Του Γ. Γ.
"Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες", μας έγραφε ο Φ. Ενγκελς
Και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ιταλία είναι άλλη μια επιβεβαίωση αυτής της ρήσης.
Δεν θα μπούμε τώρα στην συζήτηση για το ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία το εκλογικό σώμα κάνει τις επιλογές του. Είναι μεγάλο θέμα αυτό.
Τηλεγραφικά μόνο να πούμε, ότι διαχρονικά το καθεστώς της αστικής δικτατορίας, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί κάθε τρόπο για να χειραγωγήσει την λεγόμενη κοινή γνώμη για να εκφραστεί στις εκλογές όπως αυτή ήθελε.
Αν αυτό δεν το κατορθώσει μπορεί να της δημιουργηθεί ένας προβληματισμός, ίσως και μια ανησυχία όπως συμβαίνει τώρα στην Ιταλία. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φοβάται.
Το όποιο αποτέλεσμα θα βρει τρόπο να το καναλιζάρει και να ξεπεράσει το όποιο πρόσκαιρο εμπόδιο της δημιουργήσει. Κι αν αυτό δεν της είναι τόσο εύκολο το "καταργεί".
(Αυτό που έκανε και ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα).
Αυτό που τρέμουν οι αστοί και οι κολαούζοι τους είναι να μην δυναμώσει ο αγώνας τάξης προς τάξη. Να μην αμφισβητηθεί δυναμικά η κυριαρχία της στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στις διαδηλώσεις στις πλατείες.
Η κυνική δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφο ο Γερμανός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ ο οποίος είπε οι «χρηματοαγορές θα μάθουν τους Ιταλούς πως να ψηφίζουν», ήταν εξωφρενική, γ΄αυτό και δημιούργησε σάλο.
Προφανώς, ο εξουσιαστής αυτός μέσα στην αλαζονεία του, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα .Kαταλαβαίνοντας πόσο προκλητικός έγινε, αναγκάστηκε με ανάρτησή του στο Twitter, να ζητήσει συγνώμη και να γράψει ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Επίσης και ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε την δήλωση του άρχισε να μας λέει ότι ίσως παρανόησε τα λεγόμενα του Γερμανού αξιωματούχου... Φτηνές δικαιολογίες δηλαδή μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.
Αλήθεια, δεν έχουν δίκιο οι κομμουνιστές που λένε ότι οι εκλογές δεν μπορεί ν’ αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό, γιατί οι εκλογές αφορούν τους συσχετισμούς στην κορυφή και όχι τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κορυφή και τη βάση;
Δεν είναι σωστή η πάγια θέση τους ότι ο ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός θα γίνει μόνο επαναστατικά, αναπόφευκτα με ένοπλο αγώνα, επειδή αυτόν μας τον επιβάλλει ο κοινωνικός αντίπαλος όπως το έχει δείξει η ιστορία;
Δημοσίευση σχολίου