Home » , » Για το αγροτικό ζήτημα

Για το αγροτικό ζήτημα

Από ciaoant1 , Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010 | 4:00 μ.μ.



Από άρθρο στην "Ελευθεροτυπία":



ΤΟ 90% ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Οι 8 στους 10 Ευρωπαίους θέλουν διατήρηση αγροτικών επιδοτήσεων


Ενα χρόνο πριν από τις διαπραγματεύσεις των «27» για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμές», μια μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών τάσσεται υπέρ της διατήρησης των επιδοτήσεων στους αγρότες.
Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010 και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το 83% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων εκτιμούν ότι ο ρόλος των αγροτών δικαιολογεί τη διατήρηση των επιδοτήσεων τις οποίες επωφελούνται οι αγρότες.
Μάλιστα, το 72% κρίνουν ότι οι ενισχύσεις προς τους αγρότες πρέπει να αυξηθούν ή να διατηρηθούν λίγο πολύ στο ίδιο επίπεδο με τις σημερινές κατά την επόμενη 10ετία. Το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο κλάδος της γεωργίας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.


Σε αντίθεση με τη λαικίστικη προπαγάνδα του στιλ "η ΕΕ μας έδωσε "τζάμπα" λεφτά χωρίς αντάλλαγμα μέσω των επιδοτήσεων", η πραγματικότητα είναι πως η συμμετοχή στην ΕΕ ναι μεν σήμαινε αγροτικές επιδοτήσεις, σήμαινε όμως και κατάργηση των δασμών, που επέτρεψαν φτηνές εισαγωγές από χώρες όπου τα μεροκάματα είναι φτηνότερα.

Ως αποτέλεσμα, οι "προνομιούχοι" αγρότες με τις επιδοτήσεις απλά εγκαταλείπουν την ύπαιθρο εδώ και χρόνια (μιλάμε για εκατομμύρια αγρότες).

Που να δουλέψουν αυτοί?

Αφού υπάρχει διάλυση του παραγωγικού ιστού, τόσο στη γεωργία όσο και στη βιομηχανία, με επιχειρήσεις να πηγαίνουν Βουλγαρία, Κίνα, ή να κλείνουν διότι δεν αντέχουν στον ανταγωνισμό με το προιόντα που έρχονται από τέτοιες χώρες.

Βέβαια, ο αντίλογος είναι γνωστός, και τον επαναλαμβάνουν μονότονα η άρχουσα τάξη και τα παπαγαλάκια τους, περί "τεμπέληδων' αγροτών που "κάθονται και απλά τσεπώνουν τις επιδοτήσεις" - αν είναι βέβαια έτσι, τότε γιατί φεύγει ο πληθυσμός από τα χωριά? Αν ήταν τόσο καλά τα πράγματα, μάλλον ο κόσμος θα έτρεχε να επωφεληθεί και να γίνει και αυτός αγρότης, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι το αντίθετο, οι αγρότες παρατούν την αγροτική παραγωγή.

Βέβαια, δεν είναι ψέμα ότι υπάρχουν φαινόμενα με πολλούς αγρότες να τσεπώνουν όντως ένα σωρό πιθανές και απίθανες επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούνται. Επίσης, είναι ιστοτικό λάθος η διάλυση των συνεταιρισμών, που έφερναν τους αγρότες σε καλύτερη θέση απέναντι στους κάθε λογής μεσάζοντες

Αυτό όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηρίζονται όλοι οι αγρότες ως "τεμπέληδες", και μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως αυτοί που φωνάζουν για το τσέπωμα των επιδοτήσεων ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ για "λεπτομέρειες" όπως πχ ότι οι επιδοτήσεις κατευθύνονται κυρίως σε μεγαλογαιοκτήμονες, που κατέχουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις γης (μάλιστα, στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας, που λαμβάνει και το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων είναι η εκκλησία, ενώ και πανευρωπαικά υπάρχουν διάφορα "κωμικοτραγικά" πρόσωπα που λαμβάνουν τεράστιες επιδοτήσεις - για παράδειγμα, ένας από τους βασικούς επιδοτούμενους κάτοχος καλλιεργούμενης γης είναι...η Βασίλισσα της Αγγλίας!).

Αντίθετα, οι μικροί ιδιοκτήτες γης υποφέρουν, καθώς αδυνατούν να πουλήσουν τα προιόντα τους σε τιμές τέτοιες που να "βγαίνουν" οικονομικά, καθώς κανείς δε θέλει προφανώς να αγοράσει από αυτούς, όταν μπορεί να αγοράσει από το εξωτερικό σε μικρότερη τιμή.

Αποτέλεσμα: Η αγροτική παραγωγή πέφτει, οι εισαγωγές ανεβαίνουν (πως πληρώνουμε για αυτές τις εισαγωγές είπαμε? Α ναι, έχουμε πάρει δανεικά), πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν την παραγωγή, και άντε να βρουν δουλειά στην πόλη, όπου η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη, με την αποβιομηχάνιση της Ελλάδας (αμέτρητοι εργοδότες έχουν κλείσει ή έχουν πάει Βουλγαρία, Κίνα, κτλ).

Αύξηση ανεργίας, μείωση μισθών (διότι ο άνεργος που απελπίζεται δέχεται να δουλέψει και με λιγότερα λεφτά προκειμένου να βρει μια θέση εργασίας).

Από το αρχικό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":


Την αύξηση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες υποστηρίζουν περισσότερο οι Ελληνες (74%), οι Βούλγαροι (73%) και οι Εσθονοί (69%). Τα πιο χαμηλά ποσοστά βρίσκονται φυσικά στη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, αλλά ακόμη και σ' αυτές τις χώρες η πλειονότητα τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ενισχύσεων.
...
Οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία και Σκαδιναβικές χώρες) ζητούν επίμονα, όπως πάντα, αυστηρές περικοπές των επιδοτήσεων και γενικά των κοινοτικών δαπανών στον τομέα της γεωργίας.

Οι κυβερνήσεις αυτές, όμως, θα βρεθούν αντιμέτωπες με το σύνολο των χωρών του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε μετά τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη χώρα, διαπιστώνοντας ότι πολλοί αγρότες γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα, ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να προκαλέσει κρίση στην Ε.Ε. για την προστασία των παραγωγών στις διαπραγματεύσεις του 2011


Εδώ βλέπουμε βέβαια και το ότι κράτη που δε βασίζονται στην αγροτική παραγωγή (κυρίως η Αγγλία, ενώ και η Γερμανία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν πολλούς αγρότες) θέλουν να καταργηθούν - το σημαντικότερο ανάχωμα είναι η Γαλλία, που έχει αγροτική παραγωγή, και λόγω του ότι ο Σαρκοζύ τους φοβάται, υποστηρίζει καλύτερες θέσεις, που σαφώς και συμφέρουν καλύτερα και το λαό στην Ελλάδα, όπου επίσης υπάρχει αγροτική παραγωγή (ολοένα και λιγότερη βέβαια).

Βραχυπρόθεσμα, σαφώς και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαλυθεί περαιτέρω ο παραγωγικός ιστός της Ελλάδας, με τα τραγικά αποτελέσματα που περιγράψαμε παραπάνω.

Μέσο/μάκροπρόθεσμα, και πέρα από τις επιδοτήσεις, στόχος πρέπει να είναι η έξοδος από την ΕΕ, ώστε να μπουν δασμοί και να προστατευτεί έτσι η εγχώρια παραγωγή, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η ανασυγκρότηση της υπαίθρου προυποθέτει να μπορεί ο αγρότης να ζει αξιοπρεπώς με αυτά που παράγει, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει σήμερα (δεν είναι τυχαίο που κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις οι αγρότες έκλεισαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία, διότι έστω και με έναν απολιτίκ και μη-συνειδητοποιημένο τρόπο καταλαβαίνουν ότι δε μπορούν να επιβιώσουν όταν έρχονται πάμφτηνες εισαγωγές από το εξωτερικό).

Για να υπάρξει λοιπόν παραγωγή, καλές και οι επιδοτήσεις για τώρα (με την έννοια ότι χωρίς αυτές θα υπάρξει κατάρρευση της υπαίθρου), αλλά πιο μακροπρόθεσμα απαραίτητη είναι η επαναφορά δασμών
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger