Home » , » Δημήτρης Κουφοντίνας – «Η λησμονιά είναι ο θάνατος της μνήμης»

Δημήτρης Κουφοντίνας – «Η λησμονιά είναι ο θάνατος της μνήμης»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 | 6:24 π.μ.

Από τον Αντρέα Στασινόπουλο

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.

Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.

Κι άν αγαπάς τ’ ανθρώπινα κι’ όσα άρρωστα δεν είναι,
ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν,
και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.

Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής!..

Κι αν είναι
κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά ! Τσεκούρι !Τράβα !,
ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο περάσμα των κύκλων!..»

(Κωστής Παλαμάς)


Το Σάββατο 9 Ιουνίου στη 1.00 το μεσημέρι έχει καλεστεί πορεία αλληλεγγύης προς τον αιχμάλωτο επαναστάτη και απεργό πείνας -από τις 30 Μαΐου- Δημήτρη Κουφοντίνα, με αφετηρία το Μοναστηράκι. Είναι τόσο κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τη ζωή του (γιατροί έχουν ήδη αποφανθεί ότι ο ταλαιπωρημένος από τις προηγούμενες απεργίας πείνας οργανισμός του, με δυσκολία θα αντέξει τις 20 μέρες), οπότε το παρόν κείμενο επιβάλλεται να επικεντρωθεί μόνο στα ουσιώδη, δίχως επιμέρους πλατιάσματα.

Δύο κομβικά σημεία της εν εξελίξει υπόθεσης:

- Το κράτος θέλει να ξεμπερδέψει μια και καλή με τον Κουφοντίνα. Αφού δεν κατάφερε να του αποσπάσει την πολυπόθητη δήλωση μετάνοιας ή έστω μια φράση μεταμέλειας που περήφανα θα περιέφερε ως πρώτη είδηση στη προπαγάνδα του, άλλαξε ρότα ασκώντας πειθαρχικό έλεγχο κατά των εισαγγελέων που γνωμάτευσαν υπέρ της άδειάς του, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα στον ίδιο: « Ή μετανοείς ή άδεια δεν θα υπάρξει ξανά». Τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά, τόσο συριζέϊκα.

- Ο ίδιος απάντησε με τα μόνο όπλα που διαθέτει κάθε πολιτικός κρατούμενος. Με τη φωνή του και το κορμί του. Η πρώτη ίσως σε λίγες μέρες τον εγκαταλείψει και δεν διαβάσουμε ξανά κάποια άλλη δήλωσή του. Μένει μονάχα το τελευταίο όπλο στη φαρέτρα του. Το σώμα του. Η ίδια του η ζωή. Όσο αντέξει κι αυτή…

Ποια είναι η λύση τη δεδομένη στιγμή και πως εκείνη άραγε θα’ρθει; Σαφώς και δεν αναμένουμε καμία αυτόβουλη εγρήγορση από το κρατικό μηχανισμό στον άξονα ικανοποίησης των αιτημάτων του (περί άδειας και κατάργησης του εισαγγελικού βέτο). Ο Κουφοντίνας χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για τους επόμενους αμετανόητους αγωνιστές. Και ως παράδειγμα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, είτε να αποκτήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του από την απεργία πείνας, είτε να δολοφονηθεί. Τη μόνη λύση μπορεί να τη δώσει ο κόσμος του αγώνα, όλοι εκείνοι/ες που στα χνάρια της επαναστατικής του διαδρομής «αναγνώρισαν κομμάτια της δικής τους ζωής, της δικής τους διαδρομής, που ένιωσαν τα ίδια συναισθήματα, που ένιωσαν ότι μιλούσαν την ίδια γλώσσα, με τον ίδιο πόθο για δικαιοσύνη» (λόγια του ιδίου από το βιβλίο «13 απαντήσεις» όπου συνομιλεί με τον αστό δημοσιογράφο Τάσο Παπά, της συριζέϊκης φυλλάδας των συντακτών. Τη μόνη λύση μπορούν να τη δώσουν «τα νέα παιδιά που πολεμούν να αλλάξουν τον κόσμο, που ανιχνεύουν τους δικούς τους δρόμους για να φτιάξουν έναν καινούριο κόσμο στα μέτρα του ονείρου» (επίλογος από το ίδιο βιβλίο).

Τη λύση θα τη δώσουν οι «χαλαστές μαζί και πλάστες».

Και η λύση είναι μία: Να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά του άμεσα, στο εδώ και στο τώρα, από την αφόρητη πίεση που θα δεχτεί. Πίεση με όλα τα Μέσα. Από τα πιο ειρηνικά όπως μία πορεία, έως εκείνα που αμφισβητούν στην πράξη το μονοπώλιο της κρατικής βίας.
Βάζω στο μπουκάλι μου ένα τυλιγμένο χαρτί με μερικά ερωτήματα και το ρίχνω στα ανοιχτά μιας νερολακούβας στο αρχιπέλαγος του Βαθύ Κόκκινο, με ελπίδα να διαβαστεί από μερικά εξουσιαστικά καθίκια, τα οποία μπορούν να λύσουν το θέμα εν ριπή οφθαλμού (ξέρω ότι το διαβάζετε το Βαθύ Κόκκινο σιχαμένα πλάσματα, καθώς είναι από τους λιγοστούς ιστότοπους που υποστηρίζουν ανοιχτά την λαϊκή αντι-βία):

- Έχει τα κότσια αυτή η κυβέρνηση να αναλάβει τη δολοφονία του Δημήτρη Κουφοντίνα;

- Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο λαλίστατος περί της ανομίας ανεπάγγελτος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι και ο πρώτος υπαίτιος για τις αντιδράσεις όταν δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες στον Κουφοντίνα, θα αισθάνεται πιο ασφαλής αν φύγει από τη ζωή ο Κουφοντίνας;

- Νομίζετε κύριοι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της δικαστικής εξουσίας, κύριοι του προσκηνίου και του παρασκηνίου, ντόπιων και ξένων κέντρων αποφάσεων, ότι αν δολοφονήσετε τον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα, θα ξημερώσει Παρασκευή ή θα’ναι ένα συνηθισμένο Σάββατο;

Πραγματικά, είναι κάποιες στιγμές, απρόβλεπτες οι αναθεματισμένες, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν την νηνεμία, τη κοινωνική ειρήνη, το λήθαργο που βρίσκεται το κίνημα. Το 2008 οι εξουσιαστές μίλησαν για ένα τραγικό λάθος προερχόμενο από ένα μπάτσο που ενήργησε λανθασμένα σκοτώνοντας ένα 15χρονο, σήμερα, αν τυχόν επέλθει το μοιραίο, τι θα τολμήσουν να ψελλίσουν;

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πάρει την άδειά του και θα βγει ξανά με ψηλά το κεφάλι κοιτώντας στα μάτια τους συντρόφους του. Αν δεν γίνει αυτό και τον δολοφονήσετε, τότε αρχίστε να συνηθίζετε στο τρόμο, εξοικειωθείτε με το φόβο και αναλογιστείτε πόσο άτρωτοι ή αναλώσιμοι είστε. Για το δεύτερο θα φροντίσουμε όλοι όσοι/ες δεν βολευόμαστε με λιγότερο ουρανό.

Επαναστάτες σαν τον Κουφοντίνα που «σήκωσαν στις πλάτες τους την αξιοπρέπεια του ανθρώπου», δεν πεθαίνουν, δεν ηττούνται, δεν χάνονται, ζουν στη συλλογική μνήμη των αγωνιζόμενων ανθρώπων, μόνο που ο συγκεκριμένος δεν είναι για τα δόντια σας, θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα και θα πολεμάει για ένα άλλο δικαιότερο κόσμο.

… «Και ήρθαν χρόνια δίσεχτα», σύντροφε Δημήτρη, «και ήρθαν καιροί ωργισμένοι»…. και «θα το χτίσουμε το κάστρο μας για τη καινούρια γέννα»…. μόνο που θα’σαι και εσύ στις πολεμίστρες…Βάστα γερά!

Νίκη στον απεργό πείνας, κοινωνικό επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

8 Ιουνίου 2018 - 9:17 π.μ.

“Έχει τα κότσια αυτή η κυβέρνηση να αναλάβει τη δολοφονία του Δημήτρη Κουφοντίνα; Θα αισθάνεται πιο ασφαλής ο αρχηγός της αντιπολίτευσης;”
Ναι, θα τον δολοφονούσε και ταυτόχρονα ο σαδιστής Κούλης θα αισθάνονταν μεγάλη χαρά, ανάλογη με την ευχαρίστηση που αισθάνονταν ο μπαμπάς του στις κηδείες των πολιτικών του αντιπάλων.
Μια κυβέρνηση, που θα δολοφονούσε τον Κουφοντίνα, θα ήταν μια κυβέρνηση δήθεν “αριστερή”. Ο Μητσοτάκης ασφαλώς θα ήθελε το θάνατο του Κουφοντίνα, για να δείξει το τέλος εκείνων που τολμούν να πειράξουν τους πολιτικούς, όμως δεν θα τολμούσε, γιατί όλοι θα λέγανε πως το έκανε επίτηδες. Αλλά οι ρεφορμιστές είναι για τις δύσκολες δουλειές. Κοιτάξτε τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ: Το ίδιο βαρύ Μνημόνιο με τη ΝΔ, όμως πολύ ελαφρύτερες οι αντιδράσεις. Από φόβο μήπως έρθει ο γαλάζιος κανίβαλος, ο οποίος θα κάνει ακριβώς τα ίδια, θα εκτελεί τις εντολές του Βερολίνου.
Με την ευκαιρία να πω μερικά πράγματα. Η 17Ν είχε καλή τακτική. Σαν οργάνωση ήταν πολύ αποτελεσματική, έκαναν δεκαετίες ν' ανακαλύψουν τα πρόσωπα, ενώ οι επιτυχίες της ήταν σημαντικές και μάλιστα τις περισσότερες φορές σε καλά φυλασσόμενους στόχους. Δεν είχε όμως στρατηγική, επομένως αργά ή γρήγορα θα ερχόταν το τέλος της.
Η 17Ν ήταν μια διαμαρτυρία. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ήθελε την τιμωρία κάποιων, που έκαναν κακό και το σύστημα τους προστάτευε. Όμως για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, ουσιαστική πρόοδος, χρειάζονται πράγματα που δεν μπορεί να τα έχει καμία παρόμοια οργάνωση. Χρειάζεται μαζικότητα, που θα κατεβάσει τον κόσμο στο δρόμο, για να διεκδικήσει καλύτερη ζωή. Χρειάζεται επίσης να χτυπηθούν οι αιτίες της διαφθοράς, να αλλάξει το ίδιο το σύστημα κι αυτό δεν μπορεί να το περιμένουμε από μια ομάδα ανθρώπων, όσο ικανοί κι αν είναι. Εκείνο που έγινε λοιπόν ήταν η αντικατάσταση των προσώπων μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μπακογιάννη, με χειρότερους. Η Ντόρα μ' όλη αυτή την ιστορία έγινε Βουλευτής Ευρυτανίας.
Σαν πρόσωπο ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αναμφισβήτητα θαρραλέος. Ακόμα και στις δυσκολίες δεν υποχωρεί, δεν προσκυνάει. Αυτό είναι που φοβίζει χειρότερα από σφαίρα ή βόμβα τους δυνάστες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αιχμάλωτος πολέμου. Ενός αδυσώπητου ταξικού πολέμου. Ενός πολέμου που αριθμεί αμέτρητα θύματα κάθε μέρα. Μόνο που είναι φτωχοί και δεν ενδιαφέρεται κανένας γι αυτούς. Η 17Ν είναι μια απάντηση στην αστική βία. Όχι η κατάλληλη, πάντως οι μεγαλοαστοί είχαν κι αυτοί απώλειες. Αν και δεν άλλαξε ουσιαστικά τα πράγματα, εντούτοις πολλά θύματα της καταπίεσης αναθάρρησαν, ενώ αρκετοί εκμεταλλευτές έχασαν τον ύπνο τους.
Όπως είπαμε, έχουμε πόλεμο. Το κράτος δικαιώνει απόλυτα τον Κουφοντίνα με το να χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά στους ίδιους τους νόμους του, που υποτίθεται ότι σέβεται. Καταπατά τα δικαιώματα ενός ανθρώπου. Όμως κύριοι δικαστές μ αυτό τον τρόπο δεν παραδέχεστε ότι ο Κουφοντίνας δεν είναι συνηθισμένος κρατούμενος, αλλά πολιτικός; Δεν δείχνετε φόβο μπροστά σε ένα άνθρωπο; Στην πράξη με το σαδισμό που δείχνετε, σε συνδυασμό με τον έκδηλο πανικό που αισθάνεστε και τα κόμπλεξ, πετυχαίνετε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θέλετε. Ο Δημήτρης είναι ήδη ήρωας για πολλούς. Θα τον κάνετε τώρα και μάρτυρα;
Μάθετε πως τέτοιες οργανώσεις είναι αποτελέσματα της ακροδεξιάς πολιτικής, που συνέχισε τον αυταρχισμό της χούντας στη μεταπολίτευση. Πως όσο υπάρχει αδικία θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αντιστέκονται έστω κι έτσι. Πως αν υπήρχε πραγματική δικαιοσύνη, ισονομία, δημοκρατία, ελευθερία κλπ η 17Ν και άλλες παρόμοιες οργανώσεις δεν θα υπήρχαν καν, δεν θα είχαν λόγω ύπαρξης.
ΥΓ Με το φονιά της μικρής Ρομά τι κάνατε; Τον βρήκατε; Ακόμα κι αν τον πιάσετε, ακόμα κι αν δεν πέσει στα “μαλακά”, θα πάρει σίγουρα άδεια, έτσι δεν είναι; Άλλωστε ένα παιδάκι σκότωσε, όχι βασανιστές. “Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές...” mitsos175

8 Ιουνίου 2018 - 1:58 μ.μ.

εξαιρετικό, μπράβο σύντροφε, μαζί σου!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger