Home » , , » Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016 | 3:46 μ.μ.

Πηγή: Παναγιώτης Σωτήρης - Unfollow

Η μεγάλη τέχνη των ταχυδακτυλουργών, όπως για παράδειγμα ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, είναι ότι κάνουν το κοινό να μη βλέπει κάτι που στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια του. Αυτή την εντυπωσιακή ταχυδακτυλουργική δεξιότητα διαθέτει, σε πολιτικό επίπεδο, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εδώ και μερικά χρόνια, με συμβολική στιγμή την εμφάνισή του στους «Αγανακτισμένους» στην Πλατεία Συντάγματος το 2011 και αποκορύφωμα την εκλογή του σε θέση ευρωβουλευτή και εν συνεχεία βουλευτή και φυσικά την ανάδειξη του σε υπουργό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαμόρφωσε την εικόνα ότι είναι ένας σοβαρός και μαχητικός νομικός επιστήμονας και ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, κοντολογίς ένας άνθρωπος της Αριστεράς. Χιλιάδες άνθρωποι αναφέρονταν στις τοποθετήσεις του για το χρέος και την απαλλαγή από τα μνημόνια, ενώ προσκλήθηκε να μιλήσει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενώ η παρέμβαση του στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη τον Οκτώβρη του 2013 εκτίναξε ακόμη περισσότερο την απήχησή του

Αυτό που επιμελώς απέκρυψε αυτή η πορεία του, ήταν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος, εδώ και αρκετές δεκαετίες, ακολουθεί την κλασική διαδρομή ενός πανεπιστημιακού και δικηγόρου με στενές σχέσεις, όχι μόνο πολιτικές αλλά και επαγγελματικές, με την πολιτική εξουσία και ιδιαίτερα με το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

Κι όλες οι ψηφίδες του παζλ ήταν κυριολεκτικά μπροστά μας! Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του ως δεινός συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη δεκαετία του 1980 αλλά διαπίστωσε ότι ο χώρος του ΚΚΕ δεν κάλυπτε την φιλοδοξία του, διετέλεσε κατά τη διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 1994-2004, συμφωνα με το βιογραφικό του: ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας το 1994. Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας από το 1997 έως το 2002. Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος του Υπουργείου Εξωτερικών το 2000. Εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην επιτροπή δικαιωμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ 2000-2003. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας εταιρείας «Επαγγελματική κατάρτιση Α.Ε.». Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιστημονική στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2003-2004.

Κάνοντας ένα διάλειμμα στην περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, επανεμφανίζεται στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο στο Υπουργείο Παιδείας στην εποχή μάλιστα που η Άννα Διαμαντοπούλου σχεδιάζει την εκπαιδευτική της αντιμεταρρύθμιση. Αναλαμβάνει μάλιστα το Μάιο του 2010 αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ), μέχρις ότου αυτό συγχωνεύθηκε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το 2011. Παράλληλα, εμφανίζεται να εισπράττει ποσά για την παροχή νομικών συμβουλών στο νομοπαρασκευαστικό έργο του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο 2010-11. Έχει ενδιαφέρον ότι την ατομική του σύμβαση έργου με το Υπουργείο Παιδείας για σύμβαση παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στο νομοπαρασκευαστικό έργο και την επίλυση νομικών διαφορών, ακολούθησε το 2011-12 ανάλογη σύμβαση της Εταιρείας Δικηγόρων Απ. Παπακωνσταντίνου-Ελ. Κουτσιμπού-Γ. Κατρούγκαλος & Συνεργάτες. Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι η κ. Ελ. Κουτσιμπού, υπήρξε συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, γενική διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος δεν είχε κανένα πρόβλημα στα διαλείμματα της διαπρύσιας αντιμνημονιακής ρητορικής του να σπεύσει να κάνει πράξη μία από τις πιο πολυσυζητημένες θεσμικές τομές της μνημονιακής περιόδου, όταν έλαβε μέρος στις σχετικές εκλογές και εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, παρότι πρόκειται για έναν θεσμό τον οποίο σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε καταδικάσει ως αντιδημοκρατικό και ολιγαρχικό και τον οποίο προσπάθησε να καταργήσει ο Α. Μπαλτάς κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με αυτή την έννοια, η σπουδή με την οποία παρουσιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος την καταβαράθρωση των συντάξεων ως «διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος» δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αναγκαστικού συμβιβασμού του με μνημονιακές πολιτικές, αλλά μάλλον φυσιολογική εξέλιξη μιας πορείας που είχε ξεκινήσει αρκετά πιο πριν. Ούτε είναι τυχαίο ότι το μέλος της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό Δ. Γραβάρης, που διαφώνησε με το προτεινόμενο σύστημα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Unfollow ότι ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εξαρχής πρότεινε τη λογική ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον τρόπο του παραμένει συνεπής σε μια πορεία ένταξης στους διαδρόμους της εξουσίας που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Όμως, ότι τόσοι άνθρωποι δεν έβλεπαν κάτι που ήταν μπροστά τους, είναι κάτι αντικειμενικά ανησυχητικό.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

Deldio
7 Ιανουαρίου 2016 στις 4:14 μ.μ.

Ο Κατρούγκαλος δεν ήταν στην "κάτω πλατεία" της πλατείας Συντάγματος μαζί με Καζάκηδες, Τσακαλώτους στα πάνελ και από κοντά τα Σχέδια β΄, ΑΝΤΑΡΣΥΟΥΣ, εξωκοινοβουλευτικούς αδέσποτους, "δεν πληρώνω", προβοκάτορες, χουλιγκάνια, ασφαλήτες, χαβαλέδες κλπ συγγενείς, σε εκείνες τις θυελλώδεις και συναρπαστικές συγκεντρώσεις "άμεσης δημοκρατίας" των "αγανακτισμένων", που τάχα διαχώριζαν την θέση τους από την "πάνω πλατεία", και που συμφωνούσαν όλοι μαζί στο "έξω τα κόμματα", "έξω τα συνδικάτα" από την πλατεία, εννοώντας βεβαίως το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα; Χαρείτε το παρτάλι σας ξεφτίλες οπορτούνια.

7 Ιανουαρίου 2016 στις 4:22 μ.μ.

Ο Κατρούγκαλος ήταν με τον Γιωργάκη Παπανδρέου: διετέλεσε κατά τη διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 1994-2004.

Ανώνυμος
8 Ιανουαρίου 2016 στις 10:58 π.μ.

Ο Κατρουγκαλος δεν ειναι ,ουτε κατω ,ουτε πανω πλατεια!! Ειναι απλα ''αναθεμα το χαλι του''!! Πρωτα σκαει μυτη ,η αμηχανια της ενοχης ,και μετα ο ιδιος!!Θα θελατε να σας κανει ετσι ο θεος;; Βαθυ Κοκκινο μην εισαστε κουτοι !! Περιμενω μια συνεχεια αφιερωματων σε παραλληλισμους....τυπου ....'' ο Σκουρλετης , και ο Ζωης Καπλανης !Οι μικροι βιοπαλεστες ''!! Ουου!! Θα εχετε μια επισκεψιμοτητα.......!!

8 Ιανουαρίου 2016 στις 10:06 μ.μ.

την καλυτερη υπηρεσια που εχουν προσφερει τα συστημικα μμε σε αυτους τους πολιτικους, ειναι, οταν επιχειρησαν, η επιχειρουν, να τους πληξουν, με το δεδομενο της φυσιολογικης αρνητικης στασης του κοσμου επεναντι σε αυτα τα μεσα, σε σημειο που ενας ευφανταστος, θα σκεφτονταν συνενοχη σε ενα επικοινωνιακο τρυκ.

Ανώνυμος
9 Ιανουαρίου 2016 στις 10:53 π.μ.

Οι "αυτοαπασχολουμενοι" τα δικα μας παιδια με την στημενη συνεντευξη που τα προσλαβανε ως ελευθερους επαεγγελματιες τα μετατρεπουν σε μισθωτούς.
Στα κοροιδα 500 ευρω για 5 μηνες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger