Home » » Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με σκληρότερα μέτρα

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με σκληρότερα μέτρα

Από ciaoant1 , Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 | 8:57 μ.μ.

Από την "Ελευθεροτυπία":

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με σκληρότερα μέτρα


Νέες δύσκολες μέρες έρχονται από την προσεχή Πέμπτη για τους καταναλωτές, λόγω αύξησης του ΦΠΑ. Οι νέες δύσκολες μέρες κορυφώνονται το φθινόπωρο όταν, με βάση το περιβόητο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να λάβει νέα πρόσθετα μέτρα και να επιβάλει φόρους και περικοπές ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ για το 2011.


Με αυτή τη ροή των πραγμάτων, δεν δικαιώνεται η αισιοδοξία των στελεχών της κυβέρνησης που ασχολούνται με την επικοινωνία ότι «ο μεγάλος κάβος είναι το Ασφαλιστικό-Εργασιακό και μετά η κατάσταση ομαλοποιείται». Οι αναφορές, μάλιστα, ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη (4%) και άρα δεν θα υπάρξει «αποστράγγιση» κάθε ικμάδας οικονομικής δραστηριότητας, έχουν βάση, πλην όμως η πραγματική οικονομία συνεχώς θα στερείται πόρων, λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών.

Νέο κύμα ανατιμήσεων

Ετσι, το αναμενόμενο από την Πέμπτη 1η Ιουλίου νέο-θερινό, αυτή τη φορά, κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, λόγω νέας ανόδου του ΦΠΑ (από 21% σε 23% και από 10% σε 11%) θα θέσει μεν και πάλι σε δοκιμασία τα εισοδήματα, αλλά ενδεχομένως να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Αυτό θα συμβεί κυρίως επειδή οι επιχειρήσεις υποτίθεται ότι διαβλέπουν συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και γι' αυτό (υποτίθεται ότι) απορροφούν τις φορολογικές αυξήσεις.

Παρατηρητές, όμως, επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει σε πολύ μικρή κλίμακα. Εθισμένοι επί σειρά ετών οι έμποροι να αυξάνουν τις τιμές (ιδίως όταν αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι), προτιμούν να κλείσουν τα καταστήματά τους παρά να προσελκύσουν νέο κοινό και πελατεία μειώνοντας αισθητά τις τιμές.

Από το in.gr:

Τριετές πάγωμα μισθών προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νομοθετική ρύθμιση για τριετές πάγωμα μισθών στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger