Home » , » Αχαλίνωτος καπιταλισμός

Αχαλίνωτος καπιταλισμός

Από giorgis , Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011 | 10:21 μ.μ.

 Η νέα μόδα των αστών δημοσιολόγων είναι να χαρακτηρίζουν οτιδήποτε το  κρατικό, ακόμα και τους κρατικούς ελέγχους σαν «σοβιετικό μοντέλο». Οι πιο λυσσασμένοι απ’ αυτούς τους δημοσιολόγους χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως «το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος στην Ευρώπη» και το γράφουν σοβαρά αυτό.

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στην «Ελευθεροτυπία», από αρθρογράφο που συχνά-πυκνά μοστράρετε σαν …ακροαριστερός (Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης) ανάλογο πόνημα, που αναφερόταν στη συγχώνευση των Alphabank και Eurobank. Ο «γάμος» των δυο ιδιωτικών τραπεζών χαρακτηρίζεται από το κράτος ως «η μοναδική θετική είδηση εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια», η οποία –έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, καθόλου τυχαία». Διότι «ο αργοκίνητος και απολύτως διεφθαρμένος δημόσιος είναι αφερέγγυος σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, καθοδηγείται από ανόητους, αμαθείς και αποκλειστικά εξυπνάκηδες αργόμισθους πολιτικούς και συμβούλους, χωρίς πείρα αληθινής εργασίας και στελεχώνεται, στη συντριπτική του πλειοψηφία, από αργοκίνητο προσωπικό, που ο στόχος του δεν είναι η εργασία αλλά η άκοπη και απρόσκοπτη αμοιβή».

Τέτοιο παραλήρημα ούτε ο Μανδραβέλης δεν θα πάθαινε. Ούτε καν ο Πρετεντεράκος. Μόνο ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ έχει πει παρόμοια πράγματα. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει καταστραφεί, πληρώνοντας ένα απολύτως διεφθαρμένο, αντιπαραγωγικό Δημόσιο. Το οποίο παραμένει αλώβητο χάρη στη σοβιετικού τύπου δομή και προστασία, που του παρέχει το πολιτικό σύστημα, που κυβερνά Αν υπάρχει μια ελπίδα να βγει ο τόπος από τη δεινή θέση, που βρίσκεται, και που τα χειρότερα της δεν έχουν έρθει ακόμα, αυτή είναι η ευελιξία των ιδιωτών. .. Η ειρωνεία είναι που ο πρωθυπουργός ξιφουλκεί κατά το σοβιετικού δημοσίου, την ίδια ώρα που οι υπουργοί του προχωρούν σε ρυθμίσεις προστασίας και διαιώνισης αυτού του συστήματος, με μόνο κριτήριο τη διατήρηση της ψηφοφορικής πελατείας».

Είναι φανερό ότι το σύστημα ρίχνει στη μάχη και τις τελευταίες εφεδρείες, σε μη προσπάθεια να διατηρήσει την ιδεολογική κυριαρχία. Εκείνοι που έχουν τη στάμπα του προοδευτικού είναι περισσότερο χρήσιμοι από τους λυσσασμένους νεοφιλελεύθερους. Αυτοί οδηγούνται στο νεοφιλελευθερισμό, μέσω της… κοινωνικής ευαισθησίας. Επειδή το κράτος είναι ανίκανο, πρέπει να διαλυθούν τα πάντα, ακόμα και οι δομές του περιβόητου «κράτους πρόνοιας» και ν’ αφεθεί «η κοινωνία» να ρυθμίσει μόνη της τα πάντα.

Τώρα που οι κοινωνικές σχέσεις έχουν γείρει καταθλιπτικά υπέρ των καπιταλιστών, οι τελευταίοι δεν θέλουν το κράτος ως προστάτη-διαιτητή (με όρους «παράγκας») που θα τους προστατεύει από την ταξική πάλη των εργατών. Θέλουν έναν καπιταλισμό απαλλαγμένο από παλαιότερες συμφωνίες «εξισορρόπησης» της ταξικής πάλης, για να επιπέσουν αχαλίνωτοι επί των εργαζόμενων. Ο,τι έχει απομείνει από το παρελθόν, όπως οι ρυθμισμένες με νόμους εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, κάποιες προνοιακές δομές, πρέπει να καταστραφεί διότι είναι... σοβιετικού τύπου. Η «αγορά» πρέπει ν’ αφεθεί να ρυθμίσει τα πάντα.

Για τους εργαζόμενους κάθε προσπάθεια να γαντζωθούν στο παρελθόν είναι καταδικασμένη. Αμυντικές μάχες, βέβαια, πρέπει να δοθούν, με συνείδηση όμως ότι αυτές είναι μάχες οπισθοφυλακών, που απλώς καθυστερούν τον αντίπαλα Αν όμως δεν υπάρξει ταξική πολιτική οργάνωση και όραμα κοινωνικής ανατροπής, ο αχαλίνωτος καπιταλισμός θα νικήσει.

Πηγή: Π.Γ- Εφημερίδα «Κόντρα»
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:34 π.μ.

ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Ανώνυμος
4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:19 π.μ.

Ρε αλήτες δημοσιοκάφροι το Σοβιετικό μοντέλο έχει οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων; Το Σοβιετικό μοντέλο έχει απολύσεις και ευέλικτη εργασία; Το Σοβιετικό μοντέλο ξεπουλάει δημόσια περιουσία στους μεγαλομαφιόζους των καναλιών; Που είδατε σε Σοβιετικό κράτος να πληρώνουν για εξετάσεις σε νοσοκομεία και να κάνουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Α ρε κουφάλες, πότε θα ξυπνήσει ο λαός να σας κλείσει φυλακή για τις λαμογιές σας. mitsos175.

Ανώνυμος
4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 2:31 μ.μ.

Εξαιρετικό άρθρο! Ο λαϊκισμός της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι φαιδρός. Από πότε βαφτίστηκε το κοινωνικό κράτος-κεϋνσιανού τύπου-σοβιετικό?

Αφήστε τους υστερικούς καπιταλιστές να ωρύονται.Εφόσον το ταξικό-συνδικαλιστικό κίνημα αντιτάξει την δύναμη του,θα έρθουν καλύτερες μέρες!

Ανώνυμος
4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 5:20 μ.μ.

Τα παλιά τα χρόνια αν δήλωνες κομμουνιστής σε ρώταγε ο άλλος αν θες να σαν τους Ρώσους,τα επόμενα όλοι αυτοί οι ανύποπτοι -κι οχι μονο-σε κοιτάγανε η με συμπάθεια η με αηδια.Τώρα σου πετάνε μια Κούβα μια Β.Κορέα και θα μάθουν στα παιδιά σου κινέζικα υποχρεωτικά και αν είναι κορίτσια άντε και βελονάκι.Αυτοί αποδιοργανώνουν μεθοδικά το κίνημα και μείς βεβαίως προσπαθούμε να το χτίσουμε.Ας γίνει έστω αυτή η κοινή παραδοχή για να διαμορφώσουμε μια Αριστερά που χρειάζεται ο Ελληνας σήμερα.Οχι μια αριστερά του απαξιωμένου χθές και του ανοργάνωτου σήμερα.Δεν μπορεί όταν αγωνιά η κοινωνία η ιστορική αριστερά να γίνεται κλειστοφοβική.Βεβαίως αυτά είναι ζόρικα πράματα γιατι αν ποτέ ανοίξουν οι πύλες του περισσού θα μυρίσουμε λιβάνι.Δεν είναι κακό να κοιτάμε λίγο και την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας άσχετα με τα πιθανά η απίθανα κομματικά του ένσημα και εύσημα.Η ιστορία γράφεται όταν δεν παρεμβαίνουμε στη ροή της.Αυτό το αποδεικνύει ο καθένας κάθε μέρα με την συνέχεια και την συνέπεια του.Αυτός που έχει καταξιωθεί στην κοινωνικη και προσωπική του συνείδηση ως κουμουνιστης!Είναι αστείο να βρισκόμαστε στις κοινωνικές μας συναναστροφές και να είμαστε 2 κομμουνιστές ορθόδοξοι και 5-6 ειναι πιο χρωματιστοί και 2-3 που χρειάζονται απλώς να βρεθούν ξανα όλοι μαζι σε κάτι που θα το πούμε κίνημα η όπως αλλιώς θέλετε.Αυτό προυποθέτει μια βαθειά τομή στην αριστερά που κάνει πως δεν ξέρει πως αυτά πονάνε.Δεν πειράζει που έτσι δημιουργούνται η πρωτοπορίες που είναι το βασικό συστατικό για να πυροδοτηθούν διαδικασίες οργάνωσης.Δεν αισθάνεται κανείς οτι έχει συντρόφους σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.Γνωριζόμαστε και μεταξύ μας και η ιστορία γράφεται. Μαρια Χ.

Ανώνυμος
4 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:32 μ.μ.

Καλα ειναι τουλάχιστον γελοίο αξιωματούχος μια χωρας(ελλαδα) της πλακας

που δεν βγαζει ουτε ποδήλατο να να χρησιμοποιεί τον ορο σοβιετισμός "περιφρονητικά"

Ανώνυμος
30 Οκτωβρίου 2011 στις 11:44 μ.μ.

Βιβλίο - πρόταση:
"ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ - Μια ευγενική απάντηση στους πραιτωριανούς των Μνημονίων" (Νίκος Μπογιόπουλος)

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger