Home » , » Στρος-Καν:"Οι Έλληνες κατάλαβαν ότι είναι για το καλό τους".Μήπως όμως "πάμε για έκρηξη";

Στρος-Καν:"Οι Έλληνες κατάλαβαν ότι είναι για το καλό τους".Μήπως όμως "πάμε για έκρηξη";

Από ciaoant1 , Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 | 9:33 π.μ.


Στρος Καν: οι Έλληνες κατάλαβαν ότι γίνεται για το καλό τους
Η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έγινε κατανοητό από τους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Ιδιαίτερα στο εξωτερικό, πανηγυρίζουν - νομίζω όμως ότι έχουν υποτιμήσει το λαικό παράγοντα... Υπάρχει μεγάλη διάθεση για κινητοποίηση, απλά δεν έχει εκφραστεί ακόμα. Και μένει να φανεί το πότε, και -κυρίως- το πως, αν δηλαδή θα εκφραστεί οργανωμένα και με κάποιο όραμα από πίσω, ή αν θα εκφραστεί χαοτικά και άρα θα κατασταλεί από το κράτος σχετικά εύκολα.



Πάμε για έκρηξη ο Γιώργος Κύρτσος είναι τελικά πολύ "ξύπνιο" παπαγαλάκι, και σίγουρα έχει καταλάβει το ποια είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας πολύ καλύτερα από το Στρος-Καν
Το βασικό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών είναι ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς κάποιου είδους πολιτική, κοινωνική έκρηξη.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κέρδισε μία σχεδόν οριακή νίκη έναντι της ΝΔ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Εκλέγονται περιφερειάρχες με 20%-25% του συνόλου των ψηφοφόρων, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα αναδειχθούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, με σημαντικές αρμοδιότητες και περιορισμένους, λόγω μνημονίου, πόρους.

Ίδια γεύση και σε προβληματικούς δήμους, όπως της Αθήνας και του Πειραιά, όπου η εξάπλωση της φτώχειας και της παράνομης μετανάστευσης αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά των πόλεων. Οι δήμαρχοι στηρίζονται στην υποστήριξη μικρού ποσοστού του εκλογικού σώματος και καλούνται να διαχειριστούν προβλήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητες και τις οικονομικές δυνατότητές τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η εφαρμογή των σκληρότερων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων των τελευταίων δεκαετιών από μια κυβέρνηση που εγκαταλείπεται μαζικά από τους ψηφοφόρους της. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει αρκετά ισχυρό για να επικρατήσει της ΝΔ αλλά εντελώς ανίσχυρο για να εφαρμόσει με επιτυχία τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο και τα συμπληρωματικά μέτρα που επιβάλλονται εξαιτίας της μεγάλης αστοχίας στην οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση.

Ο συνδυασμός λαϊκής δυσαρέσκειας, απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και πρωτοφανούς σκληρότητας οικονομικών και κοινωνικών μέτρων οδηγεί σε πολιτική και κοινωνική έκρηξη.


Φυσιολογική η άνοδος, και θα συνεχισθεί
Μισό χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου η οικονομία καταρρέει, η κοινωνία στενάζει και η πολιτική ζωή έχει εκτροχιαστεί. Οι κάλπες επικύρωσαν την αποτυχία του ΠαΣοΚ, που πήρε μόνον 1,7 εκατομμύρια ψήφους. Καμία έκπληξη εδώ• από τον Φεβρουάριο έγραφα ότι η αναδιανομή του εθνικού προϊόντος υπέρ των πλουσίων «θα εξαερώσει άμεσα τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, και μεσοπρόθεσμα δεν απειλεί απλώς με εξάρθρωση το κυβερνών κόμμα, αλλά και υπονομεύει την πραγματική οικονομία και την ίδια τη δημοκρατία μας. Δεν την "υπονομεύει", απλά την οδηγεί "στο επόμενο στάδιο" της, στο σάπισμα
...
Φυσιολογική λοιπόν η άνοδος της Αριστεράς και θα ενταθεί όταν ανακοινωθούν οι επόμενες δέσμες μέτρων. Ιδιαίτερα ενισχύονται μάλιστα οι οργανώσεις που έχουν σαφή αντικαπιταλιστικό λόγο- η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κέρδισε 70.000 ψήφους από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, τριπλασιάζοντας πανελλαδικά τις δυνάμεις της, και το ΚΚΕ που πήρε άλλες τόσες ψήφους επιπλέον. Απορεί κανείς για αυτό;

Τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε το μπρεζνιεφικό στάδιο του υπαρκτού καπιταλισμού. Το παγκόσμιο σύστημα, και όχι μόνον η πολυκατηγορημένη Ελλάδα μας, έχει αποτύχει• από δεκαετίες επιβιώνει με δανεικά, και καθημερινά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Συσσωρεύει τρομακτικό πλούτο από τη μια μεριά και φτώχεια από την άλλη.
Μια χούφτα τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι λεγόμενες «αγορές», λυμαίνονται τις υπανάπτυκτες χώρες και σφυροκοπούν τα ψήγματα δημοκρατίας που επιβιώνουν στις ανεπτυγμένες. Ποιος άλλος τα καταγγέλλει όλα αυτά, και προσπαθεί οργανωμένα να αντισταθεί, εκτός από τη δήθεν «παρωχημένη» ριζοσπαστική Αριστερά; Εδώ, η εφετινή χρονιά ήταν καταστροφική και η ερχόμενη θα είναι χειρότερη. Πού αλλού να προσφύγουν οι εργαζόμενοι που είδαν τα δυο κυβερνητικά κόμματα, αντί για την ευημερία που υποσχέθηκαν, να χρεοκοπούν τη χώρα; Στον κ. Καρατζαφέρη; Ευτυχώς διαθέτουν μνήμη και αξιοπρέπεια.


Πράγματι η ελληνική Αριστερά, αλλά βεβαίως όχι μόνον αυτή, έχει έλλειμμα ηγεσίας, που στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα στρατηγικής και θεωρίας.
...
Σε στιγμές κρίσης σαν την τωρινή, χρειαζόμαστε πρώτα πρώτα έναν χάρτη που θα μας δείξει πού είμαστε, πού κινδυνεύουμε να πέσουμε και πού μπορούμε να πάμε. Που θα μας πει πόσο πολύ πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Λίγες μόνο μοίρες, ας πούμε ζητώντας να φορολογηθούν οι πλούσιοι για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, όπως έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος του Συνασπισμού; Ή μήπως ριζικά, κάνοντας πλήρη στροφή και εξηγώντας καθαρά ότι μόνο καταργώντας το ειδεχθές και πλασματικό δημόσιο χρέος σώζεται ο λαός; Ακριβώς επειδή όσοι εξέτασαν το ζήτημα θέλουν πλήρη στροφή, ενίσχυσαν θεαματικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ. Αλλά για μια τέτοια αλλαγή πολιτικής δεν αρκεί 20% ούτε 30%, χρειάζεται στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας. Και το 1932 η Αριστερά είχε ανάλογη εκλογική επιτυχία, αλλά ξέρουμε τη συνέχεια• απαιτείται να ενωθούμε γύρω από μια στρατηγική που θα αποτρέψει ένα νέο 1936.

Ποτέ στην Ιστορία δεν επιβλήθηκε τέτοια οικονομική ισοπέδωση ενός λαού χωρίς να έχει προηγηθεί στρατιωτική ήττα ή αντιδημοκρατική εκτροπή, που όμως για πολλούς λόγους στις σημερινές συνθήκες φαντάζει δύσκολη. Ο λαός υποφέρει, η κυβέρνηση παραπαίει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Περίοδος μεγάλων αγώνων αρχίζει, η νομιμοποίηση των κυβερνητικών επιλογών θα κριθεί τελικά στον δρόμο.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

Ανώνυμος
16 Νοεμβρίου 2010 στις 10:37 π.μ.

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/11/2010&id=12842&pageNo=39&direction=-1


Η αλήθεια στα ... αγγλικά!

Χτες, μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. Για την ακρίβεια εξέδωσε δυο πανομοιότυπες ανακοινώσεις: Μια γραμμένη στα ελληνικά και μία στα αγγλικά.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ελληνικά αναφέρεται:

«Η μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο (...). Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων (...)».

Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς το απόσπασμα της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί στα ελληνικά, απουσιάζει παντελώς από την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί στα αγγλικά!

Βλέπετε, η δεύτερη, η ανακοίνωση που είναι γραμμένη στα αγγλικά, απευθύνεται στους δανειστές και στις «αγορές». Σημειώνουμε ότι με αυτούς τους κυρίους είναι που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τη γνωστή δανειακή σύμβαση που υπάγει την Ελλάδα υπό το αγγλικό δίκαιο!

Οσο για την πρώτη ανακοίνωση, που γράφτηκε στα ελληνικά, είναι προφανές πού απευθύνεται: Στα «χαϊβάνια»! Εξίσου προφανής ο λόγος που εκδόθηκε: Για να εξυπηρετήσει προπαγανδιστικές αθλιότητες εσωτερικής κατανάλωσης!

Ανώνυμος
17 Νοεμβρίου 2010 στις 1:46 π.μ.

«Κι όποιος δεν καταλαβαίνει... »
Η πολιτική δεν είναι απλή αριθμητική. Αλλά όποιος παρακάμπτει την αριθμητική στο όνομα της «πολιτικής άλγεβρας», τότε χρησιμοποιεί τα «ανώτερα μαθηματικά» εντελώς παραπειστικά, με στόχο την εξαγωγή και διακίνηση εικονικών πολιτικών συμπερασμάτων.
Η αριθμητική του πρώτου γύρου των εκλογών
(καθώς εκεί καταγράφονται οι αυθεντικοί πολιτικοί συσχετισμοί που στο β' γύρο συσκοτίζονται και παραποιούνται από τα εκβιαστικά και καλπονοθευτικά δίπολα)
επιβεβαιώνει τα εξής:
*
Περιφέρεια Αττικής: Εγγεγραμμένοι 2.787.062. Σγουρός 343.792 ψήφοι. Δηλαδή, ο «μικρός πρωθυπουργός» του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, εξελέγη έχοντας την εμπιστοσύνη μόλις του 12% των ψηφοφόρων επί του συνόλου του εκλογικού σώματος...
Δήμος Αθήνας: Εγγεγραμμένοι 488.243. Καμίνης 54.636 ψήφοι. Δηλαδή ο νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας έχει εκλεγεί με το 11,2% των ψήφων του εκλογικού σώματος...
Δήμος Πειραιά: Εγγεγραμμένοι 162.125. Μιχαλολιάκος 15.771 ψήφοι. Δηλαδή ο δήμαρχος του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας έχει εκλεγεί με το 9,7% των ψήφων...
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εγγεγραμμένοι 1.643.557. Ψωμιάδης 421.859 ψήφοι. Δηλαδή ο περιφερειάρχης της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας εξελέγη με το 25,6% των ψήφων του εκλογικού σώματος...
Δήμος Θεσσαλονίκης: Εγγεγραμμένοι 247.624. Μπουτάρης 41.735 ψήφοι. Δηλαδή ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας έχει εκλεγεί με το 16,8% των ψήφων...
*
Επίσης:

* Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλαβαν αθροιστικά 5.308.000 ψήφους. Το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού επί των ψηφισάντων ήταν 77,4%
* Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έλαβαν αθροιστικά 3.600.000 ψήφους.

Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο ο δικομματισμός απώλεσε πάνω από 1.700.000 ψήφους και το συνολικό ποσοστό του επί των ψηφισάντων στις περιφερειακές του 2010 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η εκτίναξη της αποχής) κατέληξε στο 60,1%.
*
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που κατέγραψε η κάλπη. Εικόνα πεντακάθαρη, όσο κι αν ορισμένοι πασχίζουν να την «θολώσουν» μέσα από τον θόρυβο των κενών φράσεων και με τον καπνό των «διασταλτικών ερμηνειών».
*
Επομένως, αν κάτι αποτυπώνουν και πιστοποιούν τα παραπάνω είναι τούτο:
Το αστικό πολιτικό σύστημα και η κυρίαρχη μορφή του, το (δι)κομματικό κατεστημένο, έχουν περιπέσει στην μεγαλύτερη κρίση νομιμοποίησης της ύπαρξής τους μετά τη μεταπολίτευση.
Κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, τότε, είτε «δεν ξέρει που πατεί και πού πηγαίνει», είτε - πράγμα πιθανότερο - υποκρίνεται, μετατρέπει την «ανάγκη σε φιλοτιμία» και πορεύεται κάνοντας ότι «δεν το καταλαβαίνει»...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger