Home » » Νεότερα από το διεθνή "νομισματικό πόλεμο"

Νεότερα από το διεθνή "νομισματικό πόλεμο"

Από ciaoant1 , Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 | 3:47 μ.μ.


Παρατηρήστε το πως η άρχουσα τάξη ΔΕΝ έχει εγκαταλείψει τον "συνδικαλισμό": Είναι, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές, κρίσιμο να υπάρχει οργάνωση, και δείτε πόσα "συνδικάτα" έχουν (g20, ΔΝΤ, ΠΟΕ, κτλ). Το ίδιο και η Μαφία ("συνδικάτα του εγκλήματος"), το ίδιο και οποιοσδήπτε θέλει να έχει ισχύ ("η ισχύς εν τη ενώσει"). Αντίθετα, οι εργάτες έχουν πειστεί...να μη συνδικαλίζονται, να μην έχουν κόμμα εργατών, γενικώς να είναι "σαν καλαμιά στον κάμπο". Έτσι όμως είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι.

Σύνοδος ΔΝΤ για τον «νομισματικό» πόλεμο (15-10-10)

Από το ΔΝΤ αναγγέλθηκε, σήμερα, μία προσεχής σύνοδος των Κεντρικών τραπεζιτών, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σαγκάη από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, «μετά από μία πρωτοβουλία που έλαβε η Τράπεζα της Κίνας», «σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Το ΔΝΤ «θα εποπτεύσει» στις εργασίες αυτής της συνόδου, το αποκλειστικό θέμα της οποίας θα είναι «Οι πολιτικές της πρόνοιας και οι προοπτικές της Ασίας».
Επιπλέον των Ασιατών Κεντρικών Τραπεζιτών, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν πολλοί συνάδελφοί τους από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, αλλά και ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
«Οικοδεσπότης» θα είναι η Τράπεζα της Κίνας, διευκρινίστηκε επίσης από την ίδια πηγή.

Η σύνοδος αυτή, σχολιάζουν έγκυροι αναλυτές, συγκαλείται ενώ μαίνονται οι φήμες περί επικειμένου «νομισματικού πολέμου» ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες στον πλανήτη, κάτι που θα επέφερε

μεγάλες ανισορροπίες στο διεθνές εμπόριο, αλλά εν τελευταία αναλύσει θα καθυστερούσε σημαντικά την ανάκαμψη μεγάλων οικονομιών, όπως η αμερικανική και η ευρωζώνη.



Μετά λοιπόν τη Σύνοδο αυτή...

«Τους έπιασε στον ύπνο»
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε τις αγορές αυξάνοντας τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια ετήσιων καταθέσεων και ετήσιου δανεισμού κατά 0,25% έκαστο.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231063970


Το δολάριο αμέσως ανέβηκε


Χρυσός, ασήμι, κτλ αμέσως έπεσαν (το διάγραμμα δείχνει το ασήμι, παρόμοια εικόνα και για το χρυσό). Από τη στιγμή που η Κίνα, μια μεγάλη δύναμη δηλαδή, "πατάει φρένο' στην αχαλίνωτη κυκλοφορία χρήματος, που το πληθωρίζει, ο χρυσός 'έπεσε". Αυτά όμως όπως έχουμε ξαναπεί είναι βραχυπρόθεσμα. Η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι αντίστροφη: Οι τράπεζες ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ πολλά τρις ακόμα, και οι κυβερνήσεις εόυν ξεκάθαρα πάρει την πολιτική απόφαση να τους τα δώσουν, πληθωρίζοντας τα νομίσματα έναντι του χρυσού

Για το τι ακριβώς είναι τα επιτόκια αυτά πάντως που ανέβασε η Κίνα, και το ρόλο τους στην οικονομία, τα έχουμε ξαναπεί (αν θέλετε, δείτε εδώ για μια συγκεντρωτική και σύντομη παρουσίαση). Εν συντομία, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού αδικούν τους αποταμιευτές στην τράπεζα, καθώς λαμβάνουν μικρό (σχεδόν μηδενικό) τόκο για τα λεφτά με τον οποία "αιμοδοτούν' την τράπεζα ως καταθέσεις. Αντίθετα, τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν όσους θέλουν να πάρουν δάνειο, γιατί δε θα χρειάζεται να πληρώνουν πολύ τόκο. Σε μια περίοδο όπως αυτή λοιπόν, όλες οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών είχαν ρίξει στο "χώμα" τα επιτόκια, ώστε να ευνοηθεί η διεύρυνση του δανεισμού, να μη μένει στάσιμο το κεφάλαιο (ως καταθέσεις). Αντίθετα, θέλουν να "κινηθεί η αγορά", και για να κινηθεί, το κεφάλαιο θα πρέπει να επενδυθεί, να καταναλωθεί, κτλ.
Τώρα, η Κίνα ανέβασε (ελάχιστα βέβαια) το επιτόκιο, διότι έτσι θα μειώσει το δανεισμό στην Κίνα, κάτι που μάλλον το θέλει (πλέον), διότι στην Κίνα υπάρχει τεράστια φούσκα στο στεγαστικό (απλά δεν έχει σκάσει ακόμα και όλοι κάνουν, προς το παρόν, τον Κινέζο). Ακόμα και οι Κινέζοι τραπεζίτες παραδέχονται ότι η φούσκα του στεγαστικού στην Κίνα είναι ο #1 κίνδυνος, αφού η Κίνα, για να κρατά τους εργάτες από την ανεργία, τους βάζει να χτίζουν σπίτια, και άλλες κατασκευές, που όμως μετά οι εξαθλιωμένοι Κινέζοι εργάτες ΔΕΝ μπορούν να αγοράσουν. [Προσωπικά μάλιστα, δεν αποκλείω να ξαναανεβάσει τα επιτόκια η Κίνα μετά από μερικούς μήνες, διότι το μέγεθος της "φούσκας" υπολογίζεται ακόμα και 5 φορές μεγαλύτερο απ' αυτό της "φούσκας" του στεγαστικού στις ΗΠΑ]

Βέβαια, άλλο Κίνα, άλλο ΗΠΑ, με την έννοια ότι η Κίνα ανεβαίνει ως ιμπεριαλιστική δύναμη. Πχ οι ΗΠΑ το 1929 επίσης ανέβαιναν: Βίωσαν το "μεγάλο Κραχ", και αυτό εξόντωσε πολλούς εργάτες και "μικρομεσαίους" (και μερικούς αστούς), ωστόσο λιγα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν, αλλά κέρδισαν το Β' Παγκόσμιο και αναδείχθηκαν σε #1 ιμπεριαλιστική δύναμη στη δύση.


Κίνα: Οι μεταρρυθμίσεις στο γουάν θα είναι σταδιακές θα το ανεβάσουν όταν θα αποφασίσουν ότι τους συμφέρει να βασιστούν στο Κινέζο εργάτη για κατανάλωση, αντί για τον [χρεωκοπημένο] δυτικό εργάτη ("καταναλωτή"). Τότε θα αυξήσουν το γουάν, ώστε έτσι να πάρει εμμέσως αύξηση ο Κινέζος εργάτης
Οι μεταρρυθμίσεις στο κινεζικό νόμισμα, γουάν, θα είναι σταδιακές, όμως η χώρα έχει στόχο να αυξήσει την ευελιξία του, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, ο Γι Γκανγκ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/10/2010_360265
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger