Home » , » Τα πορνεία του καπιταλισμού

Τα πορνεία του καπιταλισμού

Από giorgis , Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008 | 2:31 μ.μ.



Τα χρηματιστήρια ο Μαρξ τα ονόμαζε «πορνεία του καπιταλισμού». Ετσι κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να στεναχωρηθούμε που κατεδαφίζονται τα μπουρδέλα του συστήματος. Και η κατάληξη αυτή ήταν αναπόφευκτη.

Οποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα την Μαρξιστική θεωρία ξέρει ότι στην πραγματική οικονομία, δεν υπάρχουν αξίες άυλες. Οι αξίες δεν είναι τίποτ’ άλλο από ποσότητα ανθρώπινης εργασίας. Πάντα έρχεται κάποια στιγμή που τα χαρτιά που κυκλοφορούν στην πιάτσα (είτε πρόκειται για μετοχές είτε πρόκειται για χαρτονομίσματα) θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με τις πραγματικές αξίες που απεικονίζουν. Και τότε έρχεται η ώρα να σκάσουν οι «φούσκες».

Το δράμα και σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ο καπιταλισμός στην προσπάθεια του να βγει απ’ τα’ αδιέξοδα του φορτώνει την κρίση του στις πλάτες της εργαζόμενης κοινωνίας.

Η κρίση που περνάει τώρα η αμερικάνικη οικονομία μπορεί να μας προϊδεάσει τι θα επακολουθήσει και στον υπόλοιπο κόσμο αφού το μοντέλο ανάπτυξης του στηρίζετε σε παρόμοια πήλινα πόδια.

Τα στοιχεία που δίνουν οι οικονομικές εφημερίδες είναι εύγλωττα. Μέχρι τώρα περίπου 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τα σπίτια τους, αδυνατώντας να ξεπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία των εργαζομένων έχουν χάσει περίπου 2 τρισ. δολάρια μέσα σε 15 μήνες. Σε ΗΠΑ και ΕΕ, σε διάστημα δύο βδομάδων, πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τα λαϊκά στρώματα και τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την επιβίωση των καρχαριών.

Να το ξαναπούμε άλλη μια φορά. Ο καπιταλισμός δεν εκσυγχρονίζεται, μόνο ανατρέπετε. Και σίγουρα δεν έχει καμιά διάθεση να αυτοκτονήσει μόνος του.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger