Home » » Μουσική ανάσα με άρωμα … Μισιρλούς

Μουσική ανάσα με άρωμα … Μισιρλούς

Από giorgis , Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 | 2:06 π.μ.


Μισιρλού, που σημαίνει Αιγύπτια (από την τουρκική λέξη "Mısırlı"; που παράγεται από το αραβικό مصر, Miṣr, "Αίγυπτος" και σημαίνει "Αιγύπτιος/Αιγύπτια") είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, που είναι σήμερα πολύ δημοφιλές σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική που παίζεται σε γάμους και γιορτές (Κλεζμέρ), και στο surf rock.

Το τραγούδι πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού στην Αθήνα, το 1927. Όπως συνέβαινε και με σχεδόν όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού έμεινε άγνωστος, και η σύνθεση κατοχυρώθηκε στον αρχηγό της κομπανίας.
Η μελωδία κατά πάσα πιθανότητα συντέθηκε συλλογικά από τους μουσικούς, όπως συνέβαινε συχνά εκείνη την εποχή, ενώ οι στίχοι ήταν σχεδόν σίγουρα του Πατρινού. Στην αρχική έκδοση του τραγουδιού, το όνομα της κοπέλας του τίτλου προφερόταν από τον Πατρινό "Μουσουρλού", με βαριά Σμυρναΐικη προφορά.

Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε σαν ζεϊμπέκικο, σε πιο αργό ρυθμό και διαφορετικό τόνος απ' τη σημερινή "οριεντάλ" έκδοση χάρη στην οποία έχει γίνει γνωστό. Έτσι ακούγεται στην πρώτη γνωστή ηχογράφηση, που έκανε ο Πατρινός στην Ελλάδα γύρω στο 1930• μια δεύτερη ηχογράφηση έγινε απ' τον ίδιο στη Νέα Υόρκη, το 1931.

Το 1941 ο Νικ Ρουμπάνης, ένας ελληνοαμερικάνος δάσκαλος της μουσικής, κυκλοφόρησε μια ορχηστρική τζαζ εκτέλεση του τραγουδιού, αναφέροντας τον εαυτό του σαν συνθέτη. Μια και ο ισχυρισμός του αυτός ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, θεωρείται ακόμα και σήμερα σαν ο συνθέτης του κομματιού. Οι S. Russell, N. Wise και M. Leeds αργότερα έγραψαν αγγλικούς στίχους για το τραγούδι. Ο Ρουμπάνης άλλαξε επίσης τον τόνο και τη μελωδία, δίνοντας στο τραγούδι τον ανατολίτικο ήχο με τον οποίο είναι γνωστό σήμερα.

Βικιπαίδεια

Αυτό, λοιπόν το ελληνικό κομμάτι είναι διαχρονικά το πιο γνωστό τραγούδι στον κόσμο. Του έχουν γίνει άπειρες εκτελέσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. (Εμείς στην ηλεκτρονική μας δισκοθήκη το έχουμε σε 187 εκτελέσεις).

Η συνηθισμένη Κυριακάτικη μουσική ανάσα είπαμε να έχει άρωμα … Μισιρλούς και φτιάξαμε ένα σιντί του .. πολυεθνικού αυτού τραγουδιού.

Τα τραγούδια του CD

Accordeon Melancolique – Misirlou
Agent Orange – Misirlou
Ahirkapi Buyuk Roman Orkestra – Misirlou
Aki Aleong & The Nobles - Come Surf With Me - Misirlou
Ape – Missorlou
Arthur Lyman – Misirlou
Artie Barsamian & His Orchestra – Misirlou
Black Eyed Peas - Pump it
Bluekilla – Misirlou
Bob Kames – Misirlou
Bobby Fuller Four - Misirlou (Live)
Brothers of the Baladi – Miserlou
Buck-O-Nine – Misirlou
California Guitar Trio – Misirlou
Caterina Valente – Misirlou
Challengers – Miserlou
Chubby Checker – Miserlou
Connie Francis – Misirlou
Da Surfones - Mar I Morena, The Gypsy Misirlou
Danny Morris – Misirlou

Καλή σας ακρόαση
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger