Home » » Ανάπτυξη - logistics και φτώχεια

Ανάπτυξη - logistics και φτώχεια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013 | 3:57 μ.μ.

Πηγή: "Αυγή"

Με κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος κατά 25% μέσα σε μόλις τρία χρόνια, με διάλυση του κοινωνικού κράτους και άλλων βασικών δημόσιων αγαθών, με επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με τη δημόσια περιουσία να την περιφέρει ο πρωθυπουργός για "σκότωμα" στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με την ανεργία να καλπάζει και να διαψεύδει το "success story", κι αυτός ο προϋπολογισμός, ο πέμπτος του Μνημονίου, προδιαγράφει νέες "μαύρες μέρες" για τον ελληνικό λαό.

Η κυβερνητική ρητορική επιχειρεί να εξωραΐσει την κρίση. Καθώς ξέφτισε η ρετσέτα του "μονόδρομου", η κυβέρνηση επαγγέλλεται άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη και τις αγορές. Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών κέντρων, που, στα πιο αισιόδοξα σενάρια, προβλέπουν βραδεία επιστροφή από την ύφεση στη στασιμότητα και την "αναιμική ανάπτυξη" με ανεργία και εκτεταμένες ζώνες φτώχειας. Αυτή η προοπτική στοιχειώνει την κυβερνητική ρητορική για τη μετα-μνημονιακή εποχή. Τα Μνημόνια ήρθαν για να μείνουν, σαν νάρθηκας που κοκαλώνει την κοινωνία.

Τι είδους ανάπτυξη μπορεί να περιμένει κανείς από τις περιβόητες ξένες επενδύσεις στα logistics; Η χώρα αποβιομηχανίστηκε, η αγροτική παραγωγή υποχωρεί συνεχώς, η εκπαίδευση και η καινοτομία αποτελούν άγνωστες λέξεις. Το αισιόδοξο μέλλον που επιφυλάσσει για τη χώρα η άρχουσα ελίτ είναι να γίνει ένας τεράστιος αποθηκευτικός χώρος. Κοντέινερς και logistics. Για την ακρίβεια, κοντέινερς, logistics και φτώχεια.

Πρόκειται για ένα μοντέλο "ανάπτυξης" που καταδικάζει τη χώρα σε μακροχρόνια περιθωριοποίηση. Στο πιο υποβαθμισμένο μέρος της ιδιόρρυθμης λατινοαμερικανικής ζώνης της Ε.Ε. Όπου, μαζί με τη φτώχεια και την απελπισία, θα ενδημούν η ακροδεξιά δημαγωγία, το μίσος για τον άλλον, δηλαδή όλες οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την κοινωνική καταβύθιση και τη διεθνή απομόνωση της χώρας.

Κι όμως αυτή η προοπτική δεν είναι μονόδρομος. Είναι μονόδρομος με αυτή την κυβέρνηση. Η αλλαγή της μοίρας της χώρας προϋποθέτει πολιτική ανατροπή και λαϊκή συμμετοχή. Προϋποθέτει ο λαός να κατακτήσει βήμα - βήμα τη δημοκρατία που του κλέβουν.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger