Home » , » Μαϊλης-Παπαδάκης, Μεντρέκας-Ευαγγελάτος για το "κίνημα της πατάτας" (2 Βίντεο)

Μαϊλης-Παπαδάκης, Μεντρέκας-Ευαγγελάτος για το "κίνημα της πατάτας" (2 Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 | 8:51 π.μ.

Πιθανόν να μην γνωρίζεται ότι ο Γιώργος Παπαδάκης ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα δουλεύοντας στον «Ριζοσπάστη». Εκεί ίσως να οφείλεται η ήπια αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΚΚΕ, Μάκη Μαϊλη, όταν ο δημοσιογράφος του Αντένα στράφηκε με δριμύτητα ενάντια στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» και η τελική αναδίπλωση του δημοσιογράφου.
Για το ίδιο θέμα είχαν διάλογο Μεντρέκας-Ευαγγελάτος στον τηλεοπτικό σταθμό του Αλαφούζου.



 
 Η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ που συγκέντρωσε τα πυρά των δημοσιογράφων είναι η παρακάτω: 
 
"Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. 
Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού. 
Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς. 
Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας, και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει. Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.
 Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει".
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 11:21 π.μ.

Καλα ρε παληκαρια, που διαφωνειτε με τα λεγομενα του Μαιλη;
Ο αντικουκουεδισμος σας καταντα γελοιος.

AntonXXXX

Τζαβέλας
5 Μαρτίου 2012 στις 12:14 μ.μ.

Όταν ο λαός παίρνει πρωτοβουλίες,όταν αυτοοργανώνονται οι εγαζόμενοι,οι παραγωγοί για να καρπωθούν οι ίδιοι το κόπο και τον ιδρώτα τους και όχι τα διάφορα παράσιτα που πλουτίζουν σε βάρος τους,τότε η ελπίδα για κάτι καλύτερο γεννιέται!!!Είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο αυτό που έχει ξεκινήσει με την πατάτα(ένα κατεξοχήν είδος πρώτης ανάγκης για τα λαΐκά νοικοκυριά),ελπιδοφόρο όχι μόνο για τους παραγωγούς που έπαιρναν τιμές εξευτελιστικές για το κόπο τους από τους μεγαλέμπορους-μεσάζοντες αλλά και για τον καταναλωτή που πλήρωνε πανάκριβα.Ας μας εξηγήσει ο κ.Μαΐλης γιατί τόσα χρόνια δεν ασχολήθηκε το ΚΚΕ στο να οργανώσει κάτι ανάλογο και αφού κατά τα λεγόμενα του έχει και τις εμπειρίες, να βοηθήσει να σταθεί και να λειτουργήσει στην οικονομία μας και όχι να εξαερωθεί όπως πιστεύει και προβλέπει.Πολύ απλά γιατί κ.Μαΐλη το ζητούμενο σας είναι άλλο,όποιος δεν ελέγχεται από σας,τον απαξιώνετε και τον απορρίπτετε.Έχετε αποκοπεί από τη λαΐκή βάση και όντας βρισκόμενοι έξω από την παραγωγή,ούτε τις αγωνίες,ούτε τον αγώνα που δίνει στη καθημερινότητα του ο απλός άνθρωπος μπορείτε να κατανοήσετε. Πολύ απλά,δείχνετε ότι μόνο το κομματικό συμφέρον σας αφορά και οικοδομείτε μια περιχαρακωμένη πολιτική απομονωτισμού που ουδεμία σχέση έχει με το λαΐκό κίνημα.Είναι εμφανή τα φοβικά σας σύνδρομα όταν βλέπετε το λαό να επαναστατεί,να αυτοοργανώνεται και να παλεύει,γιατί δεν είναι υπό τον έλεγχο σας,εσείς θεωρείτε ως υπέρτατοι γνώστες της θεωρίας αλλά και της τακτικής ότι πρέπει εσείς και μόνο εσείς να ηγείστε σε οιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια.Κρίμα όμως για σας κ.Μαΐλη,ο λαός απέκτησε κρίση,έχασε την υπομονή του να σας περιμένει χρόνια τώρα να μπείτε μπροστάρηδες...ο λαός κατάλαβε ότι πολύ απλά πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του γιατί οι ανά καιρούς σωτήρες του,συμβιβάστηκαν με το σύστημα,μπήκαν στο κάδρο του σάπιου πολιτικού κατεστημένου και τέλος αφού ξεπούλησαν αγώνες και θυσίες του λαού μας,απεμπόλησαν καθετί επαναστατικό που υπήρχε και ενέπνεε...Κρίμα κ. Μαΐλη γιατί καταντήσατε λαθρεπιβάτες σε ένα καράβι που θα μπορούσατε να'στε καπεταναίοι...

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 1:39 μ.μ.

"Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει."
Τα σχόλια περιττά-ΟΥΣΤ

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 3:32 μ.μ.

Ο κοσμος, που λετε, εχει συνειδηση αραγε αυτοοργανωσης? Αν εχει γιατι δεν εκφραζεται αυτο και πολιτικα? Αν δεν εχει γιατι το κανει και κυριως ποσο θα αντεξει.
Πριν προλαβετε να μιλησετε με βερμπαλισμους, περι αυτοοργανωσης του κοσμου, δειτε απο που πηγαζει η πυκνοτητα του κοσμου.
Και τελοσπαντων, εσεις ρε καμαρια της αυτοοργανωσης ο,τι πλασαρετε απο τα ΜΜΕ γιατι τρεχετε να τα αγκαλιασετε. Και πριν δωσετε την συνηθη απαντηση σας, σκεφτειτε οτι απο τα ΜΜΕ ξεκινησε και οχι απο καποια ελευθεριακη, αριστερη ή αναρχικη οργανωση.

5 Μαρτίου 2012 στις 3:41 μ.μ.

ΦΙΛΕ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟ ΤΗ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΒΑΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑΤΟΥ ΚΙΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΠΙΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΛΕΣ Ο ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ Ο ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗ ΘΑ ΓΙΝΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΛΙΓΟ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
ΔΙΒΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ Κ Κ Ε ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 4:06 μ.μ.

Κουράζει το ΚΚΕ...

spyros
5 Μαρτίου 2012 στις 7:35 μ.μ.

Έλεος πια με αυτό το χαζοΚΚΕ που δεν καταλαβαίνει τη μία του από νέα-ελπιδοφόρα κινήματα και μορφές αυτοοργάνωσης. Περιμένω από τους πεφωτισμένους πατατοκινηματίες να μου φέρουν (εκτός από πατάτες και άλλα ζαρζαβατικά):

*Πετρέλαιο για να ζεστάνω το σπίτι που νοικιάζω, κατευθείαν από τον παραγωγό
*Ρούχα και παπούτσια για μένα και τα παιδιά μου, από τον παραγωγό
*Σπίτι, από τον παραγωγό
*Δημόσιες μεταφορές και οδικά δίκτυα από τον παραγωγό
*Σχολεία-νοσοκομεία, από τον παραγωγό βεβαίως-βεβαίως

'nuff said.

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 9:07 μ.μ.

Μεταξύ άλλων το Κομμουνιστικό Κόμμα επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι τέτοιου είδους κινήσεις «έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Περισσού, και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες, όμως «οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς».

Πλέον, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, «αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων».
Ομως, «ο παραγωγικός αυτός τρόπος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αποδέσμευση από την Ε.Ε., κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης. Με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών (που καμιά σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς) των μικρομεσαίων αγροτών και δραστική μείωση των εισαγωγών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καταλήγει: «Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια για τα περισσότερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να έχουμε ανάπτυξη για την ευημερία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων»

Ανώνυμος
5 Μαρτίου 2012 στις 11:58 μ.μ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός από το "Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει.". Ποιός ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΡΕ ;
Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο μεγάλο δεκανίκι του συστήματος ήταν/είναι και θα είναι το ΨΕΥΤΟ-κκε. Ότι δεν μπορεί να ελένξει είτε είναι προβοκάτσια είτε καθοδηγούμενο.
ΈΞΩ ΚΩΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ όλων των χρωμάτων.

Τζαβέλας
6 Μαρτίου 2012 στις 1:54 μ.μ.

φίλε Μιχάλη Χατζησταύρου και τα έντυπα του ΚΚΕ διαβάζω,και το Ριζοσπάστη και τον 902 ακούω και βλέπω,αλλά όχι αυτά μόνο.Λόγω της φύσεως των σπουδών που έχω κάνει(οικονομολόγος γαρ) ξέρω πολύ καλά πως λειτουργεί το εμπόριο στην Ελλάδα,αλλά και γενικότερα πως διαμορφώνονται οι τιμές(και τους παράγοντες που συντελούν σε αυτό) στον καπιταλισμό γενικότερα.Εκείνο που με θλίβει είναι ότι στην ηγεσία του κόμματος(που δυστυχώς νομίζει ότι κατέχει τη μοναδική αλήθεια) δεν μπαίνουν στον κόπο να αγκαλιάσουν μια έστω εμβρυακή προσπάθεια να καταπολεμηθούν όλα τα παράσιτα που γιγαμτώνονται από το αίμα του παραγωγού και του καταναλωτή.Δυστυχώς η γραμμή είναι να απαξιώνεται ότι δεν ελέγχεται από το κόμμα.Οι παρεναίσεις του στυλ να κάνει ο λαός εκείνο,να κάνει το άλλο...μόνο ευθυνοφοβία μαρτυρούν και δεν προάγουν σε τακτικές που θα οδηγήσουν σε ανατροπές αντιλαΐκών δομών στο καταστημένο οικονομικό σύστημα.Δυστυχώς οι εξελίξεις προσπερνούν το ΚΚΕ,που επίσης δυστυχώς δείχνει να μη μπορεί να απαντήσει ούτε στα "ερωτήματα", ούτε και στις ανάγκες του συγκεκριμένης συγκυρίας.Όταν η πολιτική χαράσσεται όμως από ανθρώπους ξεκομμένους από την παραγωγή,αλλά και την καθημερινότητα,ανθρώπους που ζούνε από την επαγγελματική ενασχόληση με το κόμμα,τότε μην περιμένεις να δεις ρεαλιστικές προτάσεις και τακτικές(δεν μιλάω καν για στρατηγικές).Είναι πολύ απλό να καταλάβει κανείς ότι αν "δεν μπεις στο παπούτσι του αλλουνού", είναι αδύνατο να καταλάβεις το πόνο και τις αγωνίες του...Πόσο μάλλον που μια ενδεχόμενη διαφωνία κάποιου επαγγελματικού στελέχους(ή διαφορετική προσέγγιση στη γραμμή που χαράσσεται) θα τον οδηγήσει στη διαγραφή και στην ανεργία...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger