Home » , » Γιώργης Σιάντος: Ο γέρος της Αντίστασης - Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ

Γιώργης Σιάντος: Ο γέρος της Αντίστασης - Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ

Από giorgis , Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 | 4:39 π.μ.

Πηγή: "Οι Γενικοί Γραμματείς του ΚΚΕ, μέσα από τους φακέλους της Ασφάλειας" - Εκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών

Γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Καρδίτσα, ο Γιώργης Σιάντος γεννήθηκε το 1890 και από τα 13 του χρόνια έγινε καπνεργάτης.
Στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του ήταν με το βενιζελικό στρατόπεδο. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό συνδικαλίστηκε και γρήγορα έγινε μέλος του ΣΕΚΕ.

Η έντονη συνδικαλιστική δράση του στην Καπνεργατική Ομοσπονδία τον οδήγησε και στα ανώτερα καθοδηγητικά κλιμάκια του ΚΚΕ.
Από το 1923 συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο (που αργότερα καταργήθηκε) και το 1927, στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. και του Π.Γ.

Από το σημείο αυτό και μέχρι τον θάνατό του, το 1947, ο Γιώργης Σιάντος δεν έπαψε να είναι μέλος των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚΕ. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η ανάδειξή του σε γραμματέα του κόμματος κατά την περίοδο της κατοχής.
Αυτή η περίοδος της καθοδηγητικής του δράσης συνδέθηκε με την εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αλλά και με τις μετέπειτα εξελίξεις που οδήγησαν στην αποδυνάμωση αυτού του κινήματος (Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα).

Η πορεία του Σιάντου στα καθοδηγητικά όργανα του ΚΚΕ σημαδεύτηκε από τις κατά καιρούς εξελίξεις στο κόμμα. Συμμετείχε ενεργά στη μία από τις ομάδες της φραξιονιστικής πάλης (1929-1931) μέσα στην Κ.Ε., αλλά μετά την παραμονή του στην ΕΣΣΔ γύρισε πάλι στο καθοδηγητικά όργανο.
Πρωταγωνίστησε στην καθοδήγηση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας (μέχρι τη σύλληψή του) και μετά την απόδρασή του, το 1941, με παρέμβαση της Ακροναυπλίας, εκλέχτηκε στην ανώτατη βαθμίδα του κόμματος.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger