Home » » Για τις αποφάσεις της Συνόδου των G20

Για τις αποφάσεις της Συνόδου των G20

Από ciaoant1 , Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 | 7:44 μ.μ.

Από τη Σύνοδο των G20: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν τους ανταγωνιστές τους (κυρίως Κίνα, Γερμανία) να βάλουν όρια στο πόσο μεγάλες μπορούν να είναι οι εξαγωγές τους σε σχέση με τις εισαγωγές (προκειμένου έτσι να τις περιορίσουν), και βέβαια πίεσαν και για ανατίμηση του γουάν.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε δεκτό. Άλλωστε, πριν λίγες δεκαετίες, η Ιαπωνία, που τότε ήταν η μεγαλύτερη (εμπορικά) ανταγωνίστρια των ΗΠΑ, είχε δεχτεί στη "συμφωνία της Πλάζα" να υποτιμηθεί το δολάριο, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μπορέσουν να τη βγάλουν νοκ άουτ (λόγω των φτηνότερων εξαγωγών που τους εξασφάλιζε το φτηνότερο νόμισμα).

Οπότε τώρα όλοι είναι "υποψιασμένοι" (η Βραζιλία μποϊκόταρε τη Σύνοδο, δεν πήγε καν δηλαδή), και οι ΗΠΑ είναι αποδυναμωμένες. Οπότε δεν πέρασε η
πρόταση τους. Ας δούμε και τι πέρασε τελικά:

Το G20 απορρίπτει τις προτάσεις για πλαφόν στα εμπορικά ισοζύγια
Ιδιαίτερα ψυχρή η αντιμετώπιση από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε

Σε επιστολή που έστειλε προς τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών του G20 ο αμερικανός υπουργός προσπάθησε να πείσει για την ουσιώδη αναγκαιότητα μιας οικονομικής πολιτικής η οποία να οδηγεί σε μείωση των τεράστιων ανισορροπιών στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών πολλών χωρών. Συγκεκριμένα ο κ. Γκάιτνερ πρότεινε ότι τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα να μην υπερβαίνουν το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η υποδοχή των προτάσεων του κ. Γκάιντερ ήταν ιδιαίτερα ψυχρή από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν «προγραμματισμένη οικονομική σκέψη». Προβληματισμό εξέφρασε και ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ένταση στις αγορές συναλλάγματος ολοένα και αυξάνεται καθώς οι κυβερνήσεις σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν με όλα τα μέσα για την υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων. Οσο δε η οικονομική εξασθένηση θα συνεχίζεται, τόσο οι κυβερνήσεις θα γίνονται επιθετικότερες προκειμένου να προστατεύσουν τα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να «ασφαλίσουν» τις οικονομίες τους και τις ελάχιστες θέσεις εργασίας στις αγορές τους. Πόσω δε μάλλον που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθούν οι κολοσσιαίες διαφορές στα οικονομικά συμφέροντα.



"Νομισματικοί πόλεμοι" - εξώφυλλο του Economist. Γενικά, τα ΜΜΕ της άρχουσας τάξης "παίζουν" πολύ αυτό τον όρο, για να κρύψουν ότι είναι μια ιμπεριαλιστικήσύγκρουση, με σκοπό την παγκόσμια ηγεμονία. Τα νομίσματα είναι απλά τα εργαλεία (προς το παρόν- αύριο ίσως και να έχουμε άλλα εργαλεία...)

G20: Συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις σε τραπεζικό σύστημα και ΔΝΤ
Οι χώρες της Ομάδας των 20 αναμένεται να συμφωνήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα αυξήσει το κεφάλαιο του οργανισμού (ώστε να έχει λεφτά για τα νέα "πακέτα σωτηρίας" προς τα τραπεζικά συστήματα των διάφορων κρατών που έχει αναλάβει) και την εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου και θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.
«Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων», διευκρίνισε η πηγή που δεν κατονομάζεται. Ευρώπη: Μείον 2 έδρες, Κίνα, Ινδία, κτλ συν 2 έδρες
Η μεταρρύθμιση, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 «θα νομιμοποιήσει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο» του ΔΝΤ, πρόσθεσε.
Στο Συμβούλιο θα μετέχουν «οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC», δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, διευκρίνισε.



Όσο για του "κλου" των ημερών, αυτό ήταν μάλλον η εξής δήλωση του Ρ. Μέρντοχ, μεγιστάνα των ΜΜΕ, που προφανώς μας θεωρεί εντελώς ηλίθιους, και μας δουλεύει στα μούτρα μας:

Να ακολουθήσει συνταγή Θάτσερ, χωρίς καμία υπαναχώρηση στις σκληρές μεταρρυθμίσεις (σ.σ.: με θύματα δημοσίους υπαλλήλους, παροχές και επιδόματα) κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Ο ιδιοκτήτης της NewsCorp και της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας, Sun, δεν έκρυψε την... ιδεολογική αγωνία του, μήπως η οικονομική κρίση σταθεί αφορμή για επίθεση κατά του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου!
"Η κρίση αποτέλεσε σοκ για το σύστημα. Οι παρενέργειές της δεν πρέπει να χρησιμεύσουν ως άλλοθι των κυβερνήσεων για πισωγυρίσματα στην οικονομική ελευθερία" (στην ελευθερία του κάθε Μέρντοχ δηλαδή να ρημάζει ολιγομονοπωλιακά τους εργάτες), είπε χαρακτηριστικά. Σε διάλεξη προς τιμήν της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Λονδίνο (από την οποία απουσίαζε η "σιδηρά κυρία" για λόγους υγείας), ο Μέρντοχ χαρακτήρισε "απαραίτητα" τα μέτρα, για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των βρετανικών επιχειρήσεων. Μετάφραση: Οι Κινέζοι εργάτες είναι φτηνότεροι, άρα μας δίνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Αν λοιπόν θέλετε να επενδύσουμε εδώ και όχι εκεί, θα πρέπει να κινεζοποιηθείτε
"Το φάρμακο είναι πικρό και καταπίνεται δύσκολα" (αυτός θα το πιει, παραδέχθηκε, λέγοντας όμως στα θιγόμενα κοινωνικά στρώματα ότι "η πραγματική ασφάλειά τους βρίσκεται στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και όχι στα λεφτά που δανείζεται ή τυπώνει η κυβέρνηση για να ανεβάσει το βιοτικό τους επίπεδο".Α, ώστε για το καλό μας γίνονται όλα...Αφιερωμένο:
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger