Home » , » Στο τραπέζι όλες οι ανατροπές

Στο τραπέζι όλες οι ανατροπές

Από β.ariaditis , Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 | 7:59 μ.μ.


Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα σφαγιαστικά μέτρα του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ και πλέον

Σε τακτικισμούς αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης καταφεύγει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προκειμένου να επιβάλει το σκληρό και ιδιαίτερα επαχθές για τα λαϊκά στρώματα πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Προς την κατεύθυνση αυτή σπεύδει να συνδράμει και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους εκδότες των μεγαλύτερων συγκροτημάτων, από τους οποίους ζήτησε να παράσχουν στήριξη στην εφαρμογή των μέτρων.

Αν και επιχειρήθηκε να διογκωθούν οι όποιες διαφωνίες υπήρξαν στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ως προς την αποδοχή ορισμένων μέτρων, το σίγουρο είναι ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητάμε», όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, όπου και συζητήθηκε το θέμα της «εργασιακής εφεδρείας».

Ερωτώμενος ο τελευταίος αν έχουν επεξεργαστεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης από την πλευρά του υπουργείου του, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, όλες τις περιπτώσεις και όλες τις δυνατότητες για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενώ με έμμεσο τρόπο έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι το θέμα της εφεδρείας έχει «κλειδώσει» και στόχος της κυβέρνησης είναι η εφεδρεία - απόλυση 45.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι έχουν «καμφθεί οι οποίες αντιρρήσεις έθεταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το πακέτο με τα μέτρα θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα προς το τέλος Αυγούστου, υπό τη μορφή συγκεκριμένων κατευθύνσεων, ενώ η περαιτέρω εξειδίκευσή τους θα γίνει αργότερα.
Σήμερα ή το αργότερο αύριο μια πρώτη λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα θα παραδοθεί στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τα μέτρα που θα παρουσιαστούν με λίστα στους αρχηγούς θα υπερβαίνουν τα 11,5 δισ. για να μπορούν οι αρχηγοί να διαλέξουν τον καλύτερο συνδυασμό».

Ο πρωθυπουργός χτες και προχτές είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολλούς από τους υπουργούς του, από τους οποίους σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες απαίτησε να «εξειδικεύσουν όλο το πακέτο των περικοπών στα υπουργεία τους» μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Η προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να μειωθεί το «μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο» αποτελούν τις αντιδραστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο Αντ. Σαμαράς πιθανόν να προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό μετά την οριστικοποίηση των μέτρων. Πρώτα θα έχει προηγηθεί η τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου και «τυπικά» να δοθεί το «πράσινο φως» για την εξόντωση του λαού.

Θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου, με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, στο Παρίσι στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα.
Οι κυβερνητικοί εταίροι θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα σφαγιαστικά μέτρα σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο) που δήθεν θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση της «ανάπτυξης». Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα θα επιδιωχθεί να συγκαλυφθεί ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια στην πλειοψηφία τους θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των ληστρικών επιτοκίων των δανείων, με τον ελληνικό λαό να έχει πληρώσει «βαρύ φόρο αίματος».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η έκθεση της τρόικας για την πορεία του «ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος» θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτώβρη, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κυβερνητικά στελέχη συνέδεαν την εξέλιξη και με την απόφαση του πρωθυπουργού να μεταβεί αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ. «Δεν θα μπορούσε να κάνει εξαγγελίες προς τους παραγωγικούς φορείς ούτε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας», ισχυρίζονταν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά ο Αντ. Σαμαράς ήθελε να αποφύγει να προχωρήσει στην παρουσίαση για ακόμα μια φορά των αντιλαϊκών μέτρων.

Τα μέτρα - οδοστρωτήρας

Τα μέτρα που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» αφορούν άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άγριο τσεκούρι σε προνοιακά επιδόματα, στην Υγεία και την Παιδεία. Συγκεκριμένα:
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παράλληλα με την αύξηση του ελάχιστου ορίου ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 χρόνια.
  • Εφαρμογή ειδικού μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις μισθών έως και 30%.
  • Πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και σε συνδυασμό με την εξεταζόμενη κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης, θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
  • Περικοπή κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ.
  • Κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων, μέσω της θέσπισης χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή του.
  • Νέες περικοπές 2 δισ. ευρώ στην επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη, σε συνδυασμό με νέες συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων.
  • Κατάργηση 100 περίπου πανεπιστημιακών σχολών και σχολών των ΤΕΙ, όπως και κατάργηση περίπου 6.000 δημοτικών επιχειρήσεων.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την κατάργηση από τον ερχόμενο Οκτώβρη του επιδόματος θέρμανσης για τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων, την αναζήτηση νέων «ισοδύναμων» μέτρων για την - προσωρινή - διατήρηση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και τη λήψη και νέων μέτρων για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» που εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012.

Αυτό είναι το βάρβαρο ...πανόραμα των μέτρων που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση, η υιοθέτηση των οποίων θα σπρώξει προς την εξαθλίωση και νέες στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων.
Χτες, εξάλλου, υπήρξε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με θέμα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις μεγάλες αποκλίσεις, περί το 1,5 δισ. ευρώ, που εμφανίζει η είσπραξη εσόδων του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν τεχνητής και νομικής μορφής μέτρα (νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση της είσπραξης προστίμων που έχουν επιβληθεί από φορολογικούς ελέγχους, διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ.). Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν δεν περιοριστεί η υστέρηση της είσπραξης εσόδων έως το τέλος του χρόνου, η συγκυβέρνηση θα προσφύγει στη λήψη επιπλέον μέτρων για να καλύψει τη διαφορά και θεωρείται σίγουρο ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger