Του Γ. Γ.
Εμείς το έχουμε ξαναγράψει. Ηταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου να προχωρήσει στην καταστροφή περίπου 17.500.000 φακέλων πολιτικών φρονημάτων, στο όνομα «της παγίωση της εθνικής συμφιλίωσης», όπως είχε πει στην βουλή στις 6 Ιούλη 1989 ο τότε πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης.
Με την σύμφωνη γνώμη όλων των τότε κοινοβουλευτικών κομμάτων υπερψηφίζεται σαν σήμερα,το απόγευμα της 29ης Αυγούστου 1989, ο νόμος για την «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου», ενώ την ίδια μέρα, ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό για τους ιστορικούς αλλά και σημαντικά ντοκουμέντα του κομμουνιστικού κινήματος -ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης Ιωάννης Κεφαλογιάννης υπολόγιζε τον αριθμό των φακέλων που κάηκαν στο διπλάσιο αριθμό απ’ ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά- έγινε στάχτη.
Καραμπινάτη απάτη είναι ο ισχυρισμός ότι με την διάσωση περίπου 2.100 φακέλων για λόγους «έντονου ιστορικού ενδιαφέροντος», «εξασφαλίζεται η μελέτη της πρόσφατης ιστορίας μας» όπως μας έλεγαν οι υπέρμαχοι της καταστροφής των φακέλων πολιτικών φρονημάτων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι φάκελοι που δεν καταστράφηκαν ήταν από ένα κατάλογο που συνέταξαν ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού και ΠΑΣΟΚ και αφορούν κυρίως γνωστά ή λιγότερο γνωστά δημόσια πρόσωπα, (πολιτικούς, συγγραφείς, στελέχη του ΚΚΕ κ.λ.π.), τα οποία διαδραμάτισαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου από την δικτατορία του Μεταξά μέχρι την Απριλιανή χούντα
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ακόμα ότι και οι φάκελοι αυτοί που δεν παραδόθηκαν στην πυρά έχουν "συληθεί" και η ιστορική τους αξία είναι αμφισβητούμενη.
Ας θυμίσουμε τοποθετήσεις αναγνωρισμένων ιστορικών για τον κάψιμο των φακέλων.
«Είναι παρανοϊκό να καταστρέφει μια χώρα το αρχειακό υλικό της. Δεν έχει γίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Οταν στην Τουρκία διατηρούν τα οθωμανικά αρχεία για την επανάσταση του '21, εμείς καταστρέφουμε τα δικά μας ιστορικά τεκμήρια. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που λατρεύει την Ιστορία…».
Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας.
«Η καταστροφή των φακέλων αποτέλεσε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η Ελλάδα είναι μάλλον η μόνη χώρα από μια σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων διεθνώς, η οποία προχώρησε στην ολοσχερή καταστροφή των φακέλων και μάλιστα αρκετά ύστερα, 15 χρόνια, από τη θεσμική κατάργησή τους. Αντίστοιχες εκτεταμένες καταστροφές αρχείων συνδέονται κυρίως με την προσπάθεια των αυταρχικών καθεστώτων να εξαφανίσουν τα ίδια τα ίχνη των εγκλημάτων τους, όπως έχει γίνει λ.χ. με το καθεστώς απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική»
Β. Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας
Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει και δεκάδες άλλοι ιστορικοί.
Παρ' όλα αυτά, αν και οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που συνέτασσε η ασφάλεια και δεν παραδόθηκαν στην πυρά έχουν "συληθεί", εξακολουθούν να έχουν ιστορικό ενδιαφέρον, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στην χώρα μας.
Με αυτή την έννοια εμείς έχουμε παραθέσει στο διαδίκτυο όσους σχετικούς φακέλους έχουν δημοσιευθεί. Ας ξεκινήσουμε από το ιστορικό αφιέρωμα που είχε κάνει η "Εφημερίδα των Συντακτών", μέσα από δυο ένθετά της που είχαν το τίτλο "Οι Γενικοί γραμματείς του ΚΚΕ, μέσα από τους φακέλους της Ασφάλειας".
Πρόκειται για τα στελέχη του ΚΚΕ,που χρημάτισαν γενικοί γραμματείς του κόμματος Γιάνη Κορδάτο, Νίκο Ζαχαριάδη, Γιώργη Σιάντο, Κώστα Κολιγιάννη, Χαρίλαο Φλωράκη και Γρηγόρη Φαράκο.
Επίσης, στην δημοσιότητα έχει δοθεί μέρος από τον απόρρητο φάκελο του Αρη Βελουχιώτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Πλουμπίδη, του Στρατή Τσίρκα,
Υ.Γ. Επιστρέψτε μου και κάτι που έχει και προσωπική χροιά. Τα πρακτικά της δίκης στην οποία ο πατέρας μου καταδικάστηκε σε θάνατο. Είναι από ένα δικαστήριο σκοπιμότητας απ' αυτά που οδήγησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα και σε τόπους εξορίας χιλιάδες κομμουνιστές.
Δημοσίευση σχολίου