Home » , , » Ο ρόλος κάθε θρησκείας είναι να αντιστρέψει τη λογική και το φυσιολογικό προς όφελος των τυράννων.

Ο ρόλος κάθε θρησκείας είναι να αντιστρέψει τη λογική και το φυσιολογικό προς όφελος των τυράννων.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 23 Απριλίου 2019 | 10:15 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

“Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή”. Άραγε οι πολιτικοί, που ευθύνονται για τους πολέμους, την καταστροφή, τη λεηλασία και το λιμό που συνήθως ακολουθεί, φροντίζουν για τις ψυχές των πιστών, όχι για το δικό τους κέρδος;
Γιαυτό οι παπάδες μας θέλουν Μνημόνιο; Προωθεί σίγουρα τη νηστεία. Και την προσευχή επίσης, όταν έρχονται οι λογαριασμοί.

Τη νηστεία την ξεκίνησαν οι Αιγύπτιοι και η “μόδα” πέρασε στους άλλους λαούς. Οι πρώτες νηστείες στο Χριστιανισμό ήταν λίγες, Τετάρτη και Παρασκευή. Μετά τους διωγμούς, όσο αυξάνονταν η υποκρισία του Κλήρου, αυξάνονταν κι οι νηστείες.
Σήμερα, κανείς σχεδόν δεν μπορεί να τις τηρήσει όλες κατά γράμμα, αφού “Εκκλησιαστικά, νηστεία εννοείται η λήψη ξηράς τροφής, άνευ ελαίου, οίνου ή άλλης λιπαρής ουσίας και μόνο μια φορά την ημέρα, κατά την ενάτη ώρα (3μμ)”. Τις πιο πολλές μέρες όλο και κάτι απαγορεύεται.

Κάποια “ταλιμπανιστήρια” εντούτοις εξοργίζονται, γιατί οι άθεοι δεν τηρούν τη νηστεία της Μ. Παρασκευής. Λογικό “θεούσα” μου. Ο άθεος δεν πιστεύει σε Θεό, άρα δεν χρειάζεται “να προετοιμαστεί για τη συμμετοχή του σε θρησκευτική τελετή, ώστε να τιμήσει ή να εξιλεώσει κάποιο Πνεύμα”.
Για μας, η Μεγάλη Παρασκευή είναι απλά μια μέρα (αργίας) σαν όλες τις άλλες. Αν ενοχλεί η βρώση κρέατος, θυμίζω, ότι ενοχλεί και του φασίστες του ISIS το γεγονός, ότι οι Χριστιανοί δεν νηστεύουν το Ραμαζάνι, οι γυναίκες τους δεν φοράνε μπούρκα και άλλα τέτοια.

Συμπαθώ τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος, που το κατεστημένο εκείνης της εποχής σκότωσε με μαρτυρικό τρόπο. Τον σταύρωσαν οι ιερείς και οι πολιτικοί. Ο Ιησούς δεν ήταν ποτέ τυπολάτρης. αντίθετα πολλές φορές στηλίτευε το Ιερατείο.
Άλλωστε και τα λόγια του Αποστόλου Παύλου είναι ενδεικτικά της δυναμικής, που είχε η πρωτοεμφανιζόμενη θρησκεία. Στην Αποστολική Σύνοδο, όταν του ζητούσαν οι Ιουδαίοι Χριστιανοί, να τηρούν οι Χριστιανοί εξ Εθνών το Μωσαϊκό Νόμο, είπε χαρακτηριστικά: "Γιατί προκαλείτε τώρα το Θεό, θέλοντας να φορτώσετε ένα βάρος, που ούτε οι πρόγονοί μας, ούτε εμείς, μπορέσαμε να σηκώσουμε"; 

Όσοι είναι υποκριτές κάνουν τα περισσότερα σταυροκοπήματα. Απέχουν από το κρέας, αλλά “δαγκώνουν” το συνάνθρωπο, ιδιαίτερα το φτωχό. Κοιτούν τους τύπους όχι την ουσία, γιατί απλά δεν έχουν ουσία. Αυτό όμως είναι δείγμα παρακμής. Από ένα σημείο και μετά φουντώνει η αγανάκτηση, έτσι παύουμε να υπακούμε σε απαρχαιωμένα τυπικά και συνήθειες. Δημιουργείται δε η μεγαλύτερη αμφισβήτηση, όταν απέχουν οι πράξεις από τα λόγια. Μετά από κάθε Μεσαίωνα ακολουθεί μια Αναγέννηση. Γιατί όσο τρομοκρατικό και αν είναι ένα Σύστημα, δεν μπορεί να αιχμαλωτίζει για πάντα τους ανθρώπους.

Όσοι πιστεύουν, είναι δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν. Αρκεί φυσικά να σέβονται τους συνανθρώπους τους. Όλοι έχουν δικαιώματα. Δικαίωμα μου είναι να ασκώ κριτική. Να τρώω και να ντύνομαι, όπως επιθυμώ, χωρίς φυσικά να δώσω λογαριασμό σε κανένα. Δικαίωμα μου είναι επίσης να κάνω έρωτα με όποιον θέλω, όποτε μπορούμε (αρκεί φυσικά να είναι ενήλικος). Δεν πέφτει λόγος σε άλλους, όταν πρόκειται για Ελευθερία.

Ίσα - ίσα θα έπρεπε να σκεφτούν πολλοί “γιατί άραγε υπάρχει τέτοια τυπολατρία”; Μήπως γιατί οι τόσοι κανόνες είναι κάτι σαν τις “ασκήσεις ακριβείας” στο στρατό; Δεν προσφέρουν κάτι, εκτός από εντυπωσιασμό και βέβαια την απόλυτη πειθαρχία και υπακοή. Κάποιοι από μας όμως δεν είναι “πιόνια” σ' ένα παιχνίδι που άλλοι αποφασίζουν τις κινήσεις τους.

Εκείνο που έχει σημασία είναι η Αλληλεγγύη. Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα λιμοκτονούν. “Νηστεύουν” αναγκαστικά. Την ίδια ώρα που λίγοι πλούσιοι κηφήνες τους εκμεταλλεύονται άγρια, που είναι υπεύθυνοι για τη δυστυχία τους, και που θησαυρίζουν εις βάρος τους.
Νομίζω, πως θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι, παντού στον πλανήτη, να έχουν τροφή. Όχι να μην τρώνε, αλλά να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά. Αυτό είναι πιο λογικό.
Αλλά ο ρόλος της κάθε θρησκείας είναι να αντιστρέψει τη λογική και το φυσιολογικό προς όφελος των τυράννων. 
Μην τρώτε τώρα, θα φάτε στην άλλη ζωή! 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

24 Απριλίου 2019 στις 11:30 π.μ.

"...Όσοι πιστεύουν, είναι δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν. Αρκεί φυσικά να σέβονται τους συνανθρώπους τους. Όλοι έχουν δικαιώματα. Δικαίωμα μου είναι να ασκώ κριτική. Να τρώω και να ντύνομαι, όπως επιθυμώ, χωρίς φυσικά να δώσω λογαριασμό σε κανένα. Δικαίωμα μου είναι επίσης να κάνω έρωτα με όποιον θέλω, όποτε μπορούμε (αρκεί φυσικά να είναι ενήλικος). Δεν πέφτει λόγος σε άλλους, όταν πρόκειται για Ελευθερία..."

Προσυπογράφω 100% τὸ παραπάνω ἀπόσπασμα τοῦ ἄρθρου.
Παραδίπλα ὅμως ἔχεις βάλει μιὰ λίστα μὲ συνθήματα γιὰ ὅσους πάνε τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ στὸν Ἐπιτάφιο. Συὸ σχόλια ἐπ' αὐτῶν . 1) Δὲν εἶναι "πορεία" τοῦ ἐπιτάφιου ἀλλὰ "Περιφορὰ". 2) Ἅμα προτείνεις τέτοια πράγματα ἀναιρεῖς αὐτὸ ποὺ ἔγραψες προηγουμένως περὶ σεβασμοῦ. Ἡ Μάνα μου ποὺ πηγαίνει στὸν Ἐπιτάφιο τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ καὶ κλίνει τὸ γόνυ εὐλαβικὰ στὰ 12 εὺαγγέλια τῆς Μεγάλης Πέμπτης δὲν σοῦ ζήτησε οὔτε νὰ πιστέψεις οὔτε νὰ δώσεις λόγο στὸ τὶ κάνεις στὴν ζωὴ σου. Μὴν γίνεσαι λοιπὸν γελοῖος προτείνοντας της πορεῖες καὶ συνθήματα στὴν περιφορὰ τοῦ Ἐπιταφίου...Γιατὶ, ἄν δὲν τὸ κατάλαβες, οὐσιαστικὰ προτείνεις μιὰ φασιστικοῦ τύπου ἀντισυγκέντρωση...

24 Απριλίου 2019 στις 6:18 μ.μ.

Ο Ιησούς από το Ναζαρέτ είναι για μένα ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος άξιος θαυμασμού και σεβασμού. Η σκέψη Του ήταν πρωτοποριακή για την εποχή του, Επαναστατική! Η ερμηνεία του Μωσαϊκού Νόμου έγινε μ' ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί ο Τιμωρός Αυστηρός Θεός της Παλαιάς Διαθήκης σε Θεό Αγάπης και Ελέους! Το Ιερατείο φυσικά δεν μπορούσε να ανεχτεί κάτι τέτοιο, καθώς χάνονταν μεγάλο μέρος από το φόβο και την υπακοή στους "αντιπροσώπους"του Θεού.
Τα συνθήματα που ανέφερες, αγαπητέ Σπύρο, δεν είναι δικά μου. Τα θεωρώ όμως ευρηματικά. Δεν έχω σκοπό να προσβάλω και δεν νομίζω πως προσβάλουν. Είναι όντως σατιρικά. Αλλά πολλές φορές κάνουμε σάτιρα με τον εαυτό μας, αυτοσαρκαζόμαστε. Δεν σημαίνει πως δεν μας αγαπάμε. Θεωρώ τον Ιησού και δικό μου άνθρωπο, τολμώ να πω Σύντροφο. Με αυτό το σκεπτικό τα έβαλα. Να δείξω ότι παρά το ότι δεν πιστεύουμε σε Θεό, είμαστε σύμφωνοι σε πολλά. Έχουμε διαφορές αλλά και ομοιότητες.
Ευχαριστώ όμως για την επισήμανση. Φυσικά δεν προτείνω καμία αντισυγκέντρωση. Αν μάλιστα ήμασταν εκείνη την εποχή, ίσως κάνανε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την σταύρωση αθώων ανθρώπων. Εμείς σίγουρα θα ήμασταν κατά των Ρωμαίων και των Φαρισαίων, αυτών που σταύρωσαν τον Ιησού. Για πολλούς παπάδες δεν ξέρω.
Τέλος θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που πιστεύουν πραγματικά. Νομίζω πως πρέπει να είναι πολύ πιο ευτυχείς, εφόσον ελπίζουν. Να είστε πάντα καλά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger