τις χημειοθεραπείες, ήταν ο ίδιος Βαρδής Τσουρής, με το ίδιο βλέμμα, και την ίδια αγωνιστικότητα.

    Με τράβηξε κοντά του και μου έδειξε το σημείο στο χαρτί που του τράβηξε την προσοχή. Μου είπε: “Έχουνε δίκιο σε αυτά που γράφουν. Δώσε προσοχή σε αυτά που λένε για τις τράπεζες”.

    Από τότε, τον είδα και σε άλλες κινητοποιήσεις. Δε μιλήσαμε ξανά. Τον έβλεπα να συμμετέχει, παρά την αρρώστια του, όταν τόσος κόσμος πλέον απέχει από τις κινητοποιήσεις. Η θέλησή του να συμμετέχει στους αγώνες υπερέβαινε την αρρώστια.

    Έτσι όπως τον έβλεπα να στέκει όρθιος σκεφτόμουνα: “αυτός ο άνθρωπος που έχει μάθει να δίνει αγώνες, δε μπορεί, θα κερδίσει. Θα νικήσει τον καρκίνο”. Όμως αυτή τη μάχη την έχασε.



    Ο Βαρδής Τσουρής ήταν μία σπάνια πάστα ανθρώπου. Μπορεί να ταυτίστηκε με τον αναρχικό χώρο, όμως ξεπέρασε τα όριά του. Έμεινε πιστός στις ιδέες του – για τις οποίες διώχθηκε και φυλακίστηκε όσο λίγοι στα Χανιά – όμως δεν περιχαρακωνόταν πίσω από αυτές. Συζητούσε με όλους και άκουγε όσο και αν διαφωνούσε, συμμετείχε στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Έβλεπε ευρύτερα τα πράγματα. Έκανε υπερβάσεις. Έτσι συντέλεσε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αναρχικού χώρου στα Χανιά. Ξεπερνώντας τα όρια του.

    Κι έτσι, κι η απώλειά του ξεπερνά τα όρια του αναρχικού χώρου.


Διαβάστε επίσης:


- Με ριζίτικα αποχαιρετούν τον Βαρδή Τσουρή – Στις 3 η ώρα το μεσημέρι στο χωριό Λιβαδά Ανατολικού Σελίνου η πολιτική κηδεία του

- Η κηδεία του αναρχικού αγωνιστή Βαρδή Τσουρή | Φωτός



Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger