Home » , » Το Ισραήλ μπορεί να ασκήσει βία

Το Ισραήλ μπορεί να ασκήσει βία

Από giorgis , Τρίτη 19 Αυγούστου 2008 | 4:26 μ.μ.


Ενώ οι σύντροφοι που συμμετέχουν στην αποστολή Free Gaza Movement πλησιάζουν τον προορισμό τους υπήρξε εχτές ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz που ίσως προαναγγέλλει την αντίδραση του Ισραήλ.

Το παραθέτουμε

Το Ισραήλ μπορεί να ασκήσει βία για να σταματήσει τα 2 πλοιάρια που επιχειρούν να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας

Από τον Amos Harel

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης υποστηρίζουν τη βίαιη παρεμπόδιση δύο πλοιαρίων με τα οποία μία ομάδα ακτιβιστών με βάση τους τις ΗΠΑ σχεδιάζει να καταπλεύσει στη Γάζα για να διαμαρτυρηθεί σ’ αυτό που ονομάζει « η ισραηλινή πολιορκία της Λωρίδας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, στα δικαιώματα του Ισραήλ είναι και η χρήση βίας ενάντια στους ναυτικούς. Το θέμα των ελληνικής σημαίας πλοιαρίων με τα οποία η ομάδα Free Gaza ανακοίνωσε ότι θα κατέπλεε από τη Κύπρο στη Γάζα αυτή την εβδομάδα υποχρέωσε αξιωματούχους του υπουργείου Αμύνης να διοργανώσουν μια σειρά συζητήσεων. Πιστεύουν ότι αν επιτρέψουν στα σκάφη να φτάσουν στην ακτή της Γάζας κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Πάντως το ναυτικό του Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμα οποιεσδήποτε οδηγίες για το πώς να μεταχειριστεί τα σκάφη. Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, η Hamas θα εκμεταλλευτεί την πρωτοβουλία των ακτιβιστών μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο ισραηλινός καθηγητής και ακτιβιστής Jeff Halper, για να βγάλει πολιτικά οφέλη , και ίσως προσπαθήσει να χαιρετήσει τους ναυτικούς με αλιευτικά σκάφη. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι Hamas βλέπει την κίνηση αυτή ως ευκαιρία για να υπογραμμίσει τα βάσανα του πληθυσμού της Γάζας λόγω της πολιτικής του Ισραήλ.

Ένα έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικό υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βία ενάντια στους διαδηλωτές ως τμήμα των συμφωνιών του Όσλο, που θεωρούν το Ισραήλ αρμόδιο για τα χωρικά ύδατα της Γάζας. Ανώτερος υπάλληλος στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφάλειας θα μπορούσαν να θέσουν υπό κράτηση τα σκάφη κατά την είσοδο τους στα χωρικά ύδατα της Γάζας, να συλλάβουν τους επιβάτες τους και να μεταφέρουν το σκάφος στο Ισραήλ, για να ανακριθούν οι κρατούμενοι.

Οι διοργανωτές σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες χρηματοδότησαν την επιχείρηση με σχεδόν 300.000 δολάρια και έχουν στρατολογήσει 60 ανθρώπους που ταξιδεύουν με το σκάφος.

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ακτιβιστές από διάφορες χώρες καθώς και δημοσιογράφοι. Σε συνομιλίες με τους ισραηλινούς ομολόγους τους, κύπριοι ανώτεροι υπάλληλοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το σκάφος που αναχωρεί από τις ακτές τους, αλλά λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να την αποτρέψουν. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φθάσει στο Ισραήλ, η Κύπρος δεν είναι το μόνο σημείο αναχώρησης αφού το σκάφος μπορεί να καταπλεύσει από την Τουρκία ή την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger