Home » » Πως ένας αριστερός Τούρκος έδωσε την ζωή του για να σωθεί το Κομπανί

Πως ένας αριστερός Τούρκος έδωσε την ζωή του για να σωθεί το Κομπανί

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014 | 1:14 π.μ.

Πηγή: Παναγιώτης Κάτσικας - Alfavita

Ενώ πάνω από το Κομπανί, ξεδιπλώθηκε η γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας, Ουάσικγτον, Ισλαμικού Κράτους και Συρίας, η μαχητική αντίσταση των Κούρδων και  η συμμαχία του PYD και του PKK,  φαίνεται πως διαμορφώνει μια διαφορετική κατάσταση για το κούρδικο ζήτημα και εντός της Τουρκίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του  έγκλειστου στη φυλακή Τούρκου ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Κενάν Κιρκάγια, σε πρόσφατο κείμενό του για την περιοχή: «οι κουρδικές επαρχίες της βόρειας Συρίας φιλοξενούν πραγματικά επαναστατικό πείραμα, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές οικονομικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δομές. Αν το δημοκρατικό πείραμα αυτό πετύχει, θα προσελκύσει εκατομμύρια βασανισμένους ανθρώπους από όλη την περιοχή».

Όπως σημειώνει και ο Πέπε Εσκομπάρ , το πείραμα άμεσης δημοκρατίας, που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Κομπάνι και τις γύρω περιοχές, αποτελεί πραγματικό ανάθεμα για τους Κούρδους και Τούρκους υποστηρικτές παραδοσιακών φεουδαρχικών οικονομικών και κοινωνικών προτύπων.

Η περίπτωση του Agirnasli

Η αντίσταση του Κομπανί ενέπνευσε και έναν αριστερό Τούρκο, που έφτασε μέχρι την πολιορκημένη πόλη και  έδωσε την ζωή του πλάι στις μαχόμενες κούρδικες δυνάμεις, ενάντια στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. O λόγος για τον Suphi Nejat Agirnasli που απαρνήθηκε μία καλή ζωή, και επέλεξε  να πολεμήσει δίπλα σε ελεύθερους ανθρώπους.

Ο Suphi Nejat Agirnasli έζησε τα φοιτητικά του χρόνια σε ένα νησάκι στη Θάλασσα του Μαρμαρα, μία πολύ κοντινή διαδρομή με πλοιάριο από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Μετέφραζε μία εγκυκλοπαίδεια της ψυχολογίας από τα Γερμανικά στα Τούρκικα. Συνήθως δούλευε στο σαλόνι κοιτάζοντας έξω τον Μαρμαρά.

"Μου είχε πει ότι δεν ήθελε να μεγαλώσει. Ότι δεν ήθελε να πάει στον κόσμο των ενήλικων" δήλωσε ο κοντινός του φίλος Ομέρ.

Τον Αύγουστο όμως, ο Agirnasli, εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα στοιχείο για το που πήγε. Δύο εβδομάδες αργότερα, έγινε γνωστό πως ο 30χρονος έχασε την ζωή του υπερασπίζοντας την πόλη Κομπανί μαζί με τις Κούρδικες δυνάμεις (στις οποίες είχε ενταχθεί), από τους Τζιχαντιστές.

Σε μία φωτογραφία από τις ημέρες στο Κομπανί , ο Agirnasli στέκεται όρθιος, με αξύριστο πρόσωπο, κοιτάει την κάμερα και χαμογελάει. Φοράει στολή. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρει το όνομά του, την ημερομηνία γέννησης του και το όνομα των γονιών του. Κρατάει ένα όπλο ενώ εκρήξεις ακούγονται.

Όπως αναφέρει το Aljazeera πάνω από 15.000 εθελοντές έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους. Ο Agirnasli είχε πάρει άλλη επιλογή. Επέλεξε να πολεμήσει στο πλάι των αγωνιζόμενων Κούρδων, καθιστώντας τον εαυτό του, έναν από τους ελάχιστους μη-Κούρδους πολεμιστές ενάντια στο Ισλαμικό κράτος.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα  αυτοί που εντάχθηκαν στον αγώνα των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, έχουν έρθει από δύο ξεχωριστούς χώρους.  Ο ένας είναι το MLKP (Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα), όπου ο νεκρός Agirnasli ήταν μέλος, και το επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (DHKP) το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως "Τρομοκρατική ομάδα" που θέλει να ανατρέψει το Τούρκικο Κράτος. Έχει διεξάγει ένοπλο αγώνα εντός της Τουρκίας, για χρόνια, ενώ το 2013 πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ο θάνατος του Agirnasli, προκάλεσε διαδηλώσεις στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης όπου διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν ένα τεράστιο πανό με τυπωμένο το πορτρέτο του Agirnasli. Σήκωσαν επίσης την σημαία της Κούρδικης YPG όπου με αυτήν πολέμησε ο νεκρός Τούρκος στο Κομπανί.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Bogazici, ο Agirnasli είναι γόνος μίας εξέχουσας οικογένειας αντιφρονούντων. Μεγάλωσε στην Γερμανία, όπου οι γονείς του ζούσαν εξόριστοι, στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980. Η καταγωγή του είναι διαποτισμένη από τις μάχες της αριστεράς απέναντι στο Τούρκικο κράτος. Ο παππούς του, Niazi Agirnasli, ήταν γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματους της Τουρκίας,  και δικηγόρος  τριών μαρξιστών που απαγχονίστηκαν το 1972 μετά το πραξικόπημα του 1971.

Ο Agirnasli ο οποίος είχε την ιδιότητα και του Γερμανού πολίτη, επέλεξε να επιστρέψει στην Τουρκία, ως φοιτητής, και να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του όπως είπαμε στο πανεπιστήμιο Bogazici, αποκτώντας και μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία.

Από φοιτητής  στο πανεπιστήμιο προκαλούσε διαλέξεις ώστε να ενημερώνει για τους θανάτους των εργαζομένων στα ναυπηγεία στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Το 2006 εντάχθηκε σε μία ομάδα όπου ταξίδεψε στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου βρίσκονται πολύ Κούρδοι, σε μία έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης στις διαμαρτυρίες των ντόπιων κατά της Κυβέρνησης. Συνελήφθη το 2011 κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης εναντίον φιλοκούρδων ακτιβιστών και ακαδημαϊκών. "Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι που ασχολούνται πνευματικά ή πολιτικά με τους Κούρδους, υπόκεινται σε ένα κυνήγι μαγισσών από τις Τούρκικες αρχές".

Το καλύτερο κλείσιμο για τον Agirnasli που πολέμησε ως ελεύθερος άνθρωπος, είναι τα λόγια του πατέρα του Hikmet Cu, που ανέφερε για τον γιό του: "επέλεξε την επαναστατική αλληλεγγύη, ενώ είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του.  Κράτησε τον λόγο του. Δεν με απογοήτευσε"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
28 Οκτωβρίου 2014 στις 10:57 π.μ.

Για όποιον ψάχνει την πραγματική αριστερά η Τουρκία έχει μερικές οργανώσεις που την δείχνουν.
Στην Ελλάδα βαθμονόμηση της επαναστατικότητας γίνεται με βάση τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger