Home » , » Η Ανατολική Μεσόγειος μυρίζει Μπαρούτι

Η Ανατολική Μεσόγειος μυρίζει Μπαρούτι

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 | 12:20 π.μ.

Η Ανατολική Μεσόγειος μυρίζει Μπαρούτι-Προετοιμασίες πολέμου για Συρία με επίκεντρο την Κύπρο …

 Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, στον 21ο αιώνα Ο κατήφορος που έχει πάρει το αστικό κατεστημένο της Κύπρου δεν έχει σταματημό. Με πρωταγωνιστή την αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, σημειώνεται μια πρωτόγνωρη πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θέτοντας τον λαό σε θανάσιμο κίνδυνο. Καθιστούν την Κύπρο σε αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ και των επεμβατικών δυνάμεων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ελληνοκυπριακού αστικού κατεστημένου.

Μόλις χθες το βράδυ, όπως καταγράφουν τα ειδησεογραφικά μέσα, πραγματοποιήθηκε τεράστια νυκτερινή αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, την οποία εκτέλεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 21.30 και 00.15, σηκώθηκαν συνολικά 37 αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, 30 μαχητικά F-16Ι Sufa και F-15Ι Ra'am, 5 εναέρια τάνκερ και 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Το σενάριό της άσκησης ήταν μικτό, δηλαδή καταστροφή εναέριων απειλών, ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού και εναέριες περιπολίες μάχης (CAP).

Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ έκανε αναφορά σε εκτιμήσεις Ελλήνων στρατιωτικών που συσχέτιζαν την τεράστια αυτή ισραηλινή στρατιωτική κινητοποίηση - το 10% των σύγχρονων αεροσκαφών και περίπου το 15% των ετοιμοπόλεμων της ισραηλινής Αεροπορίας- με την πραγματοποίηση της άσκησης Ρωσίας-Κίνας-Ιράν-Συρίας. Πολλοί πλέον μιλούν για πολεμικό παροξυσμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ισραηλινή ιστοσελίδα-ουσιαστική η φωνή της ΜΟΣΑΝΤ, στην άσκηση θα συμμετάσχουν 90.000 στρατιώτες, 400 αεροσκάφη και 900 άρματα μάχης. Η Κίνα έχει ζητήσει ήδη άδεια από την Αίγυπτο για να περάσουν από το Σουέζ 12 πολεμικά της πλοία. Δύο πολεμικά πλοία της Ρωσίας είναι έτοιμα να πλεύσουν προς Συρία μεταφέροντας πεζοναύτες και άρματα μάχης.

Επισήμως η αποστολή των Ρώσων πεζοναυτών είναι η προστασία των ομοεθνών τους που ζουν στη Συρία κι αν χρειαστεί η εκκένωσή τους. Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποτελούμενες από μονάδες Spetznatz, GRU και πεζοναύτες που θα έχουν και αεροπορική κάλυψη. Η τεράστια αυτή κινητοποίηση αποτελεί απάντηση στις αμερικανικές διαρροές των τελευταίων εβδομάδων, που θέλουν τις ΗΠΑ να σκέφτονται πλέον σοβαρά τη πιθανότητα δημιουργίας no fly zone σε συνδυασμό με βομβαρδισμούς επιλεγμένων στόχων στο έδαφος της Συρίας. Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω σχεδιασμοί αποτελούν επανάληψη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, που είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις Κίνας-Ρωσίας, που τώρα όμως δε φαίνεται να περιορίζονται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις.

Εξάλλου, η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία από πολλούς θωρείται πρόκριμμα της επέμβασης σε Λίβανο και κυρίως στο Ιράν. Κίνα και Ρωσία φαίνονται αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στις ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ να ελέγξουν απόλυτα οικονομικά και πολιτικά τον Περσικό Κόλπο, θέτοντας ιδιαίτερα την Κίνα σε ενεργειακή ομηρεία. Σημαντικοί μελετητές των εξελίξεων στην περιοχή, βλέπουν τους δυτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να συνδέονται με τον αγώνα δρόμου για τον έλεγχο του Καυκάσου, ενώ μια μαύρη κλωστή δένει τις παραπάνω βλέψεις με το ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία.

 Ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική μάχη στην Ελλάδα, συνδέονται με την όξυνση του ελληνοτουρκικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την «χρήσιμη» άνοδο της Ναζιστικής Ακροδεξιάς, την καλλιέργεια του εθνικισμού και μιλιταρισμού, τους σχεδιασμούς αύξησης της θητείας. Ήδη η ένταση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αποκτά ολοένα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Ένα ρωσικό πλοίο που ανήκει στη ρωσική εταιρεία μεταφοράς φορτίων Femco, ύποπτο για την μεταφορά ελικοπτέρων και πυραύλων για τη Συρία, διέκοψε τον πλου του έπειτα από επέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Γνωρίζουμε για ένα πλοίο που μεταφέρει φορτίο αναβαθμισμένων ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων επίθεσης και κατευθύνεται προς τη Συρία», αναφέρεται στη δήλωση του Foreign Office. Στη δήλωση προστίθεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατέστησε σαφές στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής τους στις 14 Ιουνίου ότι "όλες οι αποστολές αμυντικού υλικού στη Συρία πρέπει να σταματήσουν".

 Η γαλλική εφημερίδα Φιγκαρό έγραψε πως η Ρωσία ενάντια στο ραντάρ που στήθηκε στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας στα πλαίσια της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, ίδρυσε στον βορρά της Συρίας σύστημα από ραντάρ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα εδάφη της Τουρκίας. Το σύστημα του ραντάρ που στήθηκε ακριβώς απέναντι από την αμερικανική βάση στα Άδανα, δύναται να παρακολουθεί την νατοϊκή βάση στο Κιούρετζικ και την αμερικανική στο Ιντζιρλίκ. Διπλωμάτης που μίλησε στην γαλλική Le Figaro ανέφερε πως το με το συγκεκριμένο ραντάρ που στήθηκε τον Μάιο, η κυβέρνηση του Άσαντ στοχεύει στο να παρακολουθεί τους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ÖSO). Η παραπάνω είδηση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που θωρούν ότι επίδικο της σύγκρουσης στην Συρία δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των ρωσικών ναυτικών βάσεων ή ο ενεργειακός παράγοντας, αλλά επιπλέον παράμετρος της σύγκρουσης είναι και η Αντιπυραυλική Ασπίδα του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά στοχοποιεί την Ρωσία.

 Για αυτό ακριβώς το λόγο τόσο η Ρωσία, το Ιράν, αλλά και οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενισχύουν με κάθε τρόπο τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην εμφύλια σύγκρουση: παροχή οπλισμού, δράση μυστικών υπηρεσιών-ειδικών δυνάμεων-ιδιωτικών στρατών, είναι βασικές ψηφίδες στο δράμα του Συριακού λαού, καθιστώντας ταυτόχρονα την Τουρκία βασική συνιστώσα της πολεμικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με το Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ, στο κείμενο του με τίτλο «ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΙΤ ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ» (13/6/2012), εκτιμάται ότι: «Η ΜΙΤ είναι το όχημα μέσω του οποίου εξοπλίζονται οι αντιπολιτευόμενοι της Συρίας.

Η αγγλική εφημερίδα Ιντεπέντεντ έγραψε πως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξοπλίζουν τους αντιπολιτευόμενους της Συρίας και ότι η μεταφορά των όπλων γίνεται μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας. Η είδηση βασίζεται σε Δυτικό διπλωμάτη που υπηρετεί στην Άγκυρα και αναφέρει πως τα όπλα έρχονται δια θαλάσσης στην Τουρκία και από εκεί με φορτηγά μεταφέρονται στις συνοριακές περιοχές. Ο διπλωμάτης μιλώντας στην εφημερίδα είπε πως οι Τούρκοι είναι ενήμεροι για αυτήν την μεταφορά όπλων, χωρίς όμως όπως γράφει να έχουν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός. Τα περισσότερα όπλα καταλήγουν σε αντιπολιτευόμενες ομάδες που είναι σε επαφή με την οργάνωση των Μουσουλμάνων Αδελφών.

Παλαιότερα δηλώσεις σε δυτικά ΜΜΕ σχετικά με την μεταφορά όπλων μέσω Τουρκίας είχαν κάνει και μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Τελευταία μαχητής που δεν ήθελε να πει το όνομα του στην πόλη Μπαμπ Αλ Χάβα ανέφερε πως συνεχίζουν να προμηθεύονται μέσω Τουρκίας όπλα και μέσα επικοινωνιών και ότι τις επόμενες μέρες θα εξαπολύσουν επίθεση. Σαουδάραβες αξιωματούχοι κατά την σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου τον Απρίλιο είχαν πει ξεκάθαρα πως πρέπει οι αντιπολιτευόμενοι της Συρίας να εξοπλιστούνε. Στην πρόταση τους συμφωνούσαν και οι Καταριανοί.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τον εξοπλισμό των αντιπολιτευόμενων της Συρίας. Είναι γνωστό όμως πως παράσχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη στις ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες. Ο πρώτος ισχυρισμός πως η Τουρκία εξοπλίζει τις συριακές ομάδες είχε ακουστεί από τον Ρόμπερτ Μπάερ-συνταξιούχο πράκτορα της CIA, που είχε εργαστεί για χρόνια στην περιοχή. Τον Αύγουστο είχε δηλώσει πως ¨Τα όπλα στις ομάδες της Συρίας δεν στέλνονται μόνο μέσω Ιράκ αλλά και μέσω Τουρκίας¨». Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το αίμα χύνεται ποτάμι. Δεκάδες άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από ερείπια ύστερα από ολονύκτιο βομβαρδισμό της Ντούμα, προαστίου της Δαμασκού, δήλωσαν την Τρίτη Σύριοι ακτιβιστές στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την οργάνωση της αντιπολίτευσης Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, «μεταξύ των νεκρών είναι ολόκληρες οικογένειες που βρίσκονται ακόμα παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια». «Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει καταφέρει να σώσει οποιονδήποτε που μπορεί να είναι ζωντανός κάτω από τα ερείπια, εξαιτίας του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού» δήλωσε ο ακτιβιστής Χαϊτάμ αλ-Αμπντάλα. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού ανακοίνωσαν, επίσης, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Ταφάς της νότιας Συρίας μετά την είσοδο δεκάδων αρμάτων μάχης στην πόλη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Εβδομήντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, οι περισσότεροι στη Ντούμα και την Χομς σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΑΝΤ ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων πρέπει να είναι έργο των ριζοσπαστικών δυνάμεων και του αγωνιζόμενου λαού, που θα εμπνέει τη διεθνή αλληλεγγύη των κινημάτων. Δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής και επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που έχουν άλλες στοχεύσεις και θεωρούν πάντα ως μεγαλύτερο εχθρό τους, στην επιχείρηση επιβολής της Νέας καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας.

Το Αντιπολεμικό και Αντιμιλιταριστικό κίνημα πρέπει να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την τεράστια σύγκρουση. Για πρώτη φορά από την εποχή της σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ο πόλεμος βρίσκεται τόσο κοντά και αλληλοδιαπλέκεται με κολοσσιαία συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και τις στρατηγικές της συμμαχίες. Μόνο με μια αντίληψη που θα ξεπερνά τις λογικές του πατριωτισμού και «της εθνικής ενότητας» θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη της κοινής πάλης των λαών της περιοχής. Μόνο η απειλή της επαναστατικής ανατροπής μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
 diktiospartakos.blogspot.com
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger