Home » , » Η τρόικα βλάπτει την υγεία

Η τρόικα βλάπτει την υγεία

Από giorgis , Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 | 1:25 μ.μ.

Στην Λάρισα ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 11ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο. Εκεί που εστίασαν τις ομιλίες του οι επιστήμονες που πήραν μέρος ήταν η επίδραση που έχει στην υγεία του ελληνικού λαού η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μνημονίου. «Η ανεργία, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια εισοδήματος για διαβίωση έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία. Η ανεργία συνδέεται επίσης με ψυχολογικές συνέπειες (ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη), χαμηλή αυτοεκτίμηση του επιπέδου υγείας και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα» τόνισε ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

Η απώλεια της εργασίας, πρόσθεσε, «συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού καιεξάρτησης σε ουσίες και υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής με αυξανόμενη κατανάλωση τροφής χαμηλής διατροφικής αξίας, καπνού και οινοπνεύματος και επιπροσθέτως πλημμελούς διαχείρισης των νοσημάτων από τις επιβαρημένες υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία κατανέμονται διαφορετικά στην κοινωνική κλιμάκωση και τα άτομα και οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλή θέση διατρέχουν δυο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη διατροφή, τα οποία δρουν αθροιστικά».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Γ. Κυριόπουλος  για τις επιδράσεις του Μνημονίου και στην υγεία, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων την αύξηση που καταγράφεται ήδη στις αυτοκτονίες το 2010 και τις ψυχολογικές διαταραχές που συνδέονται κυρίως με την ανεργία.
Η αύξηση του αλκοόλ όπως και η στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες όπως τόνισε  ο κ. Κυριόπουλος, που επιφέρουν πλήγματα στην υγεία του κόσμου.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger