Home » , » Αστικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο του Σύριζα - Συνιστώσες εναντίον Τσίπρα (Βίντεο)

Αστικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο του Σύριζα - Συνιστώσες εναντίον Τσίπρα (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Μαΐου 2013 | 9:19 μ.μ.

Την Πέμπτη το περιοδικό «Επίκαιρα» δημοσίευσαν ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που έκανε σε εκδήλωση της Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, με ακροατήριο  όλη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας μας.

Μια ομιλία που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας με επιλογή του Σύριζα και στην οποία –σύμφωνα με το περιοδικό- ο Α. Τσίπρας εξέφρασε «πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις που θα έκαναν χαρούμενο ακόμα και τον … Μίλτον Φρίντμαν»!!!!

Σήμερα ολοσέλιδο δημοσίευμα που υπογράφει η Κάτια Μακρή στην Real news κάνει λόγο σε «άγνωστα τηλεφωνήματα» μεταξύ Τσίπρα και του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, για την «καλή ανθρώπινη χημεία» που έχουν μεταξύ τους για την πεποίθηση του προέδρου του ΣΕΒ ότι ο Τσίπρας θα μετακινηθεί από τις θέσεις που εκφράζει σήμερα όταν αναλάβει υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις.

Τι απ’ τα δημοσιεύματα αυτά ισχύει δεν γνωρίζουμε γ’ αυτό και δεν τα αναπαράγουμε. Το ότι, όμως, δεν είναι η πιο ιδανική κατάσταση, όμως στο εσωτερικό του Σύριζα το διαπιστώνουμε παραθέτοντας το κείμενο που μας έστειλαν συνιστώσες του Σύριζα.Ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρ. Επιτροπής και του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

(Πρόταση 5 Συνιστωσών)

Όπως είναι δημόσια γνωστό, το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκληθεί για τις 10 έως 14 Ιουλίου 2013.

Στα πλαίσια προετοιμασίας οργανωτικών και πολιτικών εισηγητικών θέσεων για το Συνέδριο, προσδιορίστηκαν συνεδριάσεις της Κεντρικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/5 και 18-19/5/2013 αντίστοιχα.

Ωστόσο, μια μέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Γραμματείας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του ΣΥΝ 105.5 στο Κόκκινο, προχώρησε σε  ουσιαστική εισηγητική έκθεση πάνω στα πιο σημαντικά οργανωτικά θέματα, που καλείται να επεξεργασθεί το Συνέδριο.

Η ενέργεια αυτή του σ. Αλέξη Τσίπρα, είναι άτοπη και από άποψη Τύπου και από άποψη Ουσίας.
Ως προς τον Τύπο γιατί, χωρίς καμιά έγκριση από τα Συλλογικά Όργανα και ενώ εκκρεμεί η συνεδρίασή τους, δημοσιοποιούνται θέσεις, που απειλούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του Ενωτικού μας Εγχειρήματος, αλλά και να προκαταλάβουν εξελίξεις.

Ως προς την ουσία, γιατί ο Πρόεδρος της Κ.Ο. επικαλούμενος εντολές, των 1.600.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα την συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια χρονική περίοδο, που κανονικά θα έπρεπε να οργανώνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για την 13η επέτειο από την ίδρυση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μάη 2001 με επίσημη Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ύστερα από πρωτοβουλία 3 Συνιστωσών (ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, ΣΥΝ) και αρκετών στελεχών μη ενταγμένων σε Συνιστώσες.

Δυστυχώς, αυτή την ιστορική ημέρα βρήκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. για να εξαγγείλει, προς τέρψιν της τρικομματικής  κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της, τη διάλυση των Συνιστωσών και ουσιαστικά του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ξεκίνησε ως Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μετεξελίχθηκε το 2004 σε ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του 27%.

Οι πολιτικές δυνάμεις, που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, συναποφάσισαν:

Να αγωνιστούν από κοινού στο πλάι του λαού για τα φλέγοντα προβλήματά του, παρά τις ιδιαίτερες ιδεολογικές αντιλήψεις και διαφορές τους.

Να τονίζουν και να επιμένουν στην ενότητα δράσης της Αριστεράς, ακόμη κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στην πορεία μάλιστα πρόσθεσαν, ως στόχο τους. ότι ο αγώνας τους αποσκοπεί και στο να φέρει τον λαό στην εξουσία.

Αποτέλεσμα αυτών των διακηρύξεων, ήταν:

Η συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και να αναδειχθεί Αξιωματική Αντιπολίτευση, αντί να αγωνιά αν θα μπει ή όχι στη Βουλή.
Να διεκδικεί η μεγάλη Αριστερή και Δημοκρατική Παράταξη που δημιουργήσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη του λαού στις προσεχείς εκλογές/

Συνεπώς:

Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού, ενταφιάζει  ό,τι δημιουργήσαμε.
Κανένας δεν δικαιούται να αποφασίζει για τον άλλον.
Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις αποφάσεις μας, που ήταν γνωστές από την αρχή.

Η επιχείρηση διάλυσης των Συνιστωσών, συνοδεύεται επίσης με μια προκλητική επιχείρηση επιβολής του «ενιαίου ψηφοδελτίου» στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχο όχι την προώθηση της Δημοκρατίας, αλλά την κατάργησή της και την επιβολή της κυριαρχίας μιας και μοναδικής άποψης.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι το μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας έχει δώσει πολύ σκληρές μάχες για να καταργήσει τα ενιαία ψηφοδέλτια στα Συνδικάτα και τους άλλους Μαζικούς Φορείς, που για δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι εργατοπατέρες για να ελέγχουν απόλυτα τη λειτουργία τους. Για όσους δεν το ξέρουν, ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι με το ενιαίο ψηφοδέλτιο όποιος έχει τον συσχετισμό (συγκυριακά ή όχι δεν έχει σημασία) τα παίρνει όλα και φεύγει. Αυτή η «δημοκρατία» μας αξίζει; Φυσικά, η απάντηση είναι έντονα αρνητική.

Στο σημείο αυτό, επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η επιδίωξη μιας απόλυτης κυριαρχίας έχει και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών ποτέ δεν συνδυάστηκε με αριστερή πολιτική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια πορεία μάλλον προς δεξιά διαχείριση θα κατευθυνθεί και όχι προς αριστερή και μάλιστα Ριζοσπαστική.

Ο δρόμος της παραπέρα Συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αριστερών Ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων που παίρνουν οριστικά διαζύγιο από την μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας, έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και οι προοπτικές που διαγράφουν οι πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, δεν βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς προτείνουμε:

Το Συνέδριο του Ιουλίου να επιβάλει τη συνέχιση του ενωτικού εγχειρήματος με τις Συνιστώσες του και τη δημοκρατική έκφραση του πλουραλισμού και να μην υιοθετήσει, αλλά να απορρίψει, τις απαράδεκτες  απόψεις, που προωθούνται και μάλιστα άνωθεν.

Στη  βάση αυτή επιμένουμε:

1. Οι εκλογικές διαδικασίες να αποκλείσουν τα ενιαία ψηφοδέλτια και να  εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής με κατοχύρωσή του στο Καταστατικό. Δεν μπορεί να ζητάμε απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην κοινωνία και οι ίδιοι να εφαρμόζουμε άλλο μέσα στο ίδιο μας το κόμμα.

2.  Κάθε Συνιστώσα (παλιά ή νέα) να μετέχει:
στο Συνέδριο με τουλάχιστο 7 αντιπροσώπους.
στην Κεντρική Επιτροπή με 3 τουλάχιστο μέλη και
στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής με 1 τουλάχιστο μέλος

Όλες αυτές οι προτάσεις είναι δημοκρατικές και υπερέχουν σε κάθε περίπτωση των ενιαίων ψηφοδελτίων, που είναι αναμφισβήτητα πλειοψηφικά, αλλά και προσβάλλουν την προσωπικότητα υποψηφίων και ψηφοφόρων όταν «αναγκάζονται» να χρησιμοποιούν χαρτάκια με ονόματα ή και αριθμούς σειράς υποψηφίων, που τους σερβίρονται για να ψηφίσουν.

Αθήνα, 17 Μάη 2013

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Γλέζος Μανώλης Ενεργοί Πολίτες

Θεωνάς Γιάννης Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.)

Καράμπελας Σταύρος Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.)

Μαντάς Παναγιώτης Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.)

Μαρκόπουλος Αντώνης Ριζοσπάστες

Σχίζας Γιάννης Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Οι υπογραμμίσεις δικιά μας παρέμβαση. Μάλλον κακοπροαίρετες οι απόψεις που γράφτηκαν ότι αυτή η κίνηση των συνιστωσών του Σύριζα έχει σχέση με το ότι στερούνται μέρος της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Διαβάστε επίσης:  Στου ΣΕΒ την ποδιά σφάζονται παλικάρια
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

20 Μαΐου 2013 στις 10:36 π.μ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτενής αναφορά από μια ιστοσελίδα που είναι στοχοπροσυλωμένη στην "κομμουνιστική επαναθεμελίωση",σε συνιστώσες όπως ΚΕΔΑ, ΕΔΗΚ, ΔΗΚΚΙ κλπ οι οποίες έχουν όχι μόνον περιθωριακό ρόλο από άποψη συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αλλά και πολιτικά βρίσκονται πιο κοντά στην σοσιαλδημοκρατία παρά στην Αριστερά.

Όμως, το συγκεκριμένο κείμενο το οποίο αναφέρεται σε μια στιγμή της εσωκομματικής πάλης, δεν είναι διαφωτιστικό των απόψεων ακόμα και αυτών που το υπογράφουν. Για παράδειγμα ο Μ. Γλέζος αμέσως μετά την λήξη της Κ.Ε έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

"Ο γόνιμος διάλογος, που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποδεικνύει τα παρακάτω: Μοναδικός δρόμος μας είναι ότι ο Ενιαίος Φορέας, τον οποίο ίδρυσαν οι πολιτικοί οργανισμοί που σήμερα συναποτελούμε, πρέπει να αποκτήσει μόνο ενιαία δράση, χωρίς ξεχωριστές εμφανίσεις. Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού στις εκλογές, ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε", τόνισε ο Μανώλης Γλέζος με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα το λόγο έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είναι το σχόλιο πηγών του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Η ενδιαφέρουσα επίσης και τοποθέτηση του Μ. Γλέζου για επιλογή των μελών των οργάνων με κλήρωση στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η οποία θέτει το ζήτημα της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τελείως διαφορετικούς όρους από αυτούς που γίνεται σήμερα η συζήτηση τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα πολιτικά μορφώματα της Αριστεράς που συζητούν ζητήματα δημοκρατικής συγκρότησής τους. Το σχετικό video εδώ:
Ο Αλέξης Τσίπρας: Ο «από μηχανής θεός» που έσωσε το «αριστερό ρεύμα»…

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger