Home » , » Το υπουργείο χαρίζει εκατομμύρια στις φαρμακοβιομηχανίες

Το υπουργείο χαρίζει εκατομμύρια στις φαρμακοβιομηχανίες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 | 7:28 μ.μ.

Της Ντάνι Βέργου - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Χάρισμα στις φαρμακοβιομηχανίες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών δίνει ο υπουργός Υγείας. Ο Μ. Βορίδης καταργεί υπουργική απόφαση του προκατόχου του, Αδ. Γεωργιάδη, που προέβλεπε επιστροφή στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του ποσοστού κέρδους 4,67% των φαρμακαποθηκών, όταν οι πωλήσεις γίνονταν απευθείας από τις φαρμακευτικές στα φαρμακεία. Την παραπάνω αυθαίρετη και αναιτιολόγητη πράξη του υπουργού Υγείας κατήγγειλε χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων.

Με την ενέργειά του αυτή ο υπουργός χαρίζει στις φαρμακοβιομηχανίες χρήματα που εμπεριέχονται στην τιμή του φαρμάκου ως «χονδρεμπορικό κέρδος» και τα πληρώνουν τα Ταμεία και οι πολίτες, τονίζει ο Σύλλογος, που πρόκειται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών κομμάτων. «Προφανώς ο υπουργός θεωρεί ότι τα υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ανάγκη πόρων και για τούτο φροντίζει να ενισχύει με τα έσοδά τους τη φαρμακοβιομηχανία», υπογραμμίζεται.

Ο υπουργός τελεί υπό σύγχυση, κι επειδή δεν προέρχεται από τον υγειονομικό χώρο, η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους συμβούλους του, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, αναφερόμενος στην απειλή του υπουργείου προς τους φαρμακοποιούς με κυρώσεις εάν δεν δίνουν το φτηνότερο γενόσημο ή αν δεν παίρνουν την υπογραφή του ασθενούς ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο, το οποίο, σύμφωνα με τις νέες υπουργικές αποφάσεις του Μ. Βορίδη, θα πληρώνει εξ ολοκλήρου! [Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» σε πρόσφατο δημοσίευμα (18/7)].

Ο Κ. Λουράντος μιλά για dealers γενοσήμων, πειραματισμούς και οικονομικές παλινδρομήσεις και διερωτάται:

*Εφόσον ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά μεταξύ γενοσήμου και πρωτοτύπου ή γενοσήμου και of patents ή οποιαδήποτε άλλη διαφορά προκύψει, πώς επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ από τη μη χορήγηση των γενοσήμων;

*Καταργείται η επιλογή του ασθενούς, που στηρίζεται πάνω στο διεθνές αναγνωρισμένο θέμα ότι το φάρμακο λειτουργεί και ψυχολογικά και που σε μερικές περιπτώσεις η οποιαδήποτε αλλαγή του επιφέρει προβλήματα υγείας στον ασθενή;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger