Home » » Κολλημένοι με τη μίζα

Κολλημένοι με τη μίζα

Από giorgis , Κυριακή 15 Ιουνίου 2008 | 2:08 π.μ.


«Πρέπει να συντριβούν οι μεγάλοι πολιτικοί εγκληματίες κάτω από τη γελοιοποίηση, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι μεγάλοι πολιτικοί εγκληματίες, αλλά μόνο δράστες μεγάλων πολιτικών εγκλημάτων, πράγμα που δεν είναι καθόλου το ίδιο».
Μπέρτολτ Μπρεχτ(«Η αποτρεπτή άνοδος του Αρτούρο Ούι»)

Εκπληκτικά αντανακλαστικά έδειξε ο αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά και οι θεσμοί του συστήματος. Μέσα σε ελάχιστες μέρες κατάφεραν να κουκουλώσουν και να εξαφανίσουν από την επικαιρότητα μια πτυχή του σκανδάλου Siemens, που αφορά «δωράκια» (ή «δωράκλες») προς πολιτικούς και που αποτελεί ασφαλή ένδειξη για τις χοντρές μίζες που έπεσαν για την ανάθεση, την παραλαβή και την αποπληρωμή τεράστιων συμβάσεων που έχει υπογράψει το γερμανικό μονοπώλιο είτε απευθείας με το κράτος είτε με κρατικές επιχειρήσεις.
Οι αποκαλύψεις για τα «δωράκια» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι όμως ήσσονος σημασίας, ειδικά από πολιτική άποψη. Ακόμα και αν οι ποινικές γωνίες της υπόθεσης λειάνθηκαν με προσοχή, οι πολιτικές διαστάσεις είναι τεράστιες και αυτές ανέλαβε να κουκουλώσει το σύστημα.

Γιατί κουκούλωμα είναι η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στην εμπλοκή της οικογένειας Μητσοτάκη. Κουκούλωμα είναι η σιωπή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κουκούλωμα είναι η απουσία οποιασδήποτε ανακοίνωσης του –λαλίστατου, κατά τα άλλα– Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και το στρίμωγμα του θέματος από το «Ριζοσπάστη» σε ένα ταπεινό δίστηλο, σε ζυγή σελίδα, με μικρά γράμματα και πνιγμένο ανάμεσα σε ισολογισμούς επιχειρήσεων (!), με αναφορά απλώς στους ισχυρισμούς Κυριάκου και χωρίς κανένα σχόλιο. Κάποιοι στηρίζουν το παρασκηνιακό κομπρεμί, γιατί έχουν κι αυτοί τη φωλιά τους λερωμένη, ενώ κάποιοι άλλοι εξοφλούν γραμμάτια. Για παράδειγμα, πώς να μην ανταποδώσει ο Περισσός τα οφειλόμενα στην οικογένεια Μητσοτάκη, που στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επί πρωθυπουργίας Δρακουμέλ και υπουργού Πολιτισμού Ντόρας, αγόρασε το κτίριο της Μπουμπουλίνας (εκεί που στεγάζεται και σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού) με ένα εξωφρενικό τίμημα, βοηθώντας τον Περισσό να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που περνούσε, όταν είχε καταρρεύσει όλο το σύστημα των καπιταλιστικών του επιχειρήσεων, λόγω της κατάρρευσης των καθεστώτων του «υπαρκτού»;

Πλήρης κάλυψη στη Ντόρα

Ο Λεων. Δραγουμάνος, μέλος της ΚΕ της ΝΔ και επί χρόνια στενότατος συνεργάτης της Μπακογιάννη, αγόρασε τηλεφωνικό κέντρο για το πολιτικό γραφείο της αφεντικίνας του, αξίας 7.200 ευρώ και, όπως δήλωσε, «ξέχασε» να το πληρώσει. Το πλήρωσε όχι όταν άρχισαν να γράφονται διάφορα για μίζες και «δωράκια», αλλά την ίδια μέρα που έδωσε την τελευταία δόση και ο Κυριάκος. Δηλαδή, όταν ήδη είχε γίνει γνωστό ότι ο Χριστοφοράκος κρατούσε τα ντοσιέ με τα «δωράκια» στο γραφείο του. Για λόγους «ευθιξίας» ο Δραγουμάνος παραιτήθηκε και η Μπακογιάννη «έκανε δεκτή» την παραίτησή του!

Κι ενώ μας δουλεύει ψιλό γαζί, ενώ όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει γίνει, στη Μπακογιάννη προσφέρεται πλήρης πολιτική κάλυψη, όχι μόνο από το μέγαρο Μαξίμου (αυτό ήταν αναμενόμενο), αλλά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τα ΜΜΕ. Ενα προστατευτικό πέπλο τυλίγει τη θυγατέρα του Μητσοτάκη, αναγορεύοντάς την σε «ιερή αγελάδα» του ελληνικού αστισμού.

Δούλεμα από τον Κυριάκο

Ακόμα πιο χοντρό δούλεμα είχαμε από τον Κυριάκο, όταν αποκαλύφτηκε ότι στο γραφείο του Χριστοφοράκου βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς και εγκατάστασης πανάκριβου τηλεπικοινωνιακού και πληροφορικού εξοπλισμού, αξίας 137.000 ευρώ! Κάθε παράγραφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε, κάθε λέξη των όσων είπε στα κανάλια «φωνάζει» από μακριά ότι απλά έχει φτιάξει μια υπερασπιστική γραμμή, σαν κάποιον που έχει διαπράξει αδίκημα, αλλά μπορεί να το κουκουλώσει. Σταχυολογούμε από την υπερασπιστική του γραμμή:

– Μίζες δε δίνονται με τιμολόγια. Σωστά. Δωράκια σε είδος, όμως; Και ποια είναι η διαφορά τους από τις μίζες, από πολιτική (και όχι από ποινική) άποψη; Προσφυώς ο Γ. Βέλτσος έγραψε στα «Νέα»: «Θέλετε τη διαφορά της χορηγίας από τη μίζα; Η πρώτη, προϋποθέτει παραστατικά. Η δεύτερη, έξοδα παραστάσεως». Και ένας αστέρας της δεξιάς δημοσιογραφίας, ο παλιός στο κουρμπέτι Δ. Ρίζος, αναλαμβάνει να το κάνει «νιανιά» από την προσωπική του στήλη στη φυλλάδα του, για να μην έχουν τύψεις οι δεξιοί αναγνώστες του: «Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ βουλευτής και πολιτικός που να μην έχει βοηθηθεί από κάποιον ή από κάποιους επιχειρηματίες. Ούτε ένας!.. Συγχωρήστε με για τη σιγουριά μου, αλλά τόσες δεκαετίες στο… κουρμπέτι, συμβαίνει να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Κι αυτό γιατί είναι καθεστώς πια οι επιχειρηματίες να ενισχύουν, ιδίως στον προεκλογικό τους αγώνα, τους πολιτευόμενους. Και, για να είμαι επίσης ειλικρινής, όχι πάντα με αντάλλαγμα! Δεν σας κρύβω ότι όχι λίγες φορές, λίγοι πολιτικοί ζήτησαν και τη δική μου βοήθεια, να πείσω κάποιους επίσης φίλους επιχειρηματίες να τους στείλουν κάποια βοήθεια χρηματική». Tι άλλο να προσθέσουμε εμείς, τα λέει τόσο ωραία ο Δημητράκης. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ πήρε το μήνυμα και μαζεύτηκε, όταν έγινε λόγος για την ύπαρξη σημειώματος κορυφαίου υπουργού του προς τον Χριστοφοράκο, με το εκπληκτικό περιεχόμενο: «Μάκη, στείλε στα παιδιά μου οικοσκευές»!!!

– Ηταν μεγάλη η παραγγελία και την αγόρασα με δόσεις. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, είχε ανάγκη ο Κυριάκος να αγοράζει με δόσεις, όταν μόνο στη Deutsche Bank έχει καταθέσεις γύρω στα 800.000 ευρώ; Κι αφού τα αγόρασε με δόσεις, γιατί στην παραγγελία έγραφε εξόφληση εντός μηνός κι αυτός μιλά για προφορική συμφωνία για εξόφληση εντός έτους; Εδώ στο κάθε μαγαζί πας και σου κάνουν δόσεις με μια πιστωτική κάρτα. Είχε ανάγκη να κάνει άλλη γραπτή συμφωνία με την εταιρία και προφορική με το φίλο του το Χριστοφοράκο; Και τα τιμολόγια να βρίσκονται στο «πονηρό» κλασέρ του Χριστοφοράκου και όχι στο λογιστήριο της εταιρίας, όπως ήταν το φυσιολογικό; Το πιο σημαντικό, αυτό που ακόμα δεν έχει δώσει απάντηση: Γιατί εκδόθηκαν πιστωτικά τιμολόγια ύψους 57.000 ευρώ; Επέστρεψε πράγματα ή ακύρωσε κανένα τμήμα της παραγγελίας; Και πιστωτικό σε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών τι περιεχόμενο έχει; Πήγαν να τον πιάσουν Κώτσο, του χρέωσαν παραπάνω, το κατάλαβε και ζήτησε πιστωτικό; Κι ακόμη, τι γύρευαν στο κλασέρ του Χριστοφοράκου τιμολόγια άλλων εταιριών (Anadelta και Comconet), με πελάτη τον Κυριάκο και χωρίς η Siemens να εμφανίζεται πουθενά; Ο Κυριάκος βαφτίζει αυτές τις εταιρίες «υπεργολάβους της Siemens», ενώ οι ίδιες δηλώνουν πως δεν είναι (δήλωση εκπροσώπου της Anadelta στο «Βήμα»). Tι γύρευαν αυτά τα τιμολόγια στο γραφείο του Χριστοφοράκου; Μήπως για να τα πληρώσει από τα «μαύρα ταμεία», μαζί με τα τιμολόγια που είχε εκδώσει η ίδια η Siemens;

– Εγώ ξόφλησα στο ακέραιο το χρέος μου. Μόνο που η εξόφληση άρχισε όταν ο Χριστοφοράκος απομακρύνθηκε από τη Siemens, ενώ η τελευταία δόση πληρώθηκε μια εργάσιμη μέρα μετά από την επίσκεψη του εισαγγελέα στη Siemens, όπου –θέλοντας και μη– παρέλαβε το ντοσιέ του Χριστοφοράκου.

– Είχαμε κοινωνικές συναναστροφές με τον Χριστοφοράκο, όμως δεν πίναμε και μπίρες κάθε βράδυ μαζί. Δεν ήταν κολλητοί, αλλά η πρώην σύζυγος Κυριάκου αγόρασε το 2002 μαζί με τον Χριστοφοράκο και τον Δενδρινό (άλλο μεγαλοστέλεχος της Siemens), από ένα τρίτο έκτασης 24 στρεμμάτων στην Τήνο (η σύζυγος Κυριάκου αγόρασε τα 8 στρέμματα στ’ όνομά της, ενώ οι άλλες δύο φαμίλιες μέσω offshore εταιριών). Σύμπτωση κι αυτό. Να το δεχτούμε, αλλά πολλές… συμπτώσεις μαζεύτηκαν σ’ αυτή την ιστορία.
n Προκλητική δικαστική συγκάλυψη

Πριν από λίγο καιρό, ο μεγαλοδικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, πρώην βουλευτής της ΝΔ, εμφανίστηκε στο εισαγγελικό γραφείο ως εκπρόσωπος της μητρικής Siemens και της θυγατρικής της στην Ελλάδα, για να καταθέσει τα αποτελέσματα του ενδοεταιρικού ελέγχου που η Siemens είχε αναθέσει σε μια έμπειρη αμερικάνικη νομική φίρμα. Βγαίνοντας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Και πού πήγαν τόσα δισεκατομμύρια μίζες; Σε… παρακατιανούς!

Η Siemens εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα και δεν έχει καμιά διάθεση να τα χαλάσει με τον πολιτικό κόσμο. Τακτοποίησε τα εσωτερικά της, έκανε τις ρυθμίσεις της, έδωσε τις εγγυήσεις της. Το τι λένε ο Ζίκατσεκ και ο Κουτσενρόιτερ στο δικαστήριο του Μονάχου δεν έχει καμιά σημασία, αφού ονόματα δεν ξέρουν, αλλά και να ήξεραν και να έλεγαν, δε θα ήταν ποινικώς αξιολογήσιμα, διότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί» (μόνο στις πολιτικές δίκες δεν ισχύει αυτός ο κανόνας δικαίου, αλλά το ακριβώς αντίθετο).

Ως προς τις μίζες όλα ήταν τακτοποιημένα, αλλά τους ξέφυγαν τα «δωράκια» (από οικοσκευές μέχρι πανάκριβο σύγχρονο εξοπλισμό μηχανοργάνωσης και τηλεπικοινωνιών). Στις 29 Μάη καταθέτει για δεύτερη φορά η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου και μιλάει για τα «δωράκια» σε πολιτικά πρόσωπα. Ο εισαγγελέας δεν της ζητά να του πει ούτε ένα όνομα (περιττεύει να πούμε, ότι κάποιος που θυμάται μια ιδιότητα –πολιτικό πρόσωπο– θυμάται σίγουρα και μερικά ονόματα, τουλάχιστον τα τρανταχτά)!

Την επομένη ο εισαγγελέας Αθανασίου πηγαίνει στην έδρα της Siemens, βλέπει τους φακέλους, αλλά δεν τους παίρνει μαζί του! Είναι 30 Μάη, μέρα Παρασκευή. Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 2 Ιούνη ο Κυριάκος εξοφλά την τελευταία δόση!! Στο μεταξύ, την Παρασκευή γίνεται εισαγγελική σύσκεψη με την παρουσία του Σανιδά και των προϊσταμένων των εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών, Πούλιου και Κολιοκώστα. Το πρώτο που αποφασίζουν είναι να σφραγίσουν τη δικογραφία, ενεργοποιώντας τη διάταξη για εκχώρηση αντιγράφων στους συνηγόρους μια φορά το μήνα. Ταυτόχρονα, ο έως τώρα απρόσιτος Σανιδάς παίρνει πάνω του την υπόθεση και αρχίζει τις επίσημες και τις off the record δηλώσεις. «Μια κουζίνα δώρο δεν αποτελεί από μόνη της ποινικό αδίκημα, αν δεν συνδέεται με τις συμβάσεις που υπέγραψε η Ζίμενς», λέει και ξεκαθαρίζει ότι δεν προκύπτει ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, γι’ αυτό και δεν προτίθεται να στείλει την υπόθεση στη Βουλή. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης συμψηφίζει τη χορηγία στο ΠΑΣΟΚ (για την οποία τις προηγούμενες μέρες πέταγε μπηχτές ο Ρουσόπουλος) με την υπόθεση Κυριάκου. Από τη Δευτέρα έχουμε και αποκαθήλωση από τις σελίδες των εφημερίδων και τα τηλεοπτικά δελτία.

Η ουσία της υπόθεσης είναι νομίζουμε φανερή στον καθένα. Το ίδιο και η καθολική συμπαιγνία στην προσπάθεια κουκουλώματος. Επειδή, όμως, το σκάνδαλο είναι πολυπαραμετρικό, δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα επεισόδια. Ας βγάλει τα συμπεράσματά του ο ελληνικός λαός γι’ αυτούς που τον κυβερνούν.

Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger