Home » , » «Οι πιθανότητες να βρεθούν τελικά κάποιοι πολιτικοί κατηγορούμενοι στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου και πολύ περισσότερο να καταδικαστούν, στο σκάνδαλο της Novartis, είναι από χλωμή έως τελείως αδύνατη»

«Οι πιθανότητες να βρεθούν τελικά κάποιοι πολιτικοί κατηγορούμενοι στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου και πολύ περισσότερο να καταδικαστούν, στο σκάνδαλο της Novartis, είναι από χλωμή έως τελείως αδύνατη»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 | 2:22 π.μ.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολιτική στέγη και αξιώματα σε κάθε αριβιστικό τυχοδιωκτικό στοιχείο, στην προσπάθεια του να καταλάβει την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε και με τον πρώην πασόκο, καθηγητή συνταγματικού δικαίου Κώστα Χρυσόγονο που τον έκανε ευρωβουλευτή.
Στην πορεία αυτός ο τύπος επέλεξε να ανεξαρτητοποιηθεί από το κυβερνητικό κόμμα –ούτε σκέψη σε τέτοια καιροσκοπικά στοιχεία να παραδώσουν την χρυσοφόρα ευρωβουλευτική έδρα – ενώ δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν να προσπαθεί να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον αναζητώντας στέγη σε άλλο αστικό πολιτικό σχηματισμό.

Τα παραπάνω όμως δεν σημαίνουν ότι στερούνται βαρύτητας οι απόψεις που εκφράζει και έχουν σχέση με το επιστημονικό του αντικείμενο.
Και με αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε την άποψη του που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» και στην οποία ισχυρίζεται ότι η Βουλή δεν έχει καμιά δυνατότητα ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών ακόμα κι αν αυτοί αποδειχθούν ότι πήραν μίζες στο σκάνδαλο της Novartis.

«Το βέβαιο είναι ότι η Βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη κατά των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, διότι έχει παρέλθει ολόκληρη βουλευτική περίοδος, η επόμενη, από την υποτιθέμενη τέλεση των αδικημάτων, με τη διάλυση της Βουλής τον Αύγουστο του 2015. Συνεπώς παρήλθε η προθεσμία εντός της οποίας μπορούσε να ασκηθεί η δίωξη από τη Βουλή» τονίζει ο Κ. Χρυσόγονος και συνεχίζει:
«Το Σύνταγμα στο άρθρο 86 ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργού ή πρώην υπουργού, μόνο μέχρι το πέρας το πέρας της δευτέρας τακτικής συνόδου της επόμενης από τη διάπραξη του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου. Κάποια από τα αδικήματα ίσως να είναι το 2009, 2010 κτλ, αυτά ούτε να τα συζητάμε, αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν αδικήματα που τελέστηκαν από το 2012 έως το 2014, τον Ιανουάριο του '15 διαλύθηκε η Βουλή, άρα έπρεπε μέσα στις πρώτες δύο τακτικές συνόδους να ασκηθεί δίωξη. Η επόμενη βουλευτική περίοδος τελείωσε όμως ολόκληρη τον Αύγουστο του '15 με τη διάλυση της Βουλής, άρα η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει τώρα δίωξη».

«Αν παρά ταύτα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, βγάλει πόρισμα και η Βουλή αποφασίσει να ασκήσει δίωξη, τότε απλώς θα οδηγήσει σε απαλλαγή των κατηγορουμένων με βούλευμα από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα διαπιστώσει το προφανές: ότι υπήρξε πάροδος της αποσβεστικής προθεσμίας και επ' αυτού δεν χωράει καμία αμφιβολία, δεν είναι θέμα ερμηνείας», υπογράμμισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS και κατέληξε:
«Οι πιθανότητες να βρεθούν τελικά κάποιοι πολιτικοί κατηγορούμενοι στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου και πολύ περισσότερο να καταδικαστούν, είναι από χλωμή έως τελείως αδύνατη» εκτίμησε ο καθηγητή συνταγματικού δικαίου. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger