Home » , » Δεν υπάρχουν περιθώρια για οτιδήποτε άλλο εκτός από εξέγερση-ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής

Δεν υπάρχουν περιθώρια για οτιδήποτε άλλο εκτός από εξέγερση-ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής

Από ciaoant1 , Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 | 5:51 μ.μ.


Η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία και την προοπτική της είναι απογοητευτική. Γερμανοί τραπεζίτες, σύμβουλοι της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, γνωστοί ευρωπαϊστές που συμμετέχουν σε ομάδες προβληματισμού και εργασίας με μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση εξελίξεων καταλήγουν σε καταδικαστικά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους του ελληνικού Δημοσίου.Επισημαίνουν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου σε συνεννόηση με την τρόικα δεν μπορεί να σπάσει την αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Προειδοποιούν ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και το 2013 για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος, το οποίο αυξήθηκε θεαματικά στη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο και πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη και την τοποθετούν χρονικά στο 2013, οπότε θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Προτείνουν το «κούρεμα» του χρέους τουλάχιστον κατά 30%, για να πέσει σε επίπεδα που είναι πιο ρεαλιστικά με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Δύο σενάρια

Οι περισσότεροι αναλυτές και τα ΜΜΕ περιγράφουν την πορεία της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταλήξουν σε δύο εναλλακτικές προτάσεις: στη διατήρηση της Ελλάδας στο περιθώριο της Ευρωζώνης, για να αποτραπεί ένα νοτιοευρωπαϊκό ντόμινο αποσταθεροποίησης· στην αναγκαστική επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, προκειμένου να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα που στην αντίληψή τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το πρώτο σενάριο συνδυάζεται, κατά την εκτίμησή μας, με μία πρόσθετη πτώση του πραγματικού εισοδήματος της τάξης του 30%-40% και τη συνέχιση της οικονομικής ύφεσης για αρκετά χρόνια. Το δεύτερο σενάριο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου, μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με βάση τους κανόνες που θα ορίσουν οι πιστωτές μας. Ουσιαστικά οι αναλύσεις που συνοδεύουν τη διπλωματία κορυφής του κ. Παπανδρέου οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κακό και το χειρότερο σενάριο.

Αυτά γράφει σήμερα ο Γ. Κύρτσος, που αποδεικνύεται ένα από τα εύστροφα φερέφωνα του συστήματος.

Εξ ου και η αναγκαιότητα να πέσει η κυβέρνηση, και να κηρυχθεί στάση πληρωμών, ώστε να ξεμπερδέψουμε με αυτό το βάρος που το έχουν εννοείται κρεμάσει όλο πάνω μας. Εν συνεχεία, έξοδος από το ευρώ με τους δικούς μας, όσο το δυνατόν, κανόνες, και όχι με τους δικούς τους. Αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για να ξεφορτωθούμε πολλά από τα παράσιτα που μας οδηγούν νομοτελειακά στη χρεωκοπία, και στη μεσαιωνικού τύπου εκμετάλλευση, και βέβαια χτυπά τραπεζίτες (ντόπιους και ξένους), ενώ τρέμουν και το φαινόμενο "ντόμινο', καθώς είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση θα βρει πιθανότατα και μιμητές, καθώς οι υπόλοιποι λαοί θα θελήσουν να ακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες παραδέχονται μόνοι τους ότι τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος, παρά την επίσημη -ψεύτικη- προπαγάνδα. Στόχος είναι να αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν, σε "πακέτα σωτηρίας", αλλά και από τα "ασημικά" που υπάρχουν, και να "κινεζοποιήσουν τους εργάτες":

Χρέος - μαμούθ 340 δισ. ευρώ
Κατά 41,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας μας το 2010, φθάνοντας στα 340,28 δισ. ευρώ. Αιτία τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο δημόσιο τομέα και η αναθεώρηση του χρέους, που έγινε σε συνεργασία με τη Eurostat.

Κατακόρυφη αύξηση αναμένεται να έχουν τα χρεολύσια τα επόμενα χρόνια, λόγω κυρίως της μικρής διάρκειας των δανείων του μηχανισμού στήριξης (3 και 5 έτη).

Συγκεκριμένα, από το χρέος των 340,28 δισ. ευρώ:
- Τα 40,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμο μέσα στο 2011.
- Τα ομόλογα που λήγουν από το 2012 μέχρι και το 2016 ανέρχονται σε 144,9 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες λήξεις χρεολυσίων μέχρι τώρα εντοπίζονται το 2014 που φτάνουν στα 48 δισ. ευρώ.
- Τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2016, ανέρχονται σε 154,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρεολύσια των ομολόγων των επόμενων ετών θα διογκωθούν περαιτέρω και από το νέο δανεισμό του υπουργείο Οικονομικών, μέσω του μηχανισμού στήριξης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και μακροπρόθεσμων ομολόγων αργότερα, ενδεχομένως.

Με σκληρά ανταλλάγματα η λύση-πακέτο στην Ε.Ε.
Όπως έδειξαν οι δηλώσεις της A. Mέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Γ. Παπανδρέου, η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να ανοίξει τα χαρτιά της. Για την ακρίβεια, το Bερολίνο θέλει να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του για να «επιβάλει» στους «27» το Σύμφωνο Aνταγωνιστικότητας με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές και εξαιρέσεις. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείσα για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να πει ότι «είναι ένα σημείο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».

«Mιλάμε για συνολικό πακέτο μέτρων, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μέτρα για την Eλλάδα για τρία χρόνια και για την Iρλανδία για εφτά χρόνια» προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι «η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο σε συνδυασμό με επόμενα μέτρα». «Όσο πιο αποφασιστικά προχωρήσετε στις μεταρρυθμίσεις τόσο θα αυξηθεί και η υποστήριξη της Γερμανίας», διεμήνυσε.

ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ! αφού ότι λεφτά υπάρχουν πηγαίνουν στους τοκογλύφους που λαμβάνουν κανονικά τους τόκους τους, την ίδια που ένας ολόκληρος λαός ρημάζεται
ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ! ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ 5000! ΑΥΤΟΦΩΡΟ, ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

Με ανοιχτή ομολογία και τυπικής χρεοκοπίας ισοδυναμεί η ρύθμιση που εισάγεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο να καταβάλλει -και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Δεκέμβρη-, τις οφειλές του προς τρίτους (ή και σε φορείς του δημοσίου!) με ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια!

Η πρόβλεψη στη σχετική διάταξη της «σύμφωνης γνώμης του τρίτου να αποπληρωθεί με ομόλογα», μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως τυπική, αφού είναι δύσκολο να αντέξει ο οποιοσδήποτε συναλλασσόμενος με το Δημόσιο την πίεση ή και τον εκβιασμό του τελευταίου!

Η διάταξη για τη δυνατότητα αποπληρωμής με ομόλογα, εφόσον ψηφισθεί, κινδυνεύει να παραλύσει και να αποδιοργανώσει όλες τις κρατικές δραστηριότητες, να εκτινάξει στα ύψη τις τιμές προς το δημόσιο και να αποδιοργανώσει όλη την οικονομία.

Επιπλέον, έρχεται να καταδείξει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Ακλόνητη απόδειξη του τελευταίου είναι, επιπροσθέτως, οι διατάξεις του φορολογικού με τις οποίες επιβάλλονται ποινές φυλάκισης για χρέη από 5000 ευρώ και αυτόφωρη διαδικασία υπό προϋποθέσεις, για μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ευρώ!

Οι διατάξεις αυτές, που γυρίζουν το φορολογικό δίκαιο σε μεσαιωνικές καταστάσεις, κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν τις φυλακές με φτωχό κόσμο, που έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών μέσα στην κρίση.

Συσσίτια: το ανώτερο στάδιο της φτώχειας
Στα λαϊκά συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, γύρω στις 2.30 μ.μ., μια κοινωνία συμπολιτών αποκαλύπτει το νόημα που ο φτωχός προσδίδει στη λέξη φτώχεια. Κάθε ιστορία άλλη, αλλά και όμοια. Όμοια στην οδύνη, στην ντροπή, στο στίγμα, στον αυτοστιγματισμό, στην αυτολύπηση. Καμιά διακοσαριά μέτρα κάτω από τον πάλαι ποτέ ναό του χρήματος στη Σοφοκλέους συναντάς τους νεόπτωχους εκπεσόντες του ελληνικού ονείρου. Δίπλα του περιθωριακοί, άστεγοι, πένητες αλλοδαποί.

Όπως λένε οι στατιστικές της Κομισιόν, εάν κάποιος πέσει κάτω από την κόκκινη γραμμή της φτώχειας, πολύ δύσκολα ξαναγυρίζει πάνω από αυτήν.

Τα εδώ στοιχεία των συσσιτίων αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας - πάνω από 5% - με χαμηλό εισόδημα ή μηδαμινό επιλέγουν κάποιο από τα δωρεάν γεύματα που προσφέρουν ο Δήμος Αθηναίων και η Αρχιεπισκοπή.

Ετών 54, ο Βαγγέλης Π. μοιάζει για πάνω από εξήντα, εμφανώς ταλαιπωρημένος. Ξεκινά κάθε πρωί από την πλατεία Αμερικής, περνά από την Αριστοτέλους, βλέπει κάτι φίλους από τότε που είχε μαγαζί με ηλεκτρονικά.

«Δεν πήγε καλά η ιστορία, κλείσαμε, έμεινα από δουλειά. Μεροκάματα δεν κάνω, δεν έχω τα χρόνια για σύνταξη». Διακρίνεις την αμηχανία του, μοιάζει με το παιδί που το μάλωσε ο δάσκαλος και το έβαλε τιμωρία όρθιο στην τάξη. Αποφεύγει να σε κοιτάξει κατάματα. Τα χέρια του νευρικά μπαινοβγαίνουν στις τσέπες του παντελονιού, προδίδοντας την αμηχανία του.

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος
Βασικό μοχλό της παραοικονομίας αποτελεί η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη. Ο ίδιος επικαλέστηκε ευρωπαϊκές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, η «μαύρη» εργασία αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Όπως προκύπτει και από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των κοινωνικών επιθεωρητών του ΣΕΠΕ το 2010, ένας στους τέσσερις εργαζομένους είναι ανασφάλιστος. Το ποσοστό είναι υψηλότερο 32% περίπου μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων.

Ωραία η κινεζοποίηση: Εγώ θα ζω ως κινέζος τραπεζίτης, και εσείς ως κινέζοι εργαζόμενοι

«Ευέλικτες»... περαιτέρω μειώσεις μισθών ζητά ο Προβόπουλος
Την υπέρβαση των επιταγών του μνημονίου με τη λήψη περισσότερων μέτρων από όσα προβλέπει, για να πειστούν οι αγορές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της, πρότεινε στην Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Αυτό θέλουν: Να "κινεζοποιηθούμε", ώστε να βγάζουν τρελά κέρδη για την πάρτυ τους αν έρθουν να επενδύσουν εδώ. Αλλιώς, αρνούνται να επενδύσουν, δεν τους συμφέρει τόσο όσο πχ στην Κίνα ή έστω στη Βουλγαρία, οποτε...ψοφήστε

ΕΚΤ: «Τυχόν αυξήσεις μισθών θα είναι τρέλα» (ήδη εξάλλου "παίρνουμε πολλά" σε σχέση με τον "κανονικό' μισθό της Κίνας)
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποίησε χθες κατά μιας πιθανής αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν στην επικράτεια.

"Θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει" δήλωσε ο Τρισέ στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, όταν ρωτήθηκε για τη πίεση αύξησης των μισθών σε χώρες όπως η Γερμανία που εξέρχονται από την οικονομική κρίση και στις οποίες επίσης αυξάνουν οι τιμές των εμπορευμάτων επιβαρύνοντας τον πληθωρισμό.

Αν μας φορολογήσετε, ή αν ζητάτε αξιοπρεπείς μισθούς, κτλ, εμείς θα πάμε αλλού. Οπότε δεχτείτε την επιστροφή στο μεσαίωνα και μη βγάζετε άχνα. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δε θα εξεγερθείτε, διότι φυρί-φυρί το πάμε για νέες γκιλοτίνες

ΝΕΟ ΦΟΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
Spoiler:
Αναλυτικότερα, το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1) Μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ) από το 24% στο 20%. Μόνο από αυτό το μέτρο το Δημόσιο θα χάσει 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του προϋπολογισμού!

2) Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών για τις θυγατρικές των πολυεθνικών αλλά και για τις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις από το 40% στο 20%. Βέβαια, το σχέδιο νόμου αναφέρει ότι θα υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων με 25% (πλέον του 20% των αδιανέμητων). Όμως αυτό το 25% στην πράξη δεν θα εφαρμόζεται, λόγω των απαράδεκτων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας.

3) Αναβολή (για μια ακόμα φορά) του φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος υποτίθεται ότι θα ισχύσει από 1-1-2012. Προς το παρόν, για να διασωθούν τα προσχήματα αυξάνεται ό φόρος επί των πωλήσεων μετοχών από το 1,5 τοις χιλίοις στο 2 τοις χιλίοις.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις αποτελούν τα σημαντικότερα «δώρα» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
23 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:02 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=o56eM1GfOKY

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger