Home » , » Χο Τσι Μινχ: Ενας μεγάλος επαναστάτης. Πέθανε σαν σήμερα το 1969

Χο Τσι Μινχ: Ενας μεγάλος επαναστάτης. Πέθανε σαν σήμερα το 1969

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 | 4:47 μ.μ.

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη 1945 το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ. 

Επίσης ήταν 2 Σεπτέμβρη του 1969 όταν άφησε την τελευταία του πνοή αυτός ο ηγέτης του βιετναμέζικου Κ.Κ. και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

Υπήρξε μια από τις πιο λαμπρές μορφές στην ιστορία του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.
Γεννημένος το 1890, έγινε ναυτεργάτης και εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές στο Παρίσι, σε μια εποχή που η πατρίδα του βρισκόταν υπό την κατοχή των γάλλων αποικιοκρατών, συνδέθηκε με το Κ.Κ. Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στο Βιετνάμ, συμμετείχε στον αγώνα κατά των Ιαπώνων εισβολέων και αναδείχθηκε στην ηγεσία του Κ.Κ. Ινδοκίνας και κατόπιν του Κ.Κ. Βιετνάμ.
Το 1945 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ένοπλου κινήματος των Βιετμίνχ, για την απελευθέρωση από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Μετά την ήττα των Γάλλων αποικιοκρατών, το 1954, αναδείχθηκε ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, που περιλάμβανε το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η ενεργητική υποστήριξη του αντάρτικου των Βιετκόνγκ στο υπό αμερικάνικο έλεγχο Νότιο Βιετνάμ, είχε ως συνέπεια την απροκάλυπτη αμερικανική παρέμβαση και τη γενίκευση του πολέμου με άγριους βομβαρδισμούς των πόλεων και των χωριών του Βόρειου Βιετνάμ.

Κρατώντας ισορροπίες μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας, μετά τη ρήξη των σχέσεών τους, ο Χο Τσι Μινχ ήταν σαφώς τοποθετημένος κατά της σοβιετικής πολιτικής της ειρηνικής συνύπαρξης με τον ιμπεριαλισμό.
Η νίκη του βιετναμικού λαού ήρθε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη ηγέτη του.

Πηγή: Η ιστοσελίδα μας 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

2 Σεπτεμβρίου 2019 στις 7:09 μ.μ.

Ο χο Τσι Μινχ και οι ανταρτες του δεν καθησαν ποτε να διαπραγματευτουν
με τον εισβολεα οπως εκανε κατ επαναληψη η ηττοπαθης και ανικανανη ελ
ληνικη ηγεσια του ΚΚΕ παρα τον πολεμησε χρονια πολλα ωσπου στο τελος
τον τον τσακισε και τον αναγκασε σε ατακτη φυγη Την περιπτωση του μεγαλου
Χο Τσι Μινχ μπορουμε να την συγκρινουμε με τη σταση που κρατησε ο πρωτο
καπετανιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιωτης

2 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11:09 μ.μ.

Πρέπει να έχεις έντονο πρόβλημα με την αντιΚΚΕ αρρώστια σου, κοίταξε το..

3 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8:42 π.μ.

Μην μιλάς για Βελουχιώτη και ΚΚΕ εσύ γιατί τα λερώνεις, στην Κατοχή ο δικός σου πολιτικός χώρος δεν έβγαζε μιλιά για τους Χίτες και τους ταγματασφαλίτες. Έλεγε στον ελληνικό λαό να μην πολεμήσει γιατί ο πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός και απέναντί του ήταν Γερμανοί εργάτες και αγρότες. Οπότε τα δήθεν αντάρτικα και τα ηρωικά πήγαινε πούλα τα στους ομοίους σου και όχι στο ΚΚΕ, ο Άρης και οι Βιετκόνγκ δεν χρειάζονται αναγνώριση από τύπους σαν εσένα

3 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8:59 π.μ.

Αν και ο δικός σου πολιτικός χώρος δεν έχει ενιαία γραμμή και καθαρές θέσεις για να ψαρεύει στα θολά νερά παρά μόνο τον αντικομμουνισμό και το αντικκε, μεγάλε σε πληροφορώ ότι είσαι εκτός γραμμής, δείγμα και αυτό της αξιοπιστίας σου. Στην κατοχή ο χώρος σου αποκαλούσε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ ... εθνικιστικές οργανώσεις! Τί μας λες λοιπόν;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger