Home » , » Οταν το αστικό πολιτικό προσωπικό έκανε μπίζνες στην κατοχή με την Siemens και ο δοσίλογος πατέρας του Μ. Χρυσοφοράκου

Οταν το αστικό πολιτικό προσωπικό έκανε μπίζνες στην κατοχή με την Siemens και ο δοσίλογος πατέρας του Μ. Χρυσοφοράκου

Από giorgis , Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 | 11:02 μ.μ.

Του Γ. Γ

Μακριά από μας κάθε αντίληψη περί "οικογενειακής ευθύνης". Ομως θα αναφέρουμε μια ιστοριούλα που μας ήρθε στην μνήμη με αφορμή την σημερινή αθώωση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ηταν Φλεβάρης του 1945, όταν ξεκίνησαν οι δίκες των «επιφανών» δωσίλογων της κατοχής. Δίκες-παρωδία αλλά ταυτόχρονα και δίκες που συμπυκνώνουν διαχρονικά όλες τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού/οικονομικού συστήματος. 

Ανάμεσα στους οικονομικούς δωσίλογους που δικαζόταν ήταν και ο γιατρός -ο λεγόμενος και «Έλλην Μένγκελε»- Νικόλαος Χριστοφοράκος, πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου (Είναι σε κύκλο στην φωτο που παραθέτουμε), για τον οποίον υπήρχαν πολλές μαρτυρίες ότι πρόδιδε Ελληνες αντιστασιακούς στους Γερμανούς. (Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών). 

Το πιο καταπληκτικό όμως της ιστορίας είναι ότι και το τότε αστικό πολιτικό σύστημα έκανε μπίζνες με την Siemens! Οσο απίστευτο και να φαίνεται οι απόστρατοι Θεόδωρος Πάγκαλος και Στυλιανός Γονατάς βολιδοσκόπησαν τις κατοχικές δυνάμεις μέσω του περίφημου δοσίλογου, γερμανοτραφούς επιχειρηματία φίλου τους Ιωάννη Βουλπιώτη, (ο οποίος -πόσο ειρωνικά επίκαιρο ακούγεται-ήταν εκπρόσωπος του ομίλου των εταιρειών AEG-Siemens-Telefunken στη σύναψη μεγάλων συμβάσεων προμήθειας τηλεφωνικών κέντρων και ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων με το ελληνικό δημόσιο, την περίοδο της Κατοχής!  

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger