Home » , » ΑΠΟΛΟΓΙΑ ενός ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗ στην Αριστερή Κριτική των Κομμουνιστών

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ενός ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΗ στην Αριστερή Κριτική των Κομμουνιστών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 | 1:07 π.μ.

 του Κ. Η.

«Αντιλαμβάνομαι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι απομονωμένο, μολονότι έχει δύναμη και επιρροή στους εργάτες.

Τους βλέπω ως εν δυνάμει συμμάχους. Φυσικά δεν θα μπορούσα να πείσω κανένα μέλος του κομμουνιστικού κόμματος ότι οι θεωρίες μου είναι σωστές. Δεν το επιχείρησα καν….

…Δεν έχω καμία στρατηγική για μια βαθιά κοινωνική επανάσταση αλλά μόνο για φάσεις, για στάδια. Όμως πιστεύω ότι κυρίως η επανάσταση θα γίνει με εκείνη τη μεγάλη εξεγερμένη μάζα, την ασυμβίβαστη, που δεν έχει καθόλου ώριμη πολιτική συνείδηση. Εννοώ την ταπεινή και εξεγερμένη μάζα του λαού, εκείνη τη μεγάλη μάζα που έχει τη δύναμη να κάνει την επανάσταση , που είναι ο αποφασιστικός παράγοντας της επανάστασης. Πιστεύω ότι πρέπει να οδηγηθεί στην επανάσταση και ότι πρέπει να οδηγηθεί σταδιακά. Δεν κηρύσσω το σοσιαλισμό ως άμεσο στόχο…


Κάνω εκστρατεία ενάντια στην αδικία, τη φτώχεια, την ανεργία, τα ψηλά ενοίκια, το ξεκλήρισμα των αγροτών, τους χαμηλούς μισθούς και την ανηλεή εκμετάλλευση που έβλεπες παντού. Μια απλή καταγγελία, μια πρόβλεψη και ένα πρόγραμμα για το οποίο ήταν πολύ προετοιμασμένος ο λαός…»

Τα λόγια αυτά είναι του Φιντέλ Κάστρο από το βιβλίο ο Φιντέλ και η Θρησκεία.

Το ΚΚ της Κούβας ασκούσε δίκαιη και σωστή αριστερή κριτική στον Κάστρο που τότε ήταν ένας «μικροαστός» ρεφορμιστής.

Προτού οι συγκυρίες τον μετατρέψουν σε μαρξιστή λενινιστή ο Κάστρο δεν ήταν καν αρκετά Αντιαμερικανός και παρότι σήμερα ακούγεται σουρεαλιστικό οι Κομμουνιστές της εποχής εκείνης τον θεωρούσαν λίγο πιο αριστερό από τον Ανδρέα Παπανδρέου και εξίσου τυχοδιώκτη οπορτουνιστή ύστερα από την επίθεση της 26 Ιούλη στο στρατόπεδο της Μονκάδα.

Οι ευνοϊκές ιστορικές συγκυρίες δεν συμβαίνουν κάθε μέρα, ούτε μας περιμένουν για πολύ καιρό.
Ίσως μια φορά κάθε 30 χρόνια…

Η χρόνια, μακρόχρονη εξαθλίωση και φτώχια δεν οδηγεί υποχρεωτικά στον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο και από ήττα σε ήττα μπορεί να περάσει η ζωή μας μέσα στη φρίκη.
Αν φάμε τώρα τη γερή κατραπακιά αύριο ίσως κάποιος Χίντεμπουργκ μας απαλλάξει από τους «σοσιαλφασίστες» και παραδώσει τη Χώρα στους Εθνικιστές.

Τέλος ας σκεφτούμε και τα λόγια του Ευτύχη Μπιτσάκη.


Λοιπόν; «Ενότητα μέσα στη διαφορά» (Λένιν). Η σημερινή κρίση αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά. Αλλά, πολυδιασπασμένη, θα βρει τη δύναμη να υπερβεί τον σημερινό εαυτό της; Η δική μας Αριστερά καταφέρνει να κερδίζει τις μάχες και να χάνει τον πόλεμο: 1944,1974.

 Και σήμερα; Το ΚΚΕ, χωρίς στρατηγική, χωρίς πολιτική συμμαχιών, μόνο, άσπιλο και αμόλυντο, ονειρεύεται ένα άλμα στο κενό: από το σήμερα, στη λαϊκή οικονομία και εξουσία. Επανάσταση, λοιπόν, χωρίς συμμάχους, με στόχο δύο ψευδοέννοιες: λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία. Φυσικά ακούγεται και η λέξη σοσιαλισμός, αλλά κάτι, σαν «τον σσοσιαλισμό που γνωρίσαμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια ενωτική πολιτική χωρίς επεξεργασμένη στρατηγική και χωρίς μια ριζική τομή από τη σοσιαλδημοκρατική παράδοση. Η ανένδοτη στάση της «εξωκοινοβουλευτικής» Αριστεράς είναι άξια σεβασμού, αλλά επικαλούμενη συνεχώς την «ανατροπή, την επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση» δεν κάνει πολιτική. Δεν γίνεται δημιουργός γεγονότων. Δεν συμβάλλει στο ξεπέρασμα του σημερινού κατακερματισμού.

Λοιπόν; Ας θυμηθούμε τον Μάρξ, τον Λένιν, τον Γκράμσι, τη θεωρητική και πρακτική παράδοση της οργανικής συσχέτισης της στρατηγικής με την τακτική: επιμονή στο συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο (στην περίπτωσή μας, στον σοσιαλισμό) και ευλυγισία στην κοινή δράση, στις ουσιαστικότερες συγκλίσεις, στην κατάκτηση της οργανικής ενότητας της Αριστεράς, η οποία δεν θα αποκλείει την ποιοτική πολυμορφία.

Τι έλεγε ο Λένιν: Συνεργαστείτε σε ένα, σε δύο, σε τρία σημεία. Συνεργαστείτε μ’ αυτούς που θα σας εγκαταλείψουν στην πορεία. Συνεργαστείτε με τους ρεφορμιστές. Συνεργασίες στις «κορυφές», σε αντιστοιχία με την κίνηση των μαζών.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 33 σχόλια

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 1:25 π.μ.

μπράβο ρε σύντροφε Κ.Η

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 1:41 π.μ.

Γιατί άραγε τέτοια επιμονή να βάλετε το ΚΚΕ στο μαντρί ; Αφήστε το, αφού εσείς λέτες ότι δεν έχει στρατηγική, τακτική, πολιτική, είναι συστημικό και τόσα άλλα... Μήπως τελικά αυτή η ξαφνική αγάπη σας για το ΚΚΕ που το θέλετε μαζί σας "στη νέα επανάσταση" του συριζα ή μάλλον στην καπηλεία της λέξης "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" που κάνετε τόσα χρόνια, έχει στόχο να κρύψει την ιδεολογική σας και πολιτική "γύμνια" ; Κυβερνήστε να μας σώσετε, διαχειριστείτε την οικονομική κρίση, συμφωνείστε το 3ο μνημόνιο και το ΚΚΕ "στην γωνία". Τι σας νιάζει γι' αυτό ; Μήπως το θέλετε όμως για να του φορτώσετε την δική σας αποτυχία και τον συμβιβασμό με την αστική τάξη που είσαστε έτοιμοι να υπογράψετε ;

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 1:49 π.μ.

Πολύ αγάπη τελικά για το ΚΚΕ, τώρα τελευταία !!! Από την μία δεν έχει στρατηγική, δεν έχει [πολιτική συμμαχιών, δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα, αλλά από την άλλη το θέλουμε μαζί μας για την κυβέρνηση "της αριστεράς". Ποιας αριστεράς όμως τελικά ; Αυτής που μας δένει χειροπόδαρα με την ΕΕ και τις πολιτικές της θωράκισης των κερδών του κεφαλαίου... Αυτή την "αριστερά" σας την χαρίζουμε!!! Κυβερνήστε, σώστε μας, διαχειριστείτε την καπιταλιστική κρίση. Το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα υπάρχει για να αλλάξει τον καπιταλισμό με τον σοσιαλισμό και όχι με τον λαίκισμό και το ψέμμα.

Γιώργος
28 Μαΐου 2012 στις 3:38 π.μ.

K.H αφού λοιπόν όπως λες κάνεις εκστρατεία ενάντια στην αδικία, τη φτώχεια, την ανεργία, τα ψηλά ενοίκια, το ξεκλήρισμα των αγροτών, τους χαμηλούς μισθούς και την ανηλεή εκμετάλλευση που έβλεπες παντού γιατί υποστηρίζεις τον Σύριζα που υπογράφει μειώσεις μισθών?

Ε Ν
28 Μαΐου 2012 στις 6:29 π.μ.

Αριστερά χωρίς ΚΚΕ είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Πιστέψτε το.

Μάρκομ Ξ
28 Μαΐου 2012 στις 8:11 π.μ.

Είναι κάποιοι από εμάς που σπάμε τα κεφάλια μας για να βρούμε πως θα αλλάξουν τα πράγματα προς προοδευτική κατεύθυνση. Πως θα καταφέρουμε σαν λαός να βάλουμε τις βάσεις για μια αποτίναξη του αστικού ζυγού. Άλλοι πιο μετριοπαθείς, άλλοι πιο ριζοσπάστες. Άλλοι πιο υπομονετικοί, ίσως και φοβισμένοι, άλλοι πιο βιαστικοί, ίσως και πιο οργισμένοι.

Για όλους αυτούς, εμάς, τοποθετήσεις σαν την παραπάνω, είναι χρήσιμες και συμβάλλουν σε μια γόνιμη συζήτηση. Άσχετα με το αν συμφωνούμε πολύ ή λίγο. Άσχετα με την εκτίμησή μας για το πότε και πως πρέπει να γίνονται οι συμμαχίες.
Αυτό που δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας είναι να παρασυρθούμε από μια οικτρή μειοψηφία, εντεταλμένων μισαλλόδοξων προβοκατόρων που έχουν αναλάβει εργολαβικά να σπείρουν το στείρο μίσος. Με την περιβολή των πρώην ή νυν "συντρόφων" μας, επιχειρούν να μας οδηγήσουν σε μια αδιέξοδη αντιπαράθεση χωρίς αρχές. Να μας κάνουν πέρα και πάνω από το ταξικό μίσος, να μισήσουμε συνανθρώπους, συναγωνιστές, ανθρώπους από το ίδιο ταξικό ή ιδεολογικό μετερίζι. Μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει να έχουμε διαφορετικές μεταξύ μας εκτιμήσεις για το πως και το πότε.

Ας μην τους αφήσουμε...

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 9:11 π.μ.

"...Μήπως το θέλετε όμως για να του φορτώσετε την δική σας αποτυχία και τον συμβιβασμό με την αστική τάξη που είσαστε έτοιμοι να υπογράψετε ; "

Φάτε λοιπόν απάντηση στη σοφή ρήση του Βλαδίμηρου
"...Συνεργαστείτε μ’ αυτούς που θα σας εγκαταλείψουν στην πορεία. Συνεργαστείτε με τους ρεφορμιστές. Συνεργασίες στις «κορυφές», σε αντιστοιχία με την κίνηση των μαζών."

Όλα τα περίμενα, αλλά επιχειρηματολογία προκειμένου ν απαξιωθούν συμπεράσματα του μεγαλύτερου επαναστάτη, δεν το φανταζόμουν.

Τι ήξερε όμως αυτός;

Παρεπιπτόντως.
Όποτε εμφανίζεται κάποιο κείμενο που μιλάει για ενότητα, ωρίμανση, χρησιμοποιεί σαν επιχειρήματα την ιστορία και την εμπειρία της σοβιετικής επανάστασης κι επιχειρηματολογεί υπέρ μιας παναριστερής προσπάθειας, τότε που στο καλό εμφανίζονται παντού, σ όλα το μπλόγκς, σχολιαστές ντούροι καθαροί κομμουνιστές κι αρνητές, δεν το κάτάλαβα ακόμα.
Κάπου θάχουν φωλιά...

mbiker

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 9:13 π.μ.

Η χαρά της διαστρέβλωσης και της απάτης...

Τρεις σκόρπιες φράσεις του Κάστρο (πως, που, πότε ειπώθηκαν αδιάφορο),

άλλες τρεις του Λένιν (πως, που, πότε ειπώθηκαν αδιάφορο)

και ο επίλογος από Μπιτσάκη (λιγο από "Αυγή" λίγο από "Πριν", τουλάχιστον εδώ γνωρίζουμε...)

Και φυσικά το συμπέρασμα έτοιμο να κάνει το γύρω της μπλοκόσφαιρας:

Το ΚΚΕ απομονωμένο, ο Τσίπρας Che, η διανόηση της αριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ, και βροντάει στον όλυμπο...

Δεν θα περάσουν μέρες που οι "πηγές" θα βγούνε μούφα, ο Che θα γίνει Ολάντ, αλλά οι διάφοροι "Κ. Η." και η μπλογκόσφαιρα θα έχει κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Πάλι βέβαια θα έχουμε ενόχους. Αν ο Συριζα δεν κάνει κυβέρνηση τό επιμύθιο θα είναι: Το ΚΚΕ δεν βοήθησε ο Che να πάει αριστερά, αν το ΚΚΕ γινόταν "Κανονική" αριστερά όπως οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός θα είχε σωθεί κ.α. όμορφα...

Αν πάλι ο Συριζα κάνει κυβέρνηση: το ΚΚΕ με τις απεργίες θα υπονομεύει την "αλλαγή", ο Che δεν θα έρθει σε ρήξη με την ΕΕ γιατί το ΚΚΕ δεν τον τράβηξε αριστερά κ.α. όμορφα...

Η νίκη της επικοινωνίας πάνω στην πολιτική. Ομως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το ίδιο και αυταπάτες. Βαστάτε κκέδες γερά. Έρχονται δύσκολοι καιροί.

πανος 1950
28 Μαΐου 2012 στις 10:54 π.μ.

than nog .με επεισες φιλε μου .στις 17 θα ψηφισω ΚΚΕ μετα απο πολλα χρονια .εκανες σκονη τα εοιχειρηματα του φιντελ ,του Μπιτσακη ακομη και του Λενιν. φυσικα τα "τσιτατα" του Λενιν ειναι α λα καρτ για το κομμα .

κομιξ
28 Μαΐου 2012 στις 12:15 μ.μ.

Ωραίο το τσιτάτο "ενότητα μέσα στη διαφορά (Λενιν)"... Το είπε ο Μπιτσακης αρκετές φορές, το χρησιμοποιεί η Αυγή, κλπ, μόνο που το 2007 σε μια συζήτηση πουχε κάνει η ΚΟΕΛ, ο ΙΔΙΟΣ ο Μπιτσακης είπε: "[το τσιτάτο], για να θυμηθούμε τον Λένιν (η για να είμαστε δίκαιοι, τον Χέγκελ!"
http://tinyurl.com/6woto3m

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 12:39 μ.μ.

Επιτελους ανοιξτε λιγο τα ματια σας,αριστερος δεν ειναι μονο οποιος ανηκει στο ΚΚΕ.Δεν εχετε το αλαθητο και δεν μπορειτε να διαγραφετε ετσι απλα ολους τους αλλους.Αν χαθει αυτη η ευκαιρια ειμαστε χαμενοι ολοι,αυτο θελετε;Ειναι κριμα,δυστυχως η ιστορια δεν σας διδαξε τιποτα. Ισως μετα απο χρονια σε καποια "ιστορικη" ολομελεια αναγνωρισετε τη σημερινη σταση σαν λαθος θα ειναι ομως πολυ αργα,οπως ειναι πια αργα για να διορθωθουν τα λαθη του παρελθοντος.

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 1:22 μ.μ.

Ας μην ξεχάσουν οι σύντροφοι της ορθόδοξης αριστεράς να κουνήσουν το δάχτυλο και να πουν: Είδατε που σας τα λέγαμε; Δεν ενδιαφερόμαστε για έναν λαό στα όρια της βιολογικής εξόντωσης, δεν ενδιαφερόμαστε για τις ουρές στα συσσίτια, δεν ενδιαφερόμαστε για τους μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα, δεν ενδιαφερόμαστε καν για τον εκφασισμό της Ελληνικής κοινωνίας,το έχουμε ξανακάνει εξάλλου στην Βαϊμάρη παλαιότερα, ενδιαφερόμαστε μόνο για την αύξηση των εκλογικών μας ποσοστών που μειώνονται αλλά αν ο κόσμος δεν μας στηρίζει, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και τόσο το χειρότερο γι αυτόν. Όταν θα πεθάνει από την πείνα και την εκμετάλλευση, τότε θα καταλάβει πόσο δίκιο είχαμε.Ούτε ψωμί, ούτε νερό στον δηλωσια τον Τσίπρα!...Σε 50 χρόνια θα τον αποκαταστήσουμε.Πολιτικά μόνο...

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 2:54 μ.μ.

Το ΚΚΕ δεν το θέλετε για σύμμαχο αλλά για συνένοχο, αγαπητοί "φίλοι"

28 Μαΐου 2012 στις 4:29 μ.μ.

Ε Ν
Το....σκόρδο από μόνο του αρνείται την σκορδαλιά.Εσείς οι ίδιοι λέτε
''δεν είμαστε αριστερά΄΄.
Και κάτι άλλο για την σκορδαλιά.
Καλή είναι μόνο που φέρνει υπνηλία.

28 Μαΐου 2012 στις 5:25 μ.μ.

E!! :Oχι και σύγχρονος Άρης ο Τσίπρας.
Έλεος ρε παιδιά.
Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει.

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 6:03 μ.μ.

Χυδαιότητες:
-Να παρομοιάζεις τον τσίπρα με τον ...Βελουχιώτη! Αποδυκνύει πως ακόμη και οι διανοητικά καθυστερημένοι μπορούν να χειριστούν υπολογιστή.
-Να χρησιμοποιείς αποσπασματικά τον Λένιν, ενάντια στον ...λενινισμό! Οι όποιες τακτικές συμμαχίες του Λένιν στόχευαν στην υλοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Δεν την τοποθετούσαν στην "δευτέρα παρουσία", ούτε προβάλονταν σαν ρεαλιστικοί τρόποι για την βελτίωση του καθεστώτος Κερένσκυ στο ...τότε. Η χρήση τουςαποδυκνύει πως κάποιοι μας θεωρούν όλους πνευματικά καθυστερημένους.
-Η επίκληση του ...Κάστρο! Ο Κάστρο έδρασε 60 χρόνια πριν, σε μία καθυστερημένη χώρα με δικτατορικό καθεστώς. Ποιά ακριβώς είναι η αναλογία;
Ο Κάστρο έκανε ...επανάσταση, και δεν ζήτησε μεταρυθμίσεις εντός του καθεστώτος Μπατίστα, ούτε έθεσε ως όρο την παραμονή της χώρας του στους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς οργανισμούς που συμμετείχε. Ποιά ακριβώς είναι η αναλογία; Ο Κάστρο τέλος, ξεκίνησε σαν ένας προοδευτικός αστοδημοκράτης επαναστάτης που οι αναγκαιότητες ολοκλήρωσης της ίδιας της επανάστασης τον έσπρωξαν στον κομμουνισμό. Με πόσο θράσος μπορούν να τον επικαλούνται αυτοί που ξεκίνησαν από κομμουνιστές και προκειμένου να αποφύγουν, ακριβώς την επανάσταση, έπεσαν στην αγκαλιά του ιμπεριαλισμού και του μεγάλου κεφάλαιου;
Το εξοργιστικό δεν είναι ο οπορτουνισμός. Είναι το να σου απευθήνοντε κάποιοι λες και θεωρούν πως έχουν να κάνουν με λοβοτομημένους....

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 6:53 μ.μ.

οι υπερασπιστες του ΚΚ δεν μπαινουν εδω για να ανοιξουν διαλογο, μπαινουν για να γραψουν τις γνωστες αποψεις τους και στην αναγκη να τρολλαρουν. Δεν επιθυμουν διαλογο, δεν το χετε καταλαβει?
Πρεπει να ωριμασουμε, δεν ειναι δυνατον να μιλαμε ακομα με τετοιους ορους. Οταν δηλαδη στα δυσκολα που θα ερθουν οι μπατσοι με ψεκαζουν και οι ΧΑ εχουν βγει παγανια και με μαχαιρωνουν, το ΚΚΕ θα μαλωνει τον πλανημενο λαο φερνοντας παραδειγμα τα ψηφοδελτια στα χωρια της ικαριας? ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Ο γελοιος Σαμαρας εχει μαζεψει ενα λαικοδεξιο συρφετο αλληλοπροδοτων και παει για εξουσια, και στην αριστερα ακομα χτενιζονται και συζητανε για τον Καστρο - ΡΕ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ, και τι αλλο περιμενετε να σας συμβει? ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΙΣ ΑΦ ΥΨΗΛΟΥ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ, ΠΕΙΝΑΕΙ! Ανθρωπος που δε λερωνει τα χερια του, δεν ειναι τιμιος, ουτε συντροφος μου! Ευχομαι ολοψυχα να καταποντιστει το ΚΚΕ, να διαλυθει αυη η ηγεσια, μπας κι απελευθερωθει η δυναμικη του κοσμου!

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 7:22 μ.μ.

"Να χρησιμοποιείς αποσπασματικά τον Λένιν, ενάντια στον ...λενινισμό! Οι όποιες τακτικές συμμαχίες του Λένιν στόχευαν στην υλοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Δεν την τοποθετούσαν στην "δευτέρα παρουσία"..."
Μα ακριβώς την "δευτέρα παρουσία" μας προβάλλει σαν όραμα η αλέκα. "Όταν οι συνθήκες και μπλά μπλά...". Κανείς προβληματισμός για τυχόν συνθήκες που είναι γόνιμες για μια μίνιμουμ συνεργασία. Κοινοβουλευτική επανάσταση (υπάρχουν και τέτοιες ξέρεις, γιατι για τις άλλες, άσε σκληρέ άντρα, θα αποφασίσει ο μεντρέκας). Αυτή τη φορά, το διακύβευμα (μάθαμε και τη λέξη ε;) είναι η εξουσία, ας μην ξεχνιόμαστε. Όχι απλά μια παραπομπή του παπαντρέα (λες και δεν ξέραμε πως δεν θα γινόταν τίποτα) στη δικαιοσύνη...

"Ο Κάστρο έδρασε 60 χρόνια πριν, σε μία καθυστερημένη χώρα με δικτατορικό καθεστώς..."
Πού βλέπεις εσύ τη διαφορά με το εδώ; Σε τι δεν είμαστε καθυστερημένοι εμείς, ή δεν υπήρχε (ή μήπως ακόμα υπάρχει), δικατατορία εδώ και 2 χρόνια;

"Ο Κάστρο έκανε ...επανάσταση..."
Δεδομένων των συνθηκών, των δεκαετιών δικοματισμού, των απομυθοποιήσεων των κομμάτων εξουσίας και των χαρισματικών καταλληλότερων, σε τι δεν είναι μια κάποια επανάσταση ακόμα κι αυτή η εξέλιξη;

" Ο Κάστρο τέλος, ξεκίνησε σαν ένας προοδευτικός αστοδημοκράτης επαναστάτης που οι αναγκαιότητες ολοκλήρωσης της ίδιας της επανάστασης τον έσπρωξαν στον κομμουνισμό..."
Αυτή ακριβώς η διαδρομή είναι κι η επιχειρηματολογία απόρριψης του συριζα. Σε τι σε χαλάει ακριβώς, αν συνεχιστεί η εξέλιξη;

"Το εξοργιστικό δεν είναι ο οπορτουνισμός. Είναι το να σου απευθήνοντε κάποιοι λες και θεωρούν πως έχουν να κάνουν με λοβοτομημένους...."
Εεεε...:-)

(Κοίτα που κατάντησα από τα κολλήματα μερικών, να υπερασπίζομαι τον συριζα εκεί που τον απεχθανόμουν ρε γαμώ το μου!)

Ανώνυμος
28 Μαΐου 2012 στις 7:47 μ.μ.

Έτσι ακριβώς είναι, 2:54

σχολιαστής
28 Μαΐου 2012 στις 10:44 μ.μ.

Αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία κανένας διάλογος. Θα ήταν πραγματικά για γέλια αν κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεκινούσε διάλογος για ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα.

Απλά, επειδή οι ΚΚΕδες μιλάνε για "συνενόχους":
Το 1989 και η συγκυβέρνηση δεν ήρθε με την πίεση κανενός "οπορτουνιστή". Ήρθε με απόφαση του ίδιου του κόμματός σας και του τότε αρχηγού σας Φλωράκη, που σήμερα τον δοξάζετε ως μέγα "επαναστάτη". Με μια αστεία δικαιολογία λοιπόν (την παραγραφή) κάνατε ό,τι κάνατε, χρεωθήκατε και υπογράψατε ό,τι υπογράψατε, προσπαθώντας ενσυνείδητα να γίνετε πασοκ στην θέση του πασόκ. Ας ελπίσουμε κάποτε να γίνει πραγματική αυτοκριτική γι αυτό κι όχι μισόλογα και υπονοούμενα με παράλληλους ύμνους στο Φλωράκη.

Σήμερα η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τότε: Το να προβάλουν μερικοί το '89 σαν δικαιολογία και δήθεν "φόβο", δείχνει απλά την αμηχανία τους μπροστά στην εντελώς νέα και διαφορετική κατάσταση. Κατάσταση την οποία είναι μάλλον ανίκανοι να διαχειριστούν πολιτικά.

Όμως αγαπητοί, αν είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε μια κατάσταση χρεοκοπίας της αστικης τάξης, για τι επαναστάσεις και σοσιαλισμούς μας μιλάτε; Παιδιά, θα πρέπει να το έχετε ακούσει: Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους!

κομιξ
28 Μαΐου 2012 στις 11:45 μ.μ.

Θελετε διαλογο...βαζετε τον Μπιτσακη να λεει οτι ταταχες ο Λενιν δικαιολογει την ενοτητα [της "αριστερας"] μεσα στις δαφορες", σας δειχνω οτι ο Μπιτσακης ΚΑΙ η Αυγη ειναι ΨΕΥΤΕΣ, και κανετε...τουμπεκι ψιλοκομμενο!

Βαζετε τον Καστρο να λεει τι ειπε πριν γινει Καστρο, και κρυβετε τι λεει ΑΚΡΙΒΩΣ μετα, που ηταν λαθος αυτος και που ηταν σωστο το ΚΚ...

Θελετε διαλογο, ακουστε λοιπον: πειτε ΕΝΑ καλο που εχει κανει στον ελληνικο λαο το ΜΑΑΣΤΡΙΧ και τα δεσμα του ιμπεριαλισμου, που οι οι ηγετες ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ και ΑΚΟΜΑ και σημερα εχουν την Τσιπ(ρ)α να την διαλαλουν! Εχετε μετανοιωσει για αυτες τις υπογραφες;

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 12:39 π.μ.

Από τις αναρτήσεις έξαλλων αντικκε μικροαστών, "χαμένων" αριστεριτζήδων και αριστερούληδων που μέχρι τώρα κάνουν πορείες με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ των Παναγόπουλων και των Μουτάφηδων, καταφύγια διαφόρων κλεφτών μεγαλοσυνδικαλιστών του ΜΠΑΤΣΟΚ τύπου Μπαλασόπουλου, Κούκου Σταματόπουλου κλπ που τολμούν να αρθρογραφούν στο ΠΡΙΝ και να τους προσφέρουν "αριστερό πλυντήριο", πάντοτε απολογητών του "εφικτού" και του "ρεαλιστικού", θιασωτών της "ενότητας μέσα στη διαφορά" με ΚΚΕ σαλονιού φυσικά, προτιμώ 100 φορές ΚΚΕ όσι και να μείνουμε. Εσείς που έχετε δίκιο πηγαίνετε με τους πολλούς, είδαμε πόσο δικαιώθηκαν οι θέσεις σας μέχρι σήμερα.

29 Μαΐου 2012 στις 12:48 π.μ.

Δεν είστε απλά λοβοτομήμένοι απο το πολύ κατηχητικό της ....καθοδήγησης,λες και είστε πρόβατα,αλλά και θρασείς.
Τολμάτε,ρε,να μιλάτε εσείς για τον Βελουχιώτη?Εσείς που όχι μόνο τον αποκηρύξατε,οχι μόνο είπατε το περίφημο ''ούτε νερό,ούτε φαί στον μιζέρια.αλλά και στείλατε τάγμα του ελληνικού στρατού αποτελούμενο από μέλη του ΚΚΕ και με αρχηγό τον Ρίζο Μπόκοτα,που ακόμα κοσμεί τον κατάλογο με τα ένδοξα μέλη του κόμματος σας,για να τον σκοτώσετε εκεί στην Μεσούντα της Άρτας?
Σας πρόλαβαν όμως να τον σκοτώσουν οι ταγματασφαλίτες με τους οποίους γίνατε ένα κατά του Βελουχιώτη.Το αίμα του ακόμα στάζει από τα σαγόνια σας,σταλινικοί βρυκόλακες.Το αίμα που ξυπνάει κι εκδίκηση ζητάει.Όταν θα γίνει η επανάσταση στην Ελλάδα-για το μόνο πράγμα που ειμαι σίγουρος είναι οτι δεν πρόκειται να την κάνετε εσείς-μαζί με τους ταγματασφαλίτες
ο λαός πρέπει να πάρει με τα κονσερβοκούτια και τα σταλινικά γουρούνια.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 2:31 π.μ.

Είδες πώς πέφτουν σιγά σιγά οι μάσκες των "αριστερών" που θέλουν "ενότητα" της αριστεράς; Με ποιόν θα ενωθείτε, με τους σφαγείς του Βελουχιώτη; ή με τα σταλινικά απολιθώματα; Βρες τίποτε πιο πρωτότυπο, αυτά τα λέει και ο Αδωνης με τον Σαμαρά!

Ordinatsa
29 Μαΐου 2012 στις 2:43 π.μ.

Ωραίο το κείμενο, μπολικο συναίσθημα, αριστερη αοριστολογια κ.τ.λ. Τα τσιτάτα δεν θα τα σχολιάσω γιατί είναι τσιτάτα.

Αλλά ρε μάγκες,για ποιά συνεργασία μιλάτε;
Στο κίνημα, καταρχήν υπάρχει καμιά συνεργασία του Παμε με εσάς (Ανταρσύα) και δεν το έχω καταλάβει; Σας εμπόδισε ποτέ κανένας να πάτε να στηρίξετε τα πλαίσια του Παμε; Ή έστω στις συνελεύσεις να πείτε τι θέλετε να αλλάξει για να δημιουργιθούν οι προϋποθέσεις;
Αλήθεια, στα συνδικαλιστικά έχετε ενιαία γραμμή πανελαδικά; Έχετε ενιαία στρατηγική σε όλα τα μέτωπα πάλης;( φοιτητικά, εργατικά, ΕΒΕ, Δημόσιο κ.τ.λ).;
Και τέλος; Συνεργασία σημαίνει αυτοτέλεια του καθενός και ισοτιμία.

Με τα μεγέθη που υπάρχουν τώρα, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει ισοτιμία; Αντιλαμβάνεστε ποιος πρέπει να κάνει τις πιο πολλές υποχωρήσεις, αν θέλει να συνεργαστεί;

Αυτά τα λίγα, για να μιλάμε ρεαλιστικά και όχι με αριστερές επιθυμίες και συναισθηματισμούς.

υ.γ. Ο Σύριζα, είναι το νέο χειρότερο Πασόκ. Ελπίζω να μην είστε καλεσμένοι στα εγκαίνια.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 3:15 π.μ.

Σας θυμάμαι ορισμένους "ενωτικούς": Κάνατε μπλοκ με την ξεφτιλισμένη ΓΣΕΕ και καταγγέλατε το ΠΑΜΕ ότι είναι διασπαστικό!!! Όταν πέρναγε η πορεία του ΠΑΜΕ από το Σύνταγμα ειρωνευόσασταν και μιλάγατε για "παρέλαση" μαζί με έξαλλους αντικομμουνιστές και λοιπούς ακροδεξιούς. Στο Σύνταγμα, το μεν βράδυ ήσασταν "ακομμάτιστοι" και "αδέσμευτοι" και το επόμενο πρωί κάτω από συγκεκριμένα πανό!!! Α και να μην ξεχάσω μία ακόμη "ενωτική" σας κίνηση, αυτή ήταν η "καταγγελία" σας ότι το ΚΚΕ προστατεύει τη Βουλή, ως γνήσιο τέκνο του συστήματος, και δεν αφήνει τους εξεγερμένους διαδηλωτές να την καταλάβουν! Είστε γνωστοί πλέον, μην το παλεύετε.

Μάρκομ Ξ
29 Μαΐου 2012 στις 8:56 π.μ.

Το ευχάριστο είναι ότι παρά τις άναρθρες κραυγές και τη λάσπη υπάρχουν κάποιοι που μπαίνουν να σχολιάσουν επί της ουσίας.

Κρατάτε γερά σύντροφοι, θα νικήσουμε και τη μισαλλοδοξία και τον πολιτικό κρετινισμό, απ' όπου και αν προέρχονται.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 9:15 π.μ.

1.Φαντασου...τον Τσίπρα να παίρνει τηλέφωνο στη ΝΕΤ παρόντος ενός βουλευτή του στο πανελ, να την πέφτει στους δημοσιογράφους και να τους κατηγορεί οτι υπερασπιζονται το ΚΚΕ γιατί δεν άφησαν -υποτίθεται- την Μπατζελή του ΠΑΣΟΚ να "κάνει επίθεση εκεί που νομίζει" όταν άρχισε να κάνει κριτική στο ΚΚΕ. Πως σου φαίνεται;

http://www.youtube.com/watch?v=36nK_6q-N6M

2. Φαντασου... τον ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα "Μην εμπιστεύεσαι το ΚΚΕ". Πως σου φαίνεται;
http://www.left.gr/article.php?id=1147

Κρίμα...

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 4:00 μ.μ.

Οι "πλατείες" τελικά έβγαλαν ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένο - και αποενοχοποίησε τους ακροδεξιούς. Όταν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ εμφανιζόσασταν καμουφλαρισμένοι ως "πολίτες", και ντρεπόσασταν να εμφανιστείτε στις πλατείες και κρυβόσασταν, τότε να μην μιλάτε για αριστερά.
Όταν οι πλατείες απαγόρευσαν "ενωτικά" κόμματα, συνδικάτα, σύμβολά και σημαίες, να μην σας κάνει εντύπωση το 21% των εκλογών που πήρε η άκρα και η φασιστική δεξιά μαζί.


Και κάτι προφητικό για την απεργία στις 15/06/2011 από
http://avantgarde.ks-ee.org/node/130

(.. Στην πραγματικότητα η σύρραξη αυτή απλώς επιβεβαίωσε το χθεσινό συσχετισμό της πλατείας. Για πρώτη φορά η πλατεία Συντάγματος μετά από 20 μέρες εθνικοφροσύνης, βρέθηκε με κόκκινες και κοκκινόμαυρες σημαίες, ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ γλείφτες της εξουσίας και ψηφοφόροι των κομμάτων, με ανθρώπους που δεν αναπολούν τις μέρες του 2004, ούτε τη χούντα του Παπαδόπουλου.
Η πλατεία είχε γεμίσει με απεργούς και αγωνιστές που δεν ψάχνουν ούτε στρατηγούς, ούτε τεχνοκράτες. Αυτό μπορεί να εκνεύρισε τους τηλεοπτικούς σπόνσορες των αγανακτισμένων, που έχασαν την πρωτοκαθεδρία στην πλατεία, μπορεί να βάζει σε δοκιμασία την ειρηνική συνύπαρξη των πατριωτών με τους εναλλακτικούς της κάτω πλατείας, αλλά αυτό θα έπρεπε να το περιμένουν.

Χθες ήταν η μέρα της εργατικής τάξης και όχι των απογοητευμένων ψηφοφόρων των κομμάτων εξουσίας. Χθες ήταν κάτω ο κόσμος που ψάχνει κοινωνική λύση και όχι νέους δυνάστες. Χθες ήταν κάτω ο κόσμος που σέβεται την κοινωνική και πολιτική του ταυτότητα και όχι αυτοί που θεωρούν ότι η λύση είναι μια μεγάλη Ελλάδα ή ένα μεγάλο Woodstock.

Και δεν είναι τυχαίο ότι όσο ήταν αυτός ο κόσμος κάτω, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να το βάλλει στα πόδια. Όσο κι αν ορισμένοι νομίζουν ότι δεν μας φτάνουν μόνιμα (αν δεν κατέβει κάτω 1 ή και 2 εκατομμύρια…) οι δυνάμεις, , η χθεσινή μέρα απέδειξε ότι οι εικόνες των μαχητικών συγκρούσεων είναι αυτές που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα επιτελεία της αστικής τάξης, ούτε και να τις εντάξουν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό. Πράγμα που άνετα μπορούν να κάνουν με τις ακίνδυνες μούντζες και τα Ελλάς-Ελλάς των απογοητευμένων οπαδών τους, που είναι όμως έτοιμοι να πιάσουν στον αέρα το ξεροκόμματο που θα τους πετάξει η αστική εξουσία.

Η αριστερά δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα κατσαρόλια των υπηκόων. Αν έχει να περιμένει κάτι είναι από τον κόσμο εκείνο που όχι μόνο είναι αλλά και αισθάνεται εργατική τάξη και φυσικά από τον κόσμο που μάχεται και αισθάνεται περήφανα που είναι στην αριστερά. Αυτός ο κόσμος είναι η εγγύηση για οποιοδήποτε σχέδιο. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν όταν δουν ότι η αριστερά και ο κόσμος της είναι αποφασισμένη να μπει μπροστά και να δώσει λύση. Το δρόμο τον ανοίγει πάντα η πρωτοπορία. Κάποιοι θέλουν να είναι με το πλήθος. Ας είναι και ας λουστούν και τις επιλογές του πλήθους. Μετά όμως μην κλαίγονται για το κακό που τους βρήκε..)

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 4:40 μ.μ.

Εσείς που "ανησυχείτε" για τον δήθεν απομονωτισμό του ΚΚΕ και θέλετε ατάκα και επί τόπου δραστικές λύσεις στα προβλήματά σας: Μέχρι τώρα ήσασταν στις παρυφές του ΜΠΑΤΣΟΚ ή στα αδέσποτα γκπρουπούσκουλα, άντε λοιπόν πηγαίνετε να ξαναβρείτε τις άμεσες λύσεις στον Τσίπρα. Αυτός είναι ο νέος Παπαντρέας σας.

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2012 στις 5:02 μ.μ.

"Με τα μεγέθη που υπάρχουν τώρα, αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει ισοτιμία; Αντιλαμβάνεστε ποιος πρέπει να κάνει τις πιο πολλές υποχωρήσεις, αν θέλει να συνεργαστεί;"
Αυτό είναι το διακύβευμα φίλε! Γι αυτό θα ήταν ευχής έργο να ανταποκρινόταν το ΚΚΕ στο κάλεσμα, γιατί όντας στιβαρός πόλος με καθαρή γραμμή, θα εκανε καποιες υποχωρήσεις προσωρινές και στρατηγικου τυπου, αλλα θα επηρέαζε καθοριστικά τον Συριζα - ενώ τώρα με τους διεμβολισμούς απο κουβέληδες και πρωην πασόκους, ο σύριζα οντως κινδυνευει να γινει νεο Πασοκ.

(Και πρόσεχε, μετατρέπεται σε νεο Πασοκ και λογω της αρνησης του ΚΚΕ σε οσμωση - γιατι, το να εισαι στην απ'εξω και να λες "στα λεγα εγω" ενω δεν μπηκες στην μαχη να συνδιαμορφωσεις καταστασεις, ειναι και ανηθικο αλλα και πολιτικη αυτοκτονια δικια σου)

ολα είναι θέμα στρατηγικών και δεν υπάρχει εμπάθεια, ούτε κοιμάται κανείς μας με το εικόνισμα του τσίπρα αγκαλιά!!

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2012 στις 5:23 μ.μ.

Ντροπη σας ρε μονο να τσακωνεστε ξερετε,ποιος ειναι δηθεν ο πιο σωστος μαρξιστης!Θα τριζαν τα κοκκαλα του Μαρξ αν σας διαβαζε.Αυτους τους καυγαδες θα τους πληρωσετε ολοι σας αλλα θα ειναι αργα,η ευκαιρια θα εχει χαθει.Σας το λεω εγω που δεν διαβασα Μαρξ,και δεν χρειαζεται κανενα ιδιαιτερο θεωρητικο υποβαθρο για να καταλαβεις που ειναι το δικαιο και πως πρεπει να παλεψεις για αυτο.

Ανώνυμος
1 Ιουνίου 2012 στις 7:20 μ.μ.

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012
Ρωτήστε και τον Κρούγκμαν:Το Μάαστριχτ η αιτία της κρίσης!


(..Χθες ο Κρούγκμαν έκανε και παλι δηλώσεις που ειχαν να κάνουν με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ προβλέποντας οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στην Ευρωζωνη. Ειναι μια άποψη που ακούγεται από πολλές πλευρές και που είναι σίγουρα σεβαστή. Ομως αυτή τη φορά ο Κρούγκμαν είπε και κάτι άλλο που δεν το έχουμε ξανακούσει από στόματα συστημικών οικονομολόγων και που ήταν μάλλον μια έκρηξη επιστημονικης ειλικρίνειας.

Ειπε λοιπόν ο Κρούγκμαν οτι η κρίση αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που υπογράφηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ! Ναι ο Κρούγκμαν το είπε και μάλλον δεν τον έχει στρατολογήσει το ΚΚΕ ούτε τον πληρώνει ο Περισσός μέσω των διεθνών δικτύων του.

Να η ακριβής δήλωσή του στην ερώτηση:

- Ποιος είναι υπεύθυνος για την κρίση στην ευρωζώνη;

«Νομίζω πως η ζαριά κρίθηκε και η μοίρα προδιαγράφηκε από τη στιγμή που υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που άνοιξε τον δρόμο για την θέσπιση του ενιαίου νομίσματος. Είναι κάτι που το ήθελε όλη η ευρωπαϊκή ελίτ. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει: "Ας πάμε ολοταχώς να κάνουμε κάτι άλλο". Ισως μάλιστα το προπατορικό αμάρτημα του ευρώ να πηγαίνει 60 χρόνια πίσω, στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, το 1952. Μάλλον είναι κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε».


Όλοι αυτοί που τον δημοσίευαν και τον επικαλούνταν ξανα και ξανά νομίζω πως είναι δίκαιο αυτή τη δήλωση να την αναρτήσουν στην κεντρική τους σελίδα με έντονα γράμματα και να σκεφτούν και πάλι μήπως αυτό το πεισματάρικο το ΚΚΕ έχει δίκιο που φωνάζει από το '92; Μήπως;



Χθες επίσης ο Όλι Ρεν, ο γνωστός μας Ολι ο καλός μας φίλος με τη ρομποτική φωνή, δήλωσε πως η ΕΕ πρεπει να πάρει μέτρα που να οδηγούν γρήγορα σε μια "βαθύτερη ολοκλήρωση", όπως γράφει χαρακτηριστικά η "Καθημερινη", αλλιώς η Ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση.

Οπως έχουμε αναλύσει και εδώ, η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ακριβώς αυτό. Η συνθήκη για την βαθύτερη Ευρωπαική ολοκλήρωση, δηλαδή το δυνάμωμα του μεγάλου ευρωπαικού κεφαλαίου μέσω ενός πλαισίου που φυσικά δεν μπορεί παρά να στρέφεται εναντίον των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους, όπως βλέπουμε στην κρίση που ζούμε και νοιώθουμε με τραγικό τρόπο πάνω στο πετσί μας.

Αυτοί που ονειρεύονται λοιπόν μια ΕΕ που έχει στόχο "την ευημερία των λαών" ας σταματήσουν να μας δουλεύουν παρακαλώ. Η ΕΕ δεν είναι κάποιος ουδέτερος θεσμός ανάμεσα στους εργαζόμενους και το Ευρωπαικό κεφάλαιο. Ειναι ένας καπιταλιστικός θεσμός που υλοποιεί "αυτό που θέλει η ευρωπαική ελίτ" όπως λέει κι ο Κρούγκμαν.

Εφτασε η ώρα λοιπόν να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε. Με τις ελίτ ή με τους εργαζόμενους;
Με την ΕΕ η με τους λαούς; Γιατί και με τα 2 απλά δεν γίνεται.

Ρωτηστε και τον Κρούγκμαν..)

ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ τι λέτε; Θα επαναδιαπραγματευτείτε και το Μάαστριχ που ο ΣΥΝ το έχει ψηφίσει;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger