Home » » Ταγματαλήτες

Ταγματαλήτες

Από giorgis , Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008 | 5:56 μ.μ.


Να γράψουμε δυο λόγια για τους Ταγματαλήτες επίγονους των σημερινών φασιστών που προσπαθούν να παρουσιάσουν την ιστορία στα μέτρα τους.

Όταν τα στρατεύματα του Αξονα κατέλαβαν την Ελλάδα και ενώ ο λαός με πρωτοβουλία του ΚΚΕ οργάνωνε την αντίστασή του οι κατακτητές έβαλαν μπροστά ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του Ε.Α.Μ-Ε.Λ.Α.Σ.

Με εντολές του κατοχικού διοικητή της Ελλάδας Αλεξάντερ Λέερ συγκροτούνται ένοπλες ομάδες που εξοπλίζονται από τους Γερμανούς, τα λεγόμενα «Τάγματα Ασφαλείας». Αυτά αποτελούνται από Ελληνες προδότες, με στόχο, σύμφωνα πάντα με τις επιδιώξεις των κατακτητών την "εξοικονόμηση γερμανικού αίματος" στην αντιμετώπιση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Ετσι, λοιπόν ο αντιστράτηγος των Waffen SS, Βάλτερ Σιμάνα με την βοήθεια της κατοχικής κυβέρνησης δημιουργεί τα λεγόμενα «Ευζωνικά Τάγματα» και τα «Εθελοντικά τάγματα».

Ο ίδιος σε αναφορά του προς το Γενικό Επιτελείο των SS (2.11.44), εκτιμά ότι τα μεν εθελοντικά τάγματα "ήταν πολύτιμες βοηθητικές μονάδες στην ενεργή καταπολέμηση των συμμοριών" από τη Βέρμαχτ, τα δε ευζωνικά τμήματα "πολέμησαν τον Κομμουνισμό και τις συμμορίες του ΕΛΑΣ με αξιοσημείωτη επιτυχία". Την εκτίμησή του θα συμμεριστεί, στην υπηρεσιακή του απάντηση (10.11.44), και ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ: "Σας εκφράζω τα συγχαρητήριά μου, επειδή κατορθώσατε να οργανώσετε τα υγιή και νομοταγή στοιχεία του Ελληνικού λαού στα τμήματα των Ελλήνων εθελοντών καθώς και των Ευζώνων, και να τα οδηγήσετε -σε αγαστή συνεργασία με τα δικά μας γερμανικά τμήματα- στον αγώνα κατά των μπολσεβίκων συνωμοτών μέχρι την τελευταία μέρα".

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ταγματασφαλίτες ταυτίστηκαν με την πιο σκοτεινή πλευρά της δράσης των κατοχικών στρατευμάτων: μπλόκα, κάψιμο χωριών, μαζικές εκτελέσεις αμάχων. Συχνά, μάλιστα, αποδείχθηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως - κατηγορώντας λ.χ. τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού σαν "τροφοδότες των συμμοριτών" ή διαμαρτυρόμενοι για την "επιείκεια" των Γερμανών απέναντι στους αιχμάλωτους "κομμουνιστές".

Ηταν τόσα τα εγκλήματα των «Ταγμάτων Ασφαλείας» -ταγματαλήτες τους έλεγε ο λαός- που καμιά δεξιά μεταπολεμική κυβέρνηση δεν διανοήθηκε ποτέ να τα αναγνωρίσει.

Παρ’ όλα αυτά όμως οι Ταγματασφαλίτες τελικά ποτέ δεν τιμωρήθηκαν για την ένοπλη συνεργασία τους με τον κατακτητή. Αντίθετα, επανεξοπλίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ήδη από τις μέρες των Δεκεμβριανών. Το Μάιο του 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων απήλλαξε τους δημιουργούς τους από κάθε σχετική κατηγορία, ενώ το Μάρτιο του 1947 αθωώθηκαν και οι επικεφαλής τους στο μεγάλο μπλόκο της Κοκκινιάς. Οι καιροί, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί γι' αυτή την αποκατάσταση: όπως παρατηρούσε το Φεβρουάριο του 1948 στη Βουλή ο Θ. Τουρκοβασίλης, "ένα μεγάλο μέρος των διαπρεψάντων αξιωματικών εις τον αγώνα κατά των συμμοριτών, προέρχεται εκ των Ταγμάτων Ασφαλείας".

Αυτοί είναι οι επίγονοι των σημερινών δεξιών. Καθάρματα που ντύθηκαν με την Γερμανική στολή κατά την κατοχή, τομάρια που στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό κατά την διάρκεια της διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
28 Οκτωβρίου 2008 στις 7:41 μ.μ.

Επιτέλους, να ακούσω τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα!
Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι απόγονοι των ταγματαλητών και δωσιλόγων είναι σήμερα στελέχη υπουργείων και οργανισμών, καθώς και κυβερνητικά όργανα.

Ανώνυμος
28 Οκτωβρίου 2008 στις 7:41 μ.μ.

Επιτέλους, να ακούσω τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα!
Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι απόγονοι των ταγματαλητών και δωσιλόγων είναι σήμερα στελέχη υπουργείων και οργανισμών, καθώς και κυβερνητικά όργανα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger