Home » , , » Νομοθετεί ο ΣΕΒ και φαίνεται ξεκάθαρα το ταξικό πρόσημο της Κυβέρνησης

Νομοθετεί ο ΣΕΒ και φαίνεται ξεκάθαρα το ταξικό πρόσημο της Κυβέρνησης

Από giorgis , Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 | 12:03 π.μ.

Του Γ.Γ

Εντάξει, είναι δεδομένο ότι αυτοί που βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία, δεν είναι παρά το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό των κεφαλαιοκρατών.
Αλλά ρε γμτ, έστω για τα μάτια, για το εκλογικό ποίμνιο που τους ψηφίζει δεν θα έπρεπε να κρατούν κάποια προσχήματα;

Είπαμε, βρήκανε παπά -τον κορονοϊό- να "θάψουμε πέντε-έξη", απ' τις ελάχιστες εργατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει, αλλά οι σημερινοί εξουσιαστές το τερμάτισαν.

Διαβάζεις το άρθρο 9, μια διάταξη, που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και καταλήγεις ότι αυτή την αθλιότητα μόνο ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα μπορούσε να την έχει συντάξει.

Σύμφωνα με την ΝΠΠ σε όποιον καπιταλιστή του καυλώσει, μπορεί με το έτσι θέλω για 6 μήνες -και βλέπουμε- να επιβάλλει στους εργαζόμενους του να δουλεύουν τον μισό μήνα, αμείβοντας τους φυσικά στο μισό από όσα έπαιρναν. Προφανώς το ίδιο θα συμβεί και με τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλαν οι εργοδότες.

Μιλάμε ότι θα έχουμε νέα έκρηξη της ανεργίας, καθώς και απίστευτες βιοποριστικές δυσχέρειες για χιλιάδες άτομα της τάξης μας που θα θεωρούνται "εκ περιτροπής εργαζόμενοι".

Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν η πλουτοκρατία διεξάγει μόνη της και χωρίς αντίσταση ταξικό πόλεμο. Τον κερδίζει σε όλα τα μέτωπα και σπρώχνει τον κόσμο της εργασίας ακόμα περισσότερο στην μιζέρια και φτώχεια.

Σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας:

«Και ξαφνικά, με πρόσχημα τη σημερινή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει χωρίς καμία αιτιολογία, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε!

Η διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα....

Η διάταξη αυτή δείχνει το ταξικό πρόσημο της Κυβέρνησης: διευκολύνει την ευελιξία, επεμβαίνει βίαια στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τη μη απόλυση των εργαζομένων, παρά μόνο τη διατήρηση του συνολικού αριθμού τους στην επιχείρηση.

Δυστυχώς, η διάταξη αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκτόξευση της ανεργίας, την οριστική ταφόπλακα στην πλήρη απασχόληση και φυσικά στην ευκαιρία (μετά το πέρας της κρίσης) για απίστευτη κερδοφορία των επιχειρήσεων που αφορά το μέτρο (τις μη πληττόμενες σήμερα)».

Η διάταξη της ΠΝΠ που αναφέραμε και η οποία αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων:

«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρηση.

Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger