Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης, 14 Φεβρουαριου 1945
Η Δρέσδη , που φημιζόταν ως μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου – «Φλωρεντία επί του Έλβα» – καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, μεταξύ 13 και 14 Φεβρουαρίου 1945, από οχτακοσια βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
Στάθηκα δίπλα στην πόρτα και περίμενα μέχρι που οι φλόγες φάνηκαν να υποχωρούν και μετά βγήκα βιαστικά στο δρόμο. Κρατούσα τη βαλίτσα μου και φορούσα ένα λευκό γούνινο παλτό που μόνο λευκό δεν ήταν. Επίσης φορούσα μπότες και μακρύ παντελόνι. Όπως αποδείχτηκε οι μπότες ήταν καλή επιλογή.
Οι σπίθες και οι φλόγες δεν άφηναν να δω και πράγματα στην αρχή. Ένα καζάνι μαγισσών με περίμενε εκεί έξω: δεν υπήρχε δρόμος, μόνο χαλάσματα ύψους ενός μέτρου, γυαλιά, πέτρες, χαλύβδινα δοκάρια , κρατήρες από βόμβες. Προσπάθησα ν΄απαλλαγώ από τις σπίθες τινάζοντές από το παλτό μου. Ήταν μάταιο. Σταμάτησα να το κάνω, σκόνταψα και κάποιος φώναξε πίσω μου: «Βγάλε το παλτό σου, έχει πιάσει φωτιά». Μέσα στην αποπνικτική ζέστη δεν το είχα προσέξει. Έβγαλα το παλτό και το πέταξα.
Δίπλα μου μια γυναίκα φώναζε συνεχώς: «Καίγεται το σπίτι μου, καίγεται το σπίτι μου» και χόρευε στο δρόμο. Καθώς απομακρύνομαι ακούω ακόμα τις κραυγές της αλλά δεν την βλέπω πια. Τρέχω, σκοντάφτω. Δεν ξέρω πλέον ούτε που βρίσκομαι. Έχω χάσει την αίσθηση ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
+ σχόλια + 2 σχόλια
Με αφορμή το ενδιαφέρον άρθρο σας για τον εγκληματικό βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους Αμερικανούς και Εγγλέζους κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να πούμε μερικά πράγματα.
Πρώτα απ' όλα γιατί επιλέχθηκε η ανοχύρωτη στην ουσία πόλη της Δρέσδης για να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά;
Οι λόγοι ήταν η εκδίκηση, ο εκφοβισμός αλλά και η επίδειξη δύναμης.
Η πόλη ήταν πολύ όμορφη και καθώς δεν είχε σπουδαίους στρατιωτικούς στόχους, είχε αποφύγει τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου του 1945. Ως τότε τα βομβαρδιστικά της RAF και της USAF χρησιμοποιούνταν κυρίως για να πλήξουν την υποδομή του Γ' Ράιχ. Τα τελευταία χρόνια του πολέμου η υπεροχή των Συμμάχων σε υλικό εις βάρος του Άξονα ήταν συντριπτική, επομένως μπορούσαν να διαθέσουν αεροσκάφη για να πλήξουν και άλλους στόχους, σε απάντηση για ένα από τα πολλά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών, δηλαδή για τους βομβαρδισμούς των Αγγλικών πόλεων. Οι Άγγλοι ήθελαν να πάρουν το αίμα τους πίσω με τόκο.
Επιπλέον οι Δυτικοί πίστευαν ότι αυτή η σφαγή θα είχε επίπτωση στο ηθικό των Γερμανών. Θα ένιωθαν ανασφάλεια κι επομένως αδύναμοι μπροστά τους. Βέβαια ο αντίστοιχος βομβαρδισμός του Λονδίνου και άλλων Βρετανικών πόλεων από τους Ναζί, δεν είχε ανάλογες συνέπειες.
Υπήρχε όμως ένας ακόμα λόγος. Η επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στους Γερμανούς. Οι Αμερικάνοι έστελναν μήνυμα στους Ρώσους: “Υπερέχετε στο στρατό, έχουμε όμως περισσότερα αεροπλάνα, οπότε δείτε τι μπορούν να κάνουν”.
Βέβαια υπάρχουν και δυο διαφορετικές νοοτροπίες. Οι Ρώσοι δεν βομβάρδισαν πόλεις με την αεροπορία. Κάποιοι ανιστόρητοι δεξιοί είπαν ότι δήθεν “η Ρωσία δεν είχε βομβαρδιστικά”! Τίποτα πιο ψευδές από αυτό.
Η ΕΣΣΔ παρήγαγε συνολικά 158.200 αεροσκάφη, 26.671 περισσότερα από τη Μ. Βρετανία και 38.313 περισσότερα από τη Γερμανία! Μόνο οι ΗΠΑ, που δεν είχαν πληγεί καθόλου οι υποδομές τους, παρήγαγαν πιο πολλά αεροσκάφη (αλλά μόνο τα μισά πυροβόλα από την ΕΣΣΔ). Η Μόσχα παρήγαγε πάνω από 26.000 βαριά και μέσα βομβαρδιστικά που ήταν αξιόπιστα και θανατηφόρα! Θα μπορούσε επομένως να ισοπεδώσει άνετα οποιαδήποτε Γερμανική πόλη και φυσικά το Βερολίνο.
Δεν το έκανε, γιατί υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία των Κομμουνιστών, που δεν έβλεπαν ως εχθρό τους εργαζόμενους της αντίπαλης χώρας, σε αντίθεση με τους Καπιταλιστές που ακόμα βομβαρδίζουν αμάχους με την πρώτη ευκαιρία...
Αν υπήρχε δικαιοσύνη μαζί με τους ναζί εγκληματίες θα δικάζονταν αρκετοί Βρετανοί και Αμερικάνοι αξιωματούχοι. Η Δρέσδη αποτελεί ντροπή για τους Δυτικούς μαζί με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Όμως οι αδίστακτοι έχουν και αυτό το κακό: Δεν ντρέπονται. mitsos175.
Οι Αμερικάνοι σκόπιμα βομβάρδισαν τη Δρέσδη και ο λόγος ήταν προφανής. Μια βδομάδα καθυστέρησε ο Κόκκινος Στρατός για να καθαρίσει την πόλη από τα πτώματα, ώστε να προλάβουν οι Αμερικάνοι να προωθηθούν και να καταλάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της Γερμανίας που ήταν και το ζητούμενο.
Δημοσίευση σχολίου