Home » , » Μπορεί η Αριστερά να κυβερνήσει;

Μπορεί η Αριστερά να κυβερνήσει;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 | 4:03 π.μ.

Η Αντίσταση στα μνημόνια και η Αριστερά*

Άγγελος Χάγιος

Ναι η αριστερά όχι μόνο μπορεί αλλά πρέπει να κυβερνήσει. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα πάρουν την εξουσία. Για να αλλάξει η εξουσία από αστική σε εργατική. Αυτή η αλλαγή χρειάζεται επανάσταση και το υπογραμμίζω, κόντρα σε αυτούς που φοβούνται και να αναφέρουν τη λέξη. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να αλλάξουν οι παραγωγικές κοινωνικές σχέσεις, να καταργηθεί ο καπιταλισμός, που είναι στην πιο ολοκληρωτική του φάση  κι απειλεί να καταστρέψει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Σε αυτό το ζήτημα επιχειρούμε να απαντήσουμε. Γιατί υπάρχουν απαντήσεις από όλο το φάσμα της αριστεράς.

Είναι η απάντηση της κυβερνώσας αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ που συγκυβερνά με τον Σαμαρά και το Βενιζέλο. Είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση σωτηρίας με αντιμνημονιακές δυνάμεις για τη διαχείριση του συστήματος.
Στην χώρα μας υπάρχει ιστορική εμπειρία. Το ΚΚΕ κι ο ενιαίος ΣΥΝ στη συνέχεια, με μία έννοια κυβέρνησαν. Συμμετείχαν σε αστικές κυβερνήσεις. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 13 σχόλια

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2013 στις 9:57 π.μ.

<< Μπορεί να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και κάθε κυβέρνηση που την εφαρμόζει όχι με απλή κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλά με πολιτικό μαζικό αγώνα και με μια άλλη αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά.>> Και γιατί 23 χρόνια κ. Χάγιο δεν μπήκες μπροστά με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να οργανώσεις το μαζικό κίνημα; Εμφανίζεσε κάπου κάπου για να θεωροτολογέίς.Σε κανένα εργοστάσιο δεν σε είδα να πάς!
Τολμάς να αναφέρεις την απεργία των καθηγητών όταν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ παρέσηραν έναν ολόκληρο κλάδο σε σίγουρη αποτυχία. Έτσι προετοιμάζετε η επανάσταση που οραματίζεστε; Τώρα γίνετε απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ και δεν σε είδα να βρίσκεσε εκεί.Και μια τελευταία ερώτηση: Γιατί ποτέ απο τότε που λάκησες απο το ΚΚΕ δεν στηρίξατε ούτε καν σε επι μέρους ζητήματα το ΚΚΕ; Ξέρετε μόνο να το εγκαλείτε και να το πολεμάτε.
Αυτό το μίσος σας πρώην ΚΚΕ δες εναντίον του ΚΚΕ
φρενάρει και μπερδεύει το κίνημα.
Ο καθένας σας σε διαφορετική πολιτική στέγη και όλοι μαζί ενντίον ΚΚΕ. πχ Η αφεντιά σου ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Λαφαζάνης ΣΥΡΙΖΑ Αλαβάνος σχέδιο Β΄και πράσινα άλογα Κοντζιάς ούτε που ξέρει Βαλαβάνη ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2013 στις 4:46 μ.μ.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ σαφεστατα η αριστερα δεν μπορει να κυβερνησει, θεωρω καποιον ανοητο εαν το πιστευει αυτο, με φιλοσοφια και ξεπερασμενη ρητορικη δεν κυβερνας δεν πειθεις πια πλεον κανενα,
αυτο αλλωστε φαινετε καθημερινα η αριστερα χανει συνεχως ποντους φανημε πολυ αδυναμη να διαχειριστει εστω και απο θεση αντιπολιτευσης την κριση

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2013 στις 5:21 μ.μ.

Αν το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει σε νικηφόρους αγώνες, να συμβάλλει τότε και στην κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο. Ολα τα άλλα, είναι οδοντόκρεμες και δικαιολογίες.

Καλή η συνέντευξη του στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλουμε έργα όμως!

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2013 στις 5:56 μ.μ.

Η Αντίσταση στα μνημόνια και η Αριστερά* Άγγελος Χάγιος Ναι η αριστερά όχι μόνο μπορεί αλλά πρέπει να κυβερνήσει. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα πάρουν την εξουσία. Για να αλλάξει η εξουσία από αστική σε εργατική.
΄΄Αποφαση 19ου Συνεδρίου Κ.Κ.Ε.΄΄....Αυτές τις θέσεις πολέμαγε και πολεμάνε οι ΝΑΡιτες όλο αυτό το διαστημα.Θα διαγράψουν τον Χάγιο για συνοδοιπόρο του ΚΚΕ?(Εδώ ειναι που γελάνε)
Βγάλτε τα συμπερασματα σας...
Υγειονομικος-Πατρα

29 Μαΐου 2013 στις 5:59 μ.μ.

έχω την εντύπωση πως σε αυτό το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ ο κάθε ένας, λέει και ότι του κατέβει …

«Το ΚΚΕ το θέτει, ως λαϊκή εξουσία, αλλά το θέτει για να φύγει από τον άμεσο στόχο της αντικαπιταλιστικής πάλης και ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης και ιδού οι συνέπειες για το κίνημα στις επιστρατεύσεις καθηγητών, ΜΕΤΡΟ κλπ.»

να δούμε τι έλεγε για Π.Α.ΜΕ ο κύριος Σταματόπουλος ( υποψήφιο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β'Αθήνας), στις 24-01-2013, μέσα από το συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ...

http://www.youtube.com/watch?v=1p6nQeltWAw

Ανώνυμος
29 Μαΐου 2013 στις 7:18 μ.μ.

Ο 9:57 είναι άδικος, προκατειλημενος ή απληροφόρητος.

Δεν είμαι οπαδός του, αλλά ο Χάγιος ήταν σε όλες τις μεγάλες μάχες. Τον είδα ο ίδιος στο μετρό εκείνο το πρωί, πήγε Χαλυβουργία, Κερατέα κ όπου κινείται κάτι δίνει το παρών.

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2013 στις 2:34 π.μ.

O 9:57 μάλλον μπερδεύει την "αγωνιστικότητα" των στελεχών του ΚΚΕ με την αγωνιστικότητα των μαχόμενων συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2013 στις 10:16 π.μ.

Αναμφίβολα

http://web-news.gr/wp-content/uploads/2012/05/wpid-E808AAC52650BA7A409FD963A618A14E.jpg

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2013 στις 2:25 μ.μ.

Απάντηση περιμένω.....τα λόγια του Αγγ. Χάγιου είναι η οχι η απόφαση του 19ου συνεδρίου του ΚΚΕ.
Υγ-Πατρα

Ανώνυμος
2 Ιουνίου 2013 στις 1:52 π.μ.

Υγειονομικέ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις θέσεις της θέτει το προγραμματικό περιεχόμενο συγκρότησης του μετώπου το οποίο χωρά όσες δυνάμεις το αποδεχτούν. Το ΚΚΕ φιλε μου, δεν τα βρίσκει ούτε με τον εαυτό του.

2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις θέσεις της αναγνωρίζει πως στην πορεία της ταξικής πάλης και ως υποπροϊόν αυτής μπορεί να προκύψουν ασταθείς φιλολαϊκές κυβερνήσεις. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συμμετέχει σε αυτές, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ τις όποιες αντιλαϊκές τους υποχωρήσεις, και ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ τις όποιες φιλολαϊκές τους πολιτικές. Και όλο αυτό στην κατευθυνση συμβολής στην ανάπτυξη λαϊκών θεσμών και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. ΤΟ ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει τέτιες πιθανές εξελίξεις, όμως αυτη του η θέση μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική για την εργατική τάξη. Πχ φίλε υγειονομικέ, μια πιθανή κυβέρνηση που να προσομοιάζει με τις αριστερές λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις (Τσάβες, Μοράλες Κορέα) θα συναντήσει τη λυσαλέα αντίδραση του ΚΚΕ, συμφωνα με την απόφαση του 19ου.

3. ΤΙ λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την κυβέρνηση της Αριστεράς; Πως μια τέτια κυβέρνηση έχει νόημα ως στόχος ΜΟΝΟ αν συνδεθεί με την ταυτοχρονη ανάδειξη της εργατικής τάξης σε κυβερνώσα κοινωνικά τάξη. Δλδ με επανάσταση.

4. Να μην ξεχνάμε πως το ΚΚΕ θέλει την εξουσία για πάρτη του -στο όνομα της εργ. τάξης- και όλοι οι άλλοι αριστεροί, αναρχικοί, κομμουνιστές, προοδευτικοί στα γκούλαγκ. Αστο καλύτερα υγειονομικέ...

Ανώνυμος
2 Ιουνίου 2013 στις 9:13 π.μ.

1kai 52
πηγενε διαβασε(εαν δεν το εχεις κανει ηδη αλλα συνείζεισ να προβοκαρεις) τις θέσεις του ΚΚΕ.ειναι σοσιαλιστικες οι κυβερνησεισ ΤΣΑΒΕΣ-ΜΟΡΑΛΕΣ? Ποιος εχει την εξουσια στα χέρια του η αστική ή η εργατική τάξη?και φυσικά μια οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα έχει στην εξουσία της την αστική τάξη και παλεύει για την διαχείρηση και αποενοχοποίηση του καπιταλισμου θα εχει την λυσαλέα αντίδραση του κινήματος,άσχετα ποια ετικέα ΄΄αριστερου΄΄, κλπ εχει
Υγειονομικος-Πατρα

Ανώνυμος
2 Ιουνίου 2013 στις 11:57 μ.μ.

Υγειονομικέ μην το παίζεις τρελίτσα. Οι κυβερνήσεις Τσάβες και Μοράλες είναι αριστερές κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού. Εφαρμόζουν όμως ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα το οποίο έχει βελτιώσει θεαματικά τη ζωή των λαών τους.

Συνεπώς, ένα αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα, πρέπει να στηρίζει αυτές τις κυβερνήσεις στις σωστές φιλεργατικές πολιτικές τους και να καταπολεμούν τις αντεργατικές, μιας και αυτή είναι η φύση τετιων κυβερνήσεων που παραμένουν σε καπιταλιστικό πλαίσιο. Το ΑΝ είναι ικανά τα αριστερά ή κομμουνιστικά κόμματα να ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ με ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ αυτή τους την πολιτική με τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας αυτό είναι το ζήτημα. Το να λέει όμως το ΚΚΕ πως"...οποιαδήποτε κυβέρνηση ακόμα και αυτές που έχουν τον χαρακτήρα κυβερνήσεων Τσάβες/Μοράλες ή ακόμα πιο προωθημένων, θα συναντά τη λυσαλέα αντίδραση του ΚΚΕ μιας και παραμένουν σε καπιταλιστικό πλαίσιο" αυτό είναι η καλύτερη υπηρεσία στην αστική τάξη. Διότιτα κόμματα που ιυοθετούν την τακτική ΚΚΕ πάντα περιθωριοποιούνται. Είναι το κατοπτρικό είδωλο της υποταγής στον κυβερνητισμό.

Ανώνυμος
4 Ιουνίου 2013 στις 11:36 μ.μ.

προς τον 9.57(πρωτο σχόλιο):
τα σχόλια σου προς τον Χάγιο κτλ ενσωματώνονται γενικότερα στο ότι το σημερινό ΚΚΕ βρίσκει παντού "ταξικούς εχθρούς που πολεμάνε συγκεκριμένα το κόμμα".Με απλά λόγια όσοι δεν είν στο κόμμα είναι σαφέστατα.. ταξικοί εχθροί.
χαρακτηριστική η φράση σου:"Ο καθένας σας σε διαφορετική πολιτική στέγη και όλοι μαζί ενντίον ΚΚΕ"(!)

Αυτό περιγράφεται φυσικά και από το "όσα δε φτάνει ο ΚΚΕς τα κάνει προβοκάτσια" το οποίο αν και ορισμένες φορές υπερβολικό, συνήθως είναι υπαρκτό.

Τώρα όσο αφορά το σχολιασμό σου περί των καθηγητών νομίζω θα ήταν περιττό καν να μιλήσω για την τάχα σίγουρη αποτυχία, ενω παράλληλα οι καθηγητές(και όχι η ηγεσία!) έδειξαν τα αντανακλαστικά τους και την τόλμη ακόμα και σε μια εκ των προτέρων επιστρατευμένη απεργία.

Τέλος. είναι ολίγον τραγικό και εξίσου περίεργο να μιλάς για απουσία από αγώνες(που ούτως ή άλλως δεν ισχύει) όταν το ΚΚΕ καταγγέλει κάθε αυθόρμητο, λείπει από κάθε μάχη (εκτός από αυτές που κάνει το ίδιο->σεκταριστική λογική), και κρατά απο όλους και όλα λογική ίσων αποστάσεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger