Home » » Η τυφλότητα και οι «αθώοι» αστυνομικοί για την εισβολή στο Στέκι Μεταναστών

Η τυφλότητα και οι «αθώοι» αστυνομικοί για την εισβολή στο Στέκι Μεταναστών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 | 3:01 π.μ.

Πηγή: Ντίνα Ιωακειμίδου - "Unfollow"

Στις 5 Μαϊου του 2010, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα εισέβαλαν ξαφνικά στο Στέκι Μεταναστών, τραυματίζοντας ανθρώπους και σπάζοντας τα πάντα. Σήμερα το δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τους 9 κατηγορούμενους αστυνομικούς, με τον πρόεδρο και την εισαγγελέα να αμιλλώνται ποιος θα παρουσιάσει τα πιο πειστικά «επιχειρήματα» για την αθώωσή τους…

Στις 5 Μαϊου του 2010, μετά το μεγαλειώδες αντιμνημονιακό συλλαλητήριο που ενταφιάστηκε κάτω από τις στάχτες του εγκλήματος στην τράπεζα Marfin, τα μέλη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, που είχαν συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, άρχισαν να συγκεντρώνονται στα γραφεία των δυο οργανώσεων που στεγάζονται επί της οδού Τσαμαδού.

Στη νεκρική -έως εκείνη τη ώρα- ησυχία του δρόμου ακούστηκε ξαφνικά μια απίστευτη οχλοβοή και ένα πλήθος ανθρώπων έκανε την εμφάνιση του κυνηγημένο από ομάδες αστυνομικών της ομάδας Δέλτα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, με προτεταμένα τα γκλομπ τους, οι αστυνομικοί εισβάλλουν στον χώρο όπου βρίσκονται τα μέλη των οργανώσεων, το λεγόμενο Στέκι Μεταναστών, σπάζοντας κεφάλια και βρίζοντας σκαιότατα. «Μη με χτυπάτε είμαι καρδιοπαθής» ακούστηκε να φωνάζει κάποιος. Η ομάδα Δέλτα συνέχισε απτόητη το καταστροφικό της έργο.

Ένα τζάμι γίνεται θρύψαλα από το μένος των αστυνομικών. Η Μυρτώ Λαζαρίδου τραυματίζεται σοβαρά στο χέρι. Η ίδια, μιλώντας στο UNFOLLOW, δηλώνει τυχερή για το γεγονός ότι ο τραυματισμός της δεν της άφησε μόνιμη αναπηρία. Θυμάται ότι άκουσε να τη βρίζουν: «Σ΄ αρέσει, μωρή καριόλα;». Μέσα σε λίγα λεπτά δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Τα όργανα της τάξης είχαν διαλύσει τα πάντα. Οι βρισιές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι αστυνομικοί δήλωσαν με νόημα: «Σας ξέρουμε, τσογλάνια..». Λίγα μέτρα πιο πέρα, οι αστυνομικοί εισβάλλουν στο σπίτι μιας γυναίκας, που έκανε το ολέθριο σφάλμα να διαμαρτυρηθεί. Την άφησαν με σπασμένα δόντια και ένα πρόσωπο όλο πληγή.

Σήμερα το δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τους 9 κατηγορούμενους αστυνομικούς. Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας εντυπωσίασαν με την ευγενή τους άμιλλα ως προς την ανάπτυξη επιχειρημάτων που συνέτειναν στην αθώωση τους.  Όχι, οι αστυνομικοί δεν εισέβαλαν αλλά τα μέλη του Δικτύου έσπρωξαν κάποιον εκ των οργάνων της τάξης μέσα στο οίκημα της Τσαμαδού. Όχι, παρά την αναγνώριση από πολλούς μάρτυρες του προσώπου συγκεκριμένου αστυνομικού, δεν ήταν αυτός. Όχι, παρά το συντριπτικό φωτογραφικό υλικό, δεν τα έσπασαν οι αστυνομικοί αλλά τα ίδια τα μέλη του Δικτύου για να τους ενοχοποιήσουν. Γιατί; Διότι θέλουν τα Εξάρχεια άβατο. Όχι, η Μυρτώ Λαζαρίδου τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όχι, δεν εξεπλάγη το δικαστήριο από τον παραληρηματικό, όπως περιγράφεται, λόγο των αστυνομικών και τις απίστευτες αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν. Όχι, τα έγγραφα περί αστυνομικής αυθαιρεσίας που προσκόμισαν τα μέλη του Δικτύου, όπως οι θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, πολιτικών πρωτοβουλιών και του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν επέχουν θέση υλικού που ενδιαφέρει την ακροαματική διαδικασία. Επίσης, ενημερωθήκαμε από  καθέδρας ότι την ημέρα εκείνη  δόθηκε εντολή στην αστυνομία να λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας και στο διάβα της να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Ωστόσο το γεγονός αυτό ουδόλως ελήφθη υπόψιν κατά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Αντίθετα, εξαιρετικό ενδιαφέρον επέδειξε το δικαστήριο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δικτύου, που οι συνήγοροι υπεράσπισης των αστυνομικών προσκόμισαν ως… ενοχοποιητικά στοιχεία.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δίκτυο κάνει λόγο για «απροκάλυπτα μεροληπτική απόφαση που δίνει πλήρη ασυλία στην αστυνομική αυθαιρεσία και ανάβει το πράσινο φως σε κάθε επίδοξο Κορκονέα…» και καλεί όλους και όλες «αύριο στις 6:00μμ στα Προπύλαια στην πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο».

Στο αριστουργηματικό βιβλίο του Περί τυφλότητας, ο Σαραμάγκο παρουσιάζει μια κοινωνία που οι πολίτες της έχουν τυφλωθεί και αποκτηνωθεί. Περιγράφει την κατάρρευση της μικρής και της μεγάλης κοινωνίας και τη μετάβαση από την έλλογη κατάσταση σε εκείνη του ζώου που υπακούει μονάχα στους νόμους της ζούγκλας και του ισχυρότερου.  Σε αυτή την κομβική στιγμή της ιστορίας, η δικαιοσύνη, όπως και η εδραίωση του αισθήματος δικαίου είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Και όχι η ολοκληρωτική τύφλωση καθώς και η απάλειψη θεσμών, εννοιών και εμπιστοσύνης…

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
31 Δεκεμβρίου 2013 στις 8:26 μ.μ.

Mα ποιοι και πως μπορούν να γίνουν πρόεδροι και εισαγγελείς; είναι παιδιά, κυρίως, αστών (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά). Αν δεν υπερασπιστούν αυτοί το σύστημά τους, ποιος θα το υπερασπιστεί;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger