Home » » Το "ΟΧΙ" στον φασισμό και η προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη

Το "ΟΧΙ" στον φασισμό και η προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη

Από giorgis , Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 | 12:37 μ.μ.

Για τον ρόλο του φασίστα Μεταξά και για το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου έχουμε γράψει αναλυτικά σε άλλη ανάρτησή μας και θα ήταν πλεονασμός να επαναλάβουμε τα ίδια.
Αλλωστε στο τύπο της εποχής έχει δημοσιευτεί ότι στις 30 Οκτωβρίου 1940, ο Μεταξάς εξήγησε στους ιδιοκτήτες και στους αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου ότι αν δεχόταν το ιταλικό τελεσίγραφο, η Ιταλία και η Βουλγαρία θα έκοβαν τα χέρια της Ελλάδας, η Αγγλία θα της έκοβε τα πόδια, καταλαμβάνοντας την Κρήτη και τα νησιά και η κυβέρνησή του θα απομονώνονταν πλήρως από τον ελληνικό λαό.
Επρόκειτο για μια ομολογία που αποδείκνυε πως το δικό του «ΟΧΙ» στην ιταλική πρόκληση καμία σχέση δεν είχε με το πραγματικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στον ιταλικό φασισμό.

Επειδή και πάλι θα γίνει αναφορά στο «Ανοιχτό γράμμα» (υπάρχει στην ανάρτηση που αναφέραμε  που είχε στείλει στις 31 Οκτώβρη από τα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας της Αθήνας, όπου κρατούταν ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης με το οποίο καλούσε τον ελληνικό λαό να πολεμήσει ενάντια στο φασισμό, και σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς το «Ανοιχτό γράμμα» του Ν. Ζαχαριάδη ήταν και η βάση της πολιτικής γραμμής του ΚΚΕ, που καθόρισε σε σημαντικό βαθμό και την πορεία και την έκβαση του αγώνα να  αναφερθούμε σε δύο δημοσιεύματα γ’ αυτόν τον κομμουνιστή.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ






Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger