Home » , » Αστική δικαιοσύνη και εργατικοί αγώνες - Ποινή φυλάκισης στην πρόεδρο των Εμποροϋπαλλήλων

Αστική δικαιοσύνη και εργατικοί αγώνες - Ποινή φυλάκισης στην πρόεδρο των Εμποροϋπαλλήλων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 | 4:16 μ.μ.

Στο ότι η αστική δικαιοσύνη είναι ένα από τα βασικά όπλα του κράτους έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές.
Για την καταδίκη λοιπόν σήμερα σε πέντε μήνες φυλακή με τριετή αναστολή στην  πρώην βουλευτίνα του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω.

Εμείς θέλουμε να προσθέσουμε ξανά μια διαπίστωση που είναι και η ουσία του ζητήματος. Οπως το κράτος είναι όργανο της ταξικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της κυρίαρχης τάξης, της αστικής (που κατέχει τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη), έτσι και η Δικαιοσύνη, που είναι στοιχείο αυτού του ταξικού κράτους, είναι και αυτή ταξική γιατί υπηρετεί, στα πλαίσια του κράτους, το ταξικό εκμεταλλευτικό σύστημα, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το καπιταλιστικό σύστημα.

Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από τον "Ριζοσπάστη"

 Ποινή φυλάκισης στην πρόεδρο των Εμποροϋπαλλήλων

Καταδικάστηκε, μετά από μήνυση προϊσταμένης των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φλεβάρη του 2010 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Τη μήνυσε σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου κατέθεσε η προϊσταμένη του καταστήματος, κατηγορώντας τη συνδικαλίστρια ότι δήθεν της επιτέθηκε, ότι πήρε τη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες. Τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.

Ωστόσο, το μονομελές πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες! Οπως και στην περίπτωση του κατηγορητηρίου με το οποίο σέρνονται σε δίκη αγροτοσυνδικαλιστές για κινητοποιήσεις στα μπλόκα, παρεισφρέει η κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» για τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε εργατικές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται σαν «αδίκημα» από τη Δικαιοσύνη. Αυτή καθ' αυτή η απόφαση δίνει συνέχεια στο μπαράζ των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση του κινήματος.
Σε ανακοίνωσή του, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν περιμένουμε καμία απόφαση δικαστηρίου να μας δικαιώσει ή να μας τρομάξει. Η συνεπής στάση και δράση του σωματείου έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας "Αρβανιτίδη". Από το διάστημα εκείνο, το 2010, με οργανωμένη δουλειά χτίστηκε το πανελλαδικό σωματείο στην επιχείρηση.

Αυτός ήταν και ο στόχος μας, αυτό ήταν που είχε τρομάξει τότε τη διοίκηση της εταιρείας και πήρε το μέτρο των μηνύσεων. Δεν τα κατάφερε, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και έχτισαν το δικό τους σωματείο, που έδωσε τις μάχες για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, σήμερα οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στις απολύσεις».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger