Home » , » «Iστορική λαθροχειρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τεράστια ψέματα η Δεξιά προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη ιστορία μας

«Iστορική λαθροχειρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τεράστια ψέματα η Δεξιά προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη ιστορία μας

Από giorgis , Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 | 2:26 μ.μ.

 Του  Γ. Γ

Πολύ σωστές οι επισημάνσεις που κάνει σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης μιλώντας για «ιστορική λαθροχειρία» την οποία επιχείρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ.
Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ένα ντοκουμέντο (του οποίου αμφισβητείτε η αυθεντικότητα) από το αρχείο του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως το έγγραφο αυτό αφορούσε τη «συμφωνία του Θερίσου μεταξύ του ΕΑΜ και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης, η οποία υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου 1943».
Οπως είπε, «η συμφωνία αυτή έβαλε τη βάση για να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Κρήτη και έχει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». 

Στο κείμενο του ο δημοσιογράφος τονίζει ότι αυτή η διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Και στην Κρήτη υπήρξε εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ήταν  «ιδιαίτερα σκληρός και κατέληξε με την περιφορά του κεφαλιού του αντάρτη Γιάννη Ποδιά στους δρόμους του Ηρακλείου». 
Οι ισχυρισμοί δηλαδή του προέδρου της Ν.Δ είναι «ένα τεράστιο ψέμα, διαγράφοντας ουσιαστικά μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της Κρήτης, στις οποίες ενέχεται η παράταξη των Βενιζελικών-Φιλελευθέρων αλλά και ο ίδιος ο πατέρας του», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μ. Διονέλλης στο κείμενο του.

Ας γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι επικαλούμενοι σχετικό κείμενο που υπάρχει στον ιστότοπο μας «ιστορικά ντοκουμέντα»:

 Ο ΔΣΕ στην Κρήτη

Στην Κρήτη, αρχικά, στους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες, που συσπείρωναν την πλειοψηφία του λαού, συμμετείχε κι ένα τμήμα του κόμματος των Φιλελευθέρων, από το οποίο προερχόταν και ο βουλευτής Γιαμαλάκης.

Σύντομα, όμως, η ηγεσία των Φιλελευθέρων, υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, συσπειρώθηκε με την ντόπια αντίδραση για να τσακίσει το λαϊκοαπελευθερωτικό κίνημα.

Σε αντίδραση των τρομοκρατικών ενεργειών τους, συγκροτήθηκαν οι πρώτες ομάδες των καταδιωκομένων αγωνιστών, που σχετικά σύντομα μετασχηματίστηκαν στο Δημοκρατικό Στρατό της Κρήτης. 
Επρόκειτο για την εκτόπιση 12 ΕΑΜικών στελεχών από τα Χανιά, για τις επιδρομές κρατικών και παρακρατικών τρομοκρατών κατά των γραφείων του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και της εφημερίδας Δημοκρατία και για τη δημιουργία από εγκληματικά στοιχεία ειδικού σώματος χωροφυλάκων «άνευ θητείας». 
Στο νομό Χανίων μάλιστα, τους «άνευ θητείας» χωροφύλακες τους οργάνωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης Π. Γύπαρης, που, όταν του διαμαρτυρήθηκαν ομοϊδεάτες του για τις απαράδεκτες επιλογές του, χαρακτήρισε τους εκλεκτούς του «καθάρματα», με τα οποία, ωστόσο, «θα έκανε τη δουλειά του».


Ο Παύλος Γύπαρης (1882-1966), δεν ξεκίνησε βέβαια τη σταδιοδρομία του με το κυνήγι των ΕΑΜιτών. Πίσω του είχε μισόν αιώνα δράσης, τόσο σε πολεμικά μέτωπα όσο και στην καταστολή των αντιφρονούντων, για λογαριασμό του μεγάλου του ινδάλματος και προστάτη του, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος και τον χρησιμοποίησε για όλες τις βρώμικες δουλειές. Κατηγορήθηκε, μάλιστα, και για τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη. 
Στην Κατοχή μετά τη Μάχη της Κρήτης κατέφυγε στη Μέση Ανατολή ακολουθώντας την εξόριστη βασιλική κυβέρνηση του Καΐρου. Ως «Φρούραρχος Αλεξάνδρειας» θα συμμετάσχει στην καταστολή των αντιφασιστικών εξεγέρσεων του ελληνικού στρατού. Τον Μάρτιο του 1944 διορίστηκε από το Συμμαχικό Στρατηγείο «Γενικός Αρχηγός» των ανταρτών του Νομού Χανίων. 

Έχοντας ήδη εξαπολύσει κύμα λευκής τρομοκρατίας στην περιοχή του Ρεθύμνου εναντίον του ΕΑΜ, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του '45 προσπαθεί να επιφέρει αλλεπάλληλα στρατιωτικά πλήγματα κατά του ΕΛΑΣ στα Χανιά, δράση που φυσικά ευαρεστεί τους Άγγλους, την ΕΟΚ μα και τη Γερμανική Διοίκηση της «Οχυράς Θέσεως Κρήτης»... Μετά την απελευθέρωση και με την αποχή από τις εκλογές της Αριστεράς εκλέγεται άνετα βουλευτής, για να τεθεί αργότερα, το 1947-48, επικεφαλής στον αντικομμουνιστικό αγώνα στον σύντομο Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε στην Κρήτη. 

Βλ. Και το δημοσίευμα του Ιού: Βίος και Πολιτεία του Παύλου Γύπαρη.
 

Η αρχή της αντάρτικης δραστηριότητας

Η αντάρτικη δραστηριότητα στην Κρήτη άρχισε στα τέλη του Απρίλη του 1947, όταν στον Ταυρωνίτη των Χανίων αντάρτικες ομάδες χτύπησαν σε ενέδρα τμήμα 35 χωροφυλάκων και στρατιωτών και το διέλυσαν. Στη μάχη σκοτώθηκε ο μοίραρχος Σαριδάκης, ένας στρατιώτης και ένας χωροφύλακας και αιχμαλωτίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος.

Την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή της στην Ανατολική Κρήτη η αντάρτικη ομάδα του Γιάννη Ποδιά, παλιού καπετάνιου του ΕΛΑΣ, που μαζί με τον, επίσης, ΕΛΑΣίτη καπετάνιο Νίκο Σαμαρίτη υπήρξε θρυλικό πρόσωπο για την περιοχή. Επρόκειτο για μια ολιγάριθμη ομάδα, η οποία, ωστόσο, πολύ γρήγορα ενισχύθηκε με την προσχώρηση σ' αυτή πλήθους στρατιωτών, που είχαν δραπετεύσει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Για το στρατόπεδο αυτό, αλλά και για τη δραπέτευση και προσχώρηση πολλών στρατιωτών του στην ομάδα του Ποδιά, υπάρχει η παρακάτω σχετική μαρτυρία - δοσμένη από κρατούμενο του εν λόγω στρατοπέδου και κατοπινό μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού:
«Στα τέλη του 1946 υπήρχαν στην Κρήτη δυο στρατόπεδα Σκαπανέων - το ένα στο Ρέθυμνο και το άλλο στον Αγιο Νικόλαο Λασηθίου - που αριθμούσαν συνολικά γύρω στους τρεις χιλιάδες στρατιώτες. Στις αρχές του 1947 τα στρατόπεδα αυτά διαλύθηκαν και κρατήθηκαν μόνο οι πιο "επικίνδυνοι", που συγκεντρώθηκαν στον Αγιο Νικόλαο - γύρω στους 120 με 125.
Ζούσαμε εκεί κάτω από τραγικές συνθήκες. Ο ταγματάρχης Κωνσταντόπουλος, διοικητής του στρατοπέδου, οι Αλφαμίτες γιοι του και άλλοι τραμπούκοι, τρομοκρατούσαν τους κρατούμενους με απειλές, βρισιές, προκλήσεις και περιορισμούς.
Στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Απρίλη και αφού η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ ενέκρινε τη σχετική πρόταση της κομματικής οργάνωσης του στρατοπέδου, πήραμε το δρόμο για το βουνό. Εκείνες τις μέρες είχαν έλθει βάσιμες πληροφορίες ότι σχεδίαζαν (οι στρατιωτικές αρχές) να μας στείλουν για εξόντωση στην κόλαση της Μακρονήσου (...).

Με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις και τη μυστικότητα αποδράσαμε από το στρατόπεδο και συναντηθήκαμε, κατάκοποι λόγω της απόστασης, με την ομάδα του Ποδιά στη θέση Καθαρό.

Την ομάδα αυτή την αποτελούσαν ο Γιάννης Ποδιάς, ο Μήτσος Παπάς (και άλλοι οχτώ καταδιωκόμενοι αγωνιστές). Με τους 55, που φύγαμε από τον Αγιο Νικόλαο, η δύναμη της ομάδας ανήλθε στους 65».

Λίγες μέρες μετά την προσχώρηση των 55 στρατιωτικών στην ομάδα του Ποδιά συγκροτήθηκε η νέα διοίκησή της, την οποία αποτέλεσαν ο Ποδιάς, ως αρχηγός, ο Παπάς, ως υπαρχηγός, ο Αριστείδης Λαμπρούλης, ως στρατιωτικός υπεύθυνος, ο Μανώλης Φραγκιαδάκης, ως πολιτικός επίτροπος, και ο Γιάννης Ρουκουνάκης, ως ομαδάρχης.

Ο Γιάννης Ποδιάς, ο θρύλος, που ο λαός της Κρήτης λάτρεψε και τραγούδησε τα κατορθώματα 
και την ανδρεία του και στο τέλος θρήνησε τον άδικο χαμό του. 
Αχώριστος σύντροφος μιας άλλης θρυλικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης της Κρήτης, του καπετάνιου Νίκου Σαμαρείτη, θα πάρει μέρος σε όλες τις επικίνδυνες αποστολές των ανταρτών. 
Μετά το 1946 και στα χρόνια του Εμφύλιου περνάει στην παρανομία και αναδεικνύεται αρχηγός 
της ομάδας καταδιωκόμενων αγωνιστών του ΕΛΑΣ στα βουνά της Κρήτης.

Πρώτες συγκρούσεις και επιτυχίες

Η πρώτη αξιόλογη σύγκρουση της ομάδας του Ποδιά με κυβερνητικές δυνάμεις σημειώθηκε στα Λασηθιώτικα Βουνά, στη θέση Σκοτεινά Λακκάκια, όπου ο εχθρός πανικοβλήθηκε και ένας χωροφύλακας σκοτώθηκε. Η σημαντικότερη, όμως, επιχείρηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 9 του Μάη, όταν αυτή χτύπησε και κατέλαβε, ύστερα από εφτάωρη μάχη, την Ιεράπετρα, επιφέροντας στον αντίπαλο σημαντικές απώλειες σε νεκρούς. Ανάμεσα μάλιστα στους νεκρούς του αντιπάλου περιλαμβάνονταν και 11 Αλβανοί, παλιοί συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, που τώρα είχαν προσκολληθεί στη χωροφυλακή.

Την ίδια μέρα της κατάληψης της Ιεράπετρας από τους αντάρτες του Ποδιά εκατοντάδες λαού συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου και άρχισαν να ζητούν να φύγουν ο Γύπαρης και οι χωροφύλακές του από την Κρήτη, να επανέλθουν οι εξόριστοι ΕΑΜίτες στα σπίτια τους και να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στο νησί.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η στάση του νομάρχη Νάθαινα, που ανήκε στο Λαϊκό Κόμμα, αλλά και της μεγάλης μερίδας των βενιζελικών πολιτευτών, καθώς και των βενιζελικών «καπεταναίων», και κατά πρώτο λόγο του Εμμανουήλ Μπαντουβά, οι οποίοι σε σύσκεψη που είχε συγκροτηθεί πριν από πέντε μέρες, είχαν, χωρίς συζήτηση, απορρίψει την οποιαδήποτε συμφιλίωση με τις ΕΑΜικές δυνάμεις. 

Στη σύσκεψη μάλιστα αυτή αναφερόμενος ο διαλλακτικός βενιζελικός βουλευτής Γιαμαλάκης είχε δηλώσει τότε στο Ριζοσπάστη: «Μετά την αποδοκιμασίαν μου από τους δυναμικούς καπεταναίους και την σύσκεψιν της Δευτέρας (5ης Μαΐου), όπου επήραν μέρος οι βενιζελικοί οπλαρχηγοί με τον λαϊκόν νομάρχην και τας αστυνομικάς αρχάς, αδυνατώ πλέον να αναμιχθώ εις την συμφιλιωτικήν προσπάθειαν. Ετόνισα προς όλας τας κατευθύνσεις ότι είναι αδύνατον να ηρεμήσουν τα πνεύματα, εάν ικανοποιηθή η αξίωσις των λεγομένων καπεταναίων να αναλάβουν αυτοί την εκπροσώπησιν του κράτους εις την δίωξιν των ενόπλων. Ούτοι, ιδιαιτέρως δε ο Μπαντουβάς, εμπνέονται από αφάνταστον φιλοδοξίαν».

Ο ρόλος των βενιζελικών «οπλαρχηγών», αλλά και επιτυχίες των ανταρτών

Στις 11 του Μάη ο Μπαντουβάς και οι υπόλοιποι βενιζελικοί οπλαρχηγοί κυκλοφόρησαν «προκήρυξιν προς τον κρητικόν λαόν», με την οποία τον πληροφορούσαν ότι «εις την καταβαλλομένην προσπάθειαν του έθνους ήρχοντο συνεπίκουροι και βοηθοί των νομίμων αρχών του κράτους, τασσόμενοι υπό τας διαταγάς και παρά το πλευρόν των διά την πάταξιν της ανταρσίας». Ο νομάρχης προσπάθησε να αντιδράσει στην πρωτοφανή αυτή ενέργεια των οπλαρχηγών και δήλωσε ότι «θα πατάξη κάθε ένα, που θα οπλισθή με το πρόσχημα ότι θα κτυπήση την ανταρσίαν» - πολύ γρήγορα, όμως, αντελήφθη την κατάσταση και δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια κατά των βενιζελικών «καπεταναίων», όταν αυτοί επικήρυξαν ως ληστές με δέκα εκατομμύρια δραχμές τον καθένα, τον Ποδιά και μαζί του δυο άλλα δυναμικά στελέχη των ανταρτών - τον Παπά και τον Ρουκουνάκη.

Η ομάδα του Ποδιά, ωστόσο, συνέχισε τη δράση της στην Ανατολική Κρήτη και είχε ορισμένες επιτυχίες. Ετσι, στις 14 και στις 15 του Μάη, χτύπησε παρακρατικούς του Μπαντουβά και στρατιώτες στη θέση του «Ξινογιώργη η Κορφή», στις 23 του ίδιου μήνα κέρδισε μικρή μάχη με χωροφύλακες στο χωριό Κασάνοι του Ηρακλείου και στις 18 του Ιούνη αναμετρήθηκε με τον εχθρό και του προκάλεσε φθορές στη θέση Μαύρος Κόλυμπος του Λαρανίου, χωριού του Ποδιά. Στις 27 του ίδιου μήνα, όμως, ομάδα δέκα ανταρτών της περιοχής υπό τον Βασίλη Πλαγιωτάκη καταστράφηκε από μονάδα του Μπαντουβά στο βουνό της Σμπάρου, όπου είχε σταλεί, για να δημιουργήσει μικρό αντάρτικο συγκρότημα.

Την ίδια εποχή στο δυτικό τμήμα του νησιού είχαν ήδη αναπτυχθεί τρία ισχυρά αντάρτικα συγκροτήματα. Το πρώτο από τα συγκροτήματα αυτά δρούσε στην περιοχή Κισσάμου και Σελίνου, με αρχηγό τον Γ. Κοδέλα, το δεύτερο στην Κυδωνία, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπαντουρογιάννη και τον Πίσσα, και το τρίτο στον Αποκόρωνα, με ηγέτη τον Γ. Σπανουδάκη ή Χειμώνα.
Παράλληλα, δρούσαν στις ίδιες περιοχές και μικρές ανεξάρτητες ομάδες, καθώς και ομάδες αυτοάμυνας - ενώ σε ώρα ανάγκης μπορούσαν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού της Δυτικής Κρήτης να ενισχυθούν με τριακόσιους επιπλέον ενόπλους μόνο στον παλαιό δήμο του Πελεκάνου της επαρχίας του Σελίνου.

Με τον εμφύλιο πόλεμο στην Κρήτη ασχολούνται αναλυτικά ο Σπύρος Μπλαζάκης και ο Γιώργης Τσομπανάκης, μαχητές και οι δυο του Δημοκρατικού Στρατού, που δεν παραδόθηκαν ποτέ, αλλά έζησαν κυνηγημένοι στα βουνά τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια και οι οποίοι σε πολυσέλιδο βιβλίο τους γράφουν συγκεκριμένα:
«Το αντάρτικο στην Κρήτη (τον Απρίλη του 1947) είχε ξεφαντώσει. Στον Αποκόρωνα, στην Κυδωνία, στον Κίσσαμο, στο Σέλινο, παντού υπήρχαν αντάρτικες ομάδες και άρχιζαν τη δράση. Στα ορεινά μέρη καταλάβαιναν τους σταθμούς (χωροφυλακής), έκοβαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και γενικά (τα μέρη αυτά) ήταν υπό τον έλεγχό τους. Ακουγε ο κόσμος για τη δράση του αντάρτικου στην ηπειρωτική Ελλάδα και έπαιρνε θάρρος. Η κυβέρνηση έκανε επιστράτευση και πολλοί στρατιώτες δεν πήγαιναν στο στρατό, αλλά λιποταχτούσαν. Αλλοι έρχονταν στις αντάρτικες ομάδες και άλλοι γύριζαν στα χωριά τους».

Σε άλλο σημείο του βιβλίου τους, οι ίδιοι σημειώνουν:
«Ηταν χειμώνας (του 1947 προς 1948) και κατεβαίναμε από τα υψώματα του Ομαλού και χωνόμαστε μέχρι τα γόνατα στο χιόνι. Κατά τις δέκα η ώρα το βράδυ κατεβήκαμε στον Ομαλό (...). Εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι αντάρτες του βουνού. Εβγαιναν συνεχώς νέοι και έτσι στα τέλη του Γενάρη του 1948 το αντάρτικο στο νομό είχε αναπτυχθεί στον ανώτερο βαθμό. Αριθμούσε περί τους διακόσιους μάχιμους, που μπορούσαν να παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις με ακμαίο ηθικό. Είχαν αναπτύξει και αξιόλογη δράση».

Το Δημοκρατικό Στρατό της Κρήτης αποτελούσαν εμπειροπόλεμα συγκροτήματα σε όλη σχεδόν την έκταση του νησιού. Στο συγκρότημα μάλιστα του νομού Χανίων ήταν ενσωματωμένη μια ξεχωριστή διμοιρία γυναικών, με επικεφαλής τη Γεωργία Σκευάκη, καθώς και μια ομάδα της Δημοκρατικής Νεολαίας, η οποία είχε πάρει μέρος σε όλες τις επικίνδυνες αποστολές και σε όλες τις αποφασιστικές συγκρούσεις, που είχαν κατά καιρούς σημειωθεί στην περιοχή.

Η πιο εντυπωσιακή επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη ήταν εκείνη στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου υπήρχε λόχος εκατό σμηνιτών. Ισχυρή δύναμη ανταρτών είχε κατέβει στο χωριό Πρασέ με τρία αυτοκίνητα, είχε καταλάβει θέσεις γύρω από το αεροδρόμιο και στη συνέχεια είχε στείλει μια μικρή ομάδα από δέκα άνδρες μέσα σ' αυτό, για να καλέσουν τη φρουρά να προσχωρήσει στις γραμμές τους. Προσχώρησαν με προθυμία 64 σμηνίτες, οι οποίοι, αφού φόρτωσαν στα αυτοκίνητα της αεροπορικής βάσης όλο τον οπλισμό της μονάδας τους - και μεταξύ των άλλων τρία βαριά πολυβόλα και τον ασύρματο - κατευθύνθηκαν μαζί με τους αντάρτες προς την Κακόπετρα, που ήταν η έδρα του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής.
Σημαντική υπήρξε, επίσης, η μάχη στους Λάκκους με λόχο της εθνοφυλακής. Ο λόχος αυτός διαλύθηκε, σαράντα στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν, για να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι και πέσανε στα χέρια των ανταρτών πολλά όπλα και τρόφιμα.

Από τις 28 μέχρι τις 30 του Ιούνη 1947 πάνω από εκατό αντάρτες του Ποδιά χτύπησαν τμήματα χωροφυλάκων και παρακρατικών του Κατσιά και του Μπαντουβά στην επαρχία της Αμαρίας, στον Ψηλορείτη, με αποτέλεσμα να τα διαλύσουν. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μετά την επιχείρηση της Ιεράπετρας επιτυχία της ομάδας αυτής, της οποίας η διοίκηση είχε συμπληρωθεί από τον Θεόφιλο Τρουλλινό, ως ομαδάρχη, το δικηγόρο Γεώργιο Σμπώκο και το γιατρό Μιχάλη Χριστοφοράκη.

Την ίδια εποχή αντάρτικες δυνάμεις κατέλαβαν την υποδιοίκηση της χωροφυλακής στην Κάνδανο των Χανίων, επέφεραν απώλειες στον εχθρό και αποκόμισαν λάφυρα. Αλλες αντάρτικες δυνάμεις, εξάλλου, μπήκαν αιφνιδιαστικά στη Χρυσοπηγή, έξω από το Ηράκλειο, και κατέστρεψαν συνεργεία αυτοκινήτων.

Το Μάρτη του 1948 ισχυρή ομάδα του Δημοκρατικού Στρατού και τμήμα της ομάδας της Δημοκρατικής Νεολαίας χτύπησαν στον εθνικό δρόμο, μεταξύ των χωριών Νεοχωρίου και Αγίων Πάντων, της επαρχίας Αποκορώνου, πομπή αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν 27 βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων και διπλωματικοί εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, που μετέβαιναν στο Ακρωτήρι των Χανίων, για να συμμετάσχουν σε μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ολοι αυτοί είχαν ξεκινήσει από τον Αγιο Νικόλαο του Λασηθίου και κατευθυνόμενοι προς τα Χανιά, είχαν σταματήσει στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και σε ορισμένα μικρά αστικά κέντρα, όπου με σύντομες ομιλίες τους είχαν προβάλει την αναγκαιότητα της συγκρότησης ειδικής Μεραρχίας Κρητών εθελοντών, οι οποίοι «θα συνέβαλλαν αποφασιστικώς εις την εκκαθάρισιν της χώρας εκ του συμμοριτισμού από Θράκης μέχρι Ταινάρου».

Αποτέλεσμα της ένοπλης προσβολής της εν λόγω πομπής - που συνέπεσε με οργανωμένη επίθεση άλλης αντάρτικης ομάδας στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς, 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά - υπήρξε ο τραυματισμός ενός βουλευτή, η πρόκληση ζημιών σε μερικά αυτοκίνητα και κυρίως ο πανικός των βουλευτών, των ξένων διπλωματών και της αστυνομικής συνοδείας τους. Ηταν μάλιστα τόσο μεγάλος ο πανικός τους, ώστε το επίσημο γεύμα ζήτησαν και δόθηκε όχι στο χώρο που είχε προγραμματιστεί, αλλά στο πολεμικό πλοίο, που είχε μεταφέρει στην Κρήτη, ειδικά για το μνημόσυνο, τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

Το Αρχηγείο των ανταρτών του νομού Χανίων απένειμε έπαινο στους μαχητές, που συμμετείχαν στην προσβολή της πομπής και ο ραδιοσταθμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» αναφέρθηκε επανειλημμένα στο περιστατικό. Επρόκειτο, άλλωστε, για πολύ εντυπωσιακό και ταπεινωτικό για τους κυβερνητικούς γεγονός, εξαιτίας του οποίου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο γενικός διοικητής της Κρήτης, ο διοικητής της εκεί χωροφυλακής και ο φρούραρχος Χανίων.

Επιβολή της τρομοκρατίας


Για την αντιμετώπιση του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη η κυβέρνηση της Αθήνας υποχρεώθηκε, τελικά, να μεταφέρει στη μεγαλόνησο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Φραγκιαδάκη. Παράλληλα, ενίσχυσε την εθνοφυλακή και τις παρακρατικές συμμορίες, των οποίων η εγκληματική δράση ήταν ήδη πλούσια στο νησί.

Σε προσωπικές μαρτυρίες γίνεται πολύς λόγος για την κατάσταση τρόμου, που είχαν επιβάλει τότε τα κρατικά όργανα και οι παρακρατικοί σε όλη την έκταση της μεγαλονήσου. Ετσι, σε κάποια από τις μαρτυρίες αυτές αναφέρεται σχετικά:
«Για να κάμψουν το δημοκρατικό φρόνημα του κρητικού λαού το κράτος και το παρακράτος των Μπαντουβάδων εξαπόλυσαν βάρβαρη και αιματηρή τρομοκρατία. Ομαδικές συλλήψεις, μεσαιωνικοί βασανισμοί, εκτελέσεις και δολοφονίες αγωνιστών απλώθηκαν σε όλους τους νομούς του νησιού.

Οι "στάβλοι του Μπαντουβά" ήταν η Μακρόνησος της Κρήτης. Εκατοντάδες αντιστασιακοί και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι πέρασαν από τους "στάβλους" αυτούς. Εκεί δολοφονήθηκε, όντας αιχμάλωτος, ο Γιάννης Ρουκουνάκης. Εκεί, επίσης, δολοφονήθηκαν η παιδαγωγός και λαογράφος Μαρία Λιουδάκη, η Μαρία Δρανδάκη, ο γεωπόνος Μιχάλης Λαμπράκης (και πολλοί άλλοι αγωνιστές). Στις 12 του Ιούνη 1947, εξάλλου, πέθανε στην Ασφάλεια Ηρακλείου, ύστερα από βασανιστήρια, ο Στρατής Περγαλίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ενώ σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εργατών για τη σύλληψή του δολοφονήθηκαν οι αδελφοί Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου».

Την άνοιξη του 1948 άρχισαν από τον κυβερνητικό στρατό οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με τις οποίες ασχολούμενοι στο βιβλίο τους οι Μπλαζάκης και Τσομπανάκης γράφουν:
«Οι αρχές ανησύχησαν πολύ με τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού (κυρίως) στο νομό Ηρακλείου και αποφάσισαν να χτυπήσουν το αντάρτικο του νομού. Συγκέντρωσαν μεγάλες δυνάμεις και άρχισαν μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Ο νομός Ηρακλείου δεν έχει ψηλά βουνά, εκτός από τον Ψηλορείτη, στα σύνορα με το Ρέθυμνο, και δεν προσφέρεται για μεγάλη δύναμη ανταρτών, εκτός αν υπερτερούν από τον αντίπαλο. Ο αντίπαλος, όμως, είχε μεγάλη υπεροχή σε άνδρες και οπλισμό. Τους στρίμωχνε από δω, τους στρίμωχνε από κει και τους ανάγκαζε να δίνουν, κάθε μέρα σχεδόν, μάχες, με αποτέλεσμα να τους αποδεκατίσουν, σκοτώνοντας και τον καπετάνιο τους Ποδιά. Οσοι εγλύτωσαν, μην μπορώντας να μένουν σ' αυτή την περιοχή, περάσανε στο νομό Χανίων και ενώθηκαν μαζί μας».

Για τα δραματικά γεγονότα του νομού Ηρακλείου υπάρχει και μαρτυρία αντάρτη της ομάδας του Ποδιά, στην οποία αναφέρεται:
«Στις 28 του Ιούνη, το πρωί, δώσαμε την πρώτη μάχη νοτιοδυτικά της Νίδας, στη θέση Πόρος της Μηλιάς. Στη συνέχεια αποχωρήσαμε και κάναμε στάση στο Λοχριανό Πηγάδι, όπου φάγαμε και ήπιαμε νερό.
Την επομένη δεχτήκαμε επίθεση στη θέση Κουρουπητό. Πολεμούσαμε όλη μέρα στον ήλιο, διψασμένοι και πεινασμένοι, αλλά με θάρρος και περηφάνια. Το βράδυ της ίδιας μέρας ξεκινήσαμε, για να βγούμε από τον σφιχτό κλοιό.
Στην πορεία πέσαμε σε ενέδρα, που μας εμπόδισε να προχωρήσουμε συνταγμένοι για τον καθορισμένο τόπο. Ενα τμήμα της ομάδας, στον Αγκαβανόλακκο, βρέθηκε με τον Ποδιά. Για να προφυλαχθούν, βγήκαν επάνω σε δέντρα και από κει, όταν έγιναν αντιληπτοί, πολέμησαν ενάντια στους παρακρατικούς. Σε αυτή τη σύγκρουση έπεσαν όλοι, γύρω στους εννέα με δέκα, μαζί και ο Ποδιάς (...).

Σαν κανίβαλοι συναγωνίζονταν γύρω από το πτώμα του Ποδιά οι ομάδες των παρακρατικών, ποιος θα πάρει το κομμένο του κεφάλι. Στο τέλος το πήραν οι Μπαντουβάδες, το κάρφωσαν σε πάσσαλο και το μετέφεραν, πανηγυρίζοντας, στο Ηράκλειο».

Ο θάνατος του Ποδιά σήμανε την αρχή του τέλους του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη, που σημειώθηκε πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Ο Δημοκρατικός Στρατός της μεγαλονήσου, παρά την αρχική μεγάλη ανάπτυξή του, δεν κατόρθωσε τελικά, και για υποκειμενικούς και για αντικειμενικούς λόγους, να αναπτύξει ένα κίνημα ανάλογο προς τον προσωπικό δυναμισμό των μαχητών του και προς την κρητική επαναστατική παράδοση.

Η σκληρότερη και αιματηρότερη μάχη από το σύνολο σχεδόν των ανταρτών, που δεν ξεπερνούσαν τους 150, δόθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς και κράτησε πέντε μέρες. Οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού πολέμησαν εκεί με ηρωισμό, κυκλωμένοι από κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα, που μαζί με τους παρακρατικούς του Γύπαρη και των οπλαρχηγών Πέτρακα και Γιαννούλη, που τους ενίσχυαν, αριθμούσαν τρεις χιλιάδες άνδρες, υποστηριζόμενους μάλιστα από την αεροπορία.
Από τους αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης 35, καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τον κλοιό. Οι υπόλοιποι, τελικά, κατόρθωσαν να περάσουν μέσα από τις κυβερνητικές γραμμές και να τραβήξουν προς τα Λευκά Ορη, όπου χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες.

Στις 26 του Οκτώβρη 1948 έπεσαν σε ενέδρα και σκοτώθηκε ο Δημήτρης Μακριδάκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, ενώ ο Γιώργος Τσιτήλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πιάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Την ίδια εποχή έχασαν τη ζωή τους σε άνισες αναμετρήσεις ο Μπαντουρογιάννης, ο Πίσσας, ο Ροζάκης, ο Παπαναγκοτάκης και ο γιατρός Σταματάκης. Το Δεκέμβρη του 1949, εξάλλου, σκοτώθηκε σε συμπλοκή η Βαγγελιώ Κλάδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ.

Στις αρχές του 1950 είχαν απομείνει στην Κρήτη μόνο 14 αντάρτες, που πέρασαν στην παρανομία και άρχισαν να εργάζονται για την ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και για τη διατήρηση και παραπέρα ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος στο νησί. Πέντε, όμως, απ' αυτούς συνελήφθησαν τελικά, ένας σκοτώθηκε, έξι κατόρθωσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι δύο, δηλαδή ο Σπύρος Μπλαζάκης και ο Γεώργιος Τσομπανάκης, παρέμειναν ασύλληπτοι στα κρητικά βουνά και ξαναγύρισαν στη νομιμότητα το 1974, μετά την πτώση της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας.
   
 Βασική πηγή της ανάρτησης η ιστοσελίδα ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 53 σχόλια

10 Απριλίου 2017 στις 4:05 μ.μ.

Η Απογευματινή του Σύριζα σε ρόλο Σπεκουλαδόρου για να μας πει για την ...κακια... δεξιά ενω τάχα μου η αριστερά είναι καλό πράγμα. Το βλέπουμε καθημερινα με την Σφαγή του λαού για τα συμφέροντα των Καπιταλιστών.

10 Απριλίου 2017 στις 4:35 μ.μ.

Και βέβαια τίποτα απο όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν το ΚΚΕ είχε Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και όχι την ....λαοκρατία.... και έφτιαχνε το ΕΑΜ σαν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με το 2ο και 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ που θα έκανε την σύνδεση με το ΤΑΞΙΚΟ την ώρα που αποχωρούσανε οι Γερμανοί. Πράγμα που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει με ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η Καταστροφή είναι πάντα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ.

10 Απριλίου 2017 στις 11:35 μ.μ.

Προφανώς ο σ. Κουτσούμπας έτριψε το "ντοκουμέντο" στη μούρη του Κυριάκου. Τι; Δεν το έκανε; Ουπς, το ξέχασα: Μόνο οι Αριστεροί μας κόβουν ψήφους. Και σ' ανώτερα...

11 Απριλίου 2017 στις 12:31 π.μ.

Γιάννης. Καλό το παραμύθι με τους δεξιούς και τους αριστερούς αλλά ψόφησε το 1991. Την βλέπουμε την ΑΡΙΣΤΕΡΑ να σφάζει καθημερινά τον λαό με απίστευτη αγριότητα. Και στην Βενεζουέλα χωρίς Ευρώ....και Ε.Ε..... ΕΥΓΕ......

11 Απριλίου 2017 στις 7:28 π.μ.

@Γιάννης
Ο Κουτσούμπας,γιαννάκη,δεν είναι χατζατζάρης!Το χατζατζαριλίκι το έχουν κατ' αποκλειστικότητα και μόνιμα οι "αριστεροί"(ΤΡΟΜΆΡΑ ΤΟΥΣ)!

11 Απριλίου 2017 στις 8:10 π.μ.

Παναγιώτης. Εκεί την κασέτα με την επιχειρηματολογία του Άδωνι και του Τζίμερου. Για το "ντοκουμέντο" που δέχτηκε ο Κουτσούμπας χωρίς να πει τίποτα θα μας πεις κάτι;

11 Απριλίου 2017 στις 9:17 π.μ.

Γιάννης. Νεα μέτρα σφαγής του λαού απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Τα ίδια και στην Βενεζουελα με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς Ευρώ και Ε.Ε. Αυτή είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ.

11 Απριλίου 2017 στις 4:25 μ.μ.

ξερουν καλους τροπους τουλαχιστον καποια στελεχη του κκε. και ιστορια...
(και τον πλαστο ριζοσπαστη του μανιαδακη να αγορασει, ικανος θα ηταν)

12 Απριλίου 2017 στις 12:05 μ.μ.

Aσφαλώς ξέρουμε καλούς τρόπους και Ιστορία. Το πρόβλημα δεν είναι τι έκανε ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ. Αυτός έκανε την δουλειά του με ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Το πρόβλημα είναι γιατί το ΚΚΕ δεν είχε Στρατηγικό Στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία.... με αποτέλεσμα να φτιάξει το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με αποτέλεσμα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ την καταστροφή. Αντίθετα με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σύμφωνα με το 2ο και 3ο Γράμμα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ο λαός τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα έπαιρνε την Εξουσία. Αυτό είναι το ζήτημα

12 Απριλίου 2017 στις 2:12 μ.μ.

Συμφωνούμε απόλυτα οτι έχουνε τον ...ριζοσπάστη... του ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ η Λαφαζάνης Χάγιος Αλαβάνος Αραβανής Πετρόπουλος Καλαματιανός. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν είσαι Οπορτουνιστής Ορντινάτζα του Καπιταλισμού. Εχεις δίκιο.

12 Απριλίου 2017 στις 3:17 μ.μ.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟΣ, μια χαρά χατζατζάρης ήταν στην Αμαλιάδα ο Κουτσούμπας που έφυγε όταν μίλαγε ο Τσίπρας στα εγκαίνια. Με το Μητσοτάκη τον έπιασε η σοβαρότητα (πάει μαζί με τη γραβάτα φαίνεται).

12 Απριλίου 2017 στις 5:52 μ.μ.

Γιάννης. Πολύ σωστά έκανε στην Αμαλιάδα και έφυγε όταν ανέβηκε ο Καραγκιόζης Τυμβωρύχος. Αν καθότανε θα ήτανε Χατζατζάρης. Νεα μέτρα σφαγής του λαού έρχονται απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Απίστευτη Αγριότητα. Τον Μητσοτάκη πολύ καλά έκανε και τον Συνάντησε. Φυσιολογική συνάντηση μεταξύ ανθρώπων.

12 Απριλίου 2017 στις 6:46 μ.μ.

Σπύρος Ταμπούρλος. Ξεχάσαμε να ρωτήσουμε τις Ορντινάτζες του Καπιταλισμού για το ποιόν θα συναντήσουμε. Τους τσούζει η Αποκατάσταση των Επαναστατικών χαραχτηριστικών του κόμματος μετά το 1991 για αυτό και Σκούζουν. Τους βόλευε πολύ η Παραμύθα των τάχα μου δήθεν ...συγγενών πολιτικών χώρων... και του ...ντάξει μωρε όλοι αριστεροί είμαστε.... που γένναγε καρκινώματα σαν τον ΑΘΛΙΟ ....ΦΑΡΑΚΟ..... Αυτά τους αρέσουνε. Ας αλλάξουνε πλευρό ...πιαστήκανε....

12 Απριλίου 2017 στις 11:23 μ.μ.

@Γιάννης
Ακόμη τσούζει η παρουσία του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα,η ομιλία του Μήτσου , η ΤΑΞΙΚΗ διάσταση και το χάλασμα της φιέστας του τζίφρα,σοσιαλδημοκρατίδη πασοκουλάκο!Ξίδι!

13 Απριλίου 2017 στις 12:16 π.μ.

Ο Γιάννης είχε την Απαίτηση να κάτσουμε να ακούσουμε το Οπορτουνιστικό ρετάλι τον Ιδεολογικό απόγονο αυτών που αρνηθήκανε την Υποψηφιότητα Μπελογιάννη Πλουμπίδη στην ....ΕΔΑ.... Αρε Κούνια που τους κούναγε....

13 Απριλίου 2017 στις 9:03 π.μ.

Αυτό το αριστερό παρτάλι προχθές, στη σύνοδο των πρωθυπουργών του νότου της ΕΕ, έβαλε την υπογραφή του σε κείμενο που αποκαλούσε δικαιολογημένος τους βομβαρδισμούς αμάχων από τις ΗΠΑ στη Συρία. Για τέτοιο κατάστημα λέμε Γιάννη. Όσο και εάν θες να κάνεις το άσπρο μαύρο.

13 Απριλίου 2017 στις 9:27 μ.μ.

9.03 Δεν τον νοιάζει τον Γιάννη. Καπιταλισμό να έχουμε και δεν έχει κανένα πρόβλημα.

14 Απριλίου 2017 στις 8:31 π.μ.

ΤΑΜΠΟΥΡΛΟΣ. Τζαμαρίας και λοιπά κοματόσκυλα: το ποιον τον τσούζει φαίνεται από τα δεκάδες σχόλια σε ένα μόνο δικό μου. Αφήστε το, δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Με τον Τσίπρα φωνάζουμε και με το Μητσοτάκη φοράμε γραβάτα και όλα καλά. Απλώς το ΚΚΕ σαν κλασικό αστικό κόμμα λειτουργεί με όρους ψηφοθηρίας από όμορους χώρους. Αποκαλύφτηκε, ότι και να λέτε! Ξιδάκι!

14 Απριλίου 2017 στις 5:38 μ.μ.

Γιάννης. Καταλαβαίνουμε την απόγνωση σου αλλά δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ είναι πενμτακάθαρα πλέον μπροστά στον λαό με νέα μέτρα σφαγής του με Απίστευτη Αγριότητα. Τα ίδια και στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς Ευρώ.... και Ε.Ε...... με τον λαό στα Σκουπίδια με τους πρώτους νεκρούς ήδη να υπάρχουν. Δολοφονήθηκαν την ώρα που ψάχνανε στα Σκουπίδια για Φαγητό. Πολύ καλά έκανε ο Κουτσούμπας και έφυγε την ώρα που μίλαγε το Σκουπίδι ο ιδεολογικός απόγονος τον Δολοφόνων του Μπελογιάννη στην ...ΕΔΑ.... Και πολύ καλά έκανε και συνάντησε τον Μητσοτάκη. Δεν θα σας ρωτάμε ποιόν θα συναντήσουμε. Τα κόλπα με τα Σκουπίδια τελειώσανε το 1991....ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.

14 Απριλίου 2017 στις 5:57 μ.μ.

.....όμορος χώρος το ΚΚΕ με τα Σκουπίδια του οπορτουνισμού. Ας ενημερώσουμε λοιπόν οτι αυτά τα κόλπα πεθάνανε το 1991. Το ΚΚΕ απευθύνεται στον λαό σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ και όχι με διασπαστικούς όρους δεξιός αριστερός. Αυτές οι Μ....ες ΨΟΦΗΣΑΝΕ ΤΟ 1991 ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.

14 Απριλίου 2017 στις 6:24 μ.μ.

Σπύρος. Είναι τέτοιες οι Παραισθήσεις του Γιάννη που θεωρεί το ΚΚΕ όμορο πολιτικό χώρο με τα Σκουπίδια του ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ. Λες και προσπάθησε κανείς να κρύψει οτι ο χειρότερος εχθρός του λαού είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ο Εγκληματικός της ρόλος ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Ας μην τον παρεξηγούμε. Μικρός είναι θα μάθει........

14 Απριλίου 2017 στις 8:45 μ.μ.

9.03. Εχει χάσει την ψυχραιμία του και βρίζει. Εξαιρετικό σημάδι για την δικαίωση του ΚΚΕ. Και η πλάκα είναι πως νομίζει οτι έκανε τρομερή αποκάλυψη. Χαμένα τα έχει.

14 Απριλίου 2017 στις 11:26 μ.μ.

Γιάννης. Αφου σου αρέσει το ξίδι πάρε χωρίς να το φωνάζεις αν δεν αντέχεις τον διάλογο. Τι άλλο να κάνεις άλλωστε όταν πρέπει να στηρίξεις την Εγκληματική πορεία της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που σφάζει τον λαό με Απίστευτη αγριότητα. Τα ίδια και στην Βενεζουέλα με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς Ευρώ.... και Ε.Ε...... Ηδη πέσανε οι πρώτοι νεκροί εξαθλιωμένοι εργατες απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Είναι η ώρα που ο λαός θα πληρώσει με το αίμα του τα Οπορτουνιστικά φούμαρα Τσαβες Μαδούρο..... Μιλάμε για πολύ .....σοσιαλισμό...... ΑΞΙΟΙ......

17 Απριλίου 2017 στις 9:57 μ.μ.

Τζαμαρία ο πανικός σου φαίνεται από τα 5 σχόλια για ένα μόνο δικό μου. Κατά τ' άλλα διάλογος σημαίνει να απαντάς σ' αυτό που λέει ο άλλος. Και για το "ντοκουμέντο" του Μητσοτάκη δεν έχεις πει κουβέντα, όπως βλέπω.

17 Απριλίου 2017 στις 10:32 μ.μ.

Γιάννης. Σε όλα πήρες απαντήσεις και πετάς την μπάλα στην Εξέδρα. Δικαίωμα σου. ΛΟΓΙΚΟ......

18 Απριλίου 2017 στις 10:14 μ.μ.

Τζαμαρία, για το "ντοκουμέντο" του Μητσοτάκη δεν έχεις πει κουβέντα, όπως βλέπω. ΛΟΓΙΚΟ...

19 Απριλίου 2017 στις 12:16 π.μ.

Γιάννης. Η Σφαγή του λαού απο την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ συνεχίζεται με απίστευτη αγριότητα και δεν βγάζεις άχνα..... Τα ίδια και για την ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ χωρίς Ευρώ και Ε.Ε. Τι να πεις ΛΟΓΙΚΟ.........

19 Απριλίου 2017 στις 10:20 μ.μ.

Τζαμαρία, για το "ντοκουμέντο" του Μητσοτάκη δεν έχεις πει κουβέντα, όπως βλέπω. Όπως και ο Κουτσούμπας έκανε μόκο.. ΛΟΓΙΚΟ...

19 Απριλίου 2017 στις 11:19 μ.μ.

Γιάννης. Δεν θα σας ρωτάμε ποιόν θα συναντήσουμε. Πολύ καλά έκανε και τον συνάντησε τον Μητσοτάκη. Τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στην Αμαλιάδα τον έφτυσε και έφυγε. Και πολύ καλά έκανε.

20 Απριλίου 2017 στις 9:48 μ.μ.

Τζαμαρία. Αυτό έλλειπε να ρωτήσει ο Κουτσούμπας το λαό ποιον θα συναντήσει. Τι αρχιερέας είναι; Φυσικά πολύ καλά έκανε και το συνάντησε, στην ίδια πλευρά με το Μητσοτάκη είναι. Μόνο ο Τσίπρας είναι ο κοινός εχθρός...ο Καραγκιόζης. Ο Μητσοτάκης είναι σοβαρός.

21 Απριλίου 2017 στις 9:56 π.μ.

Γιάννης.Είπαμε δεν θα σας ρωτήσουμε ποιόν θα συναντάμε. Πολύ καλά έκανε και συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη όπως αύριο μπορεί να συναντηθεί με την Γεννηματά τον Θεοδωράκη κ.α. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στην ΑΜΑΛΙΑΔΑ τον έφτυσε και έφυγε όπως κάνουμε πάντα με όλους αυτούς.

21 Απριλίου 2017 στις 11:16 μ.μ.

Τζαμαρία. Αυτό έλλειπε να ρωτήσει ο Κουτσούμπας το λαό ποιον θα συναντήσει. Τι αρχιερέας είναι; Φυσικά πολύ καλά έκανε και το συνάντησε, στην ίδια πλευρά με το Μητσοτάκη είναι, και με τους άλλους. Μόνο ο Τσίπρας είναι εχθρός...και οι άλλοι αριστεροί.

22 Απριλίου 2017 στις 12:11 π.μ.

Γιάννης. Τα είπαμε. Οποιον θέλουμε θα συναντάμε Μητσοτάκη Γεννηματά Θεοδωράκη κ.α Κανένα απολύτως πρόβλημα. Τον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ στην Αμαλιάδα πολύ καλά έκανε και τον έφτυσε και έφυγε. Ετσι γίνεται μέ τον κάθε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.

22 Απριλίου 2017 στις 10:02 μ.μ.

Τζαμαρία. Αυτό έλλειπε να ρωτήσει ο Κουτσούμπας το λαό ποιον θα συναντήσει. Τι "δημοκρατικός" συγκεντρωτισμός θα ήταν; Φυσικά πολύ καλά έκανε και το συνάντησε, στην ίδια πλευρά με το Μητσοτάκη είναι, και με τους άλλους. Μόνο ΟΛΟΙ οι αριστεροί είναι αντίπαλοι.

23 Απριλίου 2017 στις 9:49 π.μ.

Γιάννης. Τα είπαμε. Δεν ρωτάμε Σκουπίδια για το ποιόν θα συναντήσουμε. Πολύ καλά έκανε και συνάντησε τον Μητσοτάκη όπως αυριο την Γεννηματά Θεοδωράκη κ.α. Στην Αμαλιαδα έφτυσε τον Καραγκιόζη και έφυγε και πολύ καλά έκανε. Να αγιάσει το στόμα του. Ετσι γίνεται με ΟΛΑ τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

23 Απριλίου 2017 στις 11:04 π.μ.

Το 3ο Μνημόνιο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έχει της υπογραφές ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Επίσης Αλλοι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ αγκαλιά με Εθνικιστές Φασίστες Ξενοδόχους Εφοπλιστές Φαρμακοβιομήχανους επιδιώκουνε Εθνικό Καπιταλισμό και ΡΩΣΣΙΑ ΚΙΝΑ όπως ....τσαβες.... Μαδούρο...... Αυτή η ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι πολύ μεγάλη.......

23 Απριλίου 2017 στις 10:04 μ.μ.

Τζαμαρία. Αυτό έλλειπε να ρωτήσει ο Κουτσούμπας το λαό ποιον θα συναντήσει. Τι "δημοκρατικός" συγκεντρωτισμός θα ήταν; Φυσικά πολύ καλά έκανε και το συνάντησε, στην ίδια πλευρά με το Μητσοτάκη είναι, και με τους άλλους. Μόνο ΟΛΟΙ οι αριστεροί είναι αντίπαλοι. Όλα τα σκουπίδια συγκεντρωμένα στο ΚΚΕ είναι, δεν έχουν μείνει και αλλού να ρωτήσετε.

23 Απριλίου 2017 στις 10:38 μ.μ.

Γιάννης. Αυτό μου άρεσε πολύ. ΟΙ 5ο Φαλαγγίτες λαός. Λες ωραία Ανέκδοτα. Είπαμε θα συναντάμε όποιον θέλουμε χωρίς να ρωτάμε τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Τους Καραγκιόζηδες τους φτύνουμε και φεύγουμε. Να αγιάσει το στόμα του. Για το 3ο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΓΚΑ. Οπως και για τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. ΛΟΓΙΚΟ........

24 Απριλίου 2017 στις 10:41 μ.μ.

Τζαμαρία. Αυτό έλλειπε να ρωτήσει ο Κουτσούμπας το λαό ποιον θα συναντήσει. Τι "δημοκρατικός" συγκεντρωτισμός θα ήταν; Φυσικά πολύ καλά έκανε και το συνάντησε, στην ίδια πλευρά με το Μητσοτάκη είναι, και με τους άλλους. Μόνο ΟΛΟΙ οι αριστεροί είναι αντίπαλοι. Τα σκουπίδια και οι 5ο φαλαγγίτες είναι όλα στο ΚΚΕ, τίποτα δεν έχει μείνει απέξω. Για το "ντοκουμέντο" του Μητσοτάκη ΜΟΥΓΚΑ, το ίδιο και ο Κουτσούμπας με τη γραβάτα. ΛΟΓΙΚΟ...

24 Απριλίου 2017 στις 11:08 μ.μ.

Γιάνης. 1η ΜΑΗ όλοι στο Σύνταγμα στην Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής όπως Εσύ. ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Την ΑΡΙΣΤΕΡΑ την είδαμε σφάζει το λαό με το 3ο Μνημόνιο έρχεται και 4ο. Το ίδιο και στην Βενεζούελα χωρίς Ευρώ και Ε.Ε.

25 Απριλίου 2017 στις 4:56 μ.μ.

Γιάννης. Καταλαβαίνω τον Εκνευρισμό σου αλλά η πραγματικότητα είναι πεισματάρα δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Η 5η Φάλαγγα δεν είναι λαός. ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΛ ΠΟΤΑΜΙ ψηφίσανε 3ο Μνημόνιο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και πάμε για 4ο. ΛΑΕ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ και σια.... θέλουνε Εθνικό Καπιταλισμό και Ρωσία Κίνα. Αυτή είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Με τον Μητσοτάκη πολύ καλά έκανε και συναντήθηκε. Μας έφερε την Συμφωνία της Θερίσου που είχε κλαπεί απο το Αρχείο το 1968 του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που οδήγησε τον λαό στην Σφαγή. Ετσι λοιπόν με όποιον θέλουμε θα συναντιόμαστε χωρίς να ρωτάμε την 5η Φάλαγγα και παντού θα φτύνουμε τα Σκουπίδια. 1η Στο Συνταγμα με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Κάτω απο την Σημαία της ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΣ.

25 Απριλίου 2017 στις 9:47 μ.μ.

Γιάννης. Εγω βλέπεις σε προσέχω να μην εκτεθείς άθελα σου. Καλορίζικος στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ταξική Ενότητα.

25 Απριλίου 2017 στις 10:39 μ.μ.

Παναγιώτης. Ο εκνευρισμός ο δικός σου είναι εμφανής από την κασέτα και τις βρισιές που επαναλαμβάνεις, θλιβερό ανθρωπάκι. Σκουπίδια για φτύσιμο είναι τα έμμισθα τρολ του ΚΚΕ που ξημεροβραδιάζονται σχολιάζοντας στα sites. Με το Μητσοτάκη μια χαρά συναντιέται ο Κουτσούμπας αλλά το ΕΑΜ Πολιτικό Μέτωπο τον πείραξε. Μόνο η αριστερά είναι το πρόβλημα για το ΚΚΕ. Με όλους τους άλλους μια χαρά τα βρίσκει. Υιοθετεί και τα επιχειρήματα του Άδωνι για Βενεζουέλα. Μια χαρά τα πας...

26 Απριλίου 2017 στις 11:14 π.μ.

Γιάννης. Οσο και να βρίζεις δεν κερδίζεις τίποτα. Συνάντησε τον Μητσοτάκη και πολύ καλά έκανε και μας έφερε την Συμφωνία ΕΓΚΛΗΜΑ της Θερισου του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ που είχε κλαπει το 1968 απο το αρχείο. Οποιον θέλουμε θα συναντάμε και όπου βλέπουμε ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ θα τα φτύνουμε στο πρόσωπο. Να αγιάσει το στόμα του

26 Απριλίου 2017 στις 11:17 π.μ.

Γιάννης. Στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ έχει ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ καπιταλισμό με ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ε.Ε με την Αστική Τάξη στην Χλιδήκαι τον λαό στα Σκουπίδια και με τους Νεκρούς εργάτες στους δρόμους. ΑΞΙΟΙ....

26 Απριλίου 2017 στις 10:03 μ.μ.

Παναγιώτης μπράβο. Εσύ, ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις και η προβοκατόρική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα είστε καλή ομάδα. Εσύ φασιστάκο τι κερδίζεις που βρίζεις; Μετράει στο μεροκάματο κι αυτό; Καμιά πραγματική δουλειά θα βρεις, ή το απαγορεύει το κόμμα;

27 Απριλίου 2017 στις 12:23 π.μ.

Γιάννης. Ο Λαός στην Βενεζουέλα ζει στην εξαθλίωση. Ψάχνει στα Σκουπίδια για Φαγητό με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εδω και 19 χρόνια και την Αστική Τάξη στην Χλιδή. Είναι η ώρα που ο λαός θα πληρώσει με το ΑΙΜΑ του την εγκληματική δράση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΞΙΟΙ.

27 Απριλίου 2017 στις 3:57 μ.μ.

Γιάννης. Αν στην Βενεζουέλα είχε εδω και 19 χρόνια Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και δικτακτορία του Προλεταριάτου ο λαός δεν θα είχε πρόβλημα και Αστική Τάξη δεν θα υπήρχε. Τωρα θα μου πεις οτι είσαι με τον Καπιταλισμό. Μεγάλο το δίκιο σου αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω............

27 Απριλίου 2017 στις 9:55 μ.μ.

Παναγιώτης. Πες και άλλα από τα "στοιχεία" του Άδωνι Γεωργιάδη και του Τζίμερου. Δε μας έχουν πει αρκετά. Άμα πάρεις την κατηφόρα η κατάντια δεν έχει τέλος. Εσένα που "δεν είσαι με το καπιταλισμό" (εδώ γελάμε) ποιος σε πληρώνει; Θα μας πεις;

27 Απριλίου 2017 στις 9:57 μ.μ.

Γιάννης. Ο Μητσοτάκης ο Αδωνις και η Αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα μιλάνε για Σοσιαλισμό με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και Δικτακτορία του Προλεταριάτου. Δεν το ήξερα απο εσένα το ακούω τώρα. Για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις.......

28 Απριλίου 2017 στις 10:02 μ.μ.

Παναγιώτης. Όλοι αυτοί μας τα έχουν πρήξει με την εξαθλίωση και την πείνα στη Βενεζουέλα λόγω "αριστερής" κυβέρνησης, ότι ακριβώς λες κι εσύ δηλαδή. Λες και δε συμβαίνουν αυτά σε άλλες χώρες της Λ. Αμερικής. Τους αντιγράφεις μια χαρά...

28 Απριλίου 2017 στις 10:06 μ.μ.

Γιάννης. Είπαμε πολύ καλά έκανε ο Κουτσούμπας και συνάντησε τον Μητσοτάκη που μας έφερε την Συμφωνία της Θερίσου του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με τους Καπιταλιστές που οδήγησε τον λαό στην Σφαγή. Την είχανε κλέψει τα ...παιδιά... το 1968 στο Σιμπίου. Ετσι θα συναντήσουμε αύριο Γεννηματά Λεβέντη Θεοδωράκη που μαζί τους η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ψήφισε το 3ο Μνημόνιο. Αντίθετα όπου βλέπουμε Σκουπίδια θα τους Φτύνουμε και θα φεύγουμε.

29 Απριλίου 2017 στις 10:06 μ.μ.

Παναγιώτης. Είπαμε πολύ καλά κάνει και τους συναντάει, αφού μαζί τους πολεμάει την υπόλοιπη αριστερά. Κατά τα άλλα το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΑΜ τον πείραξε, με Μητσοτάκη μια χαρά τα βρίσκει. Ο κοινός εχθρός η αριστερά. Όλα τα σκουπίδια και οι προδότες μαζεμένοι στο ΚΚΕ...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger