Home » , , » "Βάρκιζα τέλος": Ενα ανιστόρητο προβληματικό σύνθημα

"Βάρκιζα τέλος": Ενα ανιστόρητο προβληματικό σύνθημα

Από giorgis , Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 | 9:39 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Αν ήταν απλώς ανιστόρητο το σύνθημα που βλέπουμε –με διάφορες παραλλαγές- κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αλλά και σε πανό σε πορείες, θα λέγαμε … λίγο το κακό.

«Το Βάρκιζα τέλος», όμως είναι ένα σύνθημα που έμμεσα «κολλάει τον δείκτη της ιστορίας», παραγνωρίζοντας τον τιτάνιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, και του τότε ΚΚΕ φυσικά, που την απαράδεκτη (μόνο;) συμφωνία της Βάρκιζας την «έσπασε» ένοπλα ένα χρόνο μετά την γένεση της.
Το να χρησιμοποιούμε δηλαδή σήμερα το σύνθημα «Βάρκιζα τέλος» πέρα από ανιστόρητο είναι και προβληματικό.

Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι η συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φλεβάρη 1945. 

Το τι επακολούθησε το μαθαίνουμε από ένα κείμενο του Γενικού αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που υπογράφετε από τον Μάρκο Βαφειάδη. «Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ο Ε.Λ.Α.Σ. παρέδωσε τον οπλισμό του με πρωτόκολλο στους Άγγλους αξιωματικούς που ορίστηκαν για το σκοπό αυτό. Λογικό ήταν τα όπλα αυτά να διαφυλαχτούν και να διατηρηθούν για τις ανάγκες του στρατού ή ν' αχρηστευθούν. Έγινε όμως το αντίθετο. Δόθηκαν όλα σε χεριά δοκιμασμένων πρακτόρων τους από τον καιρό της κατοχής. Εξοπλίστηκαν οι λεγόμενες «εθνικόφρονες» οργανώσεις χιτών, βενιτών κτλ. Λειτούργησαν και λειτουργούν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς με εσωτερικό στρατιωτικό οργανισμό. 
Οι οργανώσεις αυτές μαζί με την αστυνομία ή τη βοήθεια και ανοχή της, έβαλαν σα σκοπό τους να διαλύσουν με την τρομοκρατία κάθε μορφής, τις δημοκρατικές οργανώσεις...» (Περισσότερα εδώ).
 
Ένα χρόνο ακριβώς, μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 του Φλεβάρη 1946, αποφάσισε να προχωρήσει «στην οργάνωση της νέας ένοπλης λαϊκής πάλης ενάντια στο μοναρχοφασιστικό αφηνιασμό», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην απόφαση της.  

Η απόφαση αυτή του ΚΚΕ μεταφράστηκε πρακτικά όταν ξημερώματα της 31ης Μάρτη του 1946 αντάρτες χτυπούν το σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο.

Η συμφωνία δηλαδή της Βάρκιζας δεν είχε ισχύ παρά ένα χρόνο κι όσοι δεν αναγνωρίζουν αυτή την αλήθεια ουσιαστικά υποτιμούν την εποποιία που έγραψε ο ΔΣΕ στα βουνά της Ελλάδας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

13 Φεβρουαρίου 2020 στις 7:44 μ.μ.

Συγνώμη αλλά κάνεις λάθος.
Όταν το 2009 άρχιζε να γράφεται το σύνθημα αυτό είχαμε ήδη πίσω μας ένα εκτελεσμένο 15χρονο, με τα Δεκεμβριανά του 2008, και ζούσαμε την ισοπέδωση της κοινωνίας με ΔΝΤ και μνημόνιο Νο1 να έρχονται.
Το "Βάρκιζα τέλος"βγήκε για να δηλώσει με το πιο σαφή τρόπο ότι για ένα κομμάτι του κινήματος η περίφημη"κοινωνική ειρήνη"για το καλό του "Εθνικού Συμφέροντος"μετά από όλα αυτά παύει να ισχύει.
Συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα υποτίμησης του ΔΣΕ και των όσων θαυμαστών κατάφερε.

14 Φεβρουαρίου 2020 στις 9:32 π.μ.

Ακου λεει βαρκιζα τελος απο επαναστάτες της λογοδιάρροιας που τους πήρε το κρατος τις καταλήψεις σε μια εβδομάδα...Αποδεικνύοντας απλα πως δεν ειχαν καμια κατάκτηση αλλα παραχωρήσεις του αστικού κρατους Εξεγερμένη λογοδιάρροια και τυμβωρυχία ενος παιδιου που δολοφονήθηκε σαββατόβραδο και περιφέρουν την μνημη του λες και επεσε σε κανενα χαράκωμα μαχόμενο

14 Φεβρουαρίου 2020 στις 1:01 μ.μ.

Βλέπω LOSERάκο σου έπεσε βαρύς και πικρός ο επετειακός καφές στην Βάρκιζα της 12ης Φλεβάρη...
Πες στο...κώμα του χρόνου να βάλει και λίγη ζαχαρίτσα στο κέρασμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger